Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 19 mai 2023 - Ucraina se confruntă cu atacuri de o amploare fără precedent. Kievul se mândrește cu progresele din zona Bahmut

Al-Jazeera
Dnipropetrovsk

Ucraina se confruntă cu atacuri fără precedent din partea forțelor ruse, în care au fost declanșate alerte antiaeriene pe întreg teritoriul său. Armata a emis avertismente privind posibile atacuri cu rachete rusești într-o zonă extinsă, cuprinzând de la Kiev până în regiunile centrale și sudice. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de vineri, 19 mai 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 19 mai, ora 23.15: Ucraina este dispusă să facă Rusiei o concesie: Kievul vrea să obţină includerea mai multor porturi şi mărfuri în acordul pentru cerealele de pe Marea Neagră

Kievul ar lua în considerare posibilitatea de a permite amoniacului rusesc să tranziteze teritoriul său pentru export, cu condiţia ca acordul recent reînnoit privind transportul cerealelor pe Marea Neagră să fie extins pentru a include mai multe porturi ucrainene şi o gamă mai largă de mărfuri, a declarat o sursă guvernamentală pentru Reuters.

Continuarea aici

UPDATE 19 mai, ora 23.10: Joe Biden acceptă instruirea piloţilor ucraineni pe avioane F-16 în ţări europene

Preşedintele american Joe Biden susţine instruirea piloţilor ucraineni pe avioane de vânătoare de tip F-16, de fabricaţie americană, dar programul de pregătire se va derula în ţări europene şi va dura câteva luni, urmând ca între timp să fie luată o decizie privind furnizarea aeronavelor, potrivit Mediafax.

Conform unor surse citate de agenţia The Associated Press şi de site-ul Tagesschau.de, Biden, aflat la summitul Grupului G7, în Japonia, a exclus posibilitatea furnizării de către SUA a avioanelor F-16, dar s-a declarat dispus să faciliteze instruirea piloţilor în ţări europene.

Continuarea aici

UPDATE 19 mai, ora 22.03: Dragoste în vreme de război: O ucraineancă și un militar englez s-au căsătorit după ce au luptat cot la cot

Printre obuze, rachete balistice și tranșee, un englez și o ucraineancă s-au îndrăgostit și s-au căsătorit, conform Ukrainskaia Pravda.

Ofițerul James Caprini a mers în Ucraina să intre în batalionul internațional de apărare în fața invaziei Rusiei și și-a găsit marea dragoste în Zaporojie, pe Natalia Isakova.

Continuarea aici

UPDATE 19 mai, ora 21.05: Războiul din Ucraina a măcinat forțele lui Putin - Dmitri Medvedev: Armata rusă a recrutat în 2023 aproape 120.000 de militari pe bază de contract

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că Moscova a recrutat de la 1 ianuarie 2023 aproape 120.000 de soldaţi cu contract în armata sa, care încearcă să-şi refacă efectivele slăbite de ofensiva în Ucraina, informează AFP, potrivit Agerpres.

Continuarea aici

UPDATE 19 mai, ora 21.01: Flota Rusiei dispune de 16 rachete Kalibr gata de lansare în Marea Neagră

Forțele Navale ale Ucrainei raportează, vineri, că Rusia menţine în Marea Neagră şase nave, dintre care trei sunt înarmate cu 16 rachete Kalibr - potrivit agenției UKRINFORM.

În Marea Mediterană, de asemenea, sunt şapte nave ale ocupanţilor ruşi, iar una dintre acestea este înarmată cu patru rachete de tip Kalibr.

Continuarea aici

UPDATE 19 mai, ora 20.23: SUA au transmis aliaților europeni că nu vor bloca exportul de avioane F-16 către Ucraina

Administrația Biden le-a semnalat aliaților europeni în ultimele săptămâni că SUA le-ar permite să exporte avioane de luptă F-16 în Ucraina , au declarat pentru CNN surse familiare cu discuțiile.

Oficialii administrației nu cunosc, totuși, nicio solicitare oficială din partea vreunui aliat de a exporta F-16, iar oficialilor Departamentului de Stat care ar fi în mod normal însărcinați cu documentele pentru a aproba astfel de transferuri de la terți nu li s-a spus să se apuce de lucru.

Continuarea aici

UPDATE 19 mai, ora 19.03: 5 belaruşi au murit pe frontul din Bahmut luptând pentru Ucraina (opoziție)

Cinci voluntari belaruşi au căzut în luptă de partea Ucrainei la Bahmut, a anunţat vineri Svetlana Tihanovskaia, lideră a opoziţiei din Belarus, printr-un mesaj pe Twitter preluat de AFP, scrie Agerpres.

"Cu inima frântă, am aflat despre moartea a cinci membri ai regimentului belarus Kastus Kalinovski care luptă la Bahmut. Regimentul a raportat că un comandant a fost ucis în timp ce ajuta la evacuarea unor răniţi. Patru sunt încă sub ruine după o lovitură de artilerie asupra imobilului în care se aflau şi nu pot fi recuperaţi deocamdată. Luptele continuă", a scris Tihanovskaia.

Continuarea aici

UPDATE 19 mai, ora 18.23: Rusia și-a schimbat tactica în Ucraina, spun serviciile de informații

Rusia şi-a schimbat obiectivul atacurilor sale asupra Ucrainei, în încercarea de a împiedica pregătirile contraofensivei ucrainene, a declarat un oficial al serviciilor de informaţii din Ucraina, conform Reuters, scrie rador.ro.

După luni de atacuri asupra infrastructurii energetice ucrainene, forţele ruse atacă tot mai des obiective militare, spune Vadim Skibiţki, reprezentant oficial al Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev.

Continuarea aici

UPDATE 19 mai, ora 17.35: Cum ar putea deveni Ucraina următoarea Coree de Sud. Dilema: unde se va trasa viitoarea 'linie de demarcație' (Politico)

Oficialii americani fac planuri legate de posibilitatea tot mai mare ca actualul război ruso-ucrainean să devină un așa-numit „conflict înghețat” care să dureze mulți ani de acum înainte - chiar decenii - similar cu cel dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud.

Un astfel de scenariu ar putea fi cel mai realist pe termen lung în cazul Ucrainei, în condițiile în care nici Kievul și nici Moscova nu sunt de acord să se recunoască învinse, informează Politico.

Continuarea aici

UPDATE 19 mai, ora 17.18: Rușii mută masiv trupe în Ucriana: lunetișii așteaptă contraofensiva ucraineană (analiză)

Militarii ruşi şi-au întărit poziţiile defensive în interiorul şi în jurul centralei nucleare Zaporojie, în sudul Ucrainei, în ultimele săptămâni, au declarat patru martori, înainte de o contraofensivă ucraineană mult aşteptată în regiune, transmite vineri Reuters.

