Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 23 martie 2023 - Rușii și-au schimbat direcțiile strategice și au luat prin surprindere serviciile secrete occidentale

ceps.eu
razboi ucraina

Marina rusă a anunțat că a respins cu succes un atac cu drone asupra portului Sevastopol din Crimeea, principala bază a Flotei ruse din Marea Neagră, teritoriu anexat ilegal de Rusia în 2014. Între timp, Statele Unite au decis să furnizeze Ucrainei 31 de tancuri Abrams M1-A1 în locul celor mai noi M1-A2, în încercarea de a accelera procesul de livrare. De asemenea, sistemele de apărare antirachetă Patriot vor fi trimise în Ucraina mai devreme decât era planificat inițial. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de miercuri, 23 martie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE - 23 martie, ora 22.30: Vremea caldă facilitează aducerea unor echipamente grele ruseşti în Ucraina, susţine şeful Wagner

Temperaturile de primăvară creează condițiile ideale pentru ca Rusia să înceapă să treacă prin Ucraina cu echipamente militare grele, a declarat joi Evgheni Prigojin, șeful grupului militar privat rus Wagner. "Primăvara se apropie, solul se usucă. Totul este pregătit pentru ca noi să începem să rulăm echipamente grele peste câmpuri", a declarat Evgheni Prigojin.

Într-un interviu difuzat pe Telegram, Evgheni Prigojin a subliniat că Ucraina a primit sprijin din partea țărilor NATO, inclusiv echipamente militare, vehicule blindate și tancuri Leopard, precum și instruirea a aproximativ 200.000 de rezerve. Oficialii de la Kiev au avertizat de mult timp cu privire la o ofensivă de primăvară, pe fondul intensificării atacurilor militare din partea Kremlinului, informează CNN.

UPDATE - 23 martie, ora 22.07: Noua Zeelandă a confirmat că un cetăţean al său a decedat în Ucraina, unde lupta alături de forţele ucrainene

Cetățeanul neozeelandez Kane Te Tai a murit în Ucraina, a anunțat un purtător de cuvânt al guvernului neozeelandez într-o declarație pentru CNN. Autoritățile ucrainene au confirmat decesul lui Kane Te Tai, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Noii Zeelande.

"Ambasada Noii Zeelande din Varșovia este în contact cu autoritățile ucrainene pentru a confirma mai multe detalii. Din motive de confidențialitate, nu vor fi furnizate alte informații", a declarat oficialul neozeelandez. Potrivit unor relatări anterioare ale CNN, Kane Te Tai a luptat cu Legiunea Internațională a Ucrainei, o trupă de luptători străini care au sprijinit armata ucraineană în războiul împotriva forţelor ruse.

UPDATE - 23 martie, ora 21.52: Ucraina a inclus-o pe lista sponsorilor internaționali ai războiului Rusiei

Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției (ANPC) din Ucraina a adăugat grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International pe lista sponsorilor internaționali de război. Unul dintre cele mai mari grupuri bancare austriece operează în 14 țări din Europa Centrală și de Est, deservind 17,2 milioane de clienți.

Motivul includerii pe lista sponsorilor internaționali ai războiului a fost faptul că, pe lângă faptul că a continuat să opereze în Rusia după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Raiffeisen a recunoscut în mod oficial așa-numitele republici populare Donețk și Luhansk.

Continuarea AICI!

content-image

UPDATE - 23 martie, ora 21.36: Maşina blindată în care se afla ministrul de externe eston a luat foc

O maşină blindată în care se afla ministrul de externe estonian Strain Urmas Reinsalu în timpul vizitei sale în Ucraina, în această săptămână, a luat foc în timp ce se afla în centrul Kievului, a declarat joi diplomatul, relatează dpa, potrivit Agerpres.

"Eram cu ambasadorul Estoniei Kaimo Kuusk pe locul din spate şi dintr-o dată Kaimo a spus că este un miros. Şi apoi brusc au izbucnit flăcări în spatele nostru", a declarat Reinsalu în cadrul unei conferinţe de presă în capitala Estoniei Tallinn.

Continuarea AICI!

UPDATE - 23 martie, ora 21.28: Zelenski a îndemnat Europa să livreze arme Kievului mai rapid şi mai multe

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat joi Europa să furnizeze într-un ritm mai rapid mai multe arme și să impună sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, avertizând că, în caz contrar, războiul s-ar putea prelungi ani de zile.

