Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gala documentarelor româneşti de după Revoluţie, în cadrul ediţiei aniversare fARAD

Inquam Photos/ Octav Ganea
revolutie comemorari

O gală a documentare româneşti va avea loc în cadrul ediţiei aniversare a Festivalului internaţional de film documentar fARAD, care începe miercuri şi se va desfăşura până duminică la Cinema Arta Arad, sub tema "Om bogat, om sărac".

Organizatorii fARAD anunţă că ediţia a X-a a festivalului va prezenta în premieră gala celor mai bune documentare româneşti de după 1989. Pentru această aniversare, comunitatea fARAD a fost invitată să facă o ierarhie ad-hoc a celor mai bune zece documentare, conform Agerpres.

"Voturile au fost acordate de către cineaştii care au participat la fARAD cu filme în program sau ca mentori şi participanţi în laboratorul festivalului. Topul va fi dezvăluit în cadrul Galei, în închiderea fARAD 10, iar moderatorul evenimentului va fi Mihai Chirilov, co-fondator fARAD, ceea ce promite o seară pe cât de informală, pe atât de nonconformistă. Vor fi prezenţi la gală regizori consacraţi, documentarişti aspiranţi, personalităţi intelectuale din Timişoara şi Arad şi, mai ales, publicul oraşului, care creşte de la an la an. Printre invitaţii speciali se numără Adriana Babeţi, Cătălin Lazurca, Mircea Mihăieş şi Vasile Popovici", transmit organizatorii.

Festivalul internaţional de film documentar aniversează 10 ani de existenţă cu un program special sub genericul "Om bogat, om sărac" şi o serie de evenimente atractive pentru spectatori. Pe lângă selecţia filmelor de anul acesta, festivalul se extinde cu o expoziţie de postere Milton Glaser (1929-2020) în faţa Primăriei Arad, un atelier de afiş dedicat tinerilor graficieni aspiranţi, proiecţii de film pentru liceeni, discuţii cu regizori, scriitori, artişti şi intelectuali.

Selecţia de filme ce vor fi proiectate în cele cinci zile de festival "examinează noţiunea de bogăţie, măsurată nu doar în bani şi bunuri materiale, ci şi în raport cu contextul social şi modul de viaţă al oamenilor".

Ediţia a X-a va fi deschisă cu documentarul "To Inform and Delight", urmat de o discuţie cu regizoarea Wendy Keys (SUA). Printre invitaţii cu filme în festival se mai numără şi Dana Bunescu (România), Ana Sofia Fonseca (Portugalia/Cabo Verde) şi Katy Lena N'diaye (Senegal/Franţa).

Festivalul se va încheia cu o discuţie online din seria Saloanelor Insula 42, dedicată intersecţiei dintre documentar şi literatură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.