Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - LIVE TEXT Război în Ucraina: Principalele declarații făcute de Vladimir Putin / revendicările avute

Kremlin
Vladimir Putin Valdai

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina.

UPDATE 14 decembrie, ora 15.22: Vladimir Putin a dat un tun uriaș: afaceri de 2,5 miliarde de dolari, într-o zonă intens disputată (organizație)

Continuarea aici.

UPDATE 14 decembrie, ora 15.20: Conferința lui Vladimir Putin a luat sfârșit

Conferința lui Vladimir Putin a luat sfârșit, după aproximativ patru ore.

UPDATE 14 decembrie, ora 15.15: Putin acuză în scandalul Nord Stream

Președintele rus Vladimir Putin a sugerat că Statele Unite au fost „cel mai probabil” în spatele exploziilor de la Nord Stream. "Nu am aruncat în aer Nord Stream 1 și parțial Nord Stream 2. Acest lucru a fost făcut, cel mai probabil, de americani sau cineva a făcut-o la instigarea lor", a spus Putin.

El a citat acest argument ca o confirmare a faptului că „lipsa de gaz a Europei este problema Europei”.

"În mod ciudat, au încercat să dea vina pe noi, că nu vindem ceva. Acest lucru este un nonsens total, deoarece nu am închis gazoductul Yamal-Europe. Acest lucru a fost făcut de Polonia. Nu am închis a doua ramură a conductei de gaz prin teritoriul Ucrainei. Acest lucru a fost făcut de Ucraina", a spus Putin.

"Nu deschidem Nord Stream 1, pentru că parțial, jumătate, cel puțin o conductă funcționează acolo. Germania nu face acest lucru", a adăugat el.

UPDATE 14 decembrie, ora 15.00: Putin: „Ucraina continuă să consume gaz rusesc!”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Ucraina nu a abandonat consumul de gaz rusesc și continuă să-l primească "într-un fel sau altul". El a menționat că, în ciuda situației politice, Gazprom continuă să-și îndeplinească pe deplin obligațiile față de țările europene.

"Ucraina consumă de fapt gaz rusesc, rețeaua de transport al gazelor este aranjată în așa fel încât, de îndată ce intră pe teritoriul țării, se învârte și se răspândește", a spus Vladimir Putin.

Președintele a subliniat că "Rusia nu face niciodată nimic din motive politice" și nu va face acest lucru în problema aprovizionării cu gaze

UPDATE 14 decembrie, ora 14.55: Interzicerea avortului

Președintele rus Vladimir Putin consideră că este necesar să se acționeze foarte atent în domeniul restricționării avortului. El a subliniat că este conștient de poziția bisericii, dar a îndemnat să reamintească "rezultatele triste ale campaniei anti-alcool".

Președintele a menționat că statul este interesat ca o femeie să ia o decizie în favoarea de a avea un copil, dar "drepturile și libertățile femeilor trebuie respectate".

"Cunosc poziția bisericii, nu poate avea altă poziție, luptă pentru viața fiecărei persoane. Trebuie să ținem cont de rezultatele deplorabile", a spus șeful statului rus.

Soluția problemei, potrivit președintelui, este în două domenii: "apelul la valorile tradiționale, dintre care una este o familie mare, educația în sensul că un copil este un dar de la Dumnezeu, atât femei, cât și bărbați, și, desigur, aceasta se află în sfera bunăstării materiale".

UPDATE 14 decembrie, ora 14.30: Referiri la Moldova

Președintele rus a menționat că dacă autoritățile moldovenești nu doresc să participe la integrarea în spațiul post-sovietic, „atunci așa să fie”. Potrivit lui, Moldova „a fost cea mai săracă țară din Europa”, iar acum acest loc de „onoare” a fost luat de Ucraina.

Președintele Vladimir Putin a declarat că dacă Moldova vrea să se debaraseze de energia rusească mai ieftină, aceasta este alegerea sa.

"Dacă cea mai săracă țară din Europa, care primește energie de la noi la prețuri mici, vrea să urmeze exemplul Germaniei, care primește acum energie cu 30% mai scumpă din Statele Unite decât din Rusia, mergeți mai departe", a spus președintele rus.

Vladimir Putin a menționat că același lucru este valabil și pentru alte domenii ale comerțului dintre Moldova și Rusia. În special, potrivit președintelui, producătorii agricoli moldoveni utilizează în mod activ piața rusă a produselor agricole. "Dacă nu vor, nu trebuie", a adăugat el.

