Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT | Război în Israel - Organizaţia Amnesty International acuză Israelul că a folosit proiectile cu fosfor alb

armata israel idf

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Israel în timpul zilei de miercuri, 1 noiembrie 2023, pe măsură ce acestea apar.

UPDATE 1 noiembrie, ora 23.00: Semnal de peste ocean! SUA consideră că Hamas nu va putea conduce Gaza după conflict

content-image

Casa Albă a apreciat miercuri că gruparea islamistă Hamas nu va putea fi implicată pe viitor în guvernarea Fâşiei Gaza, după încheierea războiului cu Israelul, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Continuarea aici

UPDATE 1 noiembrie, ora 21.35: Video | Oficial Hamas afirmă că gruparea va repeta atacul din 7 octombrie 'de două şi de trei ori', pentru a distruge Israelul

content-image

Ghazi Hamad, membru al biroului politic al Hamas, a afirmat într-un interviu acordat unui canal de televiziune libanez că gruparea teroristă va repeta atacul din 7 octombrie de nenumărate ori, până când Israelul va fi anihilat, relatează The Times of Israel, potrivit news.ro.

Continuarea aici

UPDATE 1 noiembrie, ora 21.20: Informațiile ținute secrete de SUA și Germania: Ce nu s-a spus după ce Hamas a eliberat o parte din ostatici

content-image

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a confirmat miercuri că printre cei evacuaţi din Fâşia Gaza se numără şi cetăţeni americani şi a adăugat că "prevede şi alte plecări în zilele următoare", transmite AFP.

Continuarea aici

UPDATE 1 noiembrie, ora 20.10: Directorul FBI avertizează, după atacul Hamas: 'se trezește un monstru adormit'

content-image

Atacul Hamas împotriva Israelului va inspira cea mai importantă amenințare teroristă pentru Statele Unite de la ascensiunea ISIS din urmă cu aproape un deceniu, a declarat marți directorul FBI, Christopher Wray, la o audiere în Congres.

Continuarea aici

UPDATE 1 noiembrie, ora 19.35: Din Qatar, Ismail Haniyeh iese la atac: Liderul Hamas acuză Israelul de 'masacre' pentru a-şi ascunde 'înfrângerea răsunătoare'

content-image

Liderul mişcării islamiste palestiniene Ismail Haniyeh acuză miercuri, într-un mesaj video, Israelul de faptul că comite ”masacre” pentru a-şi ascunde ”înfrângerea răsunătoare”, relatează AFP, potrivit news.ro.

Continuarea aici

UPDATE 1 noiembrie, ora 18.45: Război Israel-Hamas - 15 soldaţi israelieni ucişi în luptele de marţi

În luptele pe care armata israeliană le-a desfăşurat marţi în Fâşia Gaza cu gruparea islamistă Hamas şi cu alte miliţii palestiniene au fost ucişi 15 soldaţi israelieni, a anunţat miercuri seară armata israeliană, potrivit agenţiei EFE.

Precedentul bilanţ indica 11 militari israelieni care şi-au pierdut viaţa în luptele de marţi; între timp alţi patru soldaţi au fost adăugaţi pe lista victimelor. De la începutul războiului cu Hamas, pe 7 octombrie, au murit 330 de soldaţi israelieni, mare parte dintre ei în atacul surpriză din acea zi al grupării islamiste asupra sudului Israelului, unde Hamas a ucis peste 1.400 de persoane.

content-image

Represaliile israeliene au venit atunci imediat, într-o primă etapă cu bombardamente puternice care au provocat până în prezent circa 8.800 de morţi, majoritatea civili, iar începând din noaptea de vineri spre sâmbătă armata israeliană a pătruns în nordul Fâşiei Gaza, unde continuă luptele.

Potrivit presei israeliene, unii din cei 15 soldaţi israelieni au murit după ce vehiculul lor a fost lovit de o rachetă antitanc, iar alţii după ce tancul în care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv.

"Suntem într-un război dificil. Va fi un război lung. Am obţinut succese importante, dar avem şi pierderi dureroase", a declarat miercuri premierul israelian Benjamin Netanyahu.

UPDATE 1 noiembrie, ora 17.35: Semnal clar de poziționare din partea Iordaniei: Îşi recheamă 'imediat' ambasadorul din Israel

content-image

Iordania îşi recheamă ”imediat”, miercuri, ambasadorul în Israel, în semn de protest faţă de ofensiva militară israeliană din Fâşia Gaza, declanşată ca represalii faţă de un atac sângeros comis de Hamas la 7 octombrie pe teritoriul israelian, relatează AFP, potrivit news.ro.

