Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 25 aprilie 2023 - Forţele ruse care atacă în zona oraşului Lîman au fost nevoite să se regrupeze după ce au suferit pierderi uriașe

ik.imagekit.io
razboi ucraina

Potrivit șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia s-a retras la poziții defensive în toate zonele de luptă, cu excepția orașului Bahmut. El a menționat că rușii fac încercări de a acoperi orașul Avdiivka din nord și se poartă lupte localizate în orașul Marinka. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de marți, 25 aprilie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 25 aprilie, ora 22.28: Presa rusă dezvăluie numele celor cinci oficiali moldoveni cărora le este interzisă intrarea în Rusia

CONTINUAREA AICI

UPDATE 25 aprilie, ora 22.24: Acordul cerealelor, în impas

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat marţi că situaţia legată de acordul privind transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră a ajuns în impas, adăugând că încă mai există obstacole care blochează exporturile ruseşti, informează Reuters, relatează Agerpres.

Pactul a fost reînnoit pentru 60 de zile luna trecută, dar Rusia a semnalat că s-ar putea să nu fie de acord să-l extindă în continuare dacă Occidentul nu înlătură obstacolele în calea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti. Lavrov a făcut comentariile în timpul unei conferinţe de presă la Naţiunile Unite.

Ministrul rus de externe a adăugat că secretarul general al ONU Antonio Guterres i-a trimis o scrisoare preşedintelui Vladimir Putin în legătură cu acordul şi că este aşteptată o reacţie.

UPDATE 25 aprilie, ora 21.21: Ucraina: Românii din nordul Bucovinei cer ajutorul Bucureștiului

CONTINUAREA AICI

UPDATE 25 aprilie, ora 21.07: Ucraina şi-a accelerat pregătirile de contraofensivă: 'În prima linie, peste 10.000 de luptători ucraineni sunt concentraţi în apropierea oraşului Guliaipole'

CONTINUAREA AICI

UPDATE 25 aprilie, ora 20.16: Fără precedent: Europa de Est se împrumută la un nivel record pe măsură ce creşte povara financiară a războiului din Ucraina (Bloomberg)

CONTINUAREA AICI

UPDATE 25 aprilie, ora 19.56: Medvedev amenință din nou cu armele nucleare: 'Armele adună statul! Mâna voastră nu va tremura să le folosească'

CONTINUAREA AICI

UPDATE 25 aprilie, ora 19.38: O nouă scindare în Europa: statele ce nu sunt vecine cu Ucraina dezaprobă suspendarea importurilor agricole ucrainene decisă de ţări est-europene

CONTINUAREA AICI

UPDATE 25 aprilie, ora 19.12: Patriarhul Kirill al Rusiei: Ruşii care nu-şi servesc ţara sunt 'duşmani'

CONTINUAREA AICI

UPDATE 25 aprilie, ora 18.34: Klaus Iohannis din 2023 îl contrazice pe Klaus Iohannis din 2022: Să nu-și imagineze cineva că din cauza războiului din Ucraina lucrurile merg prost în România

CONTINUAREA AICI

UPDATE 25 aprilie, ora 18.16: Măsuri extreme la Moscova, de teama unui atac de Ziua Victoriei: Două săptămâni fără acces în Piața Roșie

CONTINUAREA AICI

UPDATE 25 aprilie, ora 15.13: Iranul transportă masiv nestingherit pe Marea Caspică muniție și tehnică militară spre Rusia

CONTINUAREA AICI

UPDATE - 25 aprilie, ora 12.07 Sursă ucraineană: un muzeu din estul Ucrainei a fost bombardat de ruși, un om a murit

O persoană a murit și alte 10 au fost rănite după ce un muzeu din estul Ucrainei a fost bombardat de ruși, susțin ucrainenii. Victima care a decedat lucra în cadrul muzeului.

Un muzeu din centrul orașului Kupiansk, în estul Ucrainei, a fost atacat. Un angajat al muzeului a murit și alte 10 persoane au fost rănite, potrivit Sky News, scrie Mediafax.