Noi tranşee au fost săpate în jurul oraşului Enerhodar şi au fost amplasate noi câmpuri de mine. Camerele de supraveghere ale uzinei sunt îndreptate spre nord, peste un mare lac de acumulare, către teritoriul controlat de Ucraina. De mai multe luni, ruşii şi-au instalat poziţii de tragere pe acoperişul unora dintre clădirile centralei nucleare, iar pentru descurajarea dronelor au instalat plase.

Continuarea aici

UPDATE 19 mai, ora 16.54: Zelenski: 'Rusia nu are nevoie de pace, ci de timp pentru noi rachete, un nou plan, un nou atac!'

Federația Rusă nu are nevoie de pace, ci de timp pentru a se pregăti pentru un nou atac, astfel că secolul XXI ar trebui să fie ultimul pentru politica neschimbătoare a țării agresoare - potrivit unei declaraţii făcute joi de către președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul discursului adresat participanților la conferința Strategic Ark 2023, din Polonia, relatează RBC, potrivit Rador.

"Rusia nu are nevoie de pace, ci de timp pentru noi rachete, un nou plan, un nou atac. Aceasta este formula politicii ruse, neschimbată de sute de ani. Secolul XXI trebuie să fie ultimul pentru ea.

Continuarea aici

UPDATE 19 mai, ora 16.27: Ministrul ucrainean al apărării descrie o baie de sânge la Bahmut: 'Rușii pierd câte un batalion în fiecare zi!'

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a declarat, vineri, că trupele de ocupație de lângă Bahmut (regiunea Doneţk) pierd câte un batalion în fiecare zi, relatează RBC, potrivit Rador.

Numărul total al pierderilor suferite de ruşi în direcția Bahmut, potrivit lui Reznikov, este de până la 70.000 de morți și răniți.

Continuarea aici

UPDATE 19 mai, ora 15.35: Von der Leyen a pledat, la summitul G7, pentru menţinerea sprijinului internaţional pentru Ucraina

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a pledat vineri, la summitul Grupului naţiunilor puternic industrializate (G7), pentru menţinerea sprijinului pentru Ucraina, susţinând că Moscova şi Kievul nu pot avea poziţii egale în eventuale negocieri de pace, informează Mediafax.

"Trebuie să oferim Ucrainei instrumentele de care are nevoie pentru a se apăra şi a-şi recâştiga suveranitatea şi integritatea teritorială", a afirmat Ursula von der Leyen, cu ocazia summitului G7, aflat în curs în oraşul japonez Hiroshima.

Referindu-se la perspectivele negocierilor de pace, preşedintele Comsiei Europene a susţinut că trebuie respinsă ideea tratării de pe poziţie de egalitate a statului agresor şi a victimelor atacului, potrivit site-ului Tagesschau.de.

Ucraina trebuie să beneficieze de sprijin internaţional cât timp va fi necesar, a insistat Ursula von der Leyen.

content-image

UPDATE 19 mai, ora 15.30: Strategia defensivă aplicată de ruși în Ucraina: inundă câmpurile și sapă tranșee pentru a stopa forțele armate ucrainene

Ivan Fedorov, primarul legitim al orașului ucrainean Melitopol, a anunțat, joi, că, în partea ocupată a regiunii Zaporijjia, invadatorii ruși au început să inunde câmpurile.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 19 mai, ora 15.10: Serviciile secrete ucrainene oferă informații terifiante despre capacitatea militară a rușilor: Sunt capabili să producă cinci rachete balistice Iskander-M

Rușii au epuizat într-adevăr un stoc impresionant de rachete, însă au reușit să relanseze producția, în pofida sancțiunilor internaționale - scrie, vineri, agenţia RBC.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 19 mai, ora 14.48: Volodimir Zelenski participă la summitul Ligii Arabe, în Arabia Saudită

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se află vineri la summitul Ligii Arabe, în Arabia Saudită, în cadrul eforturilor internaţionale de menţinere a susţinerii masive, în contextul invaziei militare ruse, informează Mediafax.

"Priorităţile noastre sunt prezentarea planului nostru de pace şi garantarea securităţii energetice iarna viitoare", a declarat Volodimir Zelenski, cu ocazia participării la reuniunea Ligii Arabe, conform cotidianului Le Monde.

"Printre priorităţi se numără prizonierii politici din Crimeea şi din teritoriile ocupate, inclusiv protejarea comunităţii musulmane din Ucraina", a subliniat Zelenski.

Conform unor surse, după reuniunea Ligii Arabe, Volodimir Zelenski ar urma să se deplaseze la summitul Grupului naţiunilor puternic industrializate, aflat în curs în Japonia.

content-image

UPDATE 19 mai, ora 14.40: Ultimă oră! Rusia avertizează: 'Un nor radioactiv se îndreaptă din Ucraina către Europa!'

Secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patruşev, a susţinut că norul radioactiv a apărut după distrugerea muniției cu uraniu sărăcit furnizată Kievului de către Occident.

Continuare aici.

content-image

UPDATE 19 mai, ora 14.38: Regiunea Herson - Federația Rusă a trimis forțe suplimentare în raionul Kahovka (Statul Major al Ucrainei)

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei raportează că, în unele așezări din raionul Kahovka (regiunea Herson), au ajuns forțe suplimentare ale armatei ruse, transmite RBC, potrivit Rador. Potrivit comandamentului ucrainean, rușii sunt plasați nu doar în casele libere, ci și în cele în care locuiesc deja civili. "Localnicii care sunt indignați de acest lucru sunt amenințați cu evacuarea" - scrie Statul Major pe Facebook.

content-image

UPDATE 19 mai, ora 14.36: Opozantul rus Roizman, condamnat la o simplă amendă pentru că a criticat ofensiva rusă în Ucraina

Un tribunal rus l-a condamnat vineri pe opozantul Evgheni Roizman la plata unei amenzi pentru criticile sale la adresa ofensivei Moscovei în Ucraina, o pedeapsă relativ uşoară într-un context de represiune implacabilă în Rusia, informează AFP, relatează Agerpres.

Fostul primar foarte popular al marelui oraş Ekaterinburg din Ural a fost declarat vinovat de "discreditarea" armatei ruse şi condamnat la plata unei amenzi de 260.000 de ruble (circa 3.000 de euro la cursul de schimb actual), adică pedeapsa cerută de procuror cu o zi înainte, transmit agenţiile de presă ruse.

Potrivit aceleiaşi surse, Roizman va fi vizat de mai multe restricţii, printre care interdicţia de a utiliza internetul şi de a acorda interviuri, până la confirmarea condamnării sale în apel sau după încheierea termenului pentru depunerea recursului.