UPDATE 14 decembrie, ora 14.21: Putin: „Nu noi am renunțat la Karabah!”

Vladimir Putin a legat dificultățile din relațiile cu Armenia de situația din Nagorno-Karabah. În același timp, președintele rus a subliniat că nu Rusia a renunțat la Karabah, ci Armenia însăși a recunoscut-o ca parte a Azerbaidjanului.

"Nu Rusia a renunțat la Karabah, ci Armenia însăși, din proprie inițiativă și fără a informa Moscova", a declarat președintele rus.

UPDATE 14 decembrie, ora 14.18: Putin îndeamnă la reținere în online-ul rusesc

Putin: „Statul nu ar trebui să interfereze cu dezvoltarea blogosferei, dar chiar și acolo este necesar să se respecte etica și auto-reținerea!”

UPDATE 14 decembrie, ora 14.10: Nevoia de manuale noi de istorie în Federația Rusă

Președintele rus Vladimir Putin a explicat că Rusia are nevoie de un nou manual de istorie, deoarece există mai mult de 60 de manuale diferite, inclusiv cele cu "distorsiuni istorice". El a numit critica noului manual un fenomen normal.

Manualele de istorie ar trebui să fie veridice și să nu servească intereselor altor țări, așa cum a fost cazul în unele manuale rusești, a mai punctat liderul de la Kremlin.

UPDATE 14 decembrie, ora 14.06: Putin acuză NATO

Moscova vede încercări ale Occidentului de a devia activitățile NATO către Asia, ceea ce depășește în mod clar obiectivele statutare ale Alianței Nord-Atlantice.

"Vedem ce se întâmplă în jurul Rusiei și Chinei. Vedem încercările Occidentului de a devia activitățile NATO către Asia și Asia, care depășesc în mod clar obiectivele statutare ale acestei organizații. Se mai numește și blocul nord-atlantic. Ce ar trebui să facă în Asia?", a spus liderul rus.

"Nu, se târăsc singuri", a continuat Putin. "Ei provoacă acolo, escaladează situația, creează noi blocuri politico-militare în diferite compoziții". El a subliniat că Rusia și China "nu fac așa ceva".

UPDATE 14 decembrie, ora 14.04: Denunțarea „rusofobiei”

Rusofobia este unul dintre domeniile luptei împotriva Rusiei în lume, a declarat președintele rus Vladimir Putin.

"În ceea ce privește rusofobia, acesta este unul dintre vectorii luptei împotriva Rusiei, una dintre direcții. Da, lumea o are. Trebuie să facem tot ce putem pentru a preveni ca așa ceva să se întâmple și trebuie să înăbușim din fașă orice încercare de a zgudui societatea din interior. Asta vom face", a spus Putin.

UPDATE 14 decembrie, ora 14.00: Putin îl invită la colaborare pe Macron

Moscova este pregătită să continue să interacționeze cu Parisul dacă partea franceză este interesată, deoarece liderul francez Emmanuel Macron a fost cel care a rupt relațiile, transmite Vladimir Putin.

"Am avut o relație destul de bună, amabilă, de lucru. După cum știți, am fost în Franța, iar domnul Macron a venit în Rusia. Am avut întotdeauna o agendă încărcată în ceea ce privește relațiile bilaterale și problemele internaționale. Suntem pregătiți să continuăm colaborarea cu Franța. Dar, la un moment dat, președintele francez a rupt relațiile cu noi. Nu ne-am oprit, nu m-am oprit. A oprit-o. Dacă există interes, vă rog, suntem pregătiți", a spus șeful statului.

UPDATE 14 decembrie, ora 13.55: Rusia continuă contactele cu Statele Unite în privința unui posibil schimb de deținuți

Rusia continuă contactele cu Statele Unite cu privire la un posibil schimb de condamnați și arestați, a declarat președintele Vladimir Putin.

Potrivit lui, participanții la acest dialog vorbesc „o limbă pe înțelesul celorlalți”, și-a exprimat speranța că va fi găsită o soluție la problemele în discuție. Putin a subliniat că partea americană ar trebui „să audă poziția Rusiei”, iar decizia finală ar trebui „să mulțumească ambele părți”. Acesta a fost răspunsul lui Putin la întrebarea dacă este posibil un compromis în schimbul de prizonieri, inclusiv cel al jurnalistului Evan Gershkovich de la The Wall Street Journal, care se află în custodie în Rusia de 37 de săptămâni.

