Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tranzacții record în sectorul energiei și utilităților, în pofida provocărilor legate de reglementare

bursa

Valoarea tranzacţiilor din sectorul energiei şi al utilităţilor atinge recordul de 241,8 miliarde dolari, în pofida provocărilor legate de reglementare, iar 57% dintre executivii de la nivel global estimează că vor derula o tranzacţie în următoarele 12 luni, conform unui studiu de specialitate, remis luni AGERPRES.

Tranzacţiile cu gaze ating un nivel record, în timp ce energiile regenerabile cumulează 41% din volumul tranzacţiilor, conform raportului EY "Power transactions and trends: Q3 2018 (PTT) - Tranzacţii  şi tendinţe în domeniul energiei". În ciuda incertitudinii din zona de reglementare şi a tensiunilor geopolitice continue, cel mai recent Global Capital Confidence Barometer (CCB) al EY indică de asemenea faptul că 57% dintre executivi se aşteaptă să încheie o tranzacţie în anul următor.

După un început în forţă al anului pentru fuziuni şi achiziţii, activitatea de tranzacţionare în întregul sector a rămas intensă, în ciuda unei scăderi de la trimestru la trimestru de 25%, la 61,9 miliarde dolari de la 83 miliarde dolari.

Tranzacţiile cu utilităţi din sectorul gazelor au atins un record în trimestrul al treilea 2018, cumulând 59% din valoarea tranzacţiilor globale (36,5 miliarde dolari), mai mult de jumătate (51%) dintre acestea fiind derulate în cele două Americi (18,3 miliarde dolari). Toate regiunile au continuat să urmărească investiţii în surse de energie regenerabilă, cu 58 de tranzacţii reprezentând 41% din volumul tranzacţiilor globale.

În Europa, tranzacţiile din zona energiei regenerabile au cumulat 78% din valoarea tranzacţiilor (8,1 miliarde dolari) şi au marcat un trimestru mai slab decât s-a aşteptat.

Pe plan mondial, investitorii financiari se orientează către capacităţi de generare a energiei electrice folosind surse regenerabile. Aceasta conduce la creşterea valorii specifice a tranzacţiilor cu astfel de active, comparativ cu investiţiile în active de reţele, supuse presiunii reglementatorilor. În multe cazuri, diverse scheme de sprijin aplicate de autorităţi intensifică această tendinţă.

În Europa, asistăm la consolidări pe verticală şi pe orizontală (generatorii din surse convenţionale achiziţionează capacităţi în domeniul regenerabilelor pentru diversificarea portofoliului şi creşterea flexibilităţii propriei producţii), în combinaţie cu capacităţi de stocare a energiei.

"Se prevede şi în România o răspândire rapidă a soluţiilor descentralizate ce utilizează surse regenerabile de energie, combinate cu soluţii de stocare, în paralel cu intensificarea activităţii tranzacţionale în domeniul capacităţilor de producţie existente din surse regenerabile", spune Valeriu Binig, senior advisor, EY România.

Valoarea tranzacţiilor din Americi a înregistrat o creştere trimestrială de 7%, la 28,8 miliarde dolari, reprezentând aproape jumătate (46%) din valoarea totală a tranzacţiilor globale.

Al treilea trimestru a demonstrat apetitul pentru investiţii în surse de energie regenerabilă, atingând o valoare de 4,5 miliarde dolari, care include achiziţia anunţată de Edison a activelor Sempra Energy, în valoare de 2,1 miliarde dolari, subliniind impactul activismului acţionarilor din cel două Americi. Statele Unite s-au menţinut ca principală destinaţie de investiţii din regiune.

În ciuda scăderii cu 78% a valorii tranzacţiilor din Europa, la 10,1 miliarde dolari, parcurile eoliene offshore au oferit investitorilor financiari randamente solide.

Specialiştii aşteaptă ca încheierea negocierilor dintre cele 28 de state membre ale UE privind viitorul cadru al pieţei de energie electrică să consolideze investiţiile în T4.

Zona Asia-Pacific a înregistrat o creştere trimestrială a valorii tranzacţiilor de 118%, atingând 22,5 miliarde dolari, o mare parte a datorată planurilor anunţate de achiziţie a APA Group din Australia, pentru suma de 16,3 miliarde dolari, de către CK Infrastructure, CK Asset şi Power Assets Holdings.

Privind în perspectivă, CCB indică faptul că liderii din sector rămân încrezători în dezvoltarea economiei. Cu încă un an de prognoză de creştere puternică a PIB-ului, 86% dintre executivii din domeniul energiei şi al utilităţilor se aşteaptă la o îmbunătăţire a perspectivelor de creştere în următoarele 12 luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.