Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Omul lui Cioloș detonează BOMBA în sănătate: 'Până la sfârșitul anului multe spitale vor avea grave probleme financiare'

spitale

„Până la sfârșitul anului multe spitale vor avea grave probleme financiare și vor ajunge în imposibilitatea de a plăti salarii din cauza strategiei bugetare a guvernanților”, este avertismentul sumbru făcut de Raul Pătrașcu, fost consilier de stat în Guvernul Cioloș. Acesta susține, într-o postare pe Facebook, că există un „deficit istoric” în sănătate, iar în acest context multe spitale nu vor reuși să plătească salariile medicilor sau vor trebui să facă tăieri „masive” la achiziții de consumabile. Avertismentul vine după ce Guvernul a publicat recent proiectul rectificării bugetare.

GATA cu vacanța: Reîncepe școala! Care este structura noului an școlar și de ce surpriză vor avea parte elevii clasei a V-a

„A trecut execuția bugetară și rectificarea, dar nu a spus nimeni că la Sănătate (FNUASS) există deja, la jumătatea anului, un deficit istoric de mare de 1.56 miliarde de lei, de două ori mai mare decât anul trecut.

Cea mai mare problemă e că deficitul nu se datorează unor contribuții scăzute. Nu, deficitul apare pentru că Statul nu a livrat subvențiile bugetate, cele din care se plătesc salariile medicilor.

Statul a bugetat 2.8 miliarde de lei subvenții la bugetul de Sănătate, din care a livrat doar 0.7 miliarde.

Desigur, între timp spitalele au trebuit să plătească acele salarii chiar dacă nu au primit banii, de unde și deficitul. Știți cât au cheltuit deja? Au cheltuit deja 2.9 miliarde - deci tot ce a fost deja teoretic bugetat.

Cât au primit la rectificare? Mirifica sumă de 0.2 miliarde de lei, adică se acoperă plata salariilor pe jumătate de lună. Pe lună se cheltuiesc 400 de milioane.

De unde credeți că vor mai apărea magic bani pentru plata salariilor medicilor până la sfărșitul anului, atunci când au primit doar o fracțiune din ce a bugetat PSD-ul și când au consumat deja mai mult decât era prevăzut pentru tot anul?

În această situație, multe spitale nu vor reuși să plătească salariile medicilor sau vor trebui să facă tăieri masive la achiziții de consumabile, punând iar pacienții în situația de a veni de acasă cu medicamente sau instrumente.

Ar mai fi nevoie de cel puțin încă 2 miliarde, pe lângă ceea ce nu a fost încă acoperit. De unde vor scoate guvernanții acești bani fără a crește deficitul și mai mult? Nu vor reuși, pentru că vorbele nu pot acoperi o realitate economică abisală.”, mai scrie Raul Pătrașcu, pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.