Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina: Rusia este nevoită să-şi retragă sistemele de apărare din Kaliningrad

Ukrainian Defense Ministry Press Service/AP
razboi ucraina

Rusia este nevoită să-şi retragă sistemele de apărare din Kaliningrad (o exclavă a Rusiei, situată între Polonia, Lituania și Marea Baltică), pentru a le înlocui pe cele pe care le-a pierdut în războiul din Ucraina, potrivit celei mai recente actualizări din teren de la Ministerul Apărării de la Londra. Mișcarea arată că Rusia este atât de suprasolicitată de războiul său din Ucraina încât trebuie să accepte riscuri suplimentare în Kaliningrad, un loc foarte important din punct de vedere strategic, fiind mărginit pe trei părți de teritoriu NATO.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina.

UPDATE 28 noiembrie, ora 19.38: Două femei şi o fetiţă de şapte ani au fost ucise într-un bombardament rusesc în nord-estul ţării

Două femei şi o fetiţă de şapte ani au fost ucise marţi într-un bombardament asupra unui oraş din regiunea Sumî, situat la frontiera cu Rusia în nord-estul Ucrainei, a anunţat Parchetul regional, informează AFP, potrivit Agerpres.

Trupurile a două femei şi doi bărbaţi răniţi au fost scoşi de sub dărâmăturile unor case lovite în oraşul Seredîna-Buda, a precizat Parchetul pe pagina sa de Facebook.

Fetiţa şi bunicul ei se aflau în maşina lor în momentul bombardamentului şi eu fost ambiţii răniţi, a adăugat Parchetul. "Mai târziu, fetiţa a murit la spital din cauza rănilor", potrivit aceleiaşi surse.

Bombardamentul a avut loc în jurul orei locale 12:30 (10:30 GMT), cu ajutorul unui sisteme de rachete de lansare multiplă, potrivit datelor preliminare, a precizat Parchetul.

"Cel puţin cinci case au fost distruse", a continuat el, publicând fotografii de clădiri cu ziduri şi acoperişuri ruinate.

Ucraina acuză Rusia că bombardează regulat localităţile sale de frontieră după declanşarea invaziei ruse în februarie 2022. Vaste teritorii din estul şi sudul Ucrainei sunt ocupate de Moscova.

UPDATE 28 noiembrie, ora 18.13: UE acordă un ajutor suplimentar de aproape 200 de milioane de euro pentru formarea de militari ucraineni

Uniunea Europeană a anunţat marţi un ajutor suplimentar de aproape 200 de milioane de euro pentru formarea de militari ucraineni, majorând bugetul total al acestei misiuni la 255 de milioane de euro, informează AFP, informează Agerpres.

Sunt deja circa 34.000 de soldaţi ucraineni ce au putut beneficia de această misiune de formare, a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell la finalul unei întrevederi, la Bruxelles, cu ministrul afacerilor externe ucrainean Dmitro Kuleba.

În total, UE a consacrat deja 27 de miliarde de euro sprijinului militar pentru Ucraina, însă "trebuie făcut mai mult şi mai repede", a insistat Borrell.

Uniunea Europeană se confruntă în schimb cu multe dificultăţi în a debloca noi finanţări pentru a ajuta Ucraina în război.

O anvelopă de 20 de miliarde de euro pentru patru ani propusă de Borrell este blocată de reticenţele unor ţări europene de a plăti mai mult, la fel ca o alta de 50 de miliarde de euro menită să consolideze sprijinul european pentru Ucraina.

"Trebuie să continuăm să lucrăm din greu pentru a mobiliza capacităţile europene menite să se opună tentativelor Rusiei de a distruge Ucraina, de a distruge Europa", a declarat la rândul său Kuleba.

UPDATE 28 noiembrie, ora 16.56: Cum afectează, de fapt, războiul din Orientul Mijlociu situația din Ucraina

Continuarea aici,

UPDATE 28 noiembrie, ora 16.55: Serghei Riabkov consideră că SUA în Ucraina "vor face aceeaşi greşeală ca şi în conflictele vietnamez și afgan"

Adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, nu a exclus ca, în situația din jurul Ucrainei, autoritățile SUA "să facă aceeaşi greşeală" ca în conflictele vietnamez și afgan, informează Rador Radio România. "Americanii vor trebui să primească o nouă lecţie, dacă vor face aceeaşi greşeală ca în conflictele vietnamez, afgan și oricare altul" - a spus înaltul diplomat rus, subliniind că "în Ucraina, se pare, o astfel de opțiune este departe de a fi exclusă". În acest context, Riabkov a amintit de experiența uitată a Washingtonului din anii 1970, "când viața ne-a forțat să recunoaștem inamicul, chiar şi pentru o perioadă scurtă, ca un egal". Adjunctul ministrului rus de externe a explicat că încheierea cu succes a operațiunii militare speciale este "o condiție prealabilă decisivă pentru ca Washingtonul să își corecteze gândirea" în mod corespunzător. "Atunci se vor deschide perspectivele: atât în ​​ceea ce privește relațiile bilaterale, cât și în ceea ce privește controlul armelor, care a fost practic eliminat, asta ca să nu mai vorbim de revenirea la relaţiile normale între societățile noastre și oameni" - a conchis Riabkov.

