Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bulgaria se pregăteşte masiv pentru a primi migranţi

www.panorama.com.al
refugiati imigranti

Bulgaria îşi va spori cu aproape 50 % capacităţile pentru primirea de solicitanţi de azil, în timp ce tot mai mulţi migranţi rămân blocaţi pe teritoriul bulgar, deoarece nu pot să-şi continue drumul spre vestul Europei, a indicat miercuri Ministerul bulgar de Interne, citat de AFP. ''Bulgaria va primi până la 3.000 de migranţi suplimentari în centrele sale de criză provizorii, ceea ce va creşte capacitatea sa de primire la 10.000 de locuri'', a declarat adjunctul ministrului de interne Filip Gunev.

Sporirea capacităţilor de primire va viza atât structurile cu regim deschis, cât şi centrele de detenţie, a precizat Gunev. Ea va include o extindere a taberei de la Harmanli, la frontiera cu Turcia, cea mai importantă din ţară, cu 2.800 de locuri, precum şi crearea de noi structuri, a căror amplasare este ţinută secretă pentru a evita protestele populaţiei, potrivit lui Gunev. Bulgaria, anterior o simplă ţară de tranzit, a înregistrat circa 13.000 de migranţi de la începutul anului. Majoritatea dintre ei rămân acum în Bulgaria, din cauza întăririi controalelor la frontiera cu Serbia.

Guvernul a indicat că a remarcat o schimbare majoră a ''structurii migratorii'' şi îndeosebi o puternică creştere a proporţiei de afgani, care reprezintă în prezent 70 % dintre migranţi, faţă de 12 % - sirieni. Sofia speră că va fi semnat în curând un acord de readmisie între Uniunea Europeană şi Afganistan pentru a putea să-i trimită pe migranţi în ţara asiatică. Bulgaria, căreia i s-a promis un ajutor european de 160 milioane de euro la summitul de la Bratislava vineri, va aloca 30 milioane de euro extinderii centrelor sale de primire şi 130 milioane de euro întăririi măsurilor sale de control la frontiere, a precizat Gunev. În semn de sprijin sporit pentru Sofia, Uniunea Europeană a ales frontiera bulgaro-turcă pentru a inaugura acolo, pe 6 octombrie, noul Corp european de grăniceri, care trebuie să înlocuiască Frontex-ul. Circa 200 de agenţi ai ţărilor europene îşi vor desfăşura activitatea la frontierele bulgare, anunţa recent comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.