Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT | Război în Israel - Se deschide punctul de trecere Rafah / Raidurile aeriene israeliene din timpul nopții au făcut prăpăd

ellingtoncms.com
israel-gaza-palestina-cisiordania

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Israel în timpul zilei de sâmbătă, 21 octombrie 2023, pe măsură ce acestea apar.

UPDATE 21 octombrie, ora 22.00 -  Armata israeliană anunţă intensificarea loviturilor aeriene în Fâşia Gaza

Armata israeliană a anunţat că îşi va "intensifica" bombardamentele în Fâşia Gaza începând de sâmbătă seara, în vederea pregătirii pentru următoarea fază a ofensivei sale asupra teritoriului palestinian controlat de Hamas, relatează AFP. "De astăzi ne vom intensifica loviturile (...)", a declarat generalul Daniel Hagari, un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

UPDATE 21 octombrie, ora 21.16 - Agenţiile ONU cer încetarea focului şi un acces al ajutorului umanitar în toată Fâşia Gaza

Agenţiile ONU au cerut sâmbătă o încetare a focului şi un acces nerestricţionat al ajutorului umanitar în toată Fâşia Gaza, după ce 20 de camioane cu ajutoare umanitare au ajuns în enclavă prin punctul de trecere de la Rafah, relatează Reuters.

"Cerem o încetare umanitară a focului, alături de un acces al ajutorului umanitar imediat şi nerestricţionat în toată Gaza, pentru a le permite organizaţiilor de ajutor să ajungă la civili care au nevoie, să salveze vieţi şi să prevină alte suferinţe umane", a se arată într-un comunicat comun al PNUD (Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare), UNFPA (Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie), UNICEF, PAM şi OMS.

UPDATE 21 octombrie, ora 20.37 - Erdogan a discutat la telefon cu liderul Hamas. “O soluţie durabilă nu poate fi obţinută fără crearea unui stat palestinian independent în cadrul graniţelor din 1967, cu Ierusalimul capitală”, a spus preşedintele Turciei.

UPDATE 21 octombrie, ora 20.18 - Doar 3% din ajutorul medical necesar pentru Fâșia Gaza a intrat sâmbătă în enclava asediată de Israel, spune Ministerul palestinian al Sănătății, citat de Al Jazeera.

20 de camioane cu ajutor umanitar au fost lăsate sâmbătă să intre în Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah din Egipt. Lynn Hastings, coordonatorul umanitar al ONU pentru teritoriile palestiniene ocupate, a declarat pentru DW News că acest ajutor este util pentru puținii oameni care îl primesc, dar a numit-o „o picătură într-o găleată” raportat la nevoile umanitare din Gaza.

UPDATE 21 octombrie, ora 20.00 - Armata israeliană transmite sâmbătă că oricine refuză să părăsească orașul Gaza va fi considerat „terorist”, conform Al Jazeera.

„De dimineață, primim apeluri pe telefoanele mobile cu o înregistrare de către armata israeliană. Se spune că orice persoană care s-a întors în orașul Gaza sau se află încă în orașul Gaza este un terorist și este considerat un colaborator Hamas”, conform jurnaliștilor. Continuarea aici.

content-image

UPDATE 21 octombrie, ora 19.30 - Qatar susține că negocierile pentru eliberarea ostaticilor din Gaza nu s-au oprit

Qatarul depune în continuare eforturi pentru a elibera mai mulți ostatici, a declarat ministrul de externe din țara asiatică, potrivit Sky News. Șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani a declarat că există o coordonare continuă cu partenerii americani și internaționali pentru eliberarea prizonierilor și reducerea tensiunilor în Gaza. Sâmbătă, el a vorbit la telefon cu omologul său american Antony Blinken. Vineri, doi ostatici americani au fost eliberați de Hamas în urma unor negocieri intermediate de Qatar. Autoritățile israeliene susțin că Hamas a luat peste 200 de ostatici, de diferite naționalități, în timpul atacului asupra Israelului.

UPDATE 21 octombrie, ora 19.10 - RIA NOVOSTI: Libanul a apreciat poziția Rusiei referitoare la Palestina ca fiind cea mai productivă

Poziția Rusiei în ceea ce privește situația din Palestina este mai productivă decât pozițiile multor state arabe, a declarat, pentru RIA NOVOSTI, șeful filialei Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei din Liban, Haysam Abdo. "Poziția Rusiei în ceea ce privește situația din Palestina este progresistă și exemplară, atât la nivel mass-media, cât și diplomatic. Dar am vrea acțiuni mai active pentru a forța Israelulul și pe cei care o susțin să înceteze ceea ce fac", a declarat Abdo.