Președintele ucrainean Volodimyr Zelenski a scris un mesaj pe rețelele de socializare susținând că mai multe persoane ar putea fi îngropate sub dărâmături.

Pagubele au fost provocate de o rachetă rusească S-300, a anunțat și șeful de cabinet al președintelui Zelenski.

Kupiansk se află în regiunea ucraineană Harkov și este un important nod feroviar. Orașul a fost ocupat de forțele rusești timp de câteva luni după ce acestea au invadat Ucraina în februarie 2022.

În septembrie, anul trecut, zona a fost recucerită de ucraineni.

UPDATE - 25 aprilie, ora 12.02 Rusia bate cu pumnul în masă: Riscurile unui conflict nuclear cu SUA devin uriașe

CONTINUAREA AICI

UPDATE - 25 aprilie, ora 09.27: Un elicopter-ambulanță s-a prăbușit în regiunea Volgograd


Un elicopter-ambulanță s-a prăbușit în regiunea Volgograd din Rusia, iar o persoană a murit, au declarat marți serviciile de urgență din regiune pentru Agenţia de presă TASS, scrie Rador.

”Un elicopter al aviației medicale s-a prăbușit, un membru al echipajului a murit”, a specificat sursa. Sursa a mai precizat că, potrivit datelor preliminare, elicopterul Ansat zbura spre satul Erzovka de lângă Volgograd. Comitetul de sănătate al regiunii Volgograd a precizat pentru TASS că la bord nu se aflau pasageri. ”Unul dintre elicopterele care deservesc serviciul de ambulanță aeriană s-a prăbușit în timp ce se întorcea la bază, fără pasageri. Pilotul a murit pe loc”, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, adăugând că elicopterul s-a prăbușit în afara zonelor rezidențiale.

Pilotul era angajat al unei organizații de specialitate cu care s-a încheiat un contract pentru asigurarea funcționării serviciului

UPDATE 25 aprilie, ora 07.50: Szijjártó: "Actorii pro-pace sunt atacați și UE este sub presiunea unui război iminent; multe state ar dori să furnizeze Ucrainei și mai multe arme"

„Există o atmosferă de război în UE, iar marea majoritate a statelor membre ar furniza Ucrainei și mai multe arme pentru mai mulți bani și chiar mai repede, în timp ce actorii pro-pace sunt atacați grav", a declarat luni, la Luxemburg, ministrul maghiar al Afacerilor Externe și a Comerțului, Péter Szijjártó.

Oficialul maghiar participă în aceste zile la Consiliul de Afaceri Externe al UE, acolo unde a și făcut aceste declarații, potrivit presei maghiare. El a subliniat că mulți considerând că UE încă nu a făcut suficient pentru a sprijini Ucraina. "Dacă am dori să rezumăm poziția marii majorități a țărilor europene care sunt exprimate în prezent aici, am putea face acest lucru aproximativ furnizând Ucrainei mai multe arme pentru mai mulți bani, chiar mai repede", a spus el.

Continuarea AICI

content-image

 

UPDATE 25 aprilie, ora 07.40: Ministerul rus al Afacerilor Externe a declarat că depune toate eforturile pentru a elibera militarii ruși din detenția ucraineană

Ministerul rus al Afacerilor Externe a precizat că face tot posibilul pentru a-i elibera din captivitatea ucraineană pe militarii ruși. Șeful serviciului de informații militare ucrainene, Kirilo Budanov, a susținut anterior că Moscova și Kievul ar fi negociat un nou schimb de prizonieri în formatul ”toți pentru toți” și este aproape implementarea acestui schimb, informează Rador.

Partea rusă face totul pentru a se asigura că militarii Federației Ruse, care au fost capturați de ucraineni, vor reveni acasă. Serghei Riabkov, ministrul adjunct al afacerilor externe al Federației Ruse, a făcut acest anunţ luni, în cadrul unui briefing, comentând declarațiile șefului serviciului de informații militare ucrainene, Kirilo Budanov.

