Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 5 iunie 2023 - Aerodromurile ucrainene continuă să fie lovite de Moscova / Noi lupte în Belgorod

epthinktank.eu
razboi ucraina

Rusia continuă să sufere pierderi semnificative în Bahmut, a declarat Oleksandr Syrskyi, comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, în urma unei vizite la trupele din prima linie din oraș. Înaltul comandament militar ucrainean a indicat în raportul său zilnic că, în ultimele 24 de ore, forţele ruse au desfăşurat două operaţiuni nereuşite în zona Bahmut şi au lansat o serie de lovituri aeriene şi atacuri de artilerie asupra localităţilor învecinate. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de luni, 5 iunie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 5 iunie, ora 23.20: 'Se construiește un front intern împotriva lui Zelenski! Lumea e sătulă de el' – Ipoteză incendiară lanastă de un fost consilier prezidențial ucrainean

Se construiește un front intern împotriva președintelui ucrainean Volodimir Zelenski din cauza „incompetenței și eșecurilor guvernului său”, a declarat pe canalul său de YouTube Oleg Soskin, fost consilier al fostului președinte ucrainean Leonid Kuchma.

Continuarea aici

UPDATE 5 iunie, ora 23.15: Răsturnare de situație: după ce a cerut insistent avioane F-16, Ucraina anunță că nu mai are nevoie de ele pentru contraofensiva din vară

În timpul contraofensivei așteptate împotriva forțelor ruse în această vară, Ucraina va renunța la utilizarea avioanelor de vânătoare F-16, dar va folosi toate armele de la sol, a declarat ministrul apărării din Ucraina, Oleksiy Reznikov, într-un interviu acordat NHK, relatează Unian.

Continuarea aici

UPDATE 5 iunie, ora 22.01: Nemților li s-a acrit de Ucraina! Presa germană îl umilește pe Olaf Scholz: A fost huiduit! Semăna cu un vulcan în erupție

Presa germană l-a asemănat pe cancelarul Olaf Scholz cu un "vulcan în erupţie", după ce şeful guvernului a ieşit din rezerva sa obişnuită şi a susţinut cu pasiune şi înflăcărare trimiterea de ajutor militar în Ucraina, după ce a fost huiduit de militanţi anti-război la un eveniment organizat vineri seara în oraşul Falkensee, din apropiere de Berlin.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 5 iunie, ora 21.05: Înalt oficial rus, ucis la Belgorod: serviciul secret al Ministerului Apărăii din Ucraina anunță lichidarea șefului grupului operațional Belgorod

Colonelul rus Andrei Stesev (52 de ani) ar fi fost ucis în luptele din satul Novaya Tavolzhanka din regiunea Belgorod a Federației Ruse, care a fost ocupat de luptători ai Corpului de Voluntari ruși, care luptă de partea Ucrainei, informează Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina.  El a fost șeful grupului operativ Belgorod, potrivit surselor citate.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 5 iunie, ora 20:54: Ucraina are suficiente arme pentru a-și începe contraofensiva (Dmitro Kuleba)

Ucraina are suficiente arme pentru a-și începe contraofensiva împotriva Rusiei, iar operațiunea "va oferi țării victoria de care are nevoie pentru a adera la NATO", a declarat luni ministrul de externe Dmitro Kuleba pentru Reuters, relatează Rador. Aderarea la alianța militară ar fi "probabil" posibilă pentru Ucraina doar după încheierea ostilităților active, a spus Kuleba într-un interviu la Kiev. Kuleba nu a precizat dacă a început contraofensiva când a fost întrebat.

content-image

UPDATE 5 iunie, ora 20:42: Zelenski vrea să-i dea Knockout lui Kliciko: cum încearcă președintele să-l demită pe primar (surse din presa ucraineană)

Biroul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, intenţionează să-l înlăture din funcție pe primarul Kievului, Vitali Kliciko, în același mod ca și pe primarul orașului Cernihiv, Vladislav Atroșcenko, în luna februarie a acestui an, informează publicaţia ucraineană „Strana", citând surse apropiate de chestiune.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 5 iunie, ora 19.17: James Cleverly s-a deplasat la Kiev pentru discuţii despre conflict şi despre summitul NATO

Ministrul britanic de Externe, James Cleverly, s-a deplasat luni în Ucraina, pentru discuţii cu preşedintele Volodimir Zelenski despre viitorul summit NATO, programat în iulie, informează Mediafax.

