Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader, anunț de ULTIMĂ ORĂ: Comisia de la Veneția poate da peste cap calendarul legilor justiției

toader tudorel

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, prezintă miercuri în Parlament proiectul de modificare a legilor justiției. Problema numirii procurorilor de rang înalt trebuie să ajungă și în Comisia de la Veneția, proces care ar putea da peste cap calendarul dorit de liderii Coaliției pentru adoptarea legilor justiției.

„Am dat o formă acestui proiect de lege pornind de la forma inițială, de la propunerile CSM, a organizațiilor profesionale, a organizațiile civice. Evident că nu poți să reții toate propunerile. În prezent avem un proiect de lege în forma fizică, printată, și i-am predat domnului președinte înainte de ședință și forma electronică.

Avem cele 12 recomandări ale MCV. Prima recomandare spune că statul român trebuie să identifice un proces robust de numire a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin consultarea Comisiei de la Veneția. Sunt membru titular al Comisiei de la Veneția, știu ce presupune demersul de solicitare a unui aviz.

Găsiți în document și solicitarea de 14 pagini către Comisia de la Veneția. Conține soluția existentă, modele din Europa, modele din lume. Așteptăm răspunsul Comisiei de la Veneția, care poate să vină cel mai devreme în prima decadă a lunii decembrie, anul acesta”, a declarat ministrul Toader.

Potrivit ministrului, există „riscul foarte previzibil” ca avizul Comisiei de la Veneția să fie emis în următoarea sesiune plenară, dacă agenda forului este încărcată, fapt care va duce la amânarea cu aproape trei a avizului.

Tudorel Toader a propus discutarea celorlaltor aspecte din proiect, iar chestiunea numirii procurorilor șefi să fie reluată după privirea avizului Comisiei de la Veneția.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.