Kirilo Budanov, într-un interviu acordat Agenţiei de presă RBC-Ucraina, a declarat anterior că părțile ar fi negociat un nou schimb de prizonieri de război în formatul ”toți pentru toți” și este aproape implementarea unui astfel de schimb. ”Ţin să vă comunic un singur lucru, în mod evident că facem tot posibilul pentru a ne asigura că oamenii noștri, luptătorii noștri, compatrioții noștri se întorc acasă", a răspuns diplomatul rus, răspunzând astfel la solicitarea jurnaliştilor de a comenta această declarație.

content-image

 

UPDATE 25 aprilie, ora 07.30: Ucraina dă o replică fermă Ungariei: 'Nu avem nevoie de permisiunea Moscovei pentru a adera la NATO!'

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei consideră periculoase încercările politicienilor maghiari de a face securitatea spațiului euro-atlantic dependentă de capriciile Moscovei, transmite purtătorul de cuvânt al instituției, Oleg Nikolenko, răspunzând declarației vicepreședintelui Parlamentului ungar Dora Duro, potrivit căreia Ucraina ar fi avut nevoie de permisiunea Rusiei pentru a adera la NATO.

El a subliniat că Ucraina are dreptul suveran de a alege liber mijloacele de securitate. Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei a reamintit, de asemenea, că acest drept a fost confirmat în mod repetat de statele membre NATO, inclusiv de Ungaria. "Nu avem nevoie de permisiunea Rusiei pentru a deveni membru al Alianței. În același timp, este periculos când unii politicieni maghiari încearcă să facă securitatea spațiului euro-atlantic dependentă de capriciile Moscovei", a subliniat Nikolenko, pe pagina sa de Facebook.

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 25 aprilie, ora 07.20: Consilierul lui Zelenski, critic la adresa politicii internaționale: 'Poate că este timpul să nu ne mai jucăm cu scuze și realpolitik de culise'

Mikhailo Podoliak, consilierul șefului Biroului Președintelui Ucrainei, se arată profund deranjat de materialul publicat de Washington Post, în care se spunea că Ucraina ar fi plănuit un atac în Moscova.

„Asistăm cu toții, din nou, la o ciudată media/sensație... 'La aniversarea războiului, Ucraina plănuia să lovească Moscova cu tot ce avea, dar partenerii săi au făcut-o să schimbe decizia', a relatat conspirativ reputata presă americană. Bineînțeles, fără detalii și fără logică. Și astfel am o întrebare simplă. De ce ar fi nevoie să facem acest lucru? Ce sarcină ar rezolva o astfel de acțiune punctuală? Ar schimba cursul războiului? I-ar face pe ruși să fugă? Ar elimina nevoia de arme?", a scris Podoliak pe Twitter.

Consilierul lui Zelenski avertizează că astfel de materiale nu ajută deloc opinia publică internațională, iar Ucraina are nevoie urgentă de arme cu rază lungă pentru contraofensivă.

Continuarea AICI

content-image

 

UPDATE 25 aprilie, ora 06.10: Peskov afirmă că Putin nu a stat niciodată în vreun buncăr și că nu există nicio sosie

Sugestiile potrivit cărora președintele rus Vladimir Putin are „dubluri” care participă la evenimente în timp ce el se află în buncăr sunt o minciună, a declarat purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov.

"Probabil ați auzit că Putin are o mulțime de sosii care lucrează pentru el în timp ce stă în buncăr. O altă minciună. Vedeți ce fel de președinte avem, dar el, de fapt, așa cum a fost, este megaactiv, cu greu putem ține pasul cu el, cu cei care lucrează cu el lângă el", a spus Peskov, potrivit Interfax.

"Sănătatea lui, cu voia lui Dumnezeu, nu poate fi dorită decât pentru sine. Desigur, nu a stat niciodată în niciun buncăr. Este și o minciună și o vedeți, totul este evident", a adăugat purtătorul de cuvânt al președinției. În același timp, el a menționat că "buncărul" se numește centrul de coordonare și analiză al guvernului, Casa Albă.