"Nu refuzăm să ne întoarcem. Vrem să ajungem la un acord, iar aceste acorduri ar trebui să fie reciproc acceptabile", a spus Putin.

Mai devreme în cursul zilei, Tribunalul Municipal din Moscova a confirmat decizia tribunalului din Lefortovo, care a prelungit arestarea lui Gershkovich până la 30 ianuarie. Jurnalistul este acuzat de spionaj. El a fost reținut la sfârșitul lunii martie 2023. Comentând reținerea sa, secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că Gershkovich "a fost prins în flagrant".

UPDATE 14 decembrie, ora 13.45: Vladimir Putin: CIO riscă să "îngroape mişcarea olimpică"

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) riscă să "îngroape mişcarea olimpică" dacă îi obligă pe sportivii ruşi şi belaruşi să concureze sub un steag neutru la Jocurile Olimpice din vara anului viitor, de la Paris, a afirmat joi preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit AFP.

"Dacă ei (responsabilii sportivi internaţionali) continuă să acţioneze în aceeaşi manieră, vor îngropa mişcarea olimpică. Însăşi ideea olimpismului are de suferit astăzi", a spus Putin.

Potrivit Reuters, Putin a declarat că este în favoarea participării ruşilor la Jocurile Olimpice, dar este necesară o evaluare suplimentară a ceea ce ar însemna statutul de neutralitate.

"Ei se antrenează de ani de zile... şi de aceea am susţinut ca sportivii noştri să meargă la astfel de competiţii, dar trebuie să analizăm cu atenţie condiţiile pe care CIO le-a prezentat", a spus Putin.

Comitetul Internaţional Olimpic a anunţat săptămâna trecută că ruşii şi belaruşii care se califică în sportul lor pentru Jocurile Olimpice de la Paris pot participa ca neutri, fără steaguri, embleme sau imnuri.

Ruşilor şi belaruşilor li s-a interzis iniţial să participe la competiţii internaţionale în urma invaziei Rusiei în Ucraina, pentru care Belarusul a fost folosit ca teren de pregătire.

UPDATE 14 decembrie, ora 13.40: Propunere bombă din SUA: 'Ucraina să ofere Rusiei regiunile de limbă rusă din estul Ucrainei + interzicerea Kievului în NATO'

Continuarea aici.

UPDATE 14 decembrie, ora 13.10: Putin a menționat că, datorită simțului datoriei, îi este mai ușor să îndure stresul

Președintele rus Vladimir Putin a spus că simțul datoriei îl ajută să facă față stresului.

"Este un sentiment lung", a răspuns președintele rus.

"Pot spune fără patos: de-a lungul multor ani m-am obișnuit cu faptul că trebuie să te străduiești să alegi cele mai importante lucruri și să faci totul pentru a-ți atinge obiectivele", a adăugat Putin.

Vladimir Putin a declarat că are încredere absolută în ceea ce face. El a precizat că este necesar să se îndrepte cu încredere spre obiectivele stabilite, "fără a acorda atenție cojilor". "Desigur, este necesar ca acest câmp vizual să fie totuși larg, trebuie să înțelegeți totul, să analizați, trebuie să vă deplasați cu încredere spre obiectivul dvs., dacă sunteți încrezători în ceea ce faceți", a spus el. "Și sunt sigur", a recunoscut Putin.

UPDATE 14 decembrie, ora 13.02: Rusia suplimentează numărul de drone pentru războiul din Ucraina

Situația cu furnizarea de drone se îmbunătățește, oar Ministerul Apărării al Federației Ruse și industria lucrează activ în această direcție, a declarat președintele rus Vladimir Putin. "Cred că nu puteți să nu vedeți că se îmbunătățește", a spus Putin, în timp ce răspundea la o întrebare despre situația furnizării de drone în Ucraina.

"La urma urmei, avem o linie a frontului de aproape 2.000 de kilometri și, cu siguranță, nu peste tot totul este livrat la timp", a spus el. Potrivit lui Putin, producția de drone este în creștere în Federația Rusă, iar unele dintre drone sunt achiziționate în străinătate în mod privat. "Statul, Ministerul Apărării, industria, desigur, lucrează activ în această direcție", a spus președintele

UPDATE 14 decembrie, ora 13.00:  617.000 de ruși luptă în Ucraina

Gruparea rusă din Ucraina este de 617.000 de persoane, a declarat președintele rus Vladimir Putin. Anterior, președintele rus a mai spus că acum sunt 244.000 de oameni mobilizați în zona de conflict.

