Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia de buget din Camera Deputaților: Ordonanţa privind transferul contribuţiilor sociale - criticată de reprezentanţii unor asociaţii şi patronate

Wall-Street.ro
obligatiuni bani

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 79/2017 de modificare a Codului fiscal a fost criticată, miercuri, în şedinţa Comisiei de buget a Camerei Deputaţilor, de reprezentanţii mai multor asociaţii şi patronate, aceştia susţinând că generează nesiguranţă în rândul angajatorilor şi angajaţilor, creşte birocraţia şi descurajează investiţiile, relatează agerpres.

"Această ordonanţă are un impact major asupra rezultatelor investiţionale ale investitorilor noştri deoarece, practic, se schimbă modul de impozitare, se introduce şi acest CASS şi asupra veniturilor din investiţii, se schimbă şi cota de impozitare (...). Practic, această ordonanţă, în loc să încerce să încurajeze investiţiile pe piaţa de capital, în special ale micilor investitori, (...) în loc să fie încurajaţi prin scădere de fiscalitate, ei sunt descurajaţi prin această modificare", a argumentat Jan Pricop, reprezentantul Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF).

Pricop a susţinut că, prin aceste modificări ale Codului fiscal, a crescut şi birocraţia, investitorii fiind nevoiţi să depună mai multe declaraţii fiscale şi să facă mai multe drumuri la Fisc.

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham) consideră că modificările care au avut loc anul trecut au dus la o perturbare a mediului de afaceri.

"Din punctul nostru de vedere, Ordonanţa 79 a produs, odată cu adoptarea ei, multiple distorsiuni în mecanismele pieţei, care din păcate au început să se manifeste în ultimul timp atât în zona de contribuţii sociale, cât şi în zona impozitului pe profit. Sunt două mari probleme", a spus Dan Schwartz, reprezentantul AmCham.

El a adăugat că "schimbarea radicală a modului de abordare a contribuţiilor sociale fără o analiză prealabilă de impact a generat o nesiguranţă în rândul angajatorilor şi în rândul angajaţilor".

"Coroborată cu reducerea de impozit pe venit la 10%, a creat probleme pe care ordonanţa a încercat să le rezolve, în fapt nerezolvându-le, ci mutându-le pur şi simplu de la bugetul statului, de la angajaţi către angajatori, în foarte multe situaţii. Din acest motiv, principial nu suntem susţinătorii ideii preluării contribuţiilor sociale în venitul brut al angajaţilor, cel puţin la momentul acesta şi fără o analiză atentă asupra implicaţiilor. În plus, nu identificăm o semnificaţie economică şi profesională, fiscală a acestei schimbări. Din punctul nostru de vedere, schimbarea se face doar când ceva nu funcţionează. Contribuţiile sociale, felul în care erau plătite, funcţionau", a arătat acesta.

Federaţia Patronatelor Farmaceutice a solicitat revenirea la prevederea din Codul fiscal potrivit căreia microîntreprinderile să poată opta pentru modalitatea de impozitare, pe profit sau pe cifra de afaceri.

"Vă rog să reveniţi şi să daţi voie, cel puţin farmaciilor, să opteze pentru modalitatea de impozitare, impozit pe profit sau pe cifra de afaceri. Atacaţi prin această modificare farmaciile mici, de la ţară", a spus Cristi Preda, din partea Federaţiei Patronatelor Farmaceutice.

Consiliul Investitorilor Străini susţine modificările făcute la Senat asupra Ordonanţei 79 şi amânarea implementării Directivei europene în privinţa "limitărilor de dobânzi".

Organizatorii de jocuri de noroc solicită reţinerea la sursă a veniturilor din jocurile de noroc online, lucru benefic pentru bugetul statului şi care reduce birocraţia, a motivat Odeta Nestor, preşedintele Organizaţiei jocurilor de noroc la distanţă.

Reprezentantul Camerei Consultanţilor Fiscali, Dan Manolescu, a apreciat însă că nu se mai poate reveni asupra deciziei de trecere a contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

"În privinţa contribuţiilor, din păcate, cred că la această dată nu se mai poate pune problema unei reversări. S-a făcut un pas, un salt uriaş într-o anumită direcţie şi cred că orice discuţie de a reversa generează, la agenţii economici care au mărit salariile brute, pentru că sunt mulţi în această situaţie, o reversare, îi pune într-o situaţie delicată în a nu putea renegocia salariile în sensul scăderii", a spus Manolescu.

Preşedintele Comisiei de buget, deputatul PSD Marius Budăi, a precizat că toate opiniile vor fi discutate pentru a crea un cadru legislativ corect pentru Ordonanţa 79/2017.

Deputaţii liberali au solicitat ca la dezbaterea pe articole a ordonanţei să fie prezent şi ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, şi au menţionat că amendamentul PNL este de respingere.

Liberalul Florin Roman a spus că Teodorovici, în calitate de senator, nu a fost de acord cu prevederile acestei ordonanţe.

"Rugămintea către ministrul Teodorovici este să susţină ce susţinea senatorul Teodorovici. Apelul meu este să-şi susţină punctele de vedere de la Senat, sper ca funcţia să nu-l schimbe atât de mult", a declarat Roman.

Deputatul USR Claudiu Năsui a afirmat că USR are mai multe propuneri de modificare a acestei ordonanţe şi că respingerea ei nu poate fi luată în considerare având în vedere că şi-a produs efectele.

Deputatul UDMR Erdei Istvan a spus că nu a înţeles care este caracterul de urgenţă al acestei măsuri şi că în Codul fiscal se prevede că orice modificare se anunţă cu şase luni înainte.

"UDMR susţine reglementarea impozitului microîntreprinderilor în sensul ca plafonul să fie redus şi să fie opţional. Nu am înţeles de ce a fost nevoie de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, (...) dar nu putem să schimbăm acum, mergem aşa înainte", a mai spus deputatul UDMR.

Deputatul PSD Radu Adrian Pau a declarat că decizia în privinţa modificărilor la Ordonanţa 79 trebuie luată cât mai repede.

"Va trebui să luăm o decizie clară în privinţa ordonanţei în cel mai scurt timp, având în vedere că în momentul de faţă ne găsim pe un prag de incertitudine, va trebui să vedem care sunt amendamentele", a spus Pau, menţionând că această ordonanţă este perfectibilă.

Comisia de buget a organizat o dezbatere în privinţa Ordonanţei de urgenţă 79/2017, care prevede şi transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, şi urmează ca, într-o şedinţă viitoare, să înceapă discuţia pe articole. Ordonanţa a fost adoptată, anterior, de Senat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.