Continuarea AICI

content-image

 

UPDATE 25 aprilie, ora 06.00: Se discută din nou despre posibilitatea unui conflict nuclear direct între SUA și Rusia

Riscurile unei confruntări militare directe între cele două puteri nucleare, Rusia şi Statele Unite, sunt în creştere constantă, informează marţi agenţia de presă TASS, citând un înalt diplomat rus, informează Reuters, citat de Agerpres.

Vladimir Yermakov, directorul Departamentului pentru neproliferarea nucleară din cadrul Ministerului de Externe de la Moscova, a declarat că Washingtonul intensifică aceste riscuri prin comportamentul său faţă de Moscova.

De la începutul invaziei în Ucraina, Moscova a emis în mod regulat acuzaţii la adresa SUA şi a ceea ce ea numeşte "Occidentul colectiv" pentru creşterea riscurilor unui război nuclear, retorică menită să descurajeze aliaţii Kievului.

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 25 aprilie, ora 05.05: Propunere importantă a Secretarului General al ONU pentru prelungirea acordului de export de cereale din Ucraina către Rusia

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a prezentat o cale de urmat care să permită extinderea acordului privind exporturile de cereale din Ucraina, a anunţat luni biroul său, după o întâlnire cu ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, transmite AFP, citat de Agerpres.

Antonio Guterres i-a înmânat lui Serghei Lavrov o scrisoare adresată preşedintelui Vladimir Putin, în care prezintă propunerea unei căi de urmat pentru îmbunătăţirea, prelungirea şi extinderea acordului care, din iulie anul trecut, permite exportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră, în pofida conflictului, se arată în comunicat.

O scrisoare similară a fost trimisă "celor doi semnatari" ai acestui acord considerat crucial pentru securitatea alimentară mondială, Ucraina şi Turcia.

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 25 aprilie, ora 03.05: Lavrov critică Occidentul: 'Nu are dreptul să vorbească în numele întregii umanități!

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a prezidat ședința Consiliului de Securitate al ONU, în care a reafirmat angajamentul față de Carta ONU, cu accent pe principiul egalității suverane a statelor. De asemenea, Lavrov consideră că minoritatea occidentală ar trebui să se comporte decent și să respecte alți membri ai comunității mondiale. Ministrul rus a subliniat că minoritatea occidentală nu are voie să vorbească în numele umanității.

„Să numim un lucru pe numele său propriu: nimeni nu a permis minorității occidentale să vorbească în numele întregii omeniri.

Trebuie să ne comportăm decent și să respectăm toți membrii comunității internaționale. Prin impunerea unei reguli, pe baza ordinii, autorii resping cu aroganță principiul cheie al Cartei ONU: egalitatea suverană a statelor”, a spus Lavrov la ședința Consiliului de Securitate al ONU.

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 25 aprilie, ora 01.30: Armata rusă se confruntă cu pierderi grele pe frontul din Ucraina și este acum nevoită să se regrupeze în zona Lîman

Forţele ruse care atacă în zona oraşului Lîman (regiunea Doneţk, estul Ucrainei) au fost nevoite să se regrupeze după ce au suferit pierderi grele, a declarat luni comandantul forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrski, în cursul unei vizite pe frontul de est, transmite EFE, potrivit Agerpres.

"După mai multe încercări nereuşite de a străpunge apărarea noastră în zona Lîman, inamicul a suferit pierderi semnificative şi a fost forţat să îşi regrupeze unităţile", a declarat Sîrski, citat pe contul Telegram al Centrului de presă al armatei ucrainene, care relatează într-un comunicat despre vizita sa de pe front.

Pe lângă vizita la soldaţii din Lîman, comandantul ucrainean s-a întâlnit şi cu trupele din oraşul asediat Bahmut, situat tot în regiunea Doneţk (est), unde armata din Ucraina apără în continuare partea din oraş care nu a fost încă cucerită de forţele ruse.

Continuarea AICI

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.