Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A doua lovitură de stat reușită în Burkina Faso: Președintele catolic, înlocuit de un militar musulman (VIDEO)

Lovitură de stat reușită în Burkina Faso. Președintele de tranziție, locotenent-colonelul Damiba, a fost înlăturat de la putere. Căpitanul Ibrahim Traoré este noul președinte al Burkina. Fostul președinte Damiba este catolic, în timp ce noul președinte Traoré este aparent musulman.

Căpitanul armatei din Burkina Faso, Ibrahim Traore, l-a înlăturat pe liderul militar Paul-Henri Damiba și a dizolvat guvernul, în cea de-a doua lovitură de stat din Africa de Vest în opt luni, a anunțat el într-o declarație citită vineri seara la televiziunea națională, potrivit Reuters.

Traore a declarat că un grup de ofițeri care l-au ajutat pe Damiba să preia puterea în ianuarie au decis să își înlăture liderul din cauza incapacității acestuia de a face față unei insurgențe islamiste care se agravează. Damiba îl înlăturase pe fostul președinte Roch Kabore în ianuarie, în parte din același motiv.

Constituția a fost suspendată și Carta de tranziție a fost dizolvată, frontierele sunt închise pe termen nelimitat și toate activitățile politice și ale societății civile sunt suspendate, a declarat Traore. El a decretat stare de asediu de la ora 21.00 GMT la 05.00 GMT.

"În fața deteriorării situației, am încercat de mai multe ori să îl determinăm pe Damiba să reorienteze tranziția către chestiunea securității", se arată în declarația semnată de Traore și citită de un alt ofițer la televiziune, flancat de un grup de soldați în uniforme militare și blindate grele.

În declarație se arată că Damiba a respins propunerile ofițerilor de reorganizare a armatei și că, în schimb, a continuat cu structura militară care a dus la căderea regimului anterior.

"Acțiunile lui Damiba ne-au convins treptat că ambițiile sale se îndepărtau de ceea ce ne-am propus să facem. Am decis în această zi să-l înlăturăm pe Damiba", a declarat acesta.

Părțile interesate la nivel național vor fi invitate în curând să adopte o nouă cartă de tranziție și să desemneze un nou președinte civil sau militar, a precizat aceasta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.