Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

100 de ţări invitate la summitul pentru climă de la Paris: Donald Trump nu e pe listă

Salon
trump, clima

O sută de ţări au fost invitate să participe la Summitul pentru climă de la Paris, ce va avea loc pe 12 decembrie, însă, "pentru moment", preşedintele american, Donald Trump, nu a primit această invitaţie, a anunţat marţi Preşedinţia franceză, citată de AFP. Acest summit, pe care Franţa îl organizează cu ocazia împlinirii a doi ani de la semnarea Acordului pentru climă de la Paris, va reuni 2.000 de participanţi provenind din 100 de ţări invitate şi 800 de organizaţii şi reprezentanţi publici şi privaţi.

Anunţat de preşedintele Emmanuel Macron în vara acestui an, summitul va avea loc la scurt timp după cea de-a 23-a conferinţă ONU pentru modificări climatice, COP23, care se derulează în această perioadă, până pe 17 noiembrie, la Bonn. "Trebuie să alcătuim un bilanţ al evoluţiei noastre în raport cu angajamentele luate. Dacă nu ne vom accelera eforturile, nu vom reuşi să atingem obiectivul de a limita creşterea (temperaturii) la 1,5 grade Celsius la sfârşitul acestui secol. Va trebui să ne intensificăm eforturile, să facem un salt spre înainte", a dezvăluit Palatul Elysee într-un comunicat de presă.

"Pentru moment, preşedintele Donald Trump nu a fost invitat", întrucât au fost invitaţi şefii "statelor angajate în implementarea Acordului de la Paris 2015", a adăugat Preşedinţia franceză, care va invita totuşi la evenimentul din decembrie câţiva reprezentanţi ai Guvernului american. Donald Trump a anunţat în iunie retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris. Retragerea americană va intra efectiv în vigoare abia în 2020.

Adoptat la sfârşitul anului 2015 şi ratificat până în prezent de 169 de ţări, Acordul pentru climă semnat la Paris, un pact istoric, vizează limitarea încălzirii mondiale sub pragul de 2 grade Celsius, sau chiar 1,5 grade Celsius, în raport cu nivelul temperaturii globale înregistrat înainte de Revoluţia industrială. Însă anunţul referitor la retragerea americană a dat o grea lovitură unui proces complex, care impune statelor semnatare să renunţe la energiile fosile (cărbune, petrol, gaze naturale) pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

În acest stadiu, angajamentele voluntare luate de statele semnatare ale Acordului de la Paris vor determina o creştere a temperaturii mondiale cu peste 3 grade Celsius. În ciuda progreselor înregistrate, precum stabilizarea emisiilor de CO2, decalajul dintre acţiunile întreprinse şi nevoile din acest domeniu este "catastrofal", a prevenit ONU într-un raport publicat săptămâna trecută, îndemnând ţările semnatare să îşi intensifice eforturile.

Invitat să se pronunţe asupra utilităţii concrete a unui summit pentru climă suplimentar şi a posibilităţii de se obţine rezultate într-o singură zi, biroul de presă de la Palatul Elysee a transmis că această reuniune este "necesară şi importantă" pentru întărirea mobilizării internaţionale. "Însă nu va fi un fel de 'pledging conference' (conferinţă cu angajamente oficiale exprimate în cifre, n.r.)", au avertizat reprezentanţii Preşedinţiei franceze, conform Agerpres.

Autorităţile de la Paris speră "să construiască cu această ocazie o serie de coaliţii, pentru a se ajunge la acest summit cu rezultate concrete", în special prin crearea unor parteneriate dinamice cu municipalităţile, fondurile de investiţii şi băncile de dezvoltare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.