Continuarea aici

UPDATE 1 noiembrie, ora 17.15: O nouă provocare pentru Israel - Grevă generală în Cisiordania și Ierusalimul de Est

content-image

O grevă generală este declarată astăzi în Cisiordania și Ierusalimul de Est pentru a denunța „agresiunea” israeliană atât în ​​Fâșia Gaza, cât și în Cisiordania.

Continuarea aici

UPDATE 1 noiembrie, ora 17.10: Singurul spital de oncologie din Gaza nu mai funcționează, spun oficialii din domeniul sănătății

Singurul spital de tratare a cancerului din Fâșia Gaza a ieșit din funcțiune după ce a rămas fără combustibil, au declarat, miercuri, oficialii din domeniul sănătății, scrie Reuters, citând Al-Jazeera.

content-image

Directorul spitalului „Prietenia turco-palestinienă” a declarat într-o conferință de presă difuzată de Al-Jazeera TV că spitalul, care tratează în principal pacienți bolnavi de cancer, și-a epuizat combustibilul și a fost scos din funcțiune.

„Spunem lumii să nu lase pacienții bolnavi de cancer la o moarte sigură din cauza faptului că spitalul este scos din funcțiune”, a spus directorul spitalului, Subhi Skaik.

Ministrul palestinian al sănătății, Mai al-Kaila, a confirmat afirmațiile directorului, adăugând că acest lucru ridică numărul total de spitale care nu funcționează în acest moment în Fâșie la 16 din 35.

„Viețile a 70 de pacienți bolnavi de cancer din interiorul spitalului sunt grav amenințate”, a spus ea..

„Numărul bolnavilor de cancer din Fâșia Gaza este de aproximativ 2.000 care trăiesc în condiții de sănătate catastrofale și a deplasării unui număr mare de persoane”, a adăugat al-Kaila.

UPDATE 1 noiembrie, ora 16.35: Israelul critică în termeni duri anunțul Boliviei: 'O capitulare în faţa terorismului şi a regimului ayatollahilor din Iran'

content-image

Ministerul de Externe israelian a numit miercuri anunţul Boliviei privind ruperea relaţiilor diplomatice cu Israelul o "capitulare în faţa terorismului", potrivit AFP, conform AGERPRES.

Continuarea aici

UPDATE 1 noiembrie, ora 16.10: Turcia formează o Alianță Anti-Război: apel pentru toți cei care vor pace în Orientul Mijlociu

content-image

Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a declarat că Ankara este pregătită să acționeze ca garant al soluționării conflictului dintre Israel și Palestina.

Continuarea aici

UPDATE 1 noiembrie, 0ra 16.00: Ultimă oră: Condiția Hamas pentru a elibera cetățeni din Gaza / Țara care dă planul peste cap

content-image

Negocierile extrem de complexe, cu mai multe părți, pentru a asigura eliberarea străinilor din Fâşia Gaza au inclus și solicitarea Hamas de a permite eliberarea unora dintre luptătorii săi ca parte a listei de persoane rănite - o cerere care a fost respinsă, potrivit unui oficial american de rang înalt, informează Rador Radio România.

Continuarea aici

UPDATE 1 noiembrie, ora 15.37 -  Cel puțin 20 de pacienți palestinieni și peste 100 de cetățeni cu dublă cetățenie au intrat în Egipt prin trecerea Rafah, informează BBC.

UPDATE 1 noiembrie, ora 15.28 - Hamas spune că luptătorii săi au distrus patru vehicule militare blindate israeliene care transportau obuze în Beit Hanoun, nordul Gazei.

UPDATE 1 noiembrie, ora 15.13 - Iranul a dat de înţeles miercuri că ar putea interveni în conflictul dintre Israel şi Gaza dacă nu se ajunge în curând la o încetare a focului, întrucât consideră întreaga regiune drept "casa" sa, informează EFE, potrivit Agerpres.

UPDATE 1 noiembrie, ora 15.00 - Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri că "detestă dezbaterea" ce face distincţie între valoarea "vieţilor evreieşti" şi a "vieţilor palestiniene", şi a cerut "să fie protejaţi în primul rând civilii din Gaza", în timpul unei întâlniri cu studenţi kazahi la Astana, informează AFP.

Revenind asupra bombardamentelor armatei israeliene în Fâşia Gaza, Macron a îndemnat din nou "să fie protejaţi în primul rând civilii", pentru că ei "nu au nimic de-a face cu atacurile teroriste" din 7 octombrie ale mişcării islamiste Hamas împotriva Israelului.

"Trebuie vizate şi pedepsite grupurile teroriste. Însă civilii nu trebuie vizaţi", a continuat şeful statului francez, îndemnând la "protejarea lor (a civililor) pentru a se concentra asupra teroriştilor".

"Detest această dezbatere care divizează oamenii şi când se spune: 'pentru mine, vieţile evreilor sunt mai importante' sau 'pentru mine, vieţile palestinienilor sunt mai importante'. Aceasta este o nebunie", a subliniat şeful statului francez, amintind că Franţa a cerut, la fel ca toţi liderii din UE, o "pauză umanitară" pentru a aduce ajutor în Gaza.

