Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Haos în Georgia: proteste masive și confruntări în parlament pe tema agenților străini - VIDEO

Le Monde
georgia protese

Mii de georgieni au protestat luni, iar parlamentarii s-au luat la bătaie în timp ce deputaţii partidului de guvernământ au dat undă verde pentru dezbaterea unui proiect controversat de lege referitor la "agenţii străini", criticat ca fiind de inspiraţie rusă, relatează Reuters, citat de news.ro.

Peste 5.000 de manifestanţi s-au adunat în faţa clădirii Parlamentului din Georgia, construit în stil sovietic, cerând guvernului să retragă legislaţia care impune organizaţiilor ce acceptă fonduri din străinătate să se înregistreze ca agenţi străini, altfel riscând să fie sancţionate cu amenzi.

Criticii georgieni cataloghează proiectul de lege drept "lege rusească", comparându-l cu legislaţia folosită de Kremlin pentru a reprima disidenţa.

Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului, care este controlată de partidul de guvernământ Visul Georgian şi de aliaţii săi, a dat aviz pozitiv proiectului de lege, deschizând calea pentru ca acesta să fie supus marţi unei prime lecturi în plen.

Protestatarii au scandat "Ruşi! Ruşi!" în faţa cordoanelor de poliţie care le blocau accesul la Parlament, iar în apropiere au fost folosite tunuri cu apă. Un martor Reuters a văzut cum poliţia a reţinut mai mulţi demonstranţi.

"Sper că vom insista suficient de mult pentru a scoate această lege din parlament", a declarat Tornike, un activist în vârstă de 24 de ani. "Dar dacă nu o fac, cred că trebuie să insistăm suficient de mult pentru a scăpa de acest guvern", spune tânărul.

 

ÎNCĂIERARE ÎNTRE DEPUTAŢI

Mulţi protestatari s-au dispersat în cursul serii, după ce activiştii i-au îndemnat să se întoarcă pentru şedinţa parlamentară de marţi.

Preşedinta Salome Zourabichvili, un critic frecvent al partidului de guvernământ Visul Georgian, a promis sprijin pentru protestatari, deşi prerogativele sale sunt în principal ceremoniale. "Georgia nu se va preda resovietizării!", a scris ea într-o postare pe X.

 

Partidul Visul Georgian, aflat în mare parte sub controlul oligarhului Bidzina Ivanişvili, fost prim-ministru, a declarat luna aceasta că va reintroduce proiectul de lege, la 13 luni după ce renunţase la el tocmai din cauza protestelor.

Anterior, televiziunea arătase cum Mamuka Mdinaradze, liderul grupului parlamentar al partidului Visul Georgian şi unul dintre actorii-cheie din spatele proiectului de lege, a fost lovit cu pumnul în faţă de deputatul opoziţiei Aleko Elisaşvili în timp ce vorbea la pupitru. Incidentul a provocat o încăierare între deputaţi, un eveniment care s-a mai întâmplat în parlamentul georgian în timpul dezbaterilor aprinse.

Imaginile au arătat ulterior cum Elisaşvili a fost întâmpinat cu urale în afara parlamentului. Alţi câţiva deputaţi din opoziţie au fost daţi afară de la audierile din comisie de către legislatorii Visului Georgian.

UN PROIECT DE LEGE CRITICAT DE OCCIDENT

Proiectul de lege a tensionat relaţiile cu ţările europene şi cu Statele Unite, care se opun adoptării sale. Uniunea Europeană, care a acordat Georgiei statutul de ţară candidată în decembrie, a declarat că demersul este incompatibil cu valorile blocului eurppean.

Visul Georgian afirmă că doreşte ca ţara să adere la UE şi la NATO, chiar dacă a aprofundat legăturile cu Rusia şi s-a confruntat cu acuzaţii de autoritarism în ţară. Partidul susţine că proiectul de lege este necesar pentru a combate ceea ce numeşte "valori pseudo-liberale" impuse de străini şi pentru a promova transparenţa.

Guvernul a declarat că prim-ministrul Irakli Kobakhidze s-a întâlnit cu ambasadorii UE, britanic şi american şi a apărat proiectul de lege.

Rusia este în mare măsură nepopulară în Georgia, din cauza sprijinului său pentru două regiuni separatiste din fostul stat sovietic: Abhazia şi Osetia de Sud. Rusia a învins Georgia într-un scurt război în august 2008.

Hatia Dekanoidze, un deputat al opoziţiei expulzat de la audierea din comisie privind proiectul de lege, a declarat pentru Reuters: "Nu este vorba despre lege, adică nu este vorba despre procedurile legale. Este vorba despre alegerea geopolitică. Dacă Georgia merge către Uniunea Europeană sau dacă Georgia merge către Rusia".

Georgia urmează să organizeze alegeri până în octombrie. Sondajele de opinie arată că Visul Georgian rămâne cel mai popular partid, dar a pierdut teren din 2020, când a obţinut o majoritate strânsă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.