"Dacă Europa așteaptă, răul ar putea avea timp să se regrupeze și să se pregătească pentru ani de război. Stă în puterea dumneavoastră să împiedicați acest lucru", a declarat un Volodimir Zelenski, vizibil frustrat, într-o adresă video către liderii Uniunii Europene.

UPDATE - 23 martie, ora 21.14: Mișcări impresionante de trupe la Bakhmut

Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) au concentrat un grup de peste 80.000 de militari în jurul Bakhmut, a declarat fondatorul trupelor de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, relatează TASS. „Acest grup se află în Seversk, în Slavyansk, în Kramatorsk, Druzhkovka, Konstantinovka și Chasovoy Yar", a spus Prigozhin.

Potrivit lui Prigozhin, forțele armate ale Ucrainei, cu ajutorul forțelor acumulate, pe lângă operațiunile militare de la Bakhmut, ar putea încerca să dea prima lovitură în direcția Belgorod, "vor încerca să ajungă la Belgorod". A doua direcție a posibilelor acțiuni ale ucrainenilor fost indicată linia Kremennaya, unde, în opinia sa, forțele ucrainene pot încerca să "meargă la Valuiki".

Continuarea AICI!

UPDATE - 23 martie, ora 20.45: Trupele ruse pierd zilnic sute de oameni pe linia frontului, susțin ucrainenii

Oficialii ucraineni au declarat joi că, deşi forțele ruse au continuat bombardamentele în regiunea Donețk, cu peste 200 de asalturi numai împotriva zonei Bahmut în ultimele 24 de ore, trupele ruse pierd sute de oameni zilnic pe linia frontului. Orașul Bahmut din estul țării rămâne "punctul central al atacului principal al inamicului", potrivit lui Serhii Cerevati, purtătorul de cuvânt al Grupării de Est a forțelor armate ucrainene.

Serhii Cerevati a mai spus că este dificil de spus dacă intensitatea atacurilor rusești în jurul oraşului Bahmut a scăzut din cauza unor factori precum vremea, rotația unităților sau rezervele aduse de ruși. Cu toate acestea, el a subliniat că tacticile rusești au rămas aceleași, cu grupuri tactice mici "care încearcă să ne epuizeze apărarea". El a adăugat că soldații din grupul de mercenari Wagner se află în apropierea Bahmutului, iar trupele ruse asigură întăriri acolo unde este necesar.

UPDATE - 23 martie, ora 19.50: Forţele ruse au părăsit oraşul Nova Harkova, din regiunea sudică ucraineană Herson

Forţele ruse au părăsit oraşul Nova Harkova, din regiunea sudică Herson, a anunţat, joi, armata ucraineană. "Începând din 22 martie 2023, toate unităţile armate ocupante, care fuseseră desfăşurate în oraşul Nova Harkova, din regiunea Herson, au părăsit oraşul", precizează armata în raportul de seară, în care prezintă condiţiile de pe front.

Oraşul este situat pe malul estic al fluviului Nipru, unde forţele ruse s-au regrupat în noiembrie, după ce au abandonat poziţiile de pe malul estic, în urma unei contraofensive a trupelor ucrainene. Potrivit raportului, soldaţii ruşi au furat aparate, obiecte de valoare, haine şi telefoane mobile din casele localnicilor.

Anunțul a fost ulterior retras de armata ucraineană (UPDATE ora 22.22).

UPDATE - 23 martie, ora 19.35: Ungaria nu susţine decizia Marii Britanii de a transfera obuze cu uraniu în Ucraina

Ungaria consideră greșită decizia Marii Britanii de a furniza Ucrainei obuze care conțin uraniu sărăcit, a declarat, joi, în timpul unei întâlniri cu jurnaliştii, şeful cancelariei premierului Ungariei, Gergely Gulyás. Un astfel de pas "nu duce la o dezescladarea" conflictului ucrainean, a spus Gulyás, care deține rangul de ministru în guvern.

Potrivit afirmaţiilor acestuia, Ungaria nu ar recomanda nimănui să folosească muniție cu uraniu sărăcit. "Ungaria nu susține niciun fel de acțiune care ar putea duce la o escaladare a războiului" - a subliniat șeful cancelariei premierului. El a amintit, de asemenea, că Guvernul ungar nu furnizează arme și muniții Ucrainei și solicită soluționarea conflictului care continuă acolo exclusiv prin mijloace pașnice, pe calea negocierilor.