UPDATE 1 noiembrie, ora 14.30 - Comandourile americane se află în Israel pentru a ajuta la eforturile de a localiza ostaticii ținuți în Gaza de la atacul Hamas din 7 octombrie, relatează The New York Times.

content-image

UPDATE 1 noiembrie, ora 14.00 - Un raid aerian israelian a vizat un bloc rezidențial din zona al-Falouja din Jabalia. Blocul este foarte populat, iar supraviețuitorii încearcă să îi ajute pe cei aflați sub dărâmăturile caselor care au fost avariate sau distruse, conform Al Jazeera.

UPDATE 1 noiembrie, ora 13.40 - Israelul a fost de acord cu deschiderea Trecerii Rafah, după 3 săptămâni de negocieri, timp în care s-a bombardat în continuu. S-a întocmit o listă cu aproximativ 500 de persoane care au primit șansa de a ieși din Fâșia Gaza spre Egipt. Continuarea aici.

UPDATE 1 noiembrie, ora 13.15 - Un val de rachete a fost tras miercuri din Fâşia Gaza către Israel.  Potrivit unei echipe CNN aflată la Ashkelon, oraș-port la Mediterana, s-au auzit cel puţin zece bubuituri puternice, cel mai probabil rachete interceptate de Iron Dome, sistemul israelian de apărare aeriană. Era neclar dacă au fost interceptate toate rachetele.

content-image

UPDATE 1 noiembrie, ora 12.55 - Rebelii Houthi susținuți de Iran publică un prim videoclip care arată lansări de rachete și drone din Yemen în Israel.

UPDATE 1 noiembrie, ora 12.40 - SUA şi Israelul iau în considerare posibilitatea de a crea o forţă multinaţională care ar putea include trupe americane, britanice şi franceze în Fâşia Gaza, în cazul în care forţele israeliene reuşesc să înlăture Hamas, potrivit unor surse informate citate de Bloomberg. Continuarea aici.

UPDATE 1 noiembrie, ora 12.19 - Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a lansat miercuri un apel către statele musulmane să-şi suspende exporturile de petrol şi produse alimentare către Israel, căruia i-a cerut să pună capăt bombardamentelor asupra Fâşiei Gaza, potrivit media de stat, transmite Reuters.

content-image

UPDATE 1 noiembrie, ora 11.44 - Aripa armată a mişcării islamiste palestiniene Hamas, Brigăzile Ezzedin al-Qassam, anunţă miercuri că şapte ostatici civili au fost ucişi în Tabpra de refugiaţi Jabalia, relatează Reuters. Trei dintre ostatici deţineau paşapoarte străine, anunţă Brigăzile.

UPDATE 1 noiembrie, ora 11.20 - Egiptul a desfășurat tancuri și alte vehicule blindate pe teritoriul său în apropierea punctului de trecere a frontierei Rafah, lângă Fâșia Gaza, informează The Times of Israel. Continuarea aici.

UPDATE 1 noiembrie, ora 11.05 - Premierul Israelului Benjamin Netanyahu le promite cetățenilor din Israel că, în ciuda pierderilor, armata israeliană va continua ”acest război lung” și afirmă că indiferent de situație ”vom continua până la victorie”. Continuarea aici.

UPDATE 1 noiembrie, ora 10.54 -  Zeci de străini şi de binaţionali au părăsit miercuri Fâşia gaza, către Egipt, prin punctul de trecerea frontierei de la Rafah, deschis pentru prima oară, în a 26-a zi de Război Israel-Hamas, potrivit unui jurnalist AFP de la faţa locului.

Ei au fost autorizaţi să intre în terminalul de la Rafah către ora 7.45 GMT (9.45, ora României), după ce autorităţile egiptene au anunţat deschiderea excepţională a acestuia, pentru a permite trecerea a aproape 90 de răniţi palestinieni şi a aproximativ 450 de binaţionali şi străini.

UPDATE 1 noiembrie, ora 10.27 - Zeci de tiruri cu ajutoare umanitare au intrat în Fâşia Gaza prin punctul de trecerea frontierei cu Egiptul de la Rafah, anunţă oficiali israelieni şi palestinieni, relatează CNN.

Semiluna Roşie palestiniană a anunţat marţi seara că a primit 59 de TIR-uri.  În total, 70 de TIR-uri au intrat în enclavă până marţi noaptea târziu, a anunţat, la rândul său, într-un comunicat. un purtător de cuvânt al Coordonatorului israelian al Activităţilor Guvernamentale în Teritoriile palestiniene (COGAT). Este vorba ”numai despre apă, alimente şi echipament medical”, potrivit Cogat.

content-image

UPDATE 1 noiembrie, ora 10.05 - Forțele de Apărare Israelului declară că au întărit zona Mării Roșii cu ambarcațiuni cu rachete ale Marinei, în urma mai multor atacuri cu rachete și drone ale houthiilor susținuți de Iran în Yemen. Continuarea aici.