UPDATE 28 noiembrie, ora 14.55: Kievul va boicota reuniunea OSCE de la Skopje din cauza prezenţei lui Serghei Lavrov

Ucraina va boicota o reuniune ministerială a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în această săptămână la Skopje din cauza prezenţei şefului diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, a anunţat marţi Ministerul de Externe ucrainean, potrivit AFP şi Reuters.

Ministrul de extern ucrainean ''Dmitro Kuleba va boicota reuniunea ministerială a OSCE ca urmare a deciziei de autorizare a participării lui Lavrov'', a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene Oleh Nikolenko pe Facebook.

De asemenea, cele trei ţări baltice au anunţat marţi că miniştrii lor de externe nu vor participa la reuniunea de la Skopje din cauza participării lui Serghei Lavrov.

Potrivit unui comunicat al diplomaţiilor din Estonia, Letonia şi Lituania, prezenţa lui Lavrov la reuniunea ministerială a OSCE ''riscă să legitimieze agresorul care este Rusia în calitate de membru deplin al comunităţii noastre de naţiuni libere''.

Serghei Lavrov declarase luni că va participa la reuniunea miniştrilor de externe ai statelor OSCE, care va avea loc în Macedonia de Nord pe 30 noiembrie şi 1 decembrie dacă Bulgaria îi permite accesul în spaţiul său aerian, subliniind că unele state occidentale au cerut întrevederi cu el.

Ministerul bulgar de Externe a confirmat luni seara târziu că a acordat permisiunea ca un avion cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov să traverseze spaţiul aerian bulgar în drum spre Skopje pentru o reuniune a Consiliului ministerial al OSCE între 29 noiembrie şi 1 decembrie.

Potrivit BTA, autorizaţia de survol a fost solicitată de Ministerul de Externe al Macedoniei de Nord în calitatea acestei ţări de preşedinte al OSCE pentru 2023 şi de organizator al celui de-al 30-lea consiliu ministerial al OSCE.

Autorizaţia de survol este temporară şi valabilă 3 ore înainte şi 72 de ore după ora şi data programată a survolului.

Ministerul de Externe bulgar a precizat că autorizaţia de survol este acordată pentru participarea ministrului de externe rus Serghei Lavrov la reuniunea consiliului ministerial al OSCE şi intră în categoria excepţiilor de la sancţiunile UE contra demnitarului rus. Autorizaţia nu se aplică membrilor delegaţiei lui Lavrov, care fac şi ei obiectul sancţiunilor, a menţionat Ministerul de Exteren bulgar.

UPDATE 28 noiembrie, ora 11.55: Alertă la Kiev - Soția șefului serviciului de informații militare a fost otrăvită

Continuare AICI

UPDATE 28 noiembrie, ora 11.25: Lupte grele în estul Ucrainei. Rușii atacă un oraș din toate direcțiile

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, anunță ucrainenii. Aceștia spun că rușii încearcă să ocupe orașul Avdiivka și avansează din toate părțile, a declarat un oficial local.

Rușii efectuează atacuri terestre și aeriene asupra Avdiivka încă de la jumătatea lunii octombrie, încercând să avanseze în regiunea Donbas. În ultimele zile, atacurile s-au intensificat, au relatat ucrainenii.

„Lucrurile din sectorul Avdiivka au devenit și mai dure. Intensitatea ciocnirilor crește de ceva vreme. Rușii au mai deschis două sectoare din care au început să facă atacuri în direcția Donețk... și în așa-numita zonă industrială. Inamicul încearcă să atace orașul din toate direcțiile", a declarat Vitaliy Barabash, șeful administrației militare din Avdiivka, pentru Espreso TV.

Oficialii spun că nicio singură clădire nu a rămas intactă după luni de lupte. Mai puțin de 1.500 de locuitori au rămas în zonă din cei 32.000 înainte de război. Luptele cele mai grele se dau în zona industrială a orașului, iar informațiile privind câștigurile teritoriale sunt contradictorii.