Menţionăm că, într-un răspuns scris, publicat luni, al adjunctului secretarului britanic al apărării, baronesa Annabel Goldie, la o întrebare a unui membru al Camerei Lorzilor a Parlamentului britanic, se afirmă că autoritățile regatului vor furniza Ucrainei obuze cu uraniu sărăcit și cu o eficiență sporită în distrugerea vehiculelor blindate. Departamentul Apărării din Marea Britanie a numit uraniul sărăcit drept componentă standard a muniției de perforare.

Comentând decizia autorităților britanice, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat, marți, că Rusia va fi obligată să răspundă în mod corespunzător la faptul că "Occidentul colectiv începe deja să folosească arme cu componentă nucleară". Ambasada Rusiei în Marea Britanie a avertizat Londra în privinţa transferului de muniții cu uraniu sărăcit la Kiev, subliniind că acest pas va duce la escaladarea conflictului, iar utilizarea unor astfel de muniții în Ucraina va afecta sănătatea populației locale.

UPDATE - 23 martie, ora 18.44: Klaus Iohannis, apel la colaborare cu ONU în sprijinul Ucrainei

Liderii europeni au avut, joi, în cadrul reuniunii Consiliului European, discuţii aprofundate cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre ultimele evoluţii ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi despre sprijinul continuu al UE pentru Ucraina, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.

"În prima zi a reuniunii Consiliului European, împreună cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, am avut discuţii aprofundate despre ultimele evoluţii privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei în toate dimensiunile sale, precum şi despre sprijinul continuu al UE pentru Ucraina şi poporul său", a scris, joi, şeful statului pe Twitter.

Detalii AICI!

content-image

UPDATE - 23 martie, ora 18.21: Kievul creează o zonă specială de frontieră la granița cu Federația Rusă și Republica Belarus

Președintele Serviciului de Frontieră de Stat al Ucrainei, Andri Demcenko, a declarat că Kievul a început să creeze o zonă specială de frontieră la granița cu Federația Rusă și Republica Belarus, informează TASS.

Potrivit afirmaţiilor acestuia, la granița cu Federația Rusă și Belarus au început lucrările pentru extinderea zonei de frontieră în vederea consolidării capacității de apărare. Demcenko a subliniat că aceasta va fi o zonă specială de frontieră, care, spre deosebire de cea obișnuită de 30-50 de metri, poate atinge o lățime de până la 2 km. Acest lucru va depinde de relief și de posibilitatea de a efectua lucrări de inginerie și fortificare pentru a consolida anumite direcţii.

El a mai subliniat că pe acest teritoriu va fi introdus un regim special de utilizare a terenului. Anterior, Serviciul ucrainean de Frontieră a anunțat pe canalul său Telegram că a semnat un protocol cu ​​Republica Moldova privind organizarea controlului comun la punctul de control "Serpneve 1-Basarabeasca".

UPDATE - 23 martie, ora 17.13: Incendiu la o fabrică de motoare de lângă Moscova

Serviciile de urgență din Rusia anunță că un incendiu a izbucnit la fabrica de motoare Yaroslavl, situată la nord-est de Moscova. Fabrica este cel mai mare producător de motoare și cutii de viteză pentru vehicule militare. Incendiul a izbucnit, potrivit informațiilor, la o clădire administrativă a fabricii de trei etaje. Șapte persoane au fost salvate și nu au fost înregistrate victime.

UPDATE - 23 martie, ora 17.06: Americanii trimit cu mult înainte de termen tancuri Abrams în Ucraina

Ucraina nu poate aștepta ani de zile să primească tancurile promise de Statele Unite. În luna ianuarie, Pentagonul a anunțat că va transfera 31 de tancuri M1-A2 Abrams forțelor armate ucrainene, dar a insistat că procesul va dura multe luni și, eventual, se va extinde până în 2024.

n cele din urmă, înaltul comandament militar al SUA a decis, în coordonare cu Ucraina, să furnizam varianta M1A1 a tancului Abrams, ceea ce va permite accelerarea timpilor de livrare, astfel încât tancul să fie pe teren în toamnă.

