Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa: Adunarea Naţională a aprobat o nouă lege antiteroristă

twitter.com
atentat franta

Adunarea Naţională a Franţei (camera inferioară a Parlamentului) a adoptat marţi cu o largă majoritate o nouă lege antiteroristă, care vizează să consolideze lupta împotriva ameninţării teroriste în ţara lovită de o serie de atentate din 2015, relatează AFP. Susţinut de partidul centrist al preşedintelui Emmanuel Macron, proiectul de lege, criticat de stânga ca fiind 'o încălcare a libertăţilor civile', a fost aprobat în primă lectură cu 415 voturi pentru, 127 împotrivă şi 19 abţineri.

Votul survine la două zile după atacul comis în gara din oraşul francez Marsilia, în care două tinere au fost înjunghiate mortal de un tunisian care anterior fusese arestat de mai multe ori de autorităţile franceze şi de fiecare dată s-a prezentat sub o identitate falsă diferită. Atacul ridică la 241 numărul persoanelor ucise în atentatele comise în Franţa din 2015. Deputaţii trebuie să găsească acum un compromis cu senatorii, care au limitat prevederile textului, în vederea adoptării sale finale până la jumătatea lunii octombrie.

Cadrul legislativ urmăreşte transpunerea în dreptul comun a unor măsuri prevăzute în cadrul stării de urgenţă, instituite de fostul guvern socialist după atacurile din 13 noiembrie 2015 de la Paris, soldate cu moartea a 130 de persoane. Starea de urgenţă, care acordă autorităţilor puteri excepţionale, trebuia să aibă caracter temporar, însă a fost prelungită de şase ori, în urma unor atentate sau ameninţări. 'Suntem încă în stare de război', a declarat marţi ministrul de interne Gerard Collomb, apărând marţi o lege 'extrem de utilă' împotriva unei 'ameninţări extrem de grave', conform Agerpres.

'Sunt mulţi care afirmă că (noua lege) încalcă libertăţile', însă 'dacă nu o vom face, vom ajunge la atacuri ca acesta', a insistat el, referindu-se la atacul din Marsilia. Potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută de cotidianul Le Figaro, 57% dintre francezi sunt în favoarea proiectului de lege.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.