Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eliade, în licitaţie - Negocierile dintre Ministerul Culturii şi Historic au eşuat din cauze procedurale: Instituţia a cerut ajutorul Arhivelor Naţionale

sibiu100.ro
Ministerul Culturii

Negocierile dintre Ministerul Culturii şi casa de licitaţii Historic privind cumpărarea directă a unor scrisori, cărţi poştale şi manuscrise-ciorne ale unor articole scrise de Mircea Eliade au eşuat din cauze procedurale, atsfel că instituţia de stat a cerut ajutorul Arhivelor Naţionale, anunță news.ro.

Într-un anunţ publicat joi seară pe pagina de Facebook, Ministerul Culturii a transmis că a solicitat o întâlnire cu reprezentanţii casei de licitatii Historic „în încercarea de a demara negocierile privind achiziţionarea directă a bunurilor dar, din nefericire, aceste negocieri au eşuat din cauze procedurale”.

Citește și: S-a întors roata- PSD vrea dublarea alocațiilor pentru copii

În urma eşecului, Ministerul Culturii a solicitat Arhivelor Naţionale ale României să se alăture „demersului de salvare a patrimoniului şi să exercite dreptul de preempţiune al Arhivelor Naţionale în baza prevederilor art. 15 alin. (2) din Legea nr. 16 din 2 aprilie 1996 a Arhivelor Naţionale republicată, care instituie dreptul de preempţiune al Arhivelor Naţionale la achiziţionarea documentelor care fac parte din Fondul Arhivistic al României”.

A fost adăugat: „Suntem absolut convinsi ca, în interesul protejării acestui patrimoniu arhivistic şi deopotrivă cultural deosebit de valoros pentru ţara noastră, Arhivele Naţionale vor proceda la instituirea dreptului de preempţiune şi o parte importantă din istoria noastră va fi păstrată în patrimoniul naţional”.

Ministerul a reamintit operatorilor economici, caselor de licitatie sau anticariatelor, obligaţia lor legală, conform Legii nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, art. 36, alin.1: „Bunurile culturale mobile, proprietate a persoanelor fizice sau juridice de drept privat, clasate în tezaur, pot face obiectul unei vânzări publice numai în condiţiile exercitării dreptului de preempţiune de către statul român, prin Ministerul Culturii, şi cu respectarea dispoziţiilor art. 35 alin. (7)”.

Citește și: Rareş Bogdan intervine în scandalul momentului: O duduie ignorantă, o persoană care face din xenofobie un titlu de glorie

Istoricul Alin Ciupală, expertul casei de licitaţii Historic a explicat joi pentru News.ro că au avut loc consultări între cele două părţi, pentru găsirea unei soluţii în acest caz. El a precizat că nu este vorba despre manuscrise literare ale scriitorului, dar că şi în cazul acestei licitaţii s-a acţionat în conformitate cu legea, Arhivele Naţionale fiind înştiinţate în prealabil.

Licitarea celor aproximativ 15 loturi - scrisori, cărţi poştale şi manuscrise-ciorne de articole ale lui Mircea Eliade - din arhiva Mircea Handoca urma să aibă loc pe 16 decembrie.

Ciupală a mai explicat că nu este vorba despre manuscrise literare ale lui Mircea Eliade, ci despre diverse scrisori, cărţi poştale şi ciorne ale unor articole care, importante la rândul lor, au fost publicate în trecut.

„Nu sunt manuscrise literare, dar asta nu înseamnă cu nu sunt importante. Trebuie să se înţeleagă foarte bine că aceste documente reprezintă scrisori pe care el le-a trimis familiei în perioada în care se afla la studii în India. Scrisorile sunt publicate, sunt cunoscute de specialişti, nu sunt texte inedite. Repet, asta nu le scade cu nimic importanţa. Şi sunt două manuscrise care reprezintă un fel de ciorne ale unor articole pe care Eliade le-a publicat în România înainte să plece din ţară. Deci, cred că nuanţele acestea sunt importante tocmai pentru ca oamenii să ştie despre ce este vorba”.

Citește și: Panică în sistemul de apărare și ordine publică- ‘Vor avea pensii mai mici cu 30%’ .

În cazul în care nu se va ajunge la o concluzie cu reprezentanţii ministerului, Ciupală a spus că nu a fost stabilită o direcţie de acţiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.