Continuarea AICI!

content-image

UPDATE - 23 martie, ora 16.09: Ucraina va fi ajutată de eșalonul de luptă al NATO din România și Polonia (presa rusă)

Statele Unite au deschis la Poznan prima bază militară permanentă, iar în Marea Neagră Alianța a început exerciții de anvergură

Occidentul sprijină Ucraina nu doar cu livrări de armamente și muniții, el își și intensifică prezența militară în apropierea frontierelor Federației Ruse. În Delta Dunării și în zona de coastă a Mării Negre se desfășoară exercițiile maritime militare unite ale NATO "Sea Shield 2023" (Scutul maritim 2023). Iar pe 21 martie, la Poznan, cu participarea vicepremierului și ministru al apărării, Mariusz Błaszczak, s-a deschis prima garnizoană permanentă a trupelor americane din Polonia, relatează Nezavisimaia Gazeta preluat de Rador.

Continuarea AICI!

UPDATE - 23 martie, ora 15.38: Slovacia a livrat Ucrainei patru avioane de tip MiG-29

Slovacia a livrat primele patru avioane de tip MiG-29 pe care s-a angajat să le doneze Ucrainei, restul aeronavelor urmând să fie livrate în săptămânile următoare, a anunţat joi Ministerul slovac al Apărării, informează Reuters, transmite Rador. Slovacia s-a alăturat săptămâna trecută demersului Poloniei, stat membru NATO, anunțând că va livra avioane Ucrainei. Slovacia a transmis că va dona în total 13 dintre avioanele de fabricație sovietică.

UPDATE - 23 martie, ora 15.11: Ministerul rus al Apărării a anunţat doborârea unei aeronave ucrainene Su-24 în regiunea Harkiv

Aviația de vânătoare a Forțelor Aerospațiale Ruse a doborât, în ​​ultimele 24 de ore, o aeronavă ucraineană Su-24 în regiunea Harkiv, a anunțat jurnaliştilor, joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general-locotenent Igor Konaşenkov, relatează Rador. "Avioanele de vânătoare ale Forțelor Aerospațiale Ruse au doborât un avion Su-24 al Forțelor Aeriene Ucrainene în apropiere de localitatea Bohuslavka, regiunea Harkiv" - a spus Konașenkov.

UPDATE - 23 martie, ora 14.54: Prim-ministrul Estoniei: „UE ar trebui să introducă răspunderea penală pentru eludarea sancțiunilor antiruseşti”

Prim-ministrul eston, Kaja Kallas, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să introducă tragerea la răspundere pentru eludarea sancțiunilor antiruseşti și folosirea țărilor terțe pentru a vinde mărfurile rusești în Europa, relatează Al Jazeera, informează Rador. Potrivit lui Kallas, este necesar să se examineze ce fel de pedepse trebuie aplicate pentru eludarea măsurilor de sancțiuni impuse de UE. 'După cum remarcăm astăzi nu avem stabilite prea multe relații comerciale cu Federația Rusă, dar comerțul ei cu țări terțe continuă. Și atunci apare întrebarea dacă facem comerț cu țări terțe sau Rusia le folosește în propriul său beneficiu?', a susţinut premierul eston. Kallas a adăugat că UE a început deja să discute despre care ar fi posibilele consecințe pentru cei care eludează sancțiunile. Anterior, prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a declarat că Uniunea Europeană nu discută în momentul de față despre introducerea de noi sancțiuni antiruseşti.

UPDATE - 23 martie, ora 14.52: Preşedintele Bulgariei: „Dacă vom vinde arme altor ţări, vom solicita ca acestea să nu ajungă în Ucraina”

Aflat la Bruxelles, unde participă la summitul Consiliului European, preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a răspuns întrebărilor adresate de jurnalişti. Şeful statului a precizat că, dacă Bulgaria va vinde arme altor ţări, va pune condiţii ca acestea să nu fie revândute Ucrainei, informează Rador. Radev a subliniat din nou că Bulgaria nu va participa la achiziţia comună de obuze de calibrul 155 mm pentru Ucraina. "Bulgaria se angajează să producă proiectile pentru nevoile partenerilor noştri, nu pentru Ucraina", a menţionat preşedintele. Întrebat dacă acest lucru nu complică întreaga schemă - adică Bulgaria le vinde cuiva, iar apoi acestea ajung în Ucraina, Rumen Radev a răspuns: "Acest lucru îl verificaţi în calitate de jurnalişti. Vă spun, ca relaţii de stat, ce putem şi ce nu putem. Dar Bulgaria, împreună cu alte nouă ţări, nu va participa la această achiziţie comună de aprovizionare cu obuze a Ucrainei". Întrebat cum ar reacţiona dacă muniţia vândută de Bulgaria unei alte ţări ar ajunge în Ucraina, preşedintele Bulgariei a precizat: "Aceasta este responsabilitatea acelei ţări. Este obligată să ne informeze pentru ce doreşte ca utilizator final aceste obuze. Bineînţeles că vom pune condiţii".