Condamnarea fostului edil în vârstă de 60 de ani la o simplă amendă surprinde, în condiţiile în care alţi opozanţi de prim plan sau ruşi simpli au fost condamnaţi la pedepse grele cu închisoarea pe baza unor acuzaţii similare.

Citat de agenţiile de presă ruse, Roizman a declarat că el nu intenţionează să facă apel la condamnarea sa de a plăti o amendă. "Cred că în condiţiile actuale este vorba de o achitare", a spus el.

Joi, după rechizitoriul procurorului, opozantul s-a declarat deja surprins, estimând drept "total neaşteptată" lejeritatea pedepsei cerute. În circumstanţele actuale, "este cu adevărat foarte puţin ceea ce ei cer", a declarat Roizman.

Evgheni Roizman era acuzat că a "discreditat" armata rusă într-o înregistrare video pe care a postat-o pe YouTube în iulie 2022, în care a criticat operaţiunea rusă în Ucraina.

El risca până la cinci ani de închisoare, potrivit unei legi adoptate în Rusia în urma lansării ofensivei în Ucraina la sfârşitul lui februarie 2022, un text represiv ce a fost înăsprit recent şi mai mult.

Evgheni Roizman, care a condus Ekaterinburg, oraş cu 1,5 milioane de locuitori, între 2013 şi 2018, este considerat unul dintre ultimii opozanţi marcanţi care au rămas în Rusia şi care, deocamdată, au scăpat de pedepse grele cu închisoarea.

După ce a fost inculpat pentru "discreditarea" armatei ruse în august anul trecut, Roizman nu a fost plasat în arest preventiv, însă i s-a interzis să utilizeze internetul şi să dea interviuri.

În jurul lui, figuri marcante ale opoziţiei care au rămas în Rusia au fost aruncate în închisoare, cum s-a întâmplat cu Aleksei Navalnîi, Ilia Iaşin sau Vladimir Kara-Murza.

Cel mai recent, Ilia Iaşin a fost condamnat la opt ani şi jumătate de închisoare pentru că a condamnat ofensiva rusă împotriva Ucrainei.

La rândul său, opozantul Vladimir Kara-Murza a primit 25 de ani de închisoare, o pedeapsă de o rară severitate, pentru "înaltă trădare", difuzare de "informaţii false" despre armata rusă şi muncă ilegală pentru o organizaţie "indezirabilă".

content-image

UPDATE 19 mai, ora 14.35: Dmitri Peskov a comentat posibilele sancțiuni ale UE asupra comerțului cu diamante din Rusia

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a comentat informațiile potrivit cărora țările din Uniunea Europeană intenționează să limiteze comerțul cu diamante din Rusia, informează GAZETA, relatează Rador. ''Să așteptăm deciziile. După cum ne-a demonstrat practica în cazul altor produse, dacă încetează să mai fie cumpărate undeva, atunci ele încep să fie cumpere în alte părţi... Piața mondială se află în mişcare, fiind bogată în alternative', a declarat Peskov. Uniunea Europeană va depune eforturi pentru a limita comerțul cu diamante din Rusia, în cadrul înăspririi sancțiunilor împotriva Moscovei, a declarat vineri, 19 mai, președintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul unui briefing susţinut la Hiroshima, înainte de Summitul G7. El a mai menționat că UE discută în prezent următorul pachet de sancțiuni, care ar putea include o restricție asupra comerțului cu diamante din Rusia. În același timp, el a evitat să răspundă la întrebarea dacă autoritățile belgiene au aprobat acordul de înăsprire a măsurilor în legătură cu comerțul cu diamante rusești. Pe 19 mai, a devenit cunoscut faptul că țările G7 au convenit să restricționeze comerțul și utilizarea diamantelor extrase, prelucrate sau produse în Federația Rusă. Restricțiile au fost menționate și în noul pachet de sancțiuni din Regatul Unit.

content-image

UPDATE 19 mai, ora 14.30: Liderii G7 au stabilit noi sancţiuni împotriva Rusiei

Liderii G7 au stabilit noi sancţiuni împotriva Rusiei, în prima zi a summitului lor anual, care are loc în oraşul nipon Hiroshima, informează BBC, potrivit Rador. Anterior, liderii au vizitat muzeul comemorativ al victimelor bombei atomice. Cele mai importante două subiecte de pe agenda evenimentului sunt războiul din Ucraina şi gestionarea economică a Chinei. În legătură cu prima temă, SUA a început prin a propune o serie nouă de sancţiuni care au ca obiectiv Rusia şi abilitatea acesteia de a obţine materiale care pot fi folosite pe câmpul de luptă. Acestea sunt acţiunile individuale ale ţărilor, provocarea reală va veni la scrierea unei declaraţii comune, în urma unui acord la care să ajungă toţi cei şapte membri ai grupului.

content-image

UPDATE 19 mai, ora 14.20: Lovituri simbolice: orașul natal al lui Zelenski a fost atacat puternic de ruși

Forţele ruse au lansat în noaptea de joi spre vineri 39 de atacuri aeriene asupra mai multor regiuni din Ucraina, plus 50 de tiruri cu sisteme de lansatoare multiple de rachete (MLRS), printre centrele vizate numărându-se şi Krivoi Rog (Krivîi Rih), oraşul natal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, unde loviturile au provocat incendii la mai multe clădiri, iar o femeie de 64 de ani a fost grav rănită, potrivit Kievului.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 19 mai, ora 13.42: A început contraofensiva? Ucrainenii au bombardat din plin Donețkul controlat de ruși

Forțele armate ucrainene au lansat atacuri asupra districtului Voroşilovski din Donețk.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 19 mai, ora 13.01: Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a inspectat postul de comandă avansat al grupării Vostok, aflat pe linia frontului Zaporijjia

În timpul inspecţiei efectuate la postul de comandă avansat al grupării Vostok, aflat pe linia frontului Zaporijjia, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a remarcat eficiența crescută a identificării și distrugerii echipamentelor militare ucrainene și a concentrărilor de personal militar ucrainean, pe linia frontului controlată de către această grupare, relatează TASS, potrivit Rador.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a inspectat postul de comandă avansat al uneia dintre formațiunile grupării Vostok, situată pe linia frontului Zaporijjia, a raportat vineri ministerul. În timpul inspecţiei din zona aşa-zisei operațiuni militare speciale, ministrul apărării al Federației Ruse, generalul de armată Serghei Șoigu, a inspectat postul de comandă avansat al uneia dintre formațiunile grupării de trupe Vostok, pe linia frontului din Zaporijjia', a precizat ministerul, într-un comunicat.