UPDATE 14 decembrie, ora 12.55: Avertisment pentru președintele argentinian

Putin a comentat ideile noului președinte al Argentinei, Javier Miley, de a trece de la moneda națională, peso, la dolar. El a menționat că respingerea monedei naționale este o pierdere semnificativă a suveranității.

"Dacă nu ai monedă națională, nu poți tipări nimic. Există o singură cale – o reducere dură a cheltuielilor statului", a spus el. Potrivit lui Vladimir Putin, Rusia a beneficiat de creșterea volumului rublei în decontările internaționale, iar țările occidentale, după ce au decis să impună sancțiuni împotriva Rusiei și astfel să reducă volumul de dolari și euro în decontările internaționale, "s-au împușcat în picior".

UPDATE 14 decemrbie, ora 12.40: Situația unităților private, de tip Wagner

Președintele Vladimir Putin a recunoscut problema statutului și drepturilor luptătorilor companiilor militare private (PMC-uri) care au participat și participă la război. El a spus acest lucru, răspunzând unui luptător PMC, care a spus că, după ce a participat la lupte, a încercat să obțină oficial statutul de veteran, dar peste tot a fost refuzat.

"Există o problemă", a recunoscut președintele. "Cred că acestea sunt lacune care nu ar fi trebuit să fie permise de Ministerul Apărării", a continuat el. „Faptul este că, în mod oficial, nu există companii militare private legal în Rusia. Nu sunt permise de lege."

El a reamintit că participanții la astfel de structuri private nu au încheiat contracte cu statul pentru a participa la conflict, au primit plăți în numerar, este chiar dificil să se stabilească numărul și listele acestor unități private care au luptat. Președintele a spus că rudele sale, oamenii din anturajul său, cei care lucrează cu el, copiii și alte rude au luptat în astfel de companii militare private, „unii și-au dat viața pentru patrie”.

"Drepturile lor trebuie restaurate fără nicio îndoială", a cerut Putin. „Ei au dreptul la toate beneficiile și sprijinul din partea statului de care se bucură toți ceilalți combatanți. Aceasta este poziția mea principială, trebuie făcută".

UPDATE 14 decembrie, ora 12.35: Putin a comentat operațiunile de pe malul stâng al Niprului

Putin a vorbit despre situația de pe malul stâng al Niprului. Liderul de la Kremlin a declarat că, după debarcarea Forțelor Armate ale Ucrainei în zona Krynk din regiunea Herson, a fost decisă retragerea armatei în centura forestieră. Drept urmare, potrivit președintelui, Rusia are "pierderi sanitare", iar Forțele Armate ale Ucrainei pierd zeci de morți în fiecare zi. Potrivit președintelui, autoritățile ucrainene au nevoie de capul de pod doar în scopul PR-ului politic în fața Occidentului. Cu toate acestea, în curând acest cap de pod va fi eliminat de armata rusă.

„Capul de pod este mic. Avea aproximativ 1200 de metri lungime și 300 lățime. Dar ei își împing oamenii la exterminare. Militarii ucraineni înșiși spun că acesta este un drum cu sens unic", a declarat Vladimir Putin. El a menționat, de asemenea, că elita armatei ucrainene moare acolo. Prin urmare, potrivit președintelui, bătăliile din acest sector al frontului sunt benefice pentru Rusia.

El a adăugat că "pierderile sanitare" ale Rusiei se ridică la două sau trei persoane, "șase persoane au fost rănite ieri". Un număr mare de pierderi din partea armatei ucrainene se datorează faptului că a intrat într-un "sac de foc", se află sub focul artileriei și dronelor.

content-image

UPDATE 14 decembrie, ora 12.26: Prima linie

Putin a spus că linia frontului e de aproape 2.000 km.

UPDATE 14 decembrie, ora 12.24: Un trilion de ruble pentru noile regiuni

Noile regiuni rusești se recuperează, mai mult de un trilion de ruble sunt furnizate anual în bugetul federal pentru dezvoltarea lor, a declarat președintele Vladimir Putin.