UPDATE - 23 martie, ora 14.16: Ucraina: Zelenski, la Herson, unde vizitează infrastructuri critice distruse

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat joi la Herson (în sudul ţării), unde a vizitat o parte din infrastructura distrusă de trupele ruse, au relatat surse ale Biroului prezidenţial de la Kiev pe contul acestuia de Twitter, potrivit EFE şi AFP, informează Agerpres. Această deplasare în Herson are loc la o zi după ce preşedintele Zelenski a efectuat o vizită la forţele ucrainene care apără oraşul asediat Bahmut în regiunea Doneţk (estul ţării).

Regiunea Herson a fost ocupată de trupele ruse încă de la începutul invaziei, dar apoi a fost parţial recucerită de trupele ucrainene.  Volodimir Zelenski s-a deplasat la Posad-Pokrovske, conform imaginilor difuzate de preşedinţia ucraineană, o localitate care a suferit importante distrugeri şi a fost ocupată de trupele ruse până la retragerea lor toamna trecută. Miercuri, Zelenski i-a decorat pe soldaţii care participă la apărarea oraşului Bahmut şi a fost informat la faţa locului despre situaţia din teren, unde au loc cele mai crâncene lupte de pe frontul ucrainean de mai multe luni de zile. Surse militare ucrainene au declarat joi că Rusia încearcă în continuare să preia controlul asupra Bahmut (est), dar că asalturile sale pierd din elan, iar armata ucraineană 'va profita de aceasta foarte curând' pentru a-i alunga pe ruşi complet din zonă.

UPDATE - 23 martie, ora 13.56 - Datoria publică a Rusiei a ajuns la 15% din PIB

Datoria națională a Rusiei este de 15% din Produsul Intern Brut (PIB) al țării, economia țării se simte siguranţă - a declarat premierul rus Mihail Mișustin, relatează Agenţia de presă RIA NOVOSTI.

Anterior, s-a raportat că volumul datoriei publice externe a Rusiei în 2022 a scăzut pentru prima dată în ultimii trei ani, fiind în valoare de 4,039 trilioane de ruble, volumul datoriei publice interne la sfârșitul anului a fost de 18,78 miliarde de ruble.

UPDATE - 23 martie, ora 13.34 - Procurorul general ucrainean: liderii ruși trebuie judecați în lipsă

Liderii ruşi ar trebui judecaţi pentru invazia Ucrainei chiar şi dacă nu pot fi arestaţi şi aduşi în faţa justiţiei, a afirmat joi procurorul general ucrainean.

În declaraţiile sale pentru Reuters, în timpul unei vizite la Haga, unde se află Curtea Penală Internaţională (CPI), Andri Kostin a afirmat că un tribunal pentru agresiune ar trebui să ţină aceste procese in absentia.

Kostin a vorbit după ce l-a întâlnit pe procurorul şef al CPI, care a emis săptămâna trecută un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus, Vladimir Putin, acuzându-l de deportarea copiilor ucraineni în Rusia.

UPDATE - 23 martie, ora 13.06 - Bulgaria nu vrea să trimită armament în Ucraina

Bulgaria nu participă la furnizarea în comun de obuze Ucrainei, a declarat preşedintele Rumen Radev de la Bruxelles, unde reprezintă Bulgaria la summitul Consiliului European din 23 şi 24 martie.

"Bulgaria este o parte importantă a mecanismului european de consolidare a păcii. Această iniţiativă a fost creată cu un an înainte de războiul din Ucraina. Această componentă importantă a sa, de consolidare a capacităţilor de apărare ale ţărilor din UE, este pe deplin în lumina viziunii europene privind autonomia strategică", le-a declarat Radev jurnaliştilor.

