Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA dau LOVITURA Rusiei: Anunțul făcut tocmai din Turcia

en.reseauinternational.net
sua turcia

Statele Unite ale Americii (SUA) şi Turcia au convenit vineri la Ankara, în cursul unei vizite a ministrului american al apărării, Ashton Carter, să menţină ''o coordonare strânsă'' în scopul unei ''înfrângeri definitive'' a grupării Stat Islamic (SI), potrivit Pentagonului, relatează AFP.

Carter s-a întâlnit cu mai mulţi lideri turci, inclusiv cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi cu premierul Binali Yildirim, în cursul unei deplasări-fulger în Turcia, un aliat-cheie al SUA în războiul împotriva Statului Islamic (SI).

Citește și: Ce profeții ale lui Nostradamus s-au împlinit în 2016: Ce URMEAZĂ

''Cele două părţi au convenit menţinerea de contacte frecvente privind interesele lor comune în ansamblu, îndeosebi o strânsă coordonare şi o transparenţă constantă în eforturile coaliţiei având drept scop înfrângerea definitivă a Statului Islamic'', a indicat Pentagonul într-un comunicat.

În timp ce războiul împotriva jihadiştilor a intrat într-o etapă decisivă în Irak, odată cu bătălia pentru cucerirea oraşului Mosul de la Statul Islamic, Washingtonul urmăreşte cu preocupare tensiunile dintre Ankara şi Bagdad. Ankara cere să participe la operaţiunile în curs de desfăşurare pentru cucerirea de la Statul Islamic a marelui oraş irakian, dar Bagdadul se opune în mod ferm.

Citește și: Miri filmați de prieteni când fac sex după nuntă / VIDEO 18+

În cadrul acestei dispute între aliaţii săi, Washingtonul îi cere Ankarei să nu se angajeze în operaţiuni militare în Irak, fără ''unde verde'' prealabilă din partea Bagdadului. Respectarea suveranităţii Irakului este ''un principiu important'' respectat de către toţi ceilalţi membri ai coaliţiei, a declarat Ashton Carter jurnaliştilor în avionul care îl transporta în Turcia.

Un alt subiect sensibil este ostilitatea Ankarei faţă de miliţiile kurde siriene YPG, aliatul cel mai eficient al Statelor Unite ale Americii (SUA) în Siria până în prezent în lupta împotriva jihadiştilor.

Citește și: Știai? Ce se întâmplă cu părțile intime ale femeii când face sex

Armata turcă a anunţat că a ucis între 160 şi 200 de membri ai YPG într-un bombardament în nordul Siriei. În avionul care-l transporta către Ankara, Ashton a refuzat să comenteze: ''Nu ştim exact ce s-a întâmplat''.

Ankara a lansat la sfârşitul lui august o operaţiune terestră, fără precedent, în nordul Siriei, trimiţând tancuri şi militari pentru a susţine opoziţia siriană care a înlăturat Statul Islamic din mai multe locuri.

Citește și: Scandal SEXUAL de proporții. Un bărbat a pus mâna pe jurnalul soţiei care

SUA şi coaliţia au sprijinit această ofensivă, care a permis tăierea ultimelor căi de acces la frontiera turcă pentru jihadişti. În opinia lui Carter, turcii au obţinut o victorie ''extrem de importantă'' cucerind, împreună cu rebelii sirieni aliaţi săptămâna trecută, oraşul Dabiq din Siria.

Puciul eşuat din 15 iulie din Turcia a creat însă tensiuni între Washington şi Ankara, deoarece autorităţile turce cer cu insistenţă extrădarea fostului imam turc Fethullah Gulen, exilat în SUA şi acuzat că a pus la cale tentativa de lovitură de stat.

Citește și: Pe ei îi consideră femeile cei mai frumoși bărbați: Ce trebuie NEAPĂRAT să ai

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.