Ministerul a remarcat că lui Şoigu i-au fost prezentate rapoarte de către comandantul grupării Vostok și de către ofițerii cartierului general. Aceștia i-au raportat despre situația actuală, natura acțiunilor inamicului și îndeplinirea misiunilor de luptă de către forţele ruse în principalele zone tactice.

'La sediul grupării, ministrul rus al apărării a avut o întrevedere cu comandantul şef al grupării, care a remarcat eficiența ridicată a identificării și distrugerii echipamentelor militare și a concentrărilor de personal inamic 'pe linia frontului controlată de gruparea Vostok', a adăugat Ministerul rus al Apărării. Şoigu le-a trasat comandantului şef și comandanților adjuncţi ai grupării Vostok sarcina de a continua operaţiunile de recunoaștere, precum și de a acorda atenție desfășurării în siguranță a aşa-zisei operaţiuni speciale militare pentru a proteja personalul militar rus.

content-image

UPDATE 19 mai, ora 13.00: Regiunea Harkiv - Bombardamente ruseşti soldate cu un mort, în localitatea Petropavlivka

Biroul Procurorului General al Ucrainei a raportat că, în noaptea de joi spre vineri, armata invadatoare a Rusiei a bombardat raionul Kupiansk, din regiunea Harkiv, informează KORESPONDENT, potrivit Rador. Potrivit autorităţilor ucrainene, o persoană a murit în timpul unor atacuri asupra localităţii Petropavlivka.

content-image

UPDATE 19 mai, ora 12.58: Regiunea Zaporijjia - 17 localităţi au fost bombardate de ruşi în ultimele 24 de ore

Armata rusă a bombardat 17 așezări din regiunea ucraineană Zaporojjia, autorităţile locale raportând 80 de bombardamente - potrivit unui raport publicat vineri, transmite KORESPONDENT, relatează Rador. Administraţia regională a precizat că, în ultimele 24 de ore, ruşii au folosit artilerie, sisteme de rachete cu lansare multiplă și aviația în atacuri lansate asupra unor localităţi precum Huliaipole, Stepnohirsk, Orihiv sau Novodanilivka. Potrivit lui Iuri Malaşko, şeful Administraţiei Militare Regionale Zaporijjia, au fost raportate distrugeri la 25 de obiective civile din regiune, iar un localnic a fost rănit.

content-image

UPDATE 19 mai, ora 12.56: Explozii raportate la Herson

Mai multe explozii au fost raportate în oraşul ucrainean Herson, vineri, în jurul orei 12:15, informează RBC, potrivit Rador. Informaţiile în acest sens au apărut pe canale locale de Telegram. Deocamdată, administraţia locală şi armata ucraineană nu au comentat situaţia. (Foto: caracter ilustrativ, arhivă).

content-image

UPDATE 19 mai, ora 12.55: Statistică ucraineană: peste 480 de copii au fost uciși în timpul războiului din Ucraina

Autoritățile ucrainene susțin că peste 480 de copii au fost uciși în Ucraina, în timpul războiului, potrivit Sky News, informează Mediafax.

Cel puțin 482 de copii au fost uciși în Ucraina și aproximativ 400 sunt dați dispăruți, au anunțat autoritățile ucrainene. Poliția Națională a Ucrainei a stabilit că 401 tineri sub 18 ani sunt dispăruți, iar 12.561 au fost găsiți.

De asemenea, peste 1.460 de copii au fost răniți, dintre care 979 au avut răni grave, a anunțat biroul procurorului general. Numărul lor ar putea fi mult mai mare, avertizează experții. „Este imposibil de stabilit numărul exact de copii răniți din cauza ostilităților active și a ocupării temporare a unei părți a teritoriului Ucrainei", a anunțat Children of War, un site creat în numele guvernului ucrainean pentru a ține evidența copiilor dispăruți.

content-image

UPDATE 19 mai, ora 12.46: Bahmut, un oraș greu de cucerit! Evgheni Prigojin: 'Există un cartier care se numeşte 'Avion'. Este o fortăreaţă inexpugnabilă'

Liderul companiei de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a recunoscut vineri că în Bahmut au loc "lupte grele" şi a exclus apropiata capturare completă a acestui oraş din estul Ucrainei.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 19 mai, ora 12.03: 'Vrăjitoarea' de la Bahmut dezvăluie miza luptelor din oraș: Dacă dai Rusiei un vârf de deget, îi încurajezi să taie tot brațul

Locotenentul Olga Bigar (n. r.: foto mai jos), cunoscută sub indicativul „Vrăjitoarea”, a explicat de ce Ucraina este atât de hotărâtă să se agațe de orașul asediat Bahmut și de ce este el atât de crucial, în condițiile în care forțele rusești dețin acum majoritatea orașului, informează Insider.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 19 mai, ora 12.00: Tranzitul cerealelor din Ucraina, în analiza miniştrilor Agriculturii din România, Moldova şi Ucraina

Optimizarea tranzitului cerealelor care sosesc din Ucraina a fost subiectul discuţiilor care au avut loc vineri între ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, şi omologii săi din Republica Moldova şi Ucraina, informează Agerpres. "Scopul întrevederii dintre cei trei omologi a fost acela de a agrea modul de organizare în vederea optimizării tranzitului cerealelor care sosesc din Ucraina, astfel încât fermierii români să aibă posibilitatea transportului cerealelor, eliberării depozitelor şi scoaterii la export a produselor din noua recoltă", se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Cei trei miniştri ai Agriculturii din România, Republica Moldova şi Ucraina au convenit să facă un schimb de informaţii cu privire la cantităţile de grâu ce vor urma să fie transportate pe culoarele solidarităţii. Întâlnirea dintre Petre Daea şi omologul său din Republica Moldova, Vladimir Bolea, a avut loc la sediul MADR, iar Mikola Solski, ministrul ucrainean al Agriculturii, a participat în format online.

content-image

UPDATE 19 mai, ora 11.46: Regiunea Dnipropetrovsk - Armata rusă a bombardat o unitate de pompieri

Forțele armate rusești au atacat, noaptea trecută, o unitate de pompieri din regiunea ucraineană Dnipropetrovsk, bombardamentul soldându-se cu un rănit - potrivit unui raport publicat vineri de autorităţile ucrainene, informează RBC, relatează Rador. "Încă o noapte și încă o teroare cu rachete din partea rușilor. O unitate de pompieri a fost avariată în regiunea Dnipropetrovsk. Un salvator a fost rănit" - a transmis Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă al Ucrainei. Amintim că, în noaptea de joi spre vineri, rușii au atacat Ucraina cu rachete și drone. Doi oameni au fost răniţi în oraşul Krivi Rih, într-un atac al ruşilor asupra unei întreprinderi industriale. Invadatorii ruşi au atacat cu drone şi un obiectiv din infrastructura critică a oraşului Lviv.

