Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum poți preveni efectele negative ale soarelui asupra pielii?

Radu Pop

Vara este unul dintre cele mai așteptate anotimpuri, deoarece este asociată cu perioada de vacanță și concedii. Cu toate astea, trebuie să fim atenți! Timpul liber și relaxarea alături de cei dragi ar putea fi umbrite de neplăcerile cauzate de expunerea îndelungată la soare.

Chiar dacă ne dorim un bronz frumos și uniform, este important de știut că această culoare arămie a pielii din timpul verii nu este decât un mecanism de apărare a epidermei împotriva acțiunii razelor solare. Expunerea prelungită la soare fără o protecție adecvată poate cauza arsuri solare, îmbătrânirea prematură a pielii, tulburări ale sistemului imunitar, dar și agravarea unor afecțiuni, precum acneea sau cataracta. De altfel, razele solare favorizează apariția problemelor dermatologice, cum ar fi, de exemplu, eczemele sau psoriazisul, și reprezintă un factor de risc important în apariția cancerului de piele.

Razele solare sunt clasificate în raze UVB și UVA. Razele UVB provoacă arsuri la nivelul pielii și sunt extrem de puternice în intervalul orar 10.00 – 16.00, în perioada verii. Acestea afectează pielea la suprafață, provocând roșeață, arsuri și senzația că pielea strânge. Razele UVA sunt mult mai dăunătoare pentru corp. Având o lungime de undă mai lungă, pot pătrunde până în stratul mijlociu al pielii (derm) și sunt responsabile pentru efectele negative asupra pielii pe termen lung. Pe lângă arsuri și roșeață, acestea provoacă pete pigmentare, îmbătrânirea prematură și pot duce până la apariția cancerului de piele. De asemenea, o atenție deosebită trebuie acordată și alunițelor, expunerea necontrolată la soare având un impact negativ și asupra acestora, ajungându-se chiar și la melanom. De aceea, evaluarea periodică a acestora de medicul dermatolog este esențială.

Pentru a preveni complicațiile produse de expunerea la soare, este recomandat să se țină cont de câteva măsuri de protecție, de la vestimentație adecvată până la utilizarea unor produse fotoprotectoare. Astfel, loțiunile cu factor de protecție SPF trebuie utilizate zilnic în rutina de îngrijire a pielii, inclusiv în anotimpul rece și în special vara. Alegerea unei creme cu factor de protecție solară este recomandat să se facă după un consult la medicul dermatolog, ținându-se cont de tipul de piele (culoarea tegumentului), afecțiunile dermatologice preexistente, vârstă și anotimp.

Există mai multe tipuri de protecție solară: protecție scăzută (6-10 SPF), protecție medie (10-25 SPF), protecție ridicată (30-50 SPF) și protecție foarte ridicată (50+ SPF). Cu cât pielea este mai deschisă la culoare, cu atât factorul de protecție trebuie să fie mai mare. Aplicarea corectă a loțiunii protectoare se face întotdeauna pe pielea curată și cu cel puțin 20 de minute înainte de expunerea directă la soare, prin tapotare, nu prin frecare. Reaplicarea cremei se va face la fiecare două ore sau imediat după ce intrăm în contact cu apa sau transpirăm.

La SANADOR, pacienții au acces la consultații și investigații de specialitate, în vederea stabilirii unui diagnostic corect și a unui plan de tratament personalizat, pentru o piele frumoasă și sănătoasă. Pentru identificarea cu mare acuratețe a diferitelor leziuni ale pielii, Departamentul de Dermatologie SANADOR este dotat cu aparatură de ultimă generație – dermatoscopul FotoFinder, care permite inclusiv realizarea unei hărți dermatoscopice a pacientului, care poate cuprinde până la 50 de leziuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.