UPDATE - 23 martie, ora 13.06 - Premierul Rusiei: este un atac fără precedent la adresa țării noastre

Prim-ministrul rus, Mihail Mişustin, a declarat că, în anul 2022, Rusia a primit cel mai intens atac din partea sancțiunilor. Premierul rus, Mihail Mişustin, a făcut această declaraţie în cadrul raportului anual despre activitatea Guvernului Rusiei

”Nu este cazul să le explic celor din această sală condițiile în care absolut toată lumea a fost nevoită să-şi desfăşoare activitatea. Un atac din partea sancțiunilor a fost efectuat asupra Federației Ruse, a cărei amploare nu are egal în istoria recentă”, a mai susţinut el.

UPDATE - 23 martie, ora 12.33 - Rușii atacă dezlănțuit în Herson

Orașul Herson a fost lovit de 11 ori într-o singură zi. Rușii au lansat atacurile aeriene din zona învecinată pe care o controlează, potrivit Sky News.

Rușii au inițiat 11 atacuri în doar 24 de ore, potrivit Administrației militare a orașului Herson.

UPDATE - 23 martie, ora 12.19 - Vladimir Putin începe epurările în Rusia

Noi remanieri ale guvernatorilor ruşi sunt anunţate înainte de sfârșitul lunii martie 2023. După demisia guvernatorului regiunii Smolensk, Aleksei Ostrovski, și a guvernatorului din Ciukotka, Roman Kopin, vor urma şi alții.

În mod special, este vorba despre guvernatorii ţinutului Krasnoiarsk, Aleksandr Uss, și despre cel al regiunii Oriol, Andrei Klicikov, titrează Kommersant, citând surse din Administraţia prezidenţială.

Continuarea AICI

content-image

UPDATE - 23 martie, ora 11.44 - Doi oameni au murit, după atacurile rușilor în Donețk

Două persoane au murit în urma atacurilor aeriene lansate de ruși în noaptea de miercuri spre joi asupra localităților din Donețk.

Rușii au efectuat mai multe atacuri în regiunea Donețk din estul Ucrainei. Doi oameni au murit la Avdiivka în urma unui atac cu rachete, au anunțat ucrainenii.

De asemenea, bombardamentele au lovit orașul Kramatorsk și împrejurimile sale. Cel puțin trei case au fost distruse.

UPDATE - 23 martie, ora 10.59 - Se dau lupte grele la Bahmut

Rusia încearcă în continuare să preia controlul deplin asupra oraşului Bahmut din estul Ucrainei "în ciuda pierderilor umane şi de echipamente", dar atacurile sale pierd din viteză, iar armata ucraineană "va profita foarte curând de acest lucru" pentru a-i alunga complet pe ruşi din zonă, transmite EFE.

Continuarea AICI

UPDATE - 23 martie, ora 10.59 - Rusia: Armaghedonul nuclear se prefigurează din ce în ce mai clar

Armaghedonul nuclear se prefigurează din ce în ce mai clar, transmite ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, în timp ce a comentat declarațiile reprezentanțiilor SUA cu privire la livrarea către Ucraina a muniției cu uraniu sărăcit.

Continuarea AICI

UPDATE - 23 martie, ora 10.15 - Rușii se concentrează pe Adiivka

Toate datele indică o mare concentrare de forțe la Avdiivka! Chiar dacă nu au declarat ceva oficial, un obiectiv în acest sens, mișcările de pe front indică o lovitură strategică pregătită de Rusia în acastă zonă. Ba mai mult forțele armate rusești au început să disloce trupe și armament din Bakhmut înspre Avdiivka, o mutare cu adevărat surprinzătoare inclusiv pentru analiștii occidentali.

Continuarea AICI

UPDATE - 23 martie, ora 9.57 - Rușii atacă în mai multe direcții strategice

Statul Major General: Forțele ucrainene au respins peste 80 de atacuri rusești pe 22 martie.
Trupele rusești își concentrează eforturile în desfășurarea de ofensive spre Lyman, Bakhmut, Avdiivka, Mariinka și Shakhtarsk în regiunea Donețk, a precizat Statul Major General în actualizarea sa.

 

UPDATE - 23 martie, ora 9.45 - Rușii au recâștigat controlul în orașul Kreminna

Serviciile de informaţii ale Armatei britanice au comunicat joi că Rusia a recâştigat parţial controlul în luptele pentru oraşul ucrainean estic Kreminna, după ce trupele sale au fost împinse în afara regiunii la începutul acestui an.