content-image

UPDATE 19 mai, ora 11.00: Căile ferate din Crimeea sunt din nou sub asediu, după ce ieri mai multe vagoane au deraiat: o dronă a căzut pe calea ferată

dronă de origine necunoscută a căzut pe șinele de tren ale unui segment de cale ferată din Crimeea, în noaptea de 18 spre 19 mai - potrivit purtătorului de cuvânt al administraţiei regiunii Odesa, Serhi Bratciuk.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 19 mai, ora 10.12: Companiile ucrainene caută să se extindă în străinătate pe fondul războiului de acasă

Aproape imediat după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut, antreprenorul ucrainean Rostyslav Vovk şi-a dat seama că trebuie să se reorienteze dincolo de graniţe pentru ca firma sa producătoare de hrană pentru animalele de companie să poată să continue să crească, transmite Reuters, informează Agerpres.

Conflictul care nu s-a încheiat încă a determinat mai multe firme ucrainene să se reorienteze spre ţările vecine pentru a-şi reduce dependenţa de o piaţă de acasă în scădere şi totodată pentru a profita de milioanele de ucraineni care au plecat din ţară. Peste cinci milioane de ucraineni care au plecat din ţară din cauza războiului erau înregistraţi în Europa la începutul lunii mai, arată datele Agenţiei pentru refugiaţi din cadrul ONU, iar Polonia găzduieşte peste 1,5 milioane de ucraineni.

Invazia rusească a dat peste cap economia ucraineană, astfel că investiţiile companiilor şi creşterea economică sunt o raritate. În 2022 economia ucraineană s-a contractat cu aproximativ o treime iar pentru acest an este prognozată doar o creştere modestă. Prăbuşirea cheltuielilor consumatorilor este resimţită în special în sectoarele serviciilor şi consumului, astfel că directorii de la patru firme ucrainene au declarat pentru Reuters că au decis să se îndrepte spre noi pieţe din Polonia şi Europa de Est pentru a creşte afacerile. "Cu privire la expansiunea noastră, care a început înainte de război, prima destinaţie a fost Polonia", spune Vyacheslav Klymov, co-fondatorul Nova Post, cel mai mare operator poştal privat din Ucraina. "Am ales Polonia în principal pentru că Polonia găzduieşte cel mai mare număr de ucraineni care au fugit din ţară din cauza războiului", a adăugat Klymov. Acesta a subliniat că Nova Post intenţionează să investească aproximativ 10 milioane de euro pentru a deschide 200 de oficii poştale în Europa.

Andriy Khudo, co-proprietarul şi preşedintele grupului de restaurante !FEST, care are mai mulţi ani de experienţă în lucrul cu partenerii din Europa Centrală, este de acord că diaspora ucraineană a ajutat. "Înainte de război eram deja prezenţi în Polonia, România şi Ungaria. Apoi am demarat negocieri pentru a atrage noi parteneri şi a extinde parteneriatele existente", a spus Andriy Khudo.

Potrivit think-tank-ului Polish Economic Institute, sunt peste 24.000 de companii cu capital ucrainean înregistrate în Polonia, adică 25% din numărul total de companii cu capital străin. În luna septembrie a anului trecut, 8,5% din toate companiile înfiinţate în Polonia aveau capital ucrainean, comparativ cu 0,8% în luna ianuarie 2022.

Unele companii ucrainene sunt interesate să se extindă şi mai departe în Europa, iar strategiile urmate diferă de al caz la caz.

Andriy Khudo şi partenerii săi au deschis baruri în Letonia şi se pregătesc să facă acelaşi lucru în Cehia, Lituania şi Estonia, ţări care găzduiesc un număr mare de refugiaţi ucraineni.

Andriy Zdesenko, care în ultimii 26 de ani a făcut parte din Biosphere Corporation, cel mai mare producător de produse de îngrijire personală şi produse de îngrijire a locuinţei din Ucraina, era interesat să se extindă încă dinainte de război, iar oportunitatea a apărut odată cu conflictul de acasă. "Am cumpărat marca austriacă 'Alufix'. Aceasta este cunoscută nu doar în Austria dar şi în Ungaria, Slovacia, Cehia, România şi Slovenia", spune Zdesenko, care a cumpărat şi o fabrică din România şi alte active. "Să intri pe o piaţă nouă cu un nume necunoscut şi, mai important, pentru o companie ucraineană, nu este un lucru uşor", spune Zdesenko.

Înainte de invazia rusească, sectorul corporate din Ucraina avea o reputaţie amestecată în străinătate, scandalurile de corupţie şi semnele de întrebare cu privire la transparenţă afectându-i imaginea. În consecinţă, majoritatea companiilor ucrainene se concentrau pe piaţa locală şi pe pieţele din Rusia şi alte foste state sovietice. Însă războiul a schimbat acest peisaj. Chiar de la începutul conflictului, antreprenorii ucraineni au beneficiat de sprijinul opiniei publice în multe ţări.

Rostislav Vovk, directorul executiv şi fondatorul Kormotekh, spune că cel mai mare producător de hrană pentru animalele de de companie din Ucraina a început să îşi vândă produsele în ţările baltice pe măsură ce retailerii au început să înlocuiască produsele ruseşti. "Obiectivul principal este să creştem în străinătate mai rapid decât preconizam înainte de război", spune Vovk.

Kormotekh şi-a extins vânzările la 39 de ţări la începutul lui 2023, de la 19 ţări în urmă cu cinci ani. Rostislav Vovk se aşteaptă ca exporturile să ajungă de la 22% din vânzările totale în 2022 până la 30% în acest an şi undeva între 60% şi 70% în 2028.

La rândul său, Andriy Zdesenko estimează că veniturile Biosphere Corporation vor ajunge la 150 de milioane de dolari în acest an, comparativ cu 102 milioane de dolari în 2022 şi se aşteaptă ca afacerile din Ucraina să fie responsabile pentru aproximativ 60% din vânzările totale, urmând ca în decursul următorilor trei ani operaţiunile externe să genereze vânzări de aproximativ 100 de milioane de euro.

content-image

UPDATE 19 mai, ora 10.10: Pentagonul afirmă că bateria Patriot avariată în Ucraina este din nou operaţională

Pentagonul a anunţat joi seara că bateria antiaeriană Patriot, pe care Rusia susţine că a distrus-o în Ucraina, este din nou pe deplin operaţională după ce a fost reparată, transmite EFE, informează Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt adjunctă a Ministerului Apărării american, Sabrina Singh, a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă că bateria a suferit "daune minore", iar, după reparaţii, este "pe deplin operaţională", fără să ofere detalii suplimentare.