UPDATE 1 noiembrie, ora 09.45 - Un responsabil din cadrul Biroului Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului şi-a anunţat marţi demisia din cauza răspunsului acestei organizaţii la situaţia din Fâşia Gaza, pe care a descris-o ca fiind 'un caz de genocid de manual', transmite dpa.

UPDATE 1 noiembrie, ora 09.35 - Luptătorii palestinieni și forțele armate israeliene sunt angajate miercuri dimineață în lupte grele în cartierul Zeitoun din sud-estul orașului Gaza. Continuarea aici.

content-image

UPDATE 1 noiembrie, ora 09.20 - Bolivia a întrerupt relațiile diplomatice cu Israelul din cauza acțiunilor militare din Gaza pe care le numește „agresive și disproporționate”, potrivit BBC.

UPDATE 1 noiembrie, ora 09.11 - Canalul Telegram al organizației Hezbollah a fost blocat. Măsura vine după ce și canalul Hamas a fost blocat, în urmă cu ceva timp.

UPDATE 1 noiembrie, ora 08.44 - Surse regionale citate de BBC declară că punctul de frontieră Rafah, de la graniţa Gazei cu Egiptul, s-ar putea deschide miercuri, pentru a permite palestinienilor răniţi să primească tratament în Egipt.

UPDATE 1 noiembrie, ora 08.27 - Armata israeliană a actualizat lista soldaților care au fost uciși în războiul în curs cu Hamas. Numărul morților este acum de 326, inclusiv 11 soldați care au murit marți în Gaza. Acei soldați aveau toți vârste cuprinse între 19 și 20 de ani.

content-image

UPDATE 1 noiembrie, ora 08.00 - Premierul israelian Benjamin Netanyahu citează Biblia și neagă posibilitatea unei încetări a focului. Continuarea aici.

UPDATE 1 noiembrie, ora 07.30 - Arabia Saudită a condamnat miercuri "cu cea mai mare fermitate" bombardamentul israelian asupra unei tabere de refugiaţi din Gaza, care s-a soldat cu zeci de morţi şi a vizat, potrivit Israelului, un comandant al mişcării islamiste palestiniene Hamas, relatează AFP. Continuarea aici.

UPDATE 1 noiembrie, ora 07.00 - Internetul şi comunicaţiile au fost întrerupte, miercuri, în Fâşia Gaza, a anunţat agenţia palestiniană de telecomunicaţii, potrivit AFP. O asemenea măsură a fost luată și săptămâna trecută, vineri, atunci când Israelul a atacat terestru, maritim și aerian în Fâșia Gaza. Continuarea aici.

UPDATE 1 noiembrie, ora 06.35: Șeful Pentagonului l-a sunat pe omologul israelian: ce i-a cerut să prioritizeze

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, "a subliniat necesitatea de a acorda prioritate siguranţei civililor în cadrul operaţiunilor militare", în timpul unei convorbiri telefonice avute marţi seara cu ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a informat Pentagonul, scrie news.ro.

Comunicatul american este emis la câteva ore după bombardarea de către armata israeliană a unui bastion Hamas din tabăra de refugiaţi de la Jabalia, care s-a soldat cu un număr mare de victime civile, pe lângă luptătorii Hamas.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 1 noiembrie, ora 04.35: Blinken se întoarce în Israel, pe fondul succeselor modeste din inițiativele anterioare

Secretarul de stat american Antony Blinken va efectua vineri a doua sa vizită în Israel de la izbucnirea ostilităţilor cu Hamas, la 7 octombrie, a declarat un oficial israelian pentru The Times of Israel, potrivit news.ro.

Blinken a venit în Israel la 12 octombrie şi a avut o întâlnire de aproape opt ore cu cabinetul de război al premierului Benjamin Netanyahu.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 1 noiembrie, ora 02.30: Criza din Israel dinamitează Planeta: noul val de antisemitism amenință să zdruncine o lume deja instabilă (analiză)

Izbucnirile de antisemitism au fost adesea vestigii ale unor societăți aflate în necazuri profunde și au prevestit că extremismul și violența sunt iminente, relatează CNN într-o analiză.

Așadar, valul de ură globală îndreptat împotriva evreilor – intensificat de răspunsul nediscriminatoriu al Israelului din Gaza la crimele teroriste îngrozitoare ale civililor israelieni de la Hamas, pe 7 octombrie – nu ar trebui privit doar ca o reacție la prăbușirea din nou a Orientului Mijlociu în război.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.