Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Georgia stă pe un butoi cu pulbere - Parlamentul georgian a adoptat în primă lectură controversatul proiect de lege privind influenţa străină

X/ NEXTA
protest georgia

Parlamentul georgian a adoptat miercuri în primă lectură legea controversată privind "influenţa străină", care a fost comparată de criticii săi cu o lege rusească de reprimare a disidenţei şi care a provocat manifestaţii de amploare, notează news.ro.

Potrivit manifestanţilor, această legislaţie este o atingere adusă libertăţii şi ar putea ameninţa apropierea Georgiei, fostă republică sovietică din Caucaz, de Uniunea Europeană.

În cadrul unui vot boicotat de opoziţie, partidul de guvernământ Visul Georgian a votat cu 83 de voturi la zero în favoarea proiectului de lege. Urmează alte două lecturi ale legii, un proces care ar putea dura săptămâni, mai ales că preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, care este pro-europeană şi este în conflict cu guvernul, ar putea apoi să se opună prin veto proiectului de lege. Totuşi, deputaţii apropiaţi guvernului au o majoritate suficientă pentru a depăşi un veto prezidenţial.

Dacă textul va fi adoptat, organizaţiile care primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate vor fi obligate să se înregistreze ca "agenţi străini", altfel riscând amenzi.

UE, care a acordat Georgiei statutul de ţară candidată în decembrie, a solicitat să se renunţe la text, argumentând că acesta contravine programului de reforme pe care ţara trebuie să le întreprindă pentru a progresa în vederea aderării. Actualul proiect de lege "va îndepărta Georgia şi mai mult de UE, în loc să o apropie", a avertizat marţi, într-o postare pe X, preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Proteste la Tbilisi

Mii de persoane au manifestat luni şi marţi la Tbilisi împotriva textului, ceea ce a ridicat temeri de violenţe cu doar câteva luni înainte de alegerile legislative programate în octombrie. Marţi seară, poliţia antirevoltă a dispersat manifestanţii pe străzile din apropierea Parlamentului, în timp ce deputaţii votau formularea finală a proiectului de lege. Ministerul georgian de Interne a declarat marţi seară că un ofiţer de poliţie a fost rănit şi le-a cerut protestatarilor să "înceteze acţiunile lor ilegale".

O nouă demonstraţie este programată pentru miercuri seara şi există risc de escaladare. Potrivit NEXTA, o organizaţie media independentă, autorităţile au început preventiv să consolideze intrările în clădirea Parlamentului.

Textul este comparat cu legea rusă privind "agenţii străini", folosită de Kremlin începând din 2014 pentru a persecuta vocile disidente, ONG-urile şi presa independentă. Guvernul georgian insistă că singurul său scop este o mai mare "transparenţă" în ceea ce priveşte finanţarea organizaţiilor.

La rândul său, preşedinta Zurabichvili a declarat că măsura contravine "voinţei poporului". "Aceasta este o provocare directă, o strategie rusă de destabilizare", a declarat ea.

De ani de zile, Georgia a dorit să-şi aprofundeze relaţiile cu Occidentul, dar partidul de guvernământ este acuzat că vrea, dimpotrivă, să apropie această ţară de 3,7 milioane de locuitori de Rusia. Luni, deputaţi ai guvernului şi ai opoziţiei s-au luat la bătaie în timpul unui schimb de replici pe marginea textului, provocând o încăierare în hemiciclu.

O primă versiune a acestui proiect de lege a fost abandonată în martie 2023, după proteste masive care au fost dispersate de poliţie cu ajutorul gazelor lacrimogene şi al tunurilor cu apă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.