Rusia a susţinut miercuri că a distrus un radar şi cinci lansatoare ale sistemului american de apărare antiaeriană Patriot, livrat de Washington Ucrainei, într-un atac cu rachete hipersonice Kinjal asupra oraşului Kiev cu o zi înainte.

Autorităţile ucrainene au afirmat la rândul lor că au doborât şase rachete ruseşti Kinjal în atacul din noaptea de luni spre marţi, fapt negat de Moscova.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a anunţat în decembrie un pachet de ajutor militar de 1,85 miliarde de dolari pentru Ucraina, care includea pentru prima dată sistemul antiaerian Patriot, cerut de luni de zile de ucraineni, iar o lună mai târziu a indicat că între 90 şi 200 de militari ucraineni vor fi instruiţi pe teritoriul SUA în utilizarea acestuia.

Deocamdată, SUA au anunţat livrarea unei singure astfel de baterii către Ucraina şi au instruit personal militar ucrainean pe teritoriul său pentru a o utiliza.

O baterie Patriot include, de obicei, un radar care detectează şi urmăreşte ţinta, computere, generatoare şi o staţie de control, plus opt mini-lansatoare cu patru rachete gata de tragere şi necesită, de obicei, aproximativ 90 de persoane pentru operare şi mentenanţă.

Cât priveşte o ipotetică trimitere de avioane F-16 în Ucraina, Singh a subliniat că SUA trimit ceea ce cere Ucraina. "De aceea, am dat prioritate sistemelor de apărare antiaeriană, pe care continuăm să le furnizăm", a declarat purtătoarea de cuvânt adjunctă, adăugând că, după sistemele de apărare antiaeriană, ucrainenii au nevoie de artilerie şi blindate. "Acestea sunt cele trei principale solicitări ale lor şi acestea sunt lucrurile de care ţinem cont în fiecare pachet (de ajutor) şi cărora continuăm să le acordăm prioritate', a remarcat ea.

content-image

UPDATE 19 mai, ora 09.51: Putin `le interzice oficialilor să demisioneze ca să nu lase impresia vreunei înfrângeri`

Ministerul britanic al Apărării (MoD) afirmă că unor lideri regionali, unor oficiali din sectorul securității și unor membri ai puternicei Administrații Prezidențiale li s-a interzis să demisioneze în timpul „Operațiunii militare speciale”, care continuă, relatează The Independent citat de Rador.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 19 mai, ora 09.45: Noi detalii despre atacul rusesc de noaptea trecută

Forţele aeriene ucrainene raportează că, în noaptea de joi spre vineri, Federaţia Rusă a atacat masiv Ucraina, lansând 22 de drone Shahed şi şase rachete de croazieră Kalibr, informează RBC, relatează Rador. Potrivit unui comunicat remis vineri dimineaţă, armata rusă a atacat Ucraina cu drone dinspre nord și din sud-est, în timp ce rachetele de croazieră au fost trase de pe nave din Marea Neagră. Forțele de apărare antiaeriană ale comandamentelor ucrainene "Centru", "Vest" și "Sud" au doborât trei rachete și 16 drone kamikaze. Atacul de noaptea trecută a fost al zecelea din ultimele 19 zile. Rusia atacă Ucraina cu drone kamikaze și rachete de diferite tipuri, în special cu rachete Kinjal. Zilele trecute, la Kiev, un sistem Patriot a doborât o astfel de rachetă, despre care ruşii susţin că ar fi "invincibilă". Noaptea trecută, Kievul a fost, din nou, vizat de atacuri ale armatei ruse, dar toate țintele aeriene inamice au fost doborâte de forţele ucrainene. În Krivi Rih, însă, autoritățile au confirmat că a fost lovită o întreprindere industrială. În urma atacului, două femei au fost rănite, una dintre acestea fiind în stare gravă. La Lviv, de asemenea, a fost raportată o explozie, în timpul nopţii. Primarul orașului, Andri Sadovi, a raportat că rușii au încercat să atace infrastructura critică folosind drone de tip Shahed. În regiunea Rivne, de asemenea, a fost activată apărarea antiaeriană, însă șeful administraţiei regionale, Vitali Koval, a transmis că nu au fost înregistrate lovituri.

content-image

UPDATE 19 mai, ora 09.40: Peste 600 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina în ultimele 24 de ore (armata ucraineană)

Forţele ucrainene au lichidat 660 de invadatori ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul militarilor armatei ruse ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 201.760 - potrivit unui raport publicat, vineri dimineaţă, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, informează RBC, potrivit Rador. De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 308 avioane și 294 de elicoptere rusești. Au mai fost distruse 3.777 (+4) de tancuri ale armatei ruse, 7.377 (+4) de vehicule blindate, 3.210 (+12) sisteme de artilerie, 319 (+1) sisteme de apărare antiaeriană, 564 (+1) de lansatoare multiple de rachete, 6.083 (+10) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 2.769 (+10) de drone, 1.011 (+21) rachete de croazieră și tehnică specială (419 unități).

content-image

UPDATE 19 mai, ora 09.37: Sursă ucraineană: 19 drone și rachete rusești, distruse pe parcursul nopții

Mai mult de jumătate din atacurile cu drone și rachete rusești au fost respinse în noaptea de joi spre vineri, au anunțat ucrainenii, potrivit Sky News, potrivit Mediafax.

Apărarea antiaeriană ucraineană a respins un atac aerian în cursul nopții, distrugând 19 drone și rachete din cele 28 lansate, a anunțat armata. „Trei rachete de calibru lansate din Marea Neagră și 16 drone au fost doborâte. Bombardamentele continuă aproape zilnic", a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iuriy Ihnat. Unele rachete au atinse ținte din Ucraina. „Nu toate țintele au fost lovite", a adăugat Ihnat. Rușii au crescut numărul de atacuri cu rachete și drone în această lună.

content-image

UPDATE 19 mai, ora 09.20: Viktor Orbán propune două moduri de gândire în privința războiului: Nimeni nu știe ce fel de plan de pace ar avea o șansă de succes

Ungaria este de partea păcii și susține toate planurile de pace, deoarece nu știm care dintre ele va duce la succes în cele din urmă, dar dacă nu facem primul pas, nu vom ajunge niciodată la pace, a declarat premierul ungar, Viktor Orbán.

Continuarea aici.