"În fiecare an, bugetul federal oferă mai mult de un trilion de ruble pentru dezvoltarea acestor regiuni și intrarea lor treptată în viața economică și socială a Rusiei", a spus el.

În plus, noi regiuni au stabilit relații între orașe înfrățite cu alte regiuni rusești, a adăugat președintele.

"Au investit deja aproximativ 150 de miliarde de ruble, iar regiunile planifică aproximativ 100 de miliarde de ruble în regiuni noi", a spus el.

În acest an, "aceste așa-numite noi regiuni au plătit 170 de miliarde de ruble la bugetul federal", a spus Putin. Potrivit lui, acest lucru indică faptul că economia acestor regiuni se recuperează și ajunge la o stare normativă.

UPDATE 14 decembrie, ora 12.17: Mulțumiri pentru veteranii care luptă în Ucraina

Președintele rus a mulțumit luptătorilor brigăzii de asalt voluntar a veteranilor din cadrul Ministerului  rus al Apărării  pentru „munca lor pe câmpul de luptă”.

UPDATE 14 decembrie, ora 12.15: Noile regiuni anexate - e mult de lucru

O cantitate mare de muncă urmează să fie făcută în noile regiuni ale Rusiei, statul va îndeplini aceste sarcini, a asigurat președintele Vladimir Putin.

"Economia acestor regiuni se redresează și revine la o stare normală. Desigur, mai sunt încă multe de făcut. O vom face", a spus șeful statului.

Președintele a propus creșterea indemnizațiilor în noile regiuni ale Federației Ruse. De asemenea, a propus extinderea creditelor ipotecare preferențiale în noile regiuni.

UPDATE 14 decembrie, ora 12.10: Rolul Rusiei în Gaza și întâlnirea cu Erdogan

Potrivit președintelui, Rusia va crește aprovizionarea cu medicamente în Fâșia Gaza.

Putin a menționat că nu există nimic în conflictul din Ucraina similar cu ceea ce se întâmplă în Fâșia Gaza.

Președintele Federației Ruse a numit ceea ce se întâmplă în Fâșia Gaza o catastrofă.

De asemenea, liderul de la Kremlin plănuiește o întâlnire cu Erdogan. Președintele rus nu a exclus că ar putea vizita Turcia la începutul anului 2024. "Negociem. Poate la începutul anului viitor se va rezolva pentru a efectua această vizită (în Turcia)", a spus Putin.

El a menționat că nu cu mult timp în urmă era gata să vină în Turcia pentru a se întâlni cu liderul turc Recep Tayyip Erdogan. "Cred că ne vom putea întâlni cu el. Chiar planific. Am planificat recent, dar președintele Erdogan nu a reușit să-și respecte programul. Deși eram gata să zbor în Turcia", a spus Putin.

UPDATE 14 decembrie, ora 12.05: Evoluția de pe front

Armata rusă își îmbunătățește poziția aproape de-a lungul întregii linii de contact, a declarat președintele rus Vladimir Putin.

"Aproape de-a lungul întregii linii de contact, forțele noastre armate, pentru a spune modest, își îmbunătățesc poziția", a spus Putin. „Aproape toți sunt în stadiul activ de acțiune. De-a lungul întregii lungimi (a liniei de contact) există o îmbunătățire a poziției trupelor noastre", a subliniat el.

UPDATE 14 decembrie, ora 12.03: Despre UE

Statele membre ale Uniunii Europene și-au pierdut semnificativ independența și iau decizii în detrimentul lor, a spus președintele rus Vladimir Putin.

"Adevărul este că, într-o mare măsură, ei [țările europene] și-au pierdut suveranitatea. Vedem acest lucru, ei iau multe decizii în detrimentul lor", a spus șeful statului.

UPDATE 14 decembrie, ora 12.00: Putin, despre Viktor Orban

Viktor Orban și Fico „nu sunt politicieni pro-ruși, ci naționali”, iar ei „protejează interesele țărilor lor”, a spus Putin.

UPDATE 14 decembrie, ora 11.55: Relațiile cu SUA

Moscova este gata să construiască relații cu Washingtonul, Statele Unite sunt o țară importantă și necesară. Acest lucru a fost declarat de președintele rus Vladimir Putin la o linie directă și la o conferință de presă.

"În ceea ce privește Statele Unite. Suntem gata să construim relații și cu ei. Credem că Statele Unite sunt o țară importantă și necesară", a spus șeful statului, comentând perspectivele de normalizare a dialogului bilateral.

