Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski, anunțul momentului: Pregătește o ripostă puternică pe front

Profimedia
zelenski

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat miercuri seara că Germania a decis să transfere sistemul antiaerian Patriot în Ucraina - o măsură pentru care, spune liderul de la Kiev, generaţii întregi de ucraineni îi vor mulţumi cancelarului Scholz -, iar Statul Major ucrainean face o analiză a intenţiilor ocupanţilor ruşi pregătind o ripostă mai puternică decât în prezent, anunță news.ro.

"Astăzi am avut o nouă şedinţă a Statului Major. Principalele probleme sunt regiunea Doneţk, regiunea Luhansk, regiunea Harkov, regiunea Zaporojie, regiunea Herson, Crimeea, teritoriile de pe linia frontului şi frontiera noastră de stat. Analizăm intenţiile ocupanţilor şi pregătim o contramăsură - o contramăsură chiar mai puternică decât acum", a declarat preşedintele Volodimir Zelensli în mesajul video pe care îl transmite ucrainenilor în fiecare seară.

El a precizat că se pregăteşte o nouă aprovizionare a militarilor şi este luată în calcul furnizarea de noi echipamente şi muniţii.

"Am organizat separat o reuniune pe probleme de energie şi comunicaţii. Înregistrăm rezultatele a ceea ce s-a făcut deja pentru a ne proteja sistemele. Pregătim noi soluţii. De asemenea, pregătim noi soluţii pentru a preveni orice ocazie pentru Rusia de a manipula viaţa internă a Ucrainei. Vom oferi detalii în timp util”, a mai spus Zelenski.

Liderul ucrainean a anunţat că are „două ştiri internaţionale foarte importante” pentru ucraineni. Una este legată de Canada, care a emis obligaţiuni speciale în valoare de 500 de milioane de dolari canadieni pentru susţinerea datoriei suverane a Ucrainei, iar a doua vine din Germania, unde Bundestagul a recunoscut Holomodorul (marea înfometare a ucrainenilor din timpul lui Stalin) drept genocid.

„Am dori să lăudăm încă o decizie a Germaniei, care va deveni cu siguranţă istorică, - de a transfera sistemul Patriot în Ucraina. Toate generaţiile de ucraineni îi vor mulţumi cancelarului Scholz, precum şi unei întregi generaţii de politicieni germani moderni”, a adăugat Zelenski, în încheierea mesajului său, fără a da alte detalii.

CUM AU APĂRUT DISCUŢIILE DESPRE SISTEMUL PATRIOT

Marţi, cancelarul german Olaf Scholz vorbise la telefon cu Volodimir Zelenski căruia i-a promis că Germania va livra Ucrainei mai multe tancuri antiaeriene Gepard.

Potrivit Reuters, Scholz a spus marţi, într-o discuţie cu jurnaliştii, că oferta Germaniei de a da Poloniei sistemul său de apărare antiaeriană Patriot nu a fost scoasă din discuţie, după ce rachete rătăcite au lovit această ţară la 15 noiembrie.

Au existat propuneri ca acest sistem avansat de apărare antiaeriană, de fabricaţie americană, să fie apoi transferat Ucrainei, o propunere pe care Berlinul - care are deja desfăşurat un sistem Patriot în Slovacia - a primit-o cu răceală, pentru că sunt îngrijorări că desfăşurarea de rachete Patriot în Ucraina ar putea atrage NATO în conflictul dintre Rusia şi Ucraina.

Experţii din domeniul apărării spun, în plus, că pregătirea pentru folosirea acestui sistem extrem de sofisticat ar putea dura ani de zile, ceea ce înseamnă că nu ar satisface nevoile imediate ale Ucrainei.

Pe de altă parte, un oficial cu rang înalt din Pentagon a declarat marţi presei, sub acoperirea anonimatului, că Statele Unite iau în considerare inclusiv trimiterea de sisteme Patriot pentru a ajuta Ucraina, dar nu a fost luată încă o decizie, ci e doar o variantă de discuţie.

Aflat la Bucureşti, la reuniunea miniştrilor de externe din NATO, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a recunoscut că există discuţii despre trimiterea de sisteme Patriot, dar a subliniat că înainte de a lua o asemenea decizie, aliaţii trebuie să se asigure că ele vor putea funcţiona - că există pregătirea necesară pentru a le folosi, că există piese de schimb, muniţie etc.

La rândul său, Ucraina - invitată la Bucureşti să aibă discuţii în marja reuniunii NATO - şi-a îndemnat partenerii occidentali să îi furnizeze sisteme de apărare antiaeriană şi transformatoare pentru a contracara loviturile ruseşti. "Dacă avem transformatoare şi generatoare, ne putem restabili nevoile energetice. Dacă avem sisteme de apărare aeriană, ne putem proteja de următoarele atacuri cu rachete ruseşti", a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba. "Pe scurt: Patriot şi transformatoarele sunt de ceea ce Ucraina are cea mai mare nevoie", a punctat el.

Experţii subliniază că deciziile de trimitere de armament în Ucraina nu se iau la nivel NATO, ci la nivel bilateral, de către fiecare ţară membră.

Sistemul de rachete de apărare aeriană Patriot - Patriot este acronimul de la "Phased Array Tracking Radar to Intercept of Target" (radar de urmărire cu fascicule fazate pentru interceptarea ţintelor) - este conceput pentru a contracara şi a distruge rachetele balistice cu rază scurtă de acţiune, avioanele şi rachetele de croazieră care se apropie de ţintă.

 

Am organizat separat o reuniune pe probleme de energie şi comunicaţii. Înregistrăm rezultatele a ceea ce s-a făcut deja pentru a ne proteja sistemele. Pregătim noi soluţii.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.