UPDATE 19 mai, ora 8.49 - RBC: Regiunea Dnipropetrovsk - Ruşii au lovit o întreprindere industrială din Krivi Rih, în timpul atacului de noaptea trecută

Şeful Administraţiei Militare Regionale Dnipropetrovsk, Serhi Lisak, a raportat că, în timpul atacului rusesc din noaptea de joi spre vineri, una dintre întreprinderile industriale ale oraşului Krivi Rih a fost distrusă și au izbucnit mai multe incendii. Două persoane au fost rănite, una dintre acestea fiind în stare gravă. Oficialul a menționat că, în timpul nopţii, s-au auzit mai multe explozii în oraș. Lisak a precizat că au fost constatate distrugeri semnificative în zona bombardată de ruşi, echipamentele din atelierele întreprinderii atacate fiind complet distruse. "Din cauza atacului inamic, un alt incendiu a izbucnit într-o clădire administrativă cu patru etaje" - a adăugat oficialul.

content-image

UPDATE 19 mai, ora 08.19 - RBC: Regiunea Herson - Doi răniţi în urma atacurilor ruseşti din ultimele 24 de ore

Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a atacat regiunea de 57 de ori, lansând 287 de obuze. Potrivit unui comunicat remis vineri dimineaţă, ruşii au utilizat artilerie grea, sisteme de rachete Grad, tancuri, drone şi avioane, lovind zone rezidenţiale din mai multe localităţi, două instituţii medicale şi o instituţie culturală din oraşul Herson. Două persoane au fost rănite în timpul bombardamentelor.

content-image

UPDATE 19 mai, ora 08.13 - Ucraina acuză: rușii vor să pună „presiune psihologică asupra civililor”

Agenția de știri rusă Tass, citând oficiali instalați în zona controlată de Moscova din regiunea Donețk, a declarat că forțele ucrainene au tras 8 rachete în orașul Donețk, controlat de Rusia, după miezul nopții. Nu există detalii despre pagube sau victime, informează Mediafax.

Șeful administrației militare de la Kiev a declarat că forțele ruse au trimis valuri succesive de drone spre capitală, al 10-lea atac din această lună și al 2-lea în mai puțin de 24 de ore. "Această tactică a Kremlinului este o încercare de a copleși forțele noastre antiaeriene și de a pune presiune psihologică asupra civililor. Nu se va întâmpla așa ceva!" a scris Serhiy Popko pe Telegram.

Continuarea aici

UPDATE 19 mai, ora 08.02: Lovitură de teatru! Zelenski - vizită surpriză la summitul G7 din Japonia (presă)

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar urma să ajungă duminică la summitul G7 din Japonia, anunţă presa internaţională.

Continuarea aici.

UPDATE 19 mai, ora 07.35: Atac masiv, violent asupra Kievului: apărarea antiaeriană ucraineană a fost pusă la grea încercare în primele ore ale dimineții de vineri

Apărarea antiaeriană a avut din nou de lucru în zorii zilei de vineri la Kiev şi în alte oraşe din Ucraina, ţinte în ultimele zile ale unor bombardamente intense din partea forţelor ruse, informează AFP, citat de Agerpres.

Oficiali militari şi mass-media au raportat explozii inclusiv în Liov şi Rivne, în vestul ţării, dar şi la Herson, în sud. Şeful administraţiei civile şi militare din regiunea Krivîi Rih (sud), Oleksandr Vilkul, a făcut apel ca locuitorii să rămână în adăposturi şi a raportat explozii.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 19 mai, ora 07.15: G7: Rusia explică gestul de a bloca, la Moscova, conturile ambasadei Finlandei: Reacţie la măsuri occidentale ostile

Kremlinul a susţinut joi că blocarea conturilor bancare ale ambasadei finlandeze la Moscova a fost o reacţie la măsuri ostile din partea Occidentului, inclusiv a Finlandei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Oficiali din Finlanda şi Danemarca anunţaseră miercuri că sunt blocate conturile reprezentanţelor diplomatice ale ambelor ţări în Rusia, iar ambasadele sunt nevoite să recurgă la plăţi în numerar. În afară de ambasada de la Moscova, Finlanda - vecină cu Rusia - are şi un consulat la Sankt Petersburg.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că "nu este o iniţiativă a părţii ruse. Reacţionăm la situaţia creată de autorităţile mai multor ţări din Occident, inclusiv, spre regretul nostru, Finlanda". El a adăugat că Rusia nu lasă fără răspuns nicio "acţiune ostilă".

Continuarea aici

content-image

UPDATE 19 mai, ora 06.17 - Forțele ucrainene au preluat inițiativa tactică și au făcut câștiguri semnificative din punct de vedere tactic în jurul Bakhmut în operațiunile de contraatac din 18 mai.

Aceste operațiuni sunt o continuare a contraatacurilor localizate pe care forțele ucrainene le desfășoară de câteva zile și nu reflectă începutul unei noi operațiuni majore. Mai mulți bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au traversat liniile defensive ruse la sud și sud-vest de Ivanivske (6 km vest de Bakhmut) și nord-vest de Klishchiivka (6 km sud-vest de Bakhmut) din nord-vest. Bloggeri au susținut, de asemenea, că forțele ruse s-au retras din pozițiile de la nord de Sakko i Vantsetti (15 km nord de Bakhmut) către pozițiile de la sud de așezare, dar că forțele ucrainene nu au intrat încă în așezare.

Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a susținut că forțele ruse au cedat 570 de metri de teritoriu la nord de Bakhmut. ceea ce este în concordanță cu declarația ministrului adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar conform căreia forțele ucrainene au avansat 500 de metri la nord de Bakhmut și 1.000 de metri la sud de Bakhmut. Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Est ucrainene, colonelul Serhiy Cherevaty, a declarat că forțele ucrainene au avansat până la 1.700 de metri în ultima zi, iar Brigada a 3-a separată de asalt ucraineană a declarat că au extins zona ucraineană din Bakhmut la 2.000 de metri lățime și 700 de metri adâncime.

content-image

UPDATE 19 mai, ora 05.54 - Oficialii ucraineni au indicat că forțele ucrainene au preluat inițiativa câmpului de luptă din zona Bakhmut.

Cherevaty a declarat pe 18 mai că forțele ucrainene au recâștigat inițiativa câmpului de luptă și forțează forțele ruse să răspundă la acțiunile ucrainene, inclusiv prin transferul de elemente aeropurtate rusești (VDV) pe flancurile Bakhmut pentru a se apăra de avansurile ucrainene. Malyar a declarat că forțele ruse și-au desfășurat majoritatea rezervelor în zona Bakhmut, foarte probabil în detrimentul altor zone din prima linie.

