Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Douglas Trumbull, creator de efecte speciale în filme ca '2001: A Space Odyssey' şi 'Blade Runner', a murit la 79 de ani

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Douglas Trumbull, creator de efecte speciale pentru unele dintre cele mai îndrăzneţe din punct de vedere vizual filme SF ale tuturor timpurilor, printre care "2001: A Space Odyssey", "Close Encounters of the Third Kind" şi "Blade Runner'', a murit luni la vârsta de 79 de ani din cauza unor complicaţii provocate de un mezoteliom, informează site-ul revistei de specialitate Variety.

Fiica artistului, Amy, a scris pe Facebook că tatăl ei avea cancer, o tumoare cerebrală şi suferise un accident vascular cerebral, conform Agerpres.

''Eu şi sora mea, Andromeda, am apucat să-l vedem sâmbătă şi să-i transmitem că îl iubim şi să-l îndemnăm să se bucure şi să accepte călătoria către lumea de dincolo'', a scris ea.

Artistul a fost nominalizat la Oscar pentru efecte vizuale cu peliculele ''Close Encounters", "Star Trek: The Motion Picture" şi "Blade Runner''.

Trumbull a supervizat totodată efectele vizuale pentru peliculele ''Silent Running", "The Andromeda Strain" şi "Star Trek: The Motion Picture" şi a regizat "Silent Running" şi "Brainstorm", cu Natalie Wood în distribuţie.

El a creat, de asemenea, simulatorul "Back to the Future: The Ride" în cadrul studiourilor Universal şi şi-a adus contribuţia la introducerea Imax pe piaţa de divertisment.

În plus faţă de realizarea de efecte vizuale pentru filme clasice SF, Trumbull a inventat şi a patentat zeci de instrumente şi tehnici cinematografice, de la fotografia care permite controlul mişcării la compoziţia miniaturală.

În ultimii ani, Trumbull a lucrat la inovaţii cinematografice cum ar fi un cinema-boutique imersiv denumit ''Magi Pod'', dezvoltat la propriul laborator din Massachusetts, revenind însă şi pe platourile de filmare pentru a lucra la efectele vizuale ale peliculei "The Tree of Life", în regia lui Terrence Malick.

În 2018 a luat parte la un documentar despre munca sa, intitulat "Trumbull Land'', iar în ultima vreme lucra la un documentar despre ''2001: A Space Odyssey" în colaborare cu Mike Medavoy şi la scrierea unui scenariu pentru un lungmetraj SF, ''Moons Over Enigma'', alături de John Sayles.

Douglas Huntley Trumbull s-a născut la Los Angeles, fiul inginerului mecanic şi realizatorului de efecte speciale Don Trumbull, care a colaborat la filme precum "The Wizard of Oz" şi "Star Wars: Episode IV - A New Hope". Mama lui, Marcia Hunt, era artistă.

În ultimii ani, Trumbull a vorbit public despre credinţa sa că producţia de film şi industriile conexe au eşuat în a oferi un produs atractiv, ecranele din sălile de cinema fiind prea mici, iar proiecţia de slabă calitate. ''Nu-i învinovăţesc pe cei care se uită la filme pe laptop-uri întrucât din multe puncte de vedere e mai bine decât într-o sală de cinema'', a declarat acesta pentru Boston Globe în 2015.

În 1996, Trumbull a fost recompensat cu President's Award din partea American Society of Cinematographers.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.