Ucraina și analiștii militari occidentali spun că Rusia a suferit pierderi grele la Avdiivka, dar și la Maryinka, un oraș din apropiere, în mare măsură distrus de război. Vremea rea a îngreunat activitățile militare, inclusiv utilizarea dronelor de recunoaștere și de atac.

UPDATE 28 noiembrie, ora 08.25: Se schimbă situația în Europa: Turcia și Rusia au pus în mișcare un plan uriaș

Continuarea AICI

UPDATE 28 noiembrie, ora 07.10: UE, o nouă lovitură Rusiei și Belarusului - vizate sunt produsele pescărești / Măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024

Consiliul European a adoptat, în unanimitate, un regulament privind deschiderea unor contingente tarifare autonome ale UE pentru anumite produse pescăreşti pentru 2024, 2025 şi 2026, precum şi privind stabilirea normelor de gestionare a respectivelor contingente, informează un comunicat de presă al preşedinţiei spaniole, conform AGERPRES.

Având în vedere deteriorarea relaţiilor dintre UE şi Rusia şi pentru a asigura coerenţa cu poziţia UE în ceea ce priveşte acţiunea externă a UE, Consiliul a decis să nu permită ca produsele pescăreşti care provin din Rusia să beneficieze de scutirea de taxe vamale sau de clauza naţiunii celei mai favorizate.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 28 noiembrie, ora 06.50: Rușii au declanșat ofensiva de iarnă - Ucrainenii pirerd teren la Avdiivka

Unităţile armatei ucrainene au fost nevoite să se retragă parţial din sectorul de front de la sud-est de oraşul Avdiivka din provincia Doneţk, pe care trupele ruse încearcă să-l încercuiască, potrivit unor observatori militari ucraineni citaţi luni de agenţia DPA.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank din SUA, a relatat duminică despre "înaintări confirmate" ale trupelor ruse la nord-vest şi sud-est de Avdiivka, potrivit AFP. În acest timp, trupele ucrainene au "continuat să contraatace" în zonă, dar fără a reuşi "înaintări anunţate sau confirmate", a adăugat ISW. Garnizoana ucraineană din acest oraş industrial mai poate fi acum aprovizionată doar printr-un coridor îngust de circa şapte kilometri.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 28 noiembrie, ora 06.35: O nouă palmă pe obrazul UE. Ungaria critică propunerea privind un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Ministrul de Externe al Ungariei a lăsat să se înțeleagă că UE nu ar trebui să aprobe cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până când nu va analiza consecințele precedentelor pachete, potrivit Sky News.

Statelor membre ale UE le-a fost prezentată o propunere pentru un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include măsuri împotriva a peste 120 de persoane și entități.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 28 noiembrie, ora 06.20: Omenirea a trecut în epoca celui de-al 'doilea război rece'! Lavrov: 'Astfel de temeri sunt peste tot!'

Situația actuală în relațiile internaționale nu este mai bună decât în timpul Războiului Rece, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

„Voi răspunde la întrebare cu o întrebare: cum este situația actuală mai bună, mai sigură decât în epoca Războiului Rece?", a spus Lavrov, la conferința Primakov Readings, răspunzând la întrebarea dacă este posibil să se formeze o viitoare ordine mondială fără astfel de evenimente, după care s-au format cele anterioare, adică un război major sau evenimente similare cu Războiul Rece.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 28 noiembrie, ora 06.15: Serghei Lavrov primește drept de survol în spaţiul aerian bulgar: cum s-a ajuns la această excepție și unde se duce

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a fost autorizat să survoleze spaţiul aerian bulgar pentru a participa la o reuniune ministerială a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) la Skopje, în Macedonia de Nord, a anunţat luni seară Ministerul de Externe de la Sofia, relatează AFP, citat de Agerpres.

"Autorizaţia de survol diplomatic este de natură temporară (...) şi se încadrează în excepţii de la regimul de sancţiuni al Uniunii Europene împotriva lui", potrivit unui comunicat.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 28 noiembrie, ora 03.20: Un nou ministru, o nouă abordare - Ucraina îşi va schimba politicile de recrutare în încercarea de a-şi susţine capacitatea de luptă

Guvernul ucrainean are de gând să îşi schimbe practicile de recrutare, în încercarea de a menţine capacitatea de luptă a armatei după aproape doi ani de război cu Rusia, relatează The Guardian, potrivit news.ro.

Potrivit unui oficial de rang înalt, schimbările, care ar urma să fie anunţate în această săptămână, vor include utilizarea firmelor de recrutare private pentru o mobilizare mai bine orientată şi pentru a-i asigura pe recruţi că vor fi repartizaţi în roluri ce corespund abilităţilor lor şi nu sunt pur şi simplu trimişi pe front.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.