ISW a evaluat recent că, comandamentul militar rus realocă mijloacele militare în zona Bakhmut pentru a spori capacitățile ofensive ale grupului Wagner și pentru a obține o victorie tactică înaintea unei contraofensive ucrainene. Natura limitată a operațiunilor ofensive ale Wagner la Bakhmut în comparație cu contraatacurile ucrainene localizate subliniază pierderea inițiativei rusești în zonă. Bloggeri ruși au susținut că forțele Wagner au început să atace una dintre ultimele zone fortificate ucrainene din vestul Bakhmut. Oficialul de ocupație al regiunii Zaporijia și vocea proeminentă a informațiilor din spațiul rusesc Vladimir Rogov a susținut că forțele Wagner au tăiat drumul Bakhmut-Chasiv Yar din vestul Bakhmut pe 17 mai, deși ISW nu poate confirma această afirmație.

Prigojin a susținut că forțele Wagner au avansat 260 de metri în Bakhmut și că forțele ucrainene controlează doar 1,28 kilometri pătrați din oraș. Un blogger a susținut optimist că forțele Wagner și-au crescut ritmul de avans în urma livrărilor de muniție rusă către Wagner, deși rata zilnică de muniții pretinsă de Prigojin a rămas în mare măsură neonorată.

content-image

UPDATE 19 mai, ora 05.50: G7: Rusia, lovită tot mai puternic: Marea Britanie aplică noi sancțiuni împotriva exporturilor de diamante

Marea Britanie a anunţat vineri noi sancţiuni împotriva sectorului minier al Rusiei ce vizează importurile de aluminiu, diamante, cupru şi nichel, în încercarea de a restrânge capacitatea Moscovei de a finanţa războiul pe care l-a declanşat în Ucraina, informează AFP, citat de Agerpres.

"După cum arată sancţiunile anunţate astăzi, G7 rămâne unit în faţa ameninţării din partea Rusiei şi ferm în sprijinul său pentru Ucraina", a declarat prim-ministrul britanic Rishi Sunak, în marja summitului G7, care începe vineri la Hiroshima (în vestul Japoniei).

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 19 mai, ora 05.28 - Finanțatorul Grupului Wagner Yevgeny Prigojin a recunoscut pe 18 mai că mercenarii Wagner nu pot încercui forțele ucrainene în Bakhmut din cauza pierderii flancurilor stabile la nord și la sud de Bakhmut.

Prigojin a acuzat Ministerul Rus al Apărării (MOD) că a pierdut poziții avantajoase după ce unitățile subordonate Ministerului Apărării s-au retras din pozițiile lor de pe flancurile Bakhmutului, poziții necesare pentru o încercuire. Sursele Wagner au indicat de mult timp intenția Wagner de a încercui Bakhmutul și de a prinde forțele ucrainene, dar s-au dovedit incapabile să facă acest lucru după ce comanda supremă militară ucraineană a hotărât să apere orașul. ISW evaluase anterior că forțele ruse nu vor înconjura Bakhmut după ce forțele Wagner au făcut mai multe avansuri rapide la nord, sud și est de oraș în iarna-primăvara anului 2023.

Prigojin a anticipat probabil că forțele ucrainene se vor retrage complet din Bakhmut de teama încercuirii iminente și chiar s-a oferit să-i permită președintelui Volodymyr Zelensky să retragă forțele ucrainene din oraș pe 3 martie. Operațiunea defensivă ucraineană, totuși, a acordat prioritate apărării liniilor de comunicație terestre ucrainene (GLOC) la vest de Bakhmut, ceea ce a forțat forțele Wagner să intre în război urban și să treacă direct prin oraș. Recunoașterea lui Prigojin susține în continuare declarațiile oficialilor ucraineni conform cărora Wagner pierde inițiativa pe câmpul de luptă.

content-image

UPDATE 19 mai, ora 05.16 - Prigojin și bloggeri afiliați lui Wagner dau vina pe forțele convenționale ruse pentru eșecurile militare din Bakhmut și din jurul acestuia.

Prigojin a făcut apel direct la ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, şi la şeful Statului Major al armatei ruse, generalului Valery Gerasimov, să mai ţină localitatea Sakko i Vantsetti pentru cel puţin câteva zile. Prigojin l-a învinuit și pe Gerasimov pentru retragerea forțelor convenționale ruse de pe flancuri, în Bakhmut. Un proeminent blogger afiliat Wagner a declarat pe 18 mai că forțelor ruse le lipsește organizarea, sprijinul de foc, coordonarea și pregătirea necesare pentru a apăra flancurile Bakhmutului. Bloggerul s-a plâns că forțele ruse permit forțelor ucrainene să „conducă un BMP [vehicul de luptă de infanterie] timp de 15 minute” în spatele liniilor rusești fără a-l distruge, atacul ucrainean durând doar 16 minute.

Bloggerul a susținut că forțele ruse nu ar putea conduce un vehicul de luptă de infanterie în spatele liniilor ucrainiene fără ca forțele ucrainene să-l distrugă. Bloggerul a susținut, de asemenea, că forțele ruse de trupe aeropurtate au încercat să lovească teritoriul în „zona gri”, iar forțele ucrainene i-au interzis imediat eforturile cu focul de artilerie, făcând imposibil ca forțele ruse să se deplaseze și să capete un punct de sprijin în locația vizată. Un blogger care nu este afiliat lui Wagner a remarcat lipsa de coordonare dintre Wagner și forțele ruse convenționale și a susținut că Ministerul rus al Apărării (MOD) are nevoie de „comandă și control competent” pentru a consolida interacțiunile dintre forțele ruse și luptătorii Wagner pentru operațiunile de după Bakhmut.

content-image

UPDATE 19 mai, ora 05.05: Kievul anunță că forțele sale au înregistrat un avans teritorial de un kilometru spre Bahmut

Forţele armate ucrainene avansează în continuare în luptele grele din preajma oraşului Bahmut, iar "în unele zone, trupele noastre au înaintat cu până la un kilometru", a scris pe Telegram adjuncta ministrului Apărării Hanna Maliar, transmite AFP, citat de Agerpres.

Pentru a-şi consolida poziţiile, a spus ea, armata rusă şi-a deplasat acum majoritatea rezervelor la Bahmut. Contraatacurile ruseşti pentru reluarea poziţiilor pierdute, în special în sudul oraşului Bahmut, au fost respinse, a spus ea.

"Apărarea Bahmutului şi a suburbiilor sale îşi îndeplineşte obiectivele militare", a mai comentat Maliar, sugerând operaţiuni ulterioare ale forţelor ucrainene."În prezent, câştigăm timp pentru anumite acţiuni planificate".

Continuarea aici

content-image

UPDATE 19 mai, ora 04.49 - Eforturile lui Prigojin de a da vina pe armata rusă pentru eș

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.