UPDATE 21 octombrie, ora 18.55 - BBC: Preşedintele sud-african a asemănat modul în care sunt trataţi palestinienii din Gaza cu regimul de apartheid din ţara sa

Preşedintele sud-african, Cyril Ramaphosa, a asemănat modul în care sunt trataţi palestinienii din Gaza cu cel la care au fost supuşi sud-africanii de culoare în perioada apartheid-ului. Vorbind la summitul pentru pace de la Cairo, dl Ramaphosa a spus că coşmarul rasismului impus de guvern a fost eliminat numai prin lupta necontenită a sud-africanilor: "Poporul nostru a dus o luptă curajoasă şi bravă pentru a-şi obţine libertatea şi am fost supuşi unor suferinţe de nedescris, ca şi cele la care sunt supuşi palestinienii. Dar am avut lideri curajoşi, care au fost capabili să facă abstracţie de diferende şi să facă eforturi pentru pace şi am fost capabili să punem capăt abominabilului sistem de apartheid".

UPDATE 21 octombrie, ora 18.45 - REUTERS: Hamas a transmis că nu va discuta despre soarta captivilor soldaţi israelieni până la încheierea "agresiunii împotriva Fâşiei Gaza"

Facțiunea militantă palestiniană Hamas a anunţat sâmbătă că nu va discuta despre soarta captivilor din rândul armatei israeliene până când Israelul nu va pune capăt "agresiunii" împotriva Fâșiei Gaza. "Poziția noastră cu privire la captivii din armata israeliană este clară: este legată de un posibil schimb de prizonieri și nu vom discuta despre asta până când Israelul nu va pune capăt agresiunii împotriva Fâşiei Gaza și a palestinienilor", a declarat oficialul Hamas Osama Hamdan, vorbind la un post de televiziune din Liban.

UPDATE 21 octombrie, ora 18.37 - Aproximativ 100.000 de oameni critică frenetic Israelul în centrul Londrei. Continuarea aici.

UPDATE 21 octombrie, ora 18.15 - Israelul se pregătește pentru cel mai rău scenariu în nord

Trupele israeliene se pregătesc pentru luptă cu toate forțele de-a lungul graniței cu Liban, conform BBC. „Nu [am] văzut niciodată cantități atât de mari de unități în tot Israelul. Toată lumea are multă motivație, suntem pregătiți și antrenați la o scară pe care nu am mai văzut-o până acum, cel puțin nu în viața mea”, a spus maiorul Or. Continuarea aici.

content-image

UPDATE 21 octombrie, ora 17.50 - Numărul prizonierilor palestinieni s-a dublat (Al Jazeera)

Au fost aproximativ 5.200 de palestinieni în închisorile israeliene înainte de atacul Hamas din 7 octombrie. De atunci, oficialii și grupurile privind drepturile omului spun că Israelul a arestat aproximativ 4.000 de muncitori din Gaza care lucrau în Israel și îi ține în baze militare, scrie sâmbătă Al Jazeera, o statistică care irită și mai mult statele musulmane deja nemulțumite de intervenția Israelului. Continuarea aici.

UPDATE 21 octombrie, ora 17.35 - Prima tentativă de pace în Orientul Mijlociu: marile puteri se așează la masă. Israelul și Palestina refuză să participe

Liderul egiptean Abdel Fattah el-Sisi găzduieşte sâmbătă la Cairo un summit de pace, în speranţa că poate evita ca situaţia din Gaza să escaladeze într-un război regional mai amplu, însă problema sa cheie este că trio-ul de ţări extrem de important - SUA, Israel şi Iran - nu se va afla la masa discuţiilor, relatează POLITICO, informează News.ro. Continuarea aici.

UPDATE 21 octombrie, ora 17.15 - BBC: Planuri de urgenţă elaborate în Liban, pentru eventualitatea în care ţara ar fi implicată într-un război total cu Israelul

Autorităţile libaneze au anunţat elaborarea unor planuri de urgenţă de protejare a civililor, pentru eventualitatea în care ţara ar fi implicată într-un război total cu Israelul. Iniţiativa a venit ca urmare a celui mai recent conflict major dintre Israel şi puternica grupare militantă libaneză Hezbollah din 2006. Conform planurilor, ţara este împărţită în zone roşii, galbene şi verzi, conform nivelurilor preconizate de pericol pentru civili. În ultima săptămână au avut loc mai multe confruntări transfrontaliere cu rachete între forţele israeliene şi militanţii Hezbollah.