Nu există condiții fundamentale pentru restabilirea relațiilor dintre Federația Rusă și Statele Unite, acestea trebuie mai întâi să înceapă să-i respecte pe ceilalți, a spus Vladimir Putin.

Președintele a mai spus că Rusia, la rândul său, este pregătită să restabilească relațiile cu Statele Unite.

UPDATE 14 decembrie, ora 11.50: Putin revendică Odesa

„Odesa este un oraș rusesc, toată lumea știe bine acest lucru”, a spus Putin.

Potrivit președintelui, sud-estul Ucrainei a fost întotdeauna pro-rus, deoarece acestea sunt teritorii istorice rusești.

Putin a spus că, după prăbușirea URSS, Rusia s-a resemnat cu retragerea teritoriilor sale ancestrale.

Putin a menționat că Rusia a fost forțată să înceapă o „operațiune militară specială.” Președintele Federației Ruse a declarat că „dorința Occidentului de a se târî până la granițele Federației Ruse a dus la conflictul ucrainean.”

UPDATE 14 decembrie, ora 11.45: Putin e de acord cu Bismarck

Președintele Federației Ruse a fost de acord cu cuvintele lui Bismarck că războaiele sunt câștigate de profesori și preoți. De asemenea, el a numit conflictul cu Ucraina similar cu un „război civil între frați.”

UPDATE 14 decembrie, ora 11.42: Economia Rusiei

Putin a menționat că șomajul în țară a scăzut la 2,9%, acest lucru nu a mai avut loc niciodată în „istoria Federației Ruse.”

UPDATE 14 decembrie, ora 11.40: Un nou val de mobilizare în Rusia? Răspunsul lui Putin

Răspunzând la o întrebare dacă va exista un al doilea val de mobilizare, președintele Vladimir Putin a spus că nu este nevoie de acest lucru acum, deoarece până la sfârșitul anului 2023 vor fi recrutați suficienți voluntari în trupe. El a reamintit că, în cadrul mobilizării parțiale, 300 de mii de oameni au fost recrutați.

"Băieții se luptă grozav, doar grozav", a spus el.

Potrivit președintelui, acum 244 de mii de soldați mobilizați luptă acum în Ucraina.

UPDATE 14 decembrie, ora 11.30: A început conferința lui Vladimir Putin: obiectivele în Ucraina

Pacea în Ucraina va veni atunci când Rusia va atinge „obiectivele operațiunii militare speciale”, aceste obiective nu s-au schimbat, a declarat președintele rus Vladimir Putin.

"Va fi pace când ne vom atinge obiectivele. Acum să ne întoarcem la aceste obiective - ele nu se schimbă", a spus Putin.

El a reamintit că este vorba despre "denazificarea, demilitarizarea Ucrainei și statutul său neutru".

UPDATE 14 decembrie, ora 11.25: Rusia vine cu noi revendicări în Ucraina: vor Kievul, Odesa plus alte regiuni / 'Schimbările sunt evidente!'

Continuarea aici.

UPDATE 14 decembrie, ora 11.00: Serviciul de frontieră ucrainean: Slovacia a deblocat trecerea rutieră spre Ucraina

Slovacia a deblocat circulația camioanelor la granița sa cu Ucraina după trei zile de restricții, a anunțat, joi, serviciul de frontieră ucrainean, relatează Mediafax.

Transportatorii slovaci au blocat luni traficul de camioane dinspre Ucraina, cerând introducerea unor permise de transport pentru vehiculele ucrainene. Protestul s-a încheiat în noaptea de miercuri spre joi.

„Începând cu ora 19:30 (17:30 GMT) din 13 decembrie, partea slovacă a reluat parțial operațiunile de trecere pentru a intra pe teritoriul său", a anunțat serviciul de frontieră pe Facebook.

Ucrainenii au mai spus că joi 28 de camioane au fost autorizate să părăsească Ucraina spre Slovacia, prin punctul de trecere Uzhhorod.

Din cauza blocării timp de aproape o lună a frontierei dintre Polonia și Ucraina de către transportatorii polonezi, numeroase camioane au folosit punctele de trecere a frontierei slovace pentru a trece în UE.

UPDATE 14 decembrie, ora 10.30: Trupele ruse au rupt frontul și au lansat ofensivă pe scară mare (Kremlin)

Continuarea aici.

