Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, alături de Republica Moldova la 26 de ani de la proclamarea independenţei republicii: 'Au fost ani complicați'

republica moldova

România susţine fără rezerve parcursul european al Republicii Moldova, a declarat într-un interviu pentru Radio Chişinău ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, cu prilejul a 26 de ani de la proclamarea independenţei republicii. El i-a îndemnat pe românii din dreapta Prutului sa viziteze Republica Moldova şi "să înţeleagă, dincolo de dragostea firească pe care o au către fraţii de peste Prut, că istoria a fost foarte dură cu cetăţenii Republicii Moldova'. 

"Au fost ani complicaţi, au fost perioade mai bune şi mai proaste, au fost perioade când relaţiile dintre România şi Republica Moldova nu s-au situat la cele mai bune cote, însă faptul ca vorbim aceeaşi limbă, împărţim aceeaşi religie, faptul ca avem aceeaşi apartenenţă etnică ne obligă, şi pe noi, şi pe cei din Republica Moldova, sa acţionăm în continuare pentru succes, cu alte cuvinte suntem condamnaţi la succes. Nu avem o altă opţiune aici", a declarat ambasadorul român, estimând că în prezent relaţiile dintre Republica Moldova şi România înregistrează o linie ascendentă, informează agerpres.ro.

Statul Islamic revendică atacul de vineri seară, de la Bruxelles


Daniel Ioniţă şi-a exprimat speranţa ca "progresele înregistrate până acum în ceea ce priveşte consolidarea instituţională, consolidarea democraţiei, consolidarea statului de drept, promovarea consecventa a reformele, uneori dureroase, dar atât necesare în societate, toate acestea ar trebui sa continue şi să intre, de ce nu, într-o zonă de ireversibilitate, acolo unde acest obiectiv de integrare europeană să devină unul care sa fie asumat integral de toţi cetăţenii Republicii Moldova, iar toate autorităţile să contribuie la susţinerea fără echivoc a acestui obiectiv'. 

Ambasadorul României la Chişinău a îndemnat românii din dreapta Prutului sa viziteze Republica Moldova. "Să vină sa vadă, sunt locuri minunate, sunt oameni minunaţi, sunt experienţe care cu siguranţă trebuie trăite. Trebuie parcursă la pas Republica Moldova, trebuie interacţionat cu oamenii, trebuie sa vii cu mintea deschisă, trebuie sa fii înţelegător cu tot ceea ce vezi aici şi, dincolo de dragostea fireasca pe care o ai către fraţii de peste Prut, să înţelegi inclusiv faptul că istoria a fost foarte dură cu cetăţenii Republicii Moldova'.

Apel DISPERAT al unui fost sportiv român: 'Mor de foame, am fost aruncat ca o măsea stricată!'


Republica Moldova sărbătoreşte duminică 26 de ani de la proclamarea independenţei, perioadă caracterizată prin frământări politice continue, politică externă oscilantă, sărăcie, o migraţie masivă şi printr-un conflict armat în 1992 în zona de est a ţării care continuă să rămână o regiune necontrolată de autorităţile de la Chişinău. 

"Republica Moldova este un stat suveran, independent şi democratic, liber să-şi hotărască prezentul şi viitorul fără nici un amestec din afară, în conformitate cu idealurile şi năzuinţele sfinte ale poporului în spaţiul istoric şi etnic al devenirii sale naţionale", se spune în Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, adoptată de Parlamentul de la Chişinău la 27 august 1991, în momentul în care în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul oraşului s-au adunat sute de mii de oameni pentru a cere, apoi a saluta şi a fi pregătiţi să apere, independenta ţării lor. 

Republica Moldova şi-a proclamat independenţa faţă de URSS, în care a fost înglobată forţat în 1940, în contextul unor ample mişcări similare în practic toate statele membre ale fostei Uniuni Sovietice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.