Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 27 iulie - Contraofensiva Ucrainei se intensifică: Intră în acțiune trupele antrenate de Occident

The Moscow Times
submarin rus

Autoritățile ruse acuză Ucraina că a lansat o ofensivă majoră în regiunea Zaporojie, iar Kievul păstrează tăcerea. În schimb, ucrainenii anunță că avansul continuă la sud de Bahmut (regiunea Donețk) și că forțele ruse au suferit pierderi grele. Ucraina încearcă să spargă rezistența rusă în acea zonă de câteva săptămâni.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de joi, 27 iulie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 27 iulie, ora 23.53: Rusia pregătește apărarea Crimeei: Principala legătură dintre Herson și estul peninsulei a devenit zonă militară exclusivă

Autoritățile de ocupație ruse din Crimeea au interzis accesul civililor la Arabat Spit, care leagă partea de est a peninsulei de Ucraina continentală, a informat Interfax pe 27 iulie, citând Serviciul de Frontieră al Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei.

Detalii aici

UPDATE 27 iulie, ora 23.03: Contraofensiva Ucrainei se intensifică: Intră în acțiune trupele antrenate de Occident. Putin recunoaște că luptele s-au intensificat (CNN)

După două luni de progrese lente şi prea puţin semnificative pe câmpul de luptă, Ucraina pare să îşi intensifice contraofensiva, desfăşurând mii de soldaţi suplimentari pe frontul sudic şi semnalând o nouă fază a operaţiunii, au declarat pentru CNN oficiali americani şi ruşi, notează news.ro.

Detalii aici

content-image

UPDATE 27 iulie, ora 19.37: Explicații direct de la Casa Albă: cum văd americanii marea contraofensivă ucraineană

Contraofensiva ucraineană "nu este în impas", chiar dacă nu avansează suficient de repede, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, transmite Reuters, informează News.ro.

Detalii aici

content-image

UPDATE 27 iulie, ora 18:47: Exerciții militare ruse în Marea Neagră - Rusia a notificat Bulgaria/ NATO averizează: creează noi riscuri de erori de calcul şi de escaladare

Rusia a notificat Bulgaria asupra stabilirii unei zone de alertă temporară în Marea Neagră, care include şi o parte din zona economică exclusivă a Bulgariei, întrucât forţele navele ruse vor desfăşura exerciţii în acel perimetru, au declarat joi pentru agenţia EFE reprezentanţi ai Ministerului Apărării de la Sofia, notează Agerpres.

Detalii aici

content-image

UPDATE 27 iulie, ora 18.45: Ucraina începe Faza a II-a a contraofensivei și au trimis planurile la Pentagon: Ăsta este marele test!(Surse)

Oficialii ucraineni au informat Washingtonul cu privire la începutul Fazei a II-a a contraofensivei. De asemenea, ucrainenii le-au spus americanilor că obiectivul principal  este de a tăia accesul Rusiei în Crimeea sau cel puțin de a aduce Crimeea în zona de control a Ucrainei, informează TheKiyvIndependent.

Detalii aici

content-image

UPDATE 27 iulie, ora 13.13: Care e riscul ca Rusia să bombardeze din greșeală România? Răspunde ministrul român de Externe

„Nu avem semnale că există riscuri la adresa României", declară ministrul de Externe, Luminița Odobescu, după ce Rusia a atacat în ultimele zile porturile ucrainene de la Dunăre, unele aflate la doar 20 de kilometri de România, informează Mediafax.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 27 iulie, ora 13.07: Odesa - Creşte bilanţul victimelor după atacul rusesc din 23 iulie