UPDATE 14 decembrie, ora 10.10: Atac masiv asupra sudului Ucrainei - A fost țintită și infrastructura portuară de la granița cu România

Continuarea aici.

UPDATE 14 decembrie, ora 10.00: Conferință organizată de Putin

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, participă joi la un eveniment 2 în 1, la prima sa conferinţă de presă importantă de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, pe care o va combina cu faimoasa sa conferinţă-maraton la care va răspunde întrebărilor concetăţenilor săi, transmit EFE şi dpa, informează Agerpres.

Kremlinul a anunţat în ajun că Putin va petrece toată ziua de miercuri "pregătindu-se" pentru evenimentul care de obicei are loc anual, dar care a fost anulat în 2022.

Potrivit televiziunii ruse, care va transmite în direct dublul eveniment, până acum au fost primite peste 1,5 milioane de întrebări, pe care ruşii le trimit prin internet sau prin telefon.

Se aşteaptă ca Putin să aleagă câteva dintre problemele ridicate de cetăţeni şi, de asemenea, să răspundă la întrebările unor reprezentanţi ai presei, care vor fi şi ei prezenţi în sală.

Preşedinţia rusă a subliniat anterior că anul acesta, în ciuda conflictului cu Occidentul, mai mulţi reprezentanţi ai presei occidentale acreditaţi în această ţară vor putea asista la conferinţa lui Putin.

Putin urmează să treacă în revistă situaţia de pe frontul ucrainean, unde trupele ruse au luat iniţiativa de câteva săptămâni, scrie EFE, care adaugă că tocmai lipsa unor succese ale Rusiei în campania sa militară a fost considerată anul trecut drept una dintre cauzele anulării - pentru prima dată în 10 ani - a intervenţiei de sfârşit de an a lui Putin.

În afară de Ucraina, Putin va vorbi despre situaţia internaţională, confruntarea cu Occidentul şi problemele economice, inclusiv măsurile luate de guvernanţii ruşi pentru a face faţă sancţiunilor impuse Moscovei.

Şeful de la Kremlin ar putea vorbi şi despre campania sa electorală, în condiţiile în care şi-a anunţat recent candidatura pentru scrutinul prezidenţial din martie 2024.

Iniţial, era planificat ca Putin să-şi anunţe candidatura tocmai în cadrul conferinţei de presă de joi, aşa cum a făcut-o în 2004, atunci când candida pentru al doilea mandat. Totuşi, de această dată, Putin, aflat la putere din 2000, a profitat de o ceremonie de decorare a personalului militar rus pentru a face mult-aşteptatul anunţ.

Anul acesta, Kremlinul a decis să combine conferinţa de presă cu sesiunea de întrebări şi răspunsuri cu cetăţenii, care obişnuiau să aibă loc în prima şi, respectiv, a doua jumătate a fiecărui an.

În iunie 2021 au avut loc ultimele intervenţii de acest fel ale liderului rus, care a împlinit în octombrie 71 de ani.

Putin a reformat Constituţia în 2020 pentru a putea rămâne la Kremlin două mandate de peste şase ani fiecare, până în 2036, aminteşte EFE.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că sesiunea de joi va începe la ora locală 10:00 (08:00 GMT) şi urmează să dureze circa trei ore. Cu toate acestea, Peskov a menţionat că nu există un termen-limită până la care se va desfăşura evenimentul, ştiut fiind faptul că astfel de conferinţe-maraton ale lui Putin pot dura până la patru ore.

Spre deosebire de conferinţele precedente de sfârşit de an, de această dată nu a existat o procedură oficială de acreditare, iar Kremlinul a trimis invitaţii doar anumitor jurnalişti aleşi pe sprânceană.

UPDATE 14 decembrie, ora 09.15: Kyrylo Budanov, pe lista celor mai căuați oameni de către Rusia - Este acuzat de terorism

Continuarea aici.

UPDATE 14 decembrie, ora 08.27: Cu Zelenski în SUA, rușii avansează pe front în Ucraina pe o vreme crâncenă: Putin a pus în mișcare infanteria

Continuarea aici.

UPDATE 14 decembrie, ora 8.20: UE caută o soluţie la veto-ul Ungariei privind Ucraina

Liderii europeni vor încerca joi să îl convingă pe inflexibilul prim-ministru ungar Viktor Orban să accepte ca UE să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi să renunţe la veto-ul său asupra ajutorului crucial pentru ţara devastată de război, scrie AFP.

