Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teroristul din Stockholm îşi anunţase ATACUL cu o zi înainte. A fost dezamăgit că a ucis prea puţin

Daily Express
 Rakhmat Akilov

Cetăţeanul uzbek în vârstă de 39 de ani, care a intrat vinerea trecută cu camionul într-un grup de pietoni în centrul capitalei suedeze, Stockholm, ucigând patru persoane, îşi anunţase cu o zi înaintea atacului intenţia de a comite un atentat, pe un site de discuţii al simpatizanţilor grupării Stat Islamic, deplângând după atac faptul că a ucis 'prea puţini oameni', informează luni EFE. Totodată, individul, un solicitant de azil uzbek care primise ordin de expulzare, şi-a mărturisit vinovăţia şi a recunoscut că făcea parte din gruparea teroristă Stat Islamic, potrivit presei suedeze, citată de agenţia de presă spaniolă, relatează agerpres.

Bărbatul a discutat cu alte persoane radicalizate, vorbitoare de limbă rusă, înainte şi după atentat, prin intermediul aplicaţiei de mesagerie ultrasecurizată Telegram, potrivit portalului rus Politonline.ru, care a publicat extrase ale acestor conversaţii după ce le-a obţinut de la administratorii canalului Jihad, care operează în cadrul Telegram. Cu o zi înainte de atac, presupusul terorist ar fi luat legătura cu un cetăţean tadjik radicalizat, pe care l-a anunţat despre intenţia sa de a fura un 'vehicul de mari dimensiuni' pentru a-l folosi ca armă împotriva oamenilor. 'Mâine după-masă vreau să găsesc un vehicul de mari dimensiuni ca să calc cu el oameni', a scris presupusul atacator, pe un chat frecventat îndeosebi de tadjici cu simpatii faţă de Stat Islamic.

Erdogan AMENINŢĂ înainte de referendum: 'Europa va plăti! Europa se prăbuşeşte!'

Individul, identificat de tabloidele suedeze Aftonbladet şi Expressen drept Rakhmat Akilov, îşi întreabă 'colegul' tadjik 'cum se fabrică o bombă' şi îi spune că are 'chibrituri, acetonă, gaz pentru arzător, arzătoare şi cuie'. Discuţia continuă şi vineri, la câteva ore după atentat. La întrebarea 'ce faci?', uzbekul se plânge că a ucis prea puţini oameni: 'rău, am călcat doar câţiva în centrul Stockholmului, am pierdut controlul camionului'. Akilov susţine că a înregistrat atacul şi explică faptul că se află în aeroport şi intenţionează 'să fugă' din Suedia, iar tadjikul radicalizat îl îndeamnă să posteze înregistrarea video pe Telegram. În ciuda faptului că bărbatul a susţinut în mesajul postat pe chat că era în aeroport, acesta a fost arestat vineri într-o suburbie din nordul Stockholmului, fiind reţinut într-un magazin, unde se comporta 'ciudat', potrivit Aftonbladet.

'Am călcat cu maşina necredincioşi', ar fi declarat Akilov, care ar fi susţinut că a primit ordine direct de la Stat Islamic din Siria şi a cerut încetarea bombardamentelor în această ţară, a scris Aftonbladet, care nu citează surse. Potrivit sursei citate şi a tabloidului Expressen, autorităţile confirmă doar că individul a sosit în Suedia în 2014 şi că, doi ani mai târziu, după ce i-a fost respinsă solicitarea de azil, pe numele lui a fost emis un ordin de expulzare şi era căutat de poliţie de la sfârşitul lunii februarie. AFP relatează că bărbatul ar urma să fie pus sub acuzare cel mai târziu marţi la prânz.

Apar noi informaţii despre cei care au comandat ASASINAREA lui Plahotniuc: 'Sunt nume sonore'

Ahlens, principalul lanţ de supermarketuri suedez, şi-a redeschis luni magazinul situat în zona pietonală a Stockholmului şi care a suferit daune în timpul atacului. Compania suedeză anunţase iniţial că va deschide magazinul duminică şi că va vinde la jumătate de preţ produsele afectate de fumul provocat în urma atacului, ceea ce a generat reacţii puternice pe reţelele sociale, în care era criticată 'lăcomia' companiei. Ahlens a răspuns acestor critici exprimându-şi într-o primă fază regretul pentru neînţelegere, dar şi-a menţinut decizia de a deschide şi a vinde marfa la preţ redus, făcând apel la 'valorile' sale, cum ar fi faptul că îşi desfăşoară activitatea în spiritul 'dezvoltării durabile'. Însă, în cele din urmă, compania a făcut un pas înapoi şi a amânat redeschiderea magazinului pentru ziua de luni.

'Ne-a orbit dorinţa noastră de a deschide rapid. Pledăm pentru o societate deschisă şi (deschiderea magazinului - n.r.) era importantă pentru valorile noastre. Însă a fost o decizie greşită şi deciziile greşite trebuie îndreptate', a declarat duminică pentru agenţia TT directorul executiv al companiei, Gustaf Ahrn. Magazinul s-a deschis în cele din urmă luni, la ora locală 10:00 (08:00 GMT). 'Produsele care au suferit daune au fost retrase. Acum studiem posibilitatea de a le dona, de a le înapoia distribuitorilor sau, dacă va fi nevoie, de a le arunca', a anunţat compania Ahlens într-un comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.