Autorităţile ucrainene anunţă creşterea numărului de victime în urma atacului cu rachetă de la Odesa din 23 iulie, relatează Rador. Potrivit unui comunicat publicat joi dimineaţă, două decese au fost înregistrate ca urmare a bombardamentelor ruseşti, cadavrul unei femei fiind găsit într-o anexă nelocuită, lângă o casă particulară distrusă de atac. Alte 22 de persoane au fost rănite în urma bombardamentelor invadatorilor. În noaptea de 22 spre 23 iulie, invadatorii ruși au tras 19 rachete de diferite tipuri asupra centrului Odesei. Forțele de apărare antiaeriană ale Ucrainei au doborât nouă dintre rachete ruseşti. Potrivit autorităţilor ucrainene, atacul respectiv a fost unul dintre cele mai masive lansate asupra Odesei de la începutul războiului la scară largă. Rachetele rusești au lovit centrul istoric al orașului, avariind peste 20 de monumente arhitecturale, inclusiv Catedrala Schimbarea la Faţă, care a fost parțial distrusă.

content-image

UPDATE 27 iulie, ora 13.05: REUTERS: Vladimir Putin a declarat joi la Sankt Petersburg că Rusia poate înlocui exporturile ucrainene de cereale către Africa

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi la Sankt Petersburg, în cadrul unui summit cu liderii africani, că Rusia poate înlocui exporturile ucrainene de cereale către Africa și că Moscova va fi pregătită să înceapă să furnizeze, gratuit, cereale către șase țări africane, în termen de trei până la patru luni, precizând că statele respective sunt Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Republica Centrafricană și Eritreea, menționând că vor primi fiecare între 25.000 și 50.000 de tone.

content-image

UPDATE 27 iulie, ora 13.00: REUTERS: Rusia a condamnat la câte 15 ani de închisoare doi presupuși agenți ai serviciilor secrete ucrainene

Doi presupuși agenți ai serviciilor secrete ucrainene au fost condamnați de un tribunal rus la câte 15 ani de închisoare într-o colonie penală cu regim dur pentru acuzații spionaj, a transmis joi presa de stat rusă, citând FSB, Serviciul rus de Securitate. FSB nu a dezvăluit numele persoanelor în cauză și nici nu a spus care instanță a pronunțat verdictul. Rusia a anunțat frecvent arestarea unor presupuși spioni de când a invadat Ucraina, în urmă cu 17 luni. FSB a anunțat că inculpații au fost reținuți anul trecut sub suspiciunea de spionaj, implicare în uciderea trupelor ruse și distrugerea echipamentelor în zona în care Rusia desfășoară ceea ce numește "operațiune militară specială" în Ucraina.

content-image

UPDATE 27 iulie, ora 12.07: Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană: 'Atacurile Rusiei amenință navigația civilă în Marea Neagră și sunt inacceptabile'

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a prezidat miercuri, 26 iulie, o reuniune a Consiliului NATO - Ucraina în care a fost analizată situația gravă de securitate din Marea Neagră.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 27 iulie, ora 11.37: Dilema anului în UE - Cum scoatem cerealele din Ucraina. Soluția terestră prin România, Bulgaria sau Țările Baltice extrem de scumpă

Grecia și Bulgaria analizează crearea unui coridor terestru pentru transportul cerealelor ucrainene de la Varna la portul Kavala, au declarat pentru Naftemporiki citat de Rador surse europene de la Bruxelles, în condițiile în care UE caută rute alternative după refuzul Rusiei de a reînnoi acordul privind cerealele.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 27 iulie, ora 11.31: Prăpădul făcut de Rusia în Odesa în numai nouă zile: Zeci de porturi au fost grav avariate

Autoritățile din Ucraina susțin că 26 de elemente de infrastructură portuară din regiunea Odesa au fost avariate în nouă zile de atacuri rusești, potrivit Reuters. Loviturile aeriene au avariat 26 de instalații de infrastructură portuară și cinci nave civile în decurs de nouă zile, a anunțat vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov, notează Mediafax.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 27 iulie, ora 11.01: Tur de forță după ruperea acordului pe cereale: Putin prezidează a Summit-ului Africa - Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin prezidează joi prima zi a summitului Rusia-Africa, care reuneşte aproximativ 50 de delegaţii africane la Sankt Petersburg, o reuniune marcată de retragerea Moscovei din acordul privind exportul de cereale, potrivit EFE, scrie Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 27 iulie, ora 10.52:  Două 'miracole' în contraofensiva ucraineană: 'O să fie incluse în manuale!' / trei zone de foc