Un "summit foarte dificil", o "reuniune complexă", negocieri care s-ar putea prelungi dincolo de ziua de vineri, diplomaţii şi liderii europeni se aflau deja miercuri la faţa locului, pregătindu-se pentru ore lungi de discuţii.

Viktor Orban a declarat miercuri în parlamentul său că europenii ar face o "greşeală teribilă" dacă ar accepta să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina în cadrul summitului de la Bruxelles.

"Trebuie să împiedicăm acest lucru, chiar dacă ceilalţi 26 de membri au o opinie diferită", a insistat el.

La rândul său, Kievul consideră că a îndeplinit toate condiţiile cerute de Bruxelles înainte de a deschide aceste negocieri, iar acum aşteaptă cu nerăbdare încurajările atât de necesare din partea europenilor.

De mai multe săptămâni, norii se adună deasupra Ucrainei: contraofensiva militară nu a reuşit să producă un progres decisiv, iar ajutorul occidental, vital pentru efortul său de război, a fost blocat atât de Washington, cât şi de Bruxelles.

Viktor Orban refuză, de asemenea, ca UE să acorde Ucrainei un ajutor suplimentar de 50 de miliarde de euro, cerând mai întâi o "dezbatere strategică" între cei 27 cu privire la continuarea sprijinului acordat Kievului.

Iar fără ajutorul occidental, "bineînţeles, nu putem câştiga", a declarat miercuri la Oslo preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

"Mă voi întâlni cu Viktor Orban şi lucrez zi şi noapte pentru a obţine decizii pozitive", a declarat miercuri Charles Michel, preşedintele Consiliului European, care prezidează dezbaterile celor 27 la summituri.

Rămâne de văzut ce intenţionează să realizeze de data aceasta premierul ungar, adesea singur împotriva tuturor şanselor

Ungaria cere ca Uniunea Europeană să elibereze toate fondurile la care are dreptul, dar care au fost îngheţate din cauza încălcărilor statului de drept.

Miercuri, a obţinut deblocarea a zece miliarde de euro, în urma unei decizii a Comisiei Europene care a provocat furia deputaţilor europeni. Mai mulţi dintre ei au denunţat slăbiciunea Bruxelles-ului în faţa "şantajului" exercitat de premierul ungar.

Cu toate acestea, premierul ungar jură că această decizie, anunţată în mod oportun în ajunul summitului, nu va schimba poziţia sa de principiu în privinţa Ucrainei.

"L-am rugat să-mi dea un singur motiv, nu trei, cinci sau zece, ci unul singur. Încă aştept răspunsul", a declarat preşedintele ucrainean Zelenski. "El nu are niciun motiv pentru a bloca aderarea Ucrainei la UE. A refuza ar însemna că preşedintele rus Vladimir "Putin a pus veto", a spus el.

Va ceda în cele din urmă liderul ungar în faţa presiunilor partenerilor săi europeni, aşa cum a mai făcut în trecut, după ce a obţinut anumite concesii?

"Viktor Orban este cel mai experimentat lider european" în Consiliul European, care reuneşte statele membre, explică un oficial european, sub rezerva anonimatului. "Cred că el ştie exact cum să nu se regăsească singur într-un colţ al ringului", izolat de toate celelalte ţări europene.

Dar trebuie totuşi să i se ofere o cale de ieşire, fără a da motive de disperare Ucrainei.

Semnalul politic care va fi dat Kievului şi celorlalte ţări europene "este foarte important" şi trebuie să fie înţeles de Kiev ca o "decizie", altfel va fi o dezamăgire majoră după aproape doi ani de război împotriva Rusiei, a explicat un diplomat european.

Termenii unui compromis ar putea depinde de calendar.

Comisia Europeană a propus deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina în două etape: o decizie a celor 27 în această săptămână şi o a doua decizie anul viitor privind cadrul acestor negocieri

Potrivit diplomaţilor, cei 27 ar putea încerca să găsească o formulare în jurul acestui calendar care să liniştească Kievul, fără a jigni Budapesta.

Doar dacă Viktor Orban nu va fi tentat să meargă până la capăt de data aceasta.

Întrebat miercuri despre un eventual "Huxit" (ieşirea Ungariei din UE), premierul a declarat: "Nu vreau să plec, ci să iau puterea (...) din interior", prin ralierea a tot mai multe ţări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.