Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Două puteri reacționează la criza din Germania privind formarea guvernului: 'O veste proastă pentru Europa'

merkel

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat luni îngrijorarea în legătură cu eşecul negocierilor pentru formarea unei coaliţii de guvernare în Germania, declarând că "nu este în interesul" Franţei ca acest proces să se blocheze şi subliniind că există "un risc real" de dezacord, relatează AFP şi Reuters, scrie agerpres.ro. 

"Nu este în interesul nostru ca acest proces să se blocheze", a spus Macron presei la Paris, precizând totodată că a discutat duminică seară la telefon cu cancelarul german Angela Merkel. 

"Trebuie să avansăm", a adăugat el, vorbind din biroul său la începutul unei întâlniri cu liderul partidului Republicanii (dreapta), Bernard Accoyer, pe care l-a primit la Palatul Elysée în cadrul unor consultări asupra proiectelor sale europene.

Descoperire ULUITOARE: Planta care poate vindeca 5 tipuri de cancer


De asemenea, ministrul olandez de externe, Halbe Zijlstra, a afirmat că eşuarea convorbirilor cancelarului german Angela Merkel pentru formarea unei coaliţii tripartite de guvernare este ''o veste proastă pentru Europa'', subliniind rolul conducător al Germaniei, cel mai puternic membru al Uniunii Europene, relatează agenţia Reuters. 

Duminică, după mai multe săptămâni de convorbiri cu blocul conservator al cancelarului Merkel şi cu ''Verzii'' (ecologişti), Partidul Liber-Democrat (FDP, pro-business) s-a retras în mod neaşteptat de la negocieri. 

''Este o veste proastă pentru Europa că formarea guvernului în Germania va lua atât de mult timp'', a declarat ministrul olandez presei la sosirea sa la Bruxelles pentru convorbiri cu omologii săi din UE.

Se anunţă investiţii de PROPORŢII în România. Un gigant francez vrea fabrică pentru RACHETE la Ploieşti


''Germania este o ţară foarte influentă în cadrul UE, astfel că, dacă nu va avea un guvern şi nu va exista un mandat, va fi foarte greu pentru ei (germanii) să adopte poziţii'', a mai spus şeful diplomaţiei olandeze. 

În timp ce în Germania se vehiculează posibilitatea unor noi alegeri, Zijlstra a estimat că nu este o idee bună şi a amintit în context că formarea guvernului olandez a durat şapte luni, ceea ce înseamnă că partidele germane s-ar putea întoarce la negocieri după o pauză. 

În opinia ministrului olandez, criza din Germania nu afectează negocierile privind Brexit-ul mai ales în acest moment, deoarece UE ''aşteaptă o ofertă substanţială din partea Marii Britanii'' privind factura sa de ieşire din UE. 

Ministrul ceh pentru afaceri europene, Ales Chmelar, sosit şi el la Bruxelles pentru aceleaşi convorbiri, şi-a exprimat speranţa că Germania va avea un guvern cât mai curând posibil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.