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că în cursul zilei de miercuri, forțele ucrainene au obținut rezultate foarte bune în prima linie și a promis că în curând va oferi detalii despre succesele din contraofensivă, informează RBC, potrivit Rador.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 27 iulie, ora 09.44: Forțele ruse au lansat 243 de obuze în regiunea Herson în ultimele 24 de ore

Forțele ruse au efectuat 40 de bombardamente în regiunea Herson, în ultimele 24 de ore - a anunțat, joi dimineață, Oleksandr Prokudin, șeful Administrației Militare Regionale, informează Ukrinform, potrivit Rador. "În ultima zi, inamicul a efectuat 40 de lovituri, lansând 243 de obuze, folosind mortiere, artilerie, drone și avioane. Asupra orașului Herson, inamicul a lansat trei obuze" - a menționat Prokudin. Potrivit acestuia, armata rusă a vizat cartierele rezidențiale ale așezărilor din regiune, clădirea unei instituții de învățământ și teritoriul a două ferme din raionul Berislav. În rândul populației civile nu există victime sau răniți.

content-image

UPDATE 27 iulie, ora 08.50: Rușii au atacat din Marea Neagră portul Odesa: tactica folosită pentru a evita apărarea antiaeriană ucraineană

Forțele armate rusești au lansat, noaptea trecută, un atac cu rachete asupra infrastructurii portuare din regiunea ucraineană Odesa - a anunţat, joi dimineaţă, Comandamentul Operațional "Sud" din Ucraina, informează RBC, potrivit Rador.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 27 iulie, ora 08.41: Atacuri rusești în regiunea Dnipropetrovsk - Au fost avariate o biserică, locuinţe și o instituție de învățământ

Trupele ruse au bombardat raionul Nikopol, din regiunea ucraineană Dnipropetrovsk, pe tot parcursul nopții de miercuri spre joi, relatează Rador. Potrivit şefului regiunii, Serhi Lisak, în mai multe localităţi, invadatorii au avariat şi distrus locuinţe, anexe, o biserică și o instituție de învățământ. Oficialul a precizat că regiunea Dnipropetrovsk a fost atacată de trupele ruse de şapte ori. "Aproape 30 de obuze de artilerie grea au lovit comunitățile Nikopol, Pokrovske și Cervonohrihorivka" - a remarat acesta. În plus, noaptea trecută, ruşii au folosit și drone kamikaze pentru a ataca regiunea, dar forțele și sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei au reuşit să doboare ţintele inamice. Șeful regiunii Dnipropetrovsk a precizat că în urma atacului de noaptea trecută, au fost avariate o instituție de învăţământ, o clădire administrativă, sediul unei întreprinderi, un oficiu poştal, o biserică, două locuinţe, o fermă şi linii de înaltă tensiune.

content-image

UPDATE 27 iulie, ora 07.15: Jocul periculos al lui Putin: ce vizează cu lovirea portului Reni de la granița cu România

Analiștii avertizează că Putin adoptă o strategie periculoasă prin atacarea portului Reni și provocând NATO. Acțiunile Rusiei au dus la blocarea exporturilor de cereale ale Ucrainei și, în același timp, sunt văzute ca un test pentru viteza de răspuns a NATO în fața loviturilor aplicate la doar câteva sute de metri de graniță.

Loviturile de dronă țintite pe portul Reni, care se află la numai câteva sute de metri de România, sunt considerate de o parte dintre analiști ca o tentativă a lui Putin de a testa fermitatea NATO și, în același timp, de a escalada agresiunea contra Ucrainei, scrie adevarul.ro.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 27 iulie, ora 05.20: Ucraina și Statele Unite pun la cale noile rute terestre alternative pentru livrarea de cereale

Statele Unite şi aliaţii săi colaborează cu Kievul pentru a găsi rute terestre alternative pentru a livra cereale esenţiale în lume, după ce Rusia s-a retras din acordul care permitea ca grânele ucrainene să fie transportate în siguranţă pe Marea Neagră, a declarat miercuri Casa Albă, potrivit CNN, citat de news.ro.