"Suntem foarte recunoscători pentru susţinerea pe care Marea Britanie a furnizat-o şi continuă să o furnizeze Ucrainei", a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

James Cleverly a vorbit cu Volodimir Zelenski despre pregătirile pentru summitul NATO programat în iulie în Lituania şi despre planul de pace elaborat de Administraţia de la Kiev, conform agenţiei Reuters.

James Cleverly a afirmat, săptămâna trecută, că Ucraina are dreptul "legitim" de a comite atacuri pe teritoriul Rusiei, argumentând că astfel de operaţiuni sunt necesare pentru a respinge invazia rusă, declaraţiile fiind o disociere de poziţia publică a SUA.

Rusia poate considera Marea Britanie "ţintă legitimă" întrucât aprovizionează Ucraina cu armament, a avertizat, în replică, fostul preşedinte Dmitri Medvedev, vicepreşedinte al Consiliului pentru Securitate Naţională.

content-image

UPDATE 5 iunie, ora 18.50: Ucraina dă 'flit' Belgiei în cazul presupuselor arme folosite de grupările rebele în atacurile împotriva Rusiei

Într-un comentariu pentru postul de știri Suspilne, purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare ucrainene, Andrii Iusov, a răspuns la articolele din presă privind presupusa utilizare a armelor de fabricație occidentală de către milițiile ruse anti-Kremlin care luptă de partea Ucrainei. Iusov disculpă Ucraina de orice posibilă vină că armele Occidentale ar fi căzut în mâna grupărilor anti-Kremlin. Belgia este pusă într-o situație cu atât mai delicată, cu cât a ajutat Ucraina cu arme, iar acum ele ar fi fost folosite în atacuri împotriva Rusiei, tocmai din acest motiv premierul belgian a și început o anchetă.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 5 iunie, ora 17.50: Forțele armate ucrainene taxează strategia rușilor din ultimele ore: 'Trebuie să distragă atenția de la înfrângerea de la Bakhmut!'

Ucraina susține că Rusia difuzează informații despre o contraofensivă pentru a distrage atenția de la noile pierderi în apropiere de Bakhmut. Viceministrul ucrainean al apărării a afirmat că informațiile rusești potrivit cărora Ucraina a început o contraofensivă au scopul de a distrage atenția de la pierderile suferite de Rusia în regiunea Bakhmut.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 5 iunie, ora 17.21: CNN face dezvăluiri incendiare! Banii fac minuni! Ucraina a infiltrat agenţi de sabotaj în interiorul Rusiei şi le oferă drone pentru a organiza atacuri

Ucraina şi-a format o reţea de agenţi şi simpatizanţi în interiorul Rusiei care să efectueze acte de sabotaj împotriva unor obiective ruseşti şi a început să le furnizeze drone pentru a organiza atacurile, au declarat pentru CNN mai multe persoane din serviciile secrete americane.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 5 iunie, ora 17.03: Fals discurs al lui Putin, transmis la radio în Rusia: 'Frați și surori, la 4 dimineața trupe ucrainene cu sprijin NATO au invadat Kursk, Belgorod și Briansk'

În regiunile ruse Rostov, Belgorod și Voronej a fost difuzat la posturi locale un discurs fals al lui Vladimir Putin în care șeful statului le cere rușilor să evacueze localitățile din cauza invaziei armatei ucrainene, conform Ukrainskaia Pravda.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 5 iunie, ora 16.50: (Document) – Prima 'dovadă concretă' că Iranul a vândut muniție Rusiei pentru războiul din Ucraina (surse pentru Sky News)

Un presupus contract de armament văzut și publicat de postul Sky News oferă prima „dovadă concretă” că Iranul a vândut muniție Rusiei pentru războiul din Ucraina, a afirmat o sursă de securitate bine informată pentru postul TV. Kievul și Londra au declarat că intenționează să investigheze autenticitatea materialului și că vor lua măsuri dacă se va dovedi că acesta este credibil.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 5 iunie, ora 16.20: Armata SUA taie elanul contraofensivei ucrainene: 'E prea devreme pentru a spune ce rezultate se vor produce!'

Cel mai important general american a declarat luni pentru CNN că, deși Ucraina este "foarte bine pregătită" pentru o contraofensivă împotriva Rusiei, este "prea devreme pentru a spune ce rezultate se vor produce".