UPDATE 21 octombrie, ora 16.45 - Sună sirenele în Israel: Hamas și Jihadul Islamic lansează un puternic atac cu rachete

Sirenele au început să răsune iar, sâmbătă la prânz, în majoritatea regiunilor israeliene, anunțând populația să se adăpostească rapid. Continuarea aici.

content-image

UPDATE 21 octombrie, ora 16.18 - Ministrul de externe britanic James Cleverly cere armatei israeliene să dea dovadă de reţinere

Ministrul de externe britanic James Cleverly, prezent la Summitul pentru Pace din Cairo, a declarat sâmbătă că a discutat cu guvernul israelian despre datoria sa de a respecta dreptul internaţional şi de a proteja vieţile civililor din Gaza, precum şi ca armata sa să dea dovadă de reţinere, relatează Reuters.

UPDATE 21 octombrie, ora 16.00: Ministrul britanic de externe cere reținere din partea Israelului

James Cleverly a declarat că a cerut armatei și guvernului israelian să respecte dreptul internațional și să păstreze viețile civililor din Gaza.

"În ciuda circumstanțelor incredibil de dificile, am cerut disciplină, profesionalism și reținere din partea armatei israeliene", a declarat el în fața liderilor de la Summitul pentru pace de la Cairo.

Ministrul britanic de externe a remarcat, de asemenea, cum că acest război a fost un subiect care a divizat societățile și a reprezentat o provocare și pentru el în viața sa personală, profesională și politică.

"Bănuiesc că nu sunt singurul. Dar cred în continuare în puterea diplomației și în asigurarea unui viitor în care israelienii și palestinienii să trăiască în pace", a spus el.

"Trebuie să ne asigurăm că coexistența pașnică câștigă", a adăugat el.

UPDATE 21 octombrie, ora 15.45: Călătorii plini de speranță "au fost anunțați că nu pot trece" astăzi în Egipt de la Rafah

Persoanele care așteaptă să treacă granița Rafah din Gaza în Egipt au fost anunțate că nu vor putea face acest lucru astăzi.

În cursul zilei de astăzi, Ambasada SUA din Ierusalim a declarat într-un mesaj pe Twitter că punctul de trecere va fi deschis de la ora locală 10.00.

"Dacă granița va fi deschisă, nu știm cât timp va rămâne deschisă pentru ca cetățenii străini să părăsească Gaza", a precizat aceasta.

Țările occidentale au făcut presiuni pentru a evacua deținătorii de pașapoarte străine din Gaza.

UPDATE 21 octombrie, ora 15.25:Ministerul palestinian al Sănătății este îngrijorat de excluderea combustibilului din ajutor

Ministerul palestinian al sănătății din Gaza a emis o declarație în care subliniază că excluderea combustibilului din ajutorul umanitar care ajunge în enclavă va pune în pericol viețile bolnavilor și răniților.

"Facem apel la comunitatea internațională și la Egipt să colaboreze imediat pentru a aduce combustibil și nevoi medicale de urgență înainte ca alte victime să fie pierdute în spitale", se arată în declarație.

UPDATE 21 octombrie, ora 15.05: Semiluna Roșie palestiniană spune că lucrătorii umanitari își vor risca viețile pentru a transporta ajutoare prin Gaza

Voluntarii Societății Semilunii Roșii Palestiniene se îndreaptă spre Gaza pentru a livra primul convoi către o unitate de depozitare a UNRWA din Deir El-Balah, ale cărei coordonate sunt deținute de armata israeliană.

Directorul PRCS, Marwan Jilani, a declarat că provocarea va fi apoi să livreze ajutoarele în părțile centrale și nordice ale benzii, care au fost cel mai mult afectate de bombardamente. "Aceasta este o afacere riscantă", a declarat Jilani pentru Al Jazeera. "Colegii noștri își vor risca viețile pentru a duce proviziile acolo unde este cea mai mare nevoie de ele".

Israelul nu a fost de acord cu o încetare a focului, în ciuda faptului că 20 de camioane au fost autorizate să treacă de la granița Rafah din Egipt. Jilani a declarat că este de datoria Israelului, în calitate de putere ocupantă, să garanteze siguranța civililor și că ar trebui să permită ca ajutoarele să fie livrate prin alte puncte de trecere de pe teritoriul său.

UPDATE 21 octombrie, ora 14.45: Bombardamentele din Rafah continuă în timp ce convoaiele cu ajutoare ajung în zonă

Aceasta este o scenă de ajutor umanitar sub un bombardament în masă. Cu doar o jumătate de oră în urmă, departamentul de apărare civilă din Rafah a fost vizat și distrus, ceea ce îngreunează un proces deja dificil de livrare a ajutoarelor prin acest punct de trecere.

În timp ce șaisprezece dintre camioanele cu ajutoare au ajuns în partea palestiniană din Egipt, alte patru camioane așteaptă să intre în Fâșia Gaza.

În plus, după ce am vorbit cu administratorii stațiilor de benzină private din această regiune, există un sentiment general de frustrare din cauza faptului că camioanele cu ajutoare nu transportă combustibil, despre care aceștia spun că este vital pentru spitalele din Gaza.

UPDATE 21 octombrie, ora 14.30: Cadavrele a 43 de palestinieni neidentificați au fost îngropate într-o groapă comună

Cadavrele a cel puțin 43 de palestinieni neidentificați uciși în atacuri israeliene au fost îngropate într-o groapă comună, potrivit biroului de presă al guvernului din Gaza.

"Aceasta este a doua oară când zeci de palestinieni neidentificați au fost îngropați de la începutul războiului", a declarat pentru Anadolu Salama Marouf, șeful biroului de presă.

Acumularea cadavrelor în curțile, camerele și frigiderele spitalelor i-a determinat pe locuitorii enclavei asediate să sape gropi comune în grădinile caselor lor, potrivit unui corespondent al Anadolu.

UPDATE 21 octombrie, ora 14.15: Liderii italieni și greci fac apel la Cairo pentru o foaie de parcurs către o soluție cu două state

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni a declarat la Summitul pentru pace de la Cairo că comunitatea internațională trebuie să evite o escaladare a războiului din Gaza și să stabilească o foaie de parcurs pentru o soluție cu două state.

De asemenea, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a făcut apel la lansarea unui nou proces de pace care ar prevedea un stat palestinian independent alături de statul Israel. "Nicio intervenție militară nu poate înlocui o soluție politică viabilă", a declarat Mitsotakis.

Reprezentanți din Franța, Germania și Marea Britanie erau, de asemenea, așteptați să facă declarații în cadrul conferinței.

UPDATE 21 octombrie, ora 14.15: Bilanțul victimelor din Gaza a crescut

Iată cel mai recent bilanț al Ministerului Sănătății din Gaza:

4.385 de persoane au fost ucise până acum în atacurile israeliene, inclusiv 1.756 de copii și 967 de femei.

Alte 13.561 de persoane au fost rănite.

70 la sută dintre victimele atacurilor israeliene sunt copii, femei și bătrâni.

Un număr mare de persoane se află încă sub dărâmături.

UPDATE 21 octombrie, ora 14.00: "Combustibilul trebuie să intre"

Juliette Touma, director de comunicare la agenția de ajutorare a refugiaților palestinieni a ONU, a declarat pentru Al Jazeera că este "absolut critic" ca combustibilul să intre în Gaza.

"Este esențial pentru propriile noastre operațiuni la UNRWA, iar combustibilul este, de asemenea, important pentru a pompa apă la robinetele oamenilor", a spus ea.

Touma a salutat, de asemenea, deschiderea punctului de trecere Rafah, care a permis convoaielor de ajutor să intre în Gaza. Dar a subliniat că acest lucru trebuie să continue și că nu poate fi o livrare de ajutoare "unică".

UPDATE 21 octombrie, ora 13.47: Locul din Israel unde evreii și palestinienii trăiesc în armonie: 'Uităm totul aici! Putem să nu facem politică'

O cafenea frecventată atât de israelieni, cât și de palestinieni, a oferit un refugiu din calea tensiunilor politice, până la evenimentele recente.

Continuarea AICI

UPDATE 21 octombrie, ora 13.30: 20 de camioane cu ajutoare "nu sunt suficiente": Directorul PAM

Cindy McCain, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial, a salutat trecerea în Gaza a convoiului umanitar, dar a avertizat că 20 de camioane cu ajutoare nu este suficient.

"Situația din interiorul Gaza este dezastruoasă. Nu numai că nu există alimente, dar nu există nici apă, electricitate sau combustibil. Iar această combinație nu este doar catastrofală, ci poate duce și la mai multă foamete și boli", a declarat ea pentru Al Jazeera.

"Trebuie să aducem mai multe camioane", a spus ea, adăugând că este important să ne asigurăm că ajutoarele ajung în mâinile beneficiarilor potriviți, în siguranță și în mod durabil.

UPDATE 21 octombrie, ora 13.00: O scurtă recapitulare a celor mai importante evenimente ale zilei

- Punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Egipt și Gaza s-a deschis și 20 de camioane cu ajutoare au început să intre. Dar grupurile umanitare spun că acest ajutor inițial este încă "o picătură în ocean".

- Convoiul transportă medicamente și alimente, potrivit Hamas.

- Șeful ONU pentru ajutor umanitar a declarat că este încrezător că livrarea va duce la intrarea în Gaza a unor provizii esențiale, inclusiv combustibil.

- O conferință internațională, numită Summitul pentru pace de la Cairo, este în curs de desfășurare în Egipt pentru a discuta modalitățile de "dezescaladare" a războiului.

- Bilanțul victimelor din Gaza a crescut la peste 4.200 de morți, iar 70 la sută dintre aceștia sunt femei și copii. Aproximativ 1.400 de persoane au fost ucise în Israel, majoritatea în timpul atacurilor Hamas din 7 octombrie.

- Armata israeliană a percheziționat casa adjunctului șefului adjunct al Hamas, Saleh al-Arouri, în Aroura, în Cisiordania ocupată. De asemenea, au fost efectuate mai multe arestări.

- UNRWA a declarat că cel puțin 17 dintre angajații săi au fost uciși în război, avertizând că numărul morților va crește probabil.

UPDATE 21 octombrie, ora 12.30: Camioanele de ajutor umanitar "sunt doar o picătură în oceanul de care este nevoie

Mark Owen Jones, profesor asistent de studii privind Orientul Mijlociu la Universitatea Hamad Bin Khalifa din Doha, afirmă că cele 20 de camioane de ajutor umanitar care au intrat în Gaza reprezintă "un număr absolut nesemnificativ".

"Aproximativ 100.000 de tone de ajutoare sunt suficiente pentru a susține o jumătate de milion de oameni timp de o săptămână. Când te gândești că sunt două milioane de oameni [în Gaza] și doar o parte din acest ajutor trece, ce va face asta?", a declarat el pentru Al Jazeera.

"Ajutorul care intră, se adaugă și la faptul că stocurile și proviziile existente în Gaza au fost deja epuizate. Într-adevăr, este o picătură în ocean față de ceea ce este necesar... este important să avem ajutor umanitar, dar a vedea acest lucru ca pe o victorie pentru Gaza este problematic.

"Tot ceea ce va face este să mențină un anumit nivel de ușurare a suferinței și nu va atenua deloc suferința, mai ales când există perspectiva unei invazii terestre israeliene, nu există încetarea focului."

UPDATE 21 octombrie, ora 12.15: MAE cere românilor să părăsească de urgență Libanul

MAE recomandă ferm părăsirea imediată a zonelor din sudul Libanului, regiunea din sudul râului Litani, având în vedere confruntările armate recente din zona de frontieră libanezo-israeliană.

Continuarea AICI

UPDATE 21 octombrie, ora 11.55: Palestinienii din Cisiordania spun că deschiderea punctului de trecere Rafah este o manevră de PR

Oamenii de aici, din Ramallah, spun că deschiderea punctului de trecere Rafah a fost doar o manevră de PR a comunității internaționale pentru a arăta că îi pasă de Gaza.

Mulți mi-au spus că sunt foarte conștienți de faptul că acest prim convoi nu este nici pe departe în măsură să satisfacă nevoile din Gaza. Dacă comunității internaționale i-ar păsa cu adevărat, atunci s-ar purta discuții serioase despre cum să scoatem copiii răniți pentru a primi tratamentul adecvat.

După ce palestinienii din Gaza au fost denigrați, ei spun că răspunsul trebuie să fie un efort umanitar susținut.

UPDATE 21 octombrie, ora 11.40: Se pregătește ceva mare: Israelul a cerut cetățenilor să părăsească de urgență Egiptul și Iordania

Israelul și-a îndemnat cetățenii să părăsească imediat Egiptul și Iordania, a anunțat sâmbătă Consiliul de securitate națională, în timp ce tensiunile regionale s-au amplificat din cauza războiului din Gaza, informează News.ro.

Continuarea AICI

UPDATE 21 octombrie, ora 11.25: S-a deschis trecerea Rafah: primele ajutoare intră în Fâșia Gaza, după 2 săptămâni de bombardamente/ Video

Trecerea Rafah, singura legătură dintre Fâșia Gaza și Egipt, a fost deschisă. După două săptămâni de bombardamente, timp în care oamenii din Fâșia Gaza au ajuns într-o situație critică, Israelul a permis deschiderea punctului de trecere.

Continuarea AICI

UPDATE 21 octombrie, ora 11.05: UNRWA afirmă că 17 angajați au fost uciși de la începutul războiului

Agenția Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a declarat că cel puțin 17 dintre angajații săi au fost uciși în război, avertizând că numărul morților va crește probabil.

"Până în prezent, s-a confirmat că 17 dintre colegii noștri au fost uciși în acest război vicios. Foarte trist, este probabil ca numărul real să fie mai mare", a declarat UNRWA într-un comunicat.

UPDATE 21 octombrie, ora 10.45: Șeful PAM afirmă că ajutoarele pentru 500.000 de persoane așteaptă undă verde la granița de la Rafah

Directorul executiv al Programului Alimentar Mondial a cerut ca actorilor umanitari de pe teren să li se acorde "acces fiabil și susținut", în contextul în care se vorbește despre o posibilă redeschidere a punctului de trecere a frontierei Rafah dintre Gaza și Egipt la ora locală 10:00 (07:00 GMT).

"Acest conflict are un impact îngrozitor asupra civililor, alimentele se vor epuiza în câteva zile, iar apa, medicamentele și alte provizii sunt periculos de puține", a declarat Cindy McCain într-un videoclip postat pe X.

"Camioanele noastre sunt încărcate și așteaptă cu alimente pentru o jumătate de milion de oameni, dar nu putem avea acces în Gaza în acest moment", a mai spus ea. "Umanitarii trebuie să fie capabili să facă să intre ajutoarele și trebuie să le poată distribui."

McCain a spus că dacă nu se face acest lucru înseamnă că "lumea va privi în timp ce oamenii din Gaza mor de foame".

UPDATE 21 octombrie, ora 10.25: Victoria emirilor în Gaza. Cum a devenit micuța Qatar o piesă influentă în puzzle-ul Israel-Hamas

Politica externă a Qatarului s-a concentrat de ani de zile pe mediere, oficialii americani identificând imediat Qatarul drept un „broker” în războiul Israel-Hamas, a scris vineri Al Jazeera.

Continuarea AICI

UPDATE 21 octombrie, ora 10.10: Trupele israeliene anunță că au ucis un om cheie al strategiei Hamas

Forţele de apărare israeliene (IDF) au anunţat vineri că au ucis un lider al Hamas, Mahmud Sabih, responsabil de unitatea de dezvoltare şi arme strategice a grupului islamist palestinian, transmite EFE, informează Agerpres.

Continuarea AICI

UPDATE 21 octombrie, ora 09.55: Experții britanici aruncă în aer explicațiile Israelului, după explozia de la spitalul din Gaza

Forensic Architecture a declarat că analiza sa 3D a fragmentării radiale nu corespunde cu afirmația Israelului potrivit căreia o rachetă palestiniană lansată greșit, care se deplasa de la vest la est, ar fi putut lovi complexul medical.

Continuarea AICI

UPDATE 21 octombrie, ora 09.35: Ambasada SUA în Israel face o actualizare cu privire la deschiderea punctului de trecere Rafah

Ambasada SUA din Ierusalim, Israel, a declarat că a primit informații potrivit cărora punctul de trecere a frontierei Rafah, între Gaza și Egipt, se va deschide la ora locală 10:00 (7:00 GMT).

Ambasada a adăugat că nu știe pentru cât timp va rămâne deschis punctul de trecere pentru cetățenii străini care vor pleca din Gaza.

Rafah este singurul punct de trecere în Gaza pentru bunuri și persoane care nu se învecinează cu Israelul.

Eforturile de a introduce ajutoare în enclavă au fost îngreunate de necesitatea de a conveni asupra unui mecanism de inspecție a ajutoarelor și de un efort de evacuare din Gaza a deținătorilor de pașapoarte străine.

UPDATE 21 octombrie, ora 09.15: Se complică situația: o întreagă familie de creștini a fost ucisă în urma atacului Israelului asupra bisericii din Gaza

O angajată de la Caritas, o rețea de organizații caritabile catolice, a fost ucisă împreună cu familia sa în incinta bisericii ortodoxe grecești Sfântul Porfirie, despre care oficialii din Gaza spun că a fost lovită de un atac aerian israelian joi seara, potrivit unui comunicat al organizației de vineri, informează CNN.

Continuarea AICI

UPDATE 21 octombrie, ora 09.00: Raidurile aeriene israeliene din timpul nopții au ucis 46 de persoane

În total, 46 de persoane au fost ucise în raiduri aeriene israeliene în Gaza în cursul nopții.

24 de persoane au fost ucise într-un raid aerian israelian care a lovit familia al-Motawwaq din Jabalia. Un raid aerian asupra familiei al-Ajrami din Jabalia a ucis alte 10 persoane.

Au fost ucise cinci persoane din familia Khader, inclusiv patru copii și o femeie.

Alte șapte persoane au fost ucise într-un raid aerian israelian în centrul Deir el-Balah și în tabăra de refugiați al-Bureij din centrul Gaza.

UPDATE 21 octombrie, ora 08.40: Un soldat israelian a fost ucis și trei răniți într-un conflict la granița cu Libanul

Presa locală din Israel ne informează că un soldat rezervist israelian a fost ucis și alți trei au fost răniți de tiruri de rachete antitanc la granița cu sudul Libanului.

Confruntările dintre armata israeliană și luptătorii Hezbollah au izbucnit la granița cu Libanul de când a început atacul militar al Israelului împotriva Fâșiei Gaza, în urma atacurilor din 7 octombrie ale Hamas asupra sudului Israelului.

UPDATE 21 octombrie, ora 08.25: Protestele în sprijinul palestinienilor continuă în întreaga lume

Protestele pro-palestiniene au continuat sâmbătă în întreaga lume, cu mitinguri în Noua Zeelandă și Australia în sprijinul populației asediate din Gaza, unde numărul morților a ajuns la 4.137 de când Israelul a început să bombardeze enclava pe 7 octombrie.

Aproximativ 70% dintre persoanele ucise în Gaza până în prezent au fost copii și femei, potrivit ONU. Mai mult de 1.400 de cetățeni israelieni și străini au fost uciși în Israel, majoritatea în timpul atacului din 7 octombrie al Hamas asupra sudului Israelului.

Sâmbătă, susținătorii pro-palestinieni au ieșit pe străzile din Christchurch, în Noua Zeelandă, iar aproximativ 15.000 de persoane au participat la un marș în cel mai mare oraș din Australia, Sydney. Mitinguri pro-palestiniene au fost programate, de asemenea, în capitalele de stat ale Australiei, Brisbane, Perth și Hobart.

UPDATE 21 octombrie, ora 08.00: CICR a ajutat la eliberarea celor două femei americane luate ostateci de Hamas

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a contribuit la eliberarea vineri a două femei americane care au fost luate ostatice pe 7 octombrie de Hamas în timpul atacului sângeros al grupării islamiste palestiniene asupra Israelului, a declarat vineri preşedinta CICR, informează sâmbătă AFP, citat de Agerpres.

Într-un comunicat, Mirjana Spoljaric Egger a explicat că CICR a facilitat eliberarea acestora "prin transportarea ostaticilor din Gaza în Israel", subliniind neutralitatea organizaţiei pe care o conduce.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 21 octombrie, ora 07.20: Antony Blinken a cerut vineri eliberarea ostaticilor americani de către Hamas

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a cerut vineri eliberarea ostaticilor americani de către Hamas, salutând faptul că cele două femei americane eliberate au ajuns în Israel, informează AFP, citat de Agerpres.

"Dar mai sunt încă zece americani a căror soartă în acest conflict nu este cunoscută. Ştim că unii dintre ei sunt deţinuţi de Hamas, alături de alţi aproximativ 200 de ostatici ţinuţi în Gaza", a declarat Blinken la o conferinţă de presă.

Continuarea aici

content-image

 

 

UPDATE 21 octombrie, ora 07.10: Hamas face o declarație neașteptată cu privire la ostaticii civili

Hamas a declarat vineri că lucrează cu "mediatori" pentru a elibera ostaticii civili pe care i-a răpit în timpul atacului său asupra teritoriului israelian din 7 octombrie şi i-a ţinut de atunci în Fâşia Gaza, transmite AFP, citat de news.ro.

