Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO EXCLUSIV - Fenomen rar in România - Erupția apei minerale naturale carbogazoase

societatea nationala a apelor minerale
apa minerala Dorna Candrenilor

Societatea Națională a Apelor Minerale a postat un film care face furori pe facebook, de la o sursă din județul Suceava. Erupția apei minerale naturale carbogazoase din sonda hidrogeologica F6 – Dorna Candrenilor este un fenomen rar și spectaculos.

Apa minerala naturala ia naștere odata cu migrarea  spre adancuri a apelor de suprafață, provenite în  mare  parte din   precipitații, și care  in drumul   lor intalnesc o  rocă de tip  colector,  care favorizeaza acumularea acestora, formand o  “mare subterana”   denumita acvifer.

Acviferele pot fi exploatate prin emergențe naturale (izvoare) sau prin foraje. În cazul de față acviferul subteran este exploatat prin mai multe sonde hidrogeologice, dintre care sonda F6 – Dorna Candrenilor pare sa fie cea mai interesantă datorita caracterului eruptiv.

Acest fenomen impresionamt   are  loc în  prezenta  dioxidului   de   carbon, care migrează din adâncuri spre suprafață, pe   sistemele de falii și fisuri   locale.

Erupțiile din sonda F6, situată în localitatea Dorna Candrenilor sunt generate de fluxul dioxidului de carbon,  care are loc in doua faze: faza activă, atunci cand are loc erupția apei din sondă, si faza inactivă, atunci cand apa din sonda se retrage pana la oanumita adancime de la care incepe cresterea nivelului acesteia.

Erupția surprinsa in data de 29.03.2022 a fost  destul de violenta, coloana de apa masurând aproximativ 12m inalțime.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.