"În anumite puncte, Rusia a avansat mai mulţi kilometri", a comunicat serviciul de informaţii, adăugând că este probabil ca militarii ruşi să încerce să extindă o zonă de securitate şi să recucerească centrul logistic Kupiansk, din Harkiv.

Continuarea AICI

UPDATE - 23 martie, ora 9.10 - Medvedev: arestarea lui Putin va înseamna o declarație de război

Arestarea președintelui rus Vladimir Putin prin decizia Curții Penale Internaționale va însemna o declarație de război împotriva Federației Ruse, transmite Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.

Într-un interviu acordat agențiilor de presă ruse, el a reamintit declarația ministrului german al Justiției că, dacă Putin va veni în această țară, va fi arestat.

Continuarea AICI

UPDATE - 23 martie, ora 08.16 - Medvedev: Occidentul vrea să despartă Rusia

Occidentul nu agreează independenţa Rusiei şi a Chinei şi următoarele decenii nu vor fi liniştite pentru că acesta va încerca să despartă Rusia în state mai mici şi mai slabe, a afirmat joi fostul preşedinte al Rusiei Dmitri Medvedev.

Continuarea AICI

UPDATE - 23 martie, ora 7.37 - Rușii scot tancurile vechi din depozite

Armata rusă a pierdut atât de multe tancuri din 24 februarie 2022 că se pare că apelează vehicule blindate antice pentru a compensa pierderile actuale pe câmpul de luptă, conform constatărilor echipei de informații despre conflicte cu sursă deschisă din Tbilisi.

Grupul de cercetare a raportat pe 22 martie că forțele ruse au transportat un tren încărcat cu tancuri T-54/55 din Primorsky Krai către vestul Rusiei, iar surse din rețelele de socializare au speculat că forțele ruse le-ar putea disloca în Ucraina, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului. în ultima sa actualizare.

Continuarea AICI

UPDATE - 23 martie, ora 6.19 - Rușii înaintează spre Avdiivka și Maryinka

Federația Rusă își concentrează principalele eforturi pe încercările de a captura complet regiunile Donețk și Lugansk, a informat miercuri Statul Major al Armatei Ucrainei pe contul de Facebook al instituției.

„Inamicul continuă să desfășoare operațiuni ofensive în direcțiile Lyman, Bakhmut, Avdiiv, Marin și Shakhtar. Cele mai aprige bătălii continuă în părțile de sud și de nord ale Bahmut, iar inamicul a desfășurat și acțiuni ofensive în direcția Avdiivka cu scopul de a stabili controlul asupra Avdiivka și Maryinka”, spun ucrainenii.

„Agresorul rus continuă să folosească tacticile sale obișnuite de teroare împotriva populației civile, bombardând zonele populate și infrastructura critică”, se mai arată în raport.

Continuarea AICI

UPDATE - 23 martie, ora 04.15 - Plângerile Moscovei cu privire la livrarea de obuze cu uraniu sărăcit către Kiev, ignorate de Washington

Statele Unite au respins miercuri plângerile Rusiei, care a criticat anunţul privind livrarea Ucrainei de muniţie care conţine uraniu sărăcit de către Marea Britanie, transmite AFP, citat de Agerpres.

Moscova a considerat că aceasta ar reprezenta o agravare serioasă a conflictului şi a ameninţat cu represalii. Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby, a calificat drept eronate argumentele Rusiei.

Continuarea AICI

content-image

UPDATE - 23 martie, ora 02.05 - Rusia continuă să se mobilizeze în regiunea Luhansk, teritoriul ocupat din Ucraina

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, susține că invadatorii ruși continuă mobilizarea pe teritoriul temporar ocupat al regiunii Luhansk, anunță RBC, potrivit Rador.

Celor recrutaţi li se promite că vor primi locuințele din care au fost scoşi cu forța ucrainenii care au părăsit teritoriul ocupat. Potrivit Hannei Maliar, în așezările Starobilsk, Șceastea, Novoaidar, Nijnoteple şi Novopskov din regiunea Luhansk, ocupanții au anunțat o nouă etapă a pregătirii militare la scară largă a trupelor ruse, cu desfăşurarea exercițiilor de mobilizare în perioada de primăvară-vară din acest an.

Continuarea AICI

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.