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 5 iunie, ora 15.55: Oamenii lui Serghei Șoigu anunță că au blocat un nou atac la Belgorod: Teroriștii ucraineni au bombardat intensiv

Ministerul rus al apărării a afirmat luni că forţele ruse au zădărnicit o tentativă a forțelor ucrainene de a pătrunde pe teritoriul rus în apropiere de Novaia Tavoljanka, în regiunea de frontieră Belgorod.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 5 iunie, ora 15.50: Ministerul de Externe al Rusiei a salutat eforturile țărilor pentru o reglementare pașnică în Ucraina

Moscova salută eforturile oricăror state îndreptate spre o soluționare pașnică a crizei ucrainene, a anunțat, luni, adjunctul ministrului rus de externe Andrei Rudenko, comentând informația privind planul Indoneziei pentru o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina, scrie TASS, relatează Rador. "Salutăm eforturile oricăror state care vizează o soluție pașnică a acestui conflict" - a spus diplomatul rus. "Din câte știu, nu avem informații oficiale despre asta, dar am auzit despre asta din informaţiile din presă" - a adăugat Rudenko. Anterior, ministrul indonezian al apărării, Prabowo Subianto, a propus un plan de soluționare pașnică a conflictului din Ucraina, care include, în special, încetarea focului, crearea unei zone demilitarizate și desfășurarea forțelor de menținere a păcii ONU. Inițiativa a fost prezentată, sâmbătă, în timpul discursului său susţinut la conferința de securitate "Dialogul Shangri-La", desfășurată în Singapore.

content-image

UPDATE 5 iunie, ora 15.42: Kievul a luat foc după ce Moscova a anunțat că i-a spulberat contraofensiva

Rusia a declarat luni că forţele sale au zădărnicit o ofensivă ucraineană majoră în cinci puncte de-a lungul frontului din regiunea ucraineană Doneţk şi că au fost ucişi sute de soldaţi inamici, în timp ce Ucraina a acuzat Moscova că răspândeşte minciuni.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 5 iunie, ora 15.15: Rușii se împușcă între ei în Ucraina: Evgheni Prigojin susține că trupele Wagner au fost atacate de militari ruși 'din antipatii personale'

Serviciul de presă al lui Evgheni Prigojin, Concord, a publicat luni un raport al comandantului brigăzii de inginerie și deminare a Wagner, în care afirmă că, pe 17 mai, luptătorii Wagner s-au angajat în luptă cu militarii Ministerului rus al Apărării, după ce asupra lor s-au tras focuri de armă din satul Semigorie, din districtul Bahmut, scrie Meduza, conform Rador.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 5 iunie, ora 15.11: Ultimele evoluţii din Ucraina par să reflecte începerea mult aşteptatei contraofensive ucrainene (BBC)

Ministerul rus al apărării a anunţat că au avut loc lupte în mai multe zone din sudul şi estul Ucrainei, în ceea ce pare a fi o escaladare semnificativă a conflictului. Ministerul rus al apărării a precizat că, începând de duminică, forţele ruse au respins mai multe atacuri, inclusiv în zonele ocupate de Rusia în Doneţk, Lugansk şi Zaporojie. Ultimele evoluţii din Ucraina par să reflecte începutul mult aşteptatei contraofensive ucrainene. Au fost luni întregi în care forţele ucrainene au testat diferite puncte ale liniei de front, au fost, de asemenea, valuri de atacuri ale forţelor ruse, subliniază BBC, relatează Rador.

content-image

UPDATE 5 iunie, ora 14.02: Cum a devenit Austria fortăreaţa alpină a lui Vladimir Putin (analiză Politico)

Continuarea AICI

UPDATE 5 iunie, ora 13.06: Prigojin anunță dezastrul pentru Rusia: ucrainenii au recucerit un punct crucial la Bahmut

Continuarea AICI

UPDATE 5 iunie, ora 12.43 Ministerul rus al Apărării: Ucraina a lansat o contraofensivă pe cinci direcții

Continuarea AICI

UPDATE 5 iunie, ora 12.07: Ucraina nu va folosi avioanele F-16, în timpul contraofensivei

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a declarat că, în timpul contraofensivei din această vară, Ucraina nu va folosi avioane de vânătoare F-16, însă va implica în lupte toate armele terestre. În timpul unui interviu acordat postului public japonez NHK, Reznