Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Corupția macină armata ucraineană, în plin război cu Rusia: ministrul Apărării reacționează la zvonurile privind propria demisie

oleksei reznikov

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a promis duminică "audituri" interne în cadrul ministerului său, ca urmare a unui scandal de corupţie legat de aprovizionarea armatei, în plină invazie rusă, exprimându-se evaziv cu privire la speculaţiile apărute duminică în presa de la Kiev privind înlocuirea sa în funcţie, relatează France Presse, informează Agerpres.

Reznikov a recunoscut într-o conferinţă de presă că serviciile de luptă împotriva corupţiei din ministerul său "au eşuat în misiunea lor" şi că ele trebuie să fie "restructurate integral". Potrivit lui, un "audit intern al tuturor contractelor publice" a fost declanşat şi va exista de asemenea "un audit al asistenţei tehnice internaţionale", într-un moment în care Kievul primeşte tot mai mult armament occidental.

Reznikov a fost totuşi evaziv cu privire la eventualitatea propriei sale demisii, în timp ce mai multe media ucrainene au evocat această posibilitate. El a afirmat că decizia îi revine preşedintelui Volodimir Zelenski.

Potrivit agenţiei de presă Unian, care citează surse anonime, Oleksii Reznikov ar urma să rămână în echipa guvernamentală, dar la Ministerul Justiţiei, în timp ce titular la Ministerul Apărării ar urma să vină Kirilo Budanov, şeful contraspionajului militar.

Corupție la nivel înalt în Ucraina

Ucraina a fost zguduită la sfârşitul lunii ianuarie de o serie de demisii şi concedieri pe fondul scandalului de corupţie dezvăluit de presă, care se referea la un contract semnat de Ministerul Apărării pentru o sumă presupus supraevaluată şi privind produse alimentare destinate soldaţilor.Mai mulţi înalţi responsabili din acest minister au fost demişi din funcţii, între care ministrul adjunct Viaceslav Şapovalov, în timp ce Reznikov, într-o primă etapă, denunţase acuzaţii "nefondate".

Persoane arestate

Biroul de stat de investigaţii din Ucraina (SBI) a informat vineri despre arestarea a cinci persoane implicate în presupusa fraudă legată de aprovizionarea forţele armate.

Aceasta este primul de scandal major de corupţie care izbucneşte de la începerea ofensivei ruse într-o ţară obişnuită cu acest gen de scandaluri înaintea războiului.

Autorităţile ucrainene au declanşat apoi un val de percheziţii la sediul unor administraţii, la domiciliile şi birourile unor funcţionari şi personalităţi publice pentru a-şi arăta voinţa de a face din lupta împotriva corupţiei o prioritate în contextul efortului de război şi al ajutorului occidental.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.