Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal politico-financiar în Japonia: Premierul Kishida promite că nu vor mai fi seri pentru strângere de fonduri

GettyImages
japonia economie

Prim-ministrul nipon Fumio Kishida a promis joi, în timpul audierii sale de către o comisie parlamentară pe probleme de etică însărcinată să ancheteze asupra unui important scandal privind fonduri disimulate, că nu vor mai fi organizate seri pentru strângere de fonduri, informează AFP, potrivit Agerpres.

Partidul Liberal-Democrat (PLD, dreapta conservatoare), la putere în Japonia, este zguduit de mai multe luni de un scandal privind potenţiale fonduri nedeclarate.

În ianuarie, doi parlamentari ai PLD au fost inculpaţi şi trei dintre facţiunile acestui partid au fost dizolvate, ceea ce a contribuit la scăderea cotei de popularitate a lui Kishida.

În centrul acestui scandal, banii pe care zeci de membri ai acestui partid sunt suspectaţi că au omis să-i declare vreme de mai mulţi ani - echivalentul mai multor milioane de euro - adunaţi prin intermediul vânzării de bilete pentru seri de strângere de fonduri şi pe care PLD le-ar fi returnat apoi lor.

"Intenţionez să nu mai organizez astfel de seri în timpul mandatului meu de premier", a declarat Kishida în faţa comisiei de etică politică a Parlamentului nipon.

Fumio Kishida este primul şef de guvern în exerciţiu care este audiat de această comisie însărcinată să examineze conduita parlamentarilor acuzaţi de delapidări de fonduri.

Prim-ministrul nipon s-a angajat de asemenea să revizuiască o lege asupra finanţării politice "de aşa manieră încât nu doar persoanele însărcinate cu contabilitatea, ci şi politicienii înşişi să poarte răspunderea".

Amendamentul preconizat vizează de asemenea să permită o mai mare implicare a auditorilor externi şi să faciliteze digitalizarea, pentru "a face fondurile politice mai transparente", a adăugat el.

Facţiunile PLD, moştenite de la partide ce au fuzionat pentru a-i da naştere în anii 1950, sunt coaliţii interne organizate în jurul unor lideri şi care atrag membri promiţându-le sprijin electoral şi posturi ministeriale.

Cota de popularitate a guvernului Kishida nu s-a aflat niciodată la un nivel atât de scăzut după întoarcerea PLD la putere, în 2012, din cauza inflaţiei şi scandalurilor care au murdărit imaginea guvernului în ultimele luni.

Alegeri legislative nu sunt prevăzute deocamdată în Japonia înainte de toamna lui 2025, însă alegeri pentru preşedinţia PLD ar urma să aibă loc în septembrie anul acesta.

Privat de facţiune, ar putea fi şi mai dificil pentru Kishida, la putere din 2021, să se facă reales anul acesta în fruntea partidului său, înfrângere ce îl va costa postul de prim-ministru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.