"Lucrăm cu partenerii noştri din UE, lucrăm cu Ucraina şi cu alţi parteneri europeni pentru a vedea dacă există alte modalităţi de a trimite cereale pe uscat către piaţă. Dar acest lucru nu este la fel de eficient", a declarat miercuri John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 27 iulie, ora 04.40: Joe Biden ordonă administrației sale să ofere CPI dovezile privind crimele de război ale Rusiei

Joe Biden a ordonat administraţiei sale să înceapă să împărtăşească dovezile privind presupusele crime de război comise de Rusia în Ucraina cu Curtea Penală Internaţională (CPI), a declarat miercuri un oficial american, chiar dacă SUA nu sunt parte semnatară a acordului ce recunoaşte această jurisdicţie, relatează Reuters, citat de news.ro.

Informaţia că preşedintele a ordonat administraţiei să împărtăşească dovezile cu CPI a fost transmisă prima dată de The New York Times, care a precizat că administraţia Biden a început deja marţi să notifice Congresul.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 27 iulie, ora 04.25: Zelenski, amenințare directă: le cere ocupanților să se retragă, atât timp cât încă mai pot - Video

Volodimir Zelenski a indicat, miercuri seara, că eliberarea peninsulei Crimeea, anexate ilegal de Rusia în 2014, este una dintre ţintele contraofensivei ucrainene în curs de desfăşurare şi a spus că sunt pregătiţi o serie de paşi în acest sens, anunţul venind în ziua în care serviciile secrete ale Kievului au recunoscut oficial atacul din octombrie asupra podului Kerci, care face legătura cu Rusia continentală, informează Rador.

„Pregătim o listă de paşi pentru eliberarea Crimeei de sub ocupaţie. Acestea sunt cuprinzătoare: de securitate, economice şi sociale. Putem reintegra rapid Crimeea în ţesutul naţional al Ucrainei. De fapt, ocupanţii din Crimeea ar trebui să se gândească deja că, atât timp cât podul din Crimeea încă mai funcţionează, ar trebui să se întoarcă acasă, în Rusia”.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 27 iulie, ora 03.45: Rishi Sunak stă pe un butoi cu pulbere: Guvernul britanic e acuzat că subestimează activităţile Grupului paramilitar rus Wagner

Guvernul britanic a fost aspru criticat de Comisia parlamentară pentru Afaceri Externe (FAC), din cauza presupusei subestimări a dezvoltării periculoase a Grupului paramilitar rus Wagner, informează postul BBC News. Într-un raport critic, Comisia parlamentară pentru Afaceri Externe acuză Guvernul de la Londra că "nu conştientizează" activităţile Grupului Wagner, mai ales în Africa.

"Suntem profund preocupaţi de faptul că Guvernul nu conştientizează activităţile Grupului Wagner în afara Europei, mai ales controlul exercitat asupra statelor africane", a declarat deputata britanică Alicia Kearns.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 27 iulie, ora 01.15: Se prefigurează o nouă criză. Efectul imediat al deciziei Rusiei de a rupe acordul privind cerealele din Marea Neagră

Preţul global al cerealelor ar putea creşte cu până la 15%, după ce Rusia s-a retras dintr-un acord internaţional care permitea Ucrainei să îşi exporte în siguranţă cerealele prin porturile sale de la Marea Neagră, a declarat economistul şef de la Fondul Monetar Internaţional, Pierre-Olivier Gourinchas, transmite Bloomberg.

"Este foarte clar că iniţiativa privind transportul cerealelor prin Marea Neagră a fost foarte importantă anul trecut pentru a asigura că vor exista livrări suficiente de cereale la nivel mondial. Acelaşi mecanism funcţionează şi în direcţia opusă astfel că este posibil să apară presiuni de creştere asupra preţurilor la alimente", a declarat marţi Pierre-Olivier Gourinchas.

Continuarea aici

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.