Într-o declaraţie dată publicităţii după eliberarea a doi ostatici americani, mişcarea islamistă palestiniană a afirmat că "lucrează cu toţi mediatorii implicaţi pentru a pune în aplicare decizia mişcării de a închide dosarul civil (ostaticilor) atunci când circumstanţele de securitate o permit".

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 21 octombrie, ora 06.10: ONU solicită evacuarea de urgență a unor școli din Gaza, în care palestinienii s-au adăpostit

Agenţia ONU pentru Refugiaţi Palestinieni (UNRWA) a cerut vineri evacuarea mai multor şcoli ale sale în care palestinienii s-au refugiat în oraşul Gaza, considerând că locurile "nu mai sunt sigure" după ce a primit un avertisment din partea Israelului, transmite AFP, citat de Agerpres.

"Am făcut tot ce am putut pentru a protesta şi a respinge această decizie, dar concluzia este că de acum înainte infrastructura noastră nu mai este sigură", a regretat agenţia într-un comunicat de presă în care a cerut o evacuare "imediată".

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 21 octombrie, ora 05.45: Joe Biden, anunț important cu privire la camioanele cu ajutoare ce trebuie să ajungă în Gaza

Camioanele care transportă ajutoare vor ajunge în Gaza în următoarele 24-48 de ore, a estimat, vineri, preşedintele Joe Biden care s-a întâlnit cu liderii Uniunii Europene la Casa Albă pentru a discuta despre războiul din Orientul Mijlociu, relatează Reuters, citat de news.ro.

Întrebat despre camioanele cu ajutoare care ar trebui să ajungă în Gaza, Biden a spus că a obţinut un angajament din partea israelienilor şi a preşedintelui Egiptului.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 21 octombrie, ora 04.35: Nu există dovezi că Israelul ar fi provocat explozia la spitalul din Gaza - direcția de informații militare franceză

O explozie la un spital din Gaza nu a fost rezultatul unei rachete israeliene, ci, cel mai probabil, al unei rachete palestiniene, a anunțat vineri Direcția de informații militare franceză, informează Rador Radio România.

Oficialii palestinieni au anunțat că 471 de persoane au fost ucise marți seara în explozia de la Spitalul Al-Ahli al-Arabi.

Continuarea aici

content-image

 

 

UPDATE 21 octombrie, ora 02.50: Deschiderea punctului de trecere de la Rafah nu este încă posibilă

În cea de-a 14-a zi a războiului dintre Israel și Hamas, ONU a vorbit despre o catastrofă umanitară, la care sunt expuși cei în jur de 2,4 milioane de locuitori din Gaza, dintre care jumătate sunt copii, informează Rador Radio România.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a estimat ieri că primele 20 de camioane cu ajutor umanitar vor intra în Gaza în următoarele 24 până la 48 de ore, relatează France Presse.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 21 octombrie, ora 01.50: Salman Rushdie: Sunt îngrozit și de atacul Hamas și de replica lui Netanyahu

Cunoscutul scriitor americano-britanic Salman Rushdie, născut în religia musulmană și ulterior devenind ateu, a cerut încetarea războiului dintre Israel şi Hamas "cât mai curând posibil", declarându-se "îngrozit" şi "plin de presentimente rele" în cadrul unei conferinţe de presă organizate vineri la Frankfurt, informează AFP, conform Agerpres.

"Sunt îngrozit, asta este tot ce pot spune", a declarat scriitorul cu privire la conflict, în cadrul unei rare apariţii publice la Târgul Internaţional de Carte de la Frankfurt, la un an după ce a fost victima unui atac cu cuţitul în Statele Unite.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 21 octombrie, ora 01.45: Prima reacție a lui Joe Biden după ce Hamas a eliberat două ostatice americane

Preşedintele american Joe Biden a declarat vineri că este "foarte bucuros" după eliberarea a două femei americane care fuseseră luate ostatice pe 7 octombrie de Hamas în timpul atacului asupra Israelului, transmite AFP, conform Agerpres.

"Compatrioţii noştri au trecut printr-un calvar teribil în ultimele 14 zile şi sunt nespus de bucuros că se vor reuni în curând cu familiile lor", a spus el într-o declaraţie, mulţumind Qatarului şi Israelului pentru "parteneriatul" lor şi promiţând că Statele Unite ale Americii "nu se vor opri până nu îi vor aduce acasă" pe ceilalţi cetăţeni ai săi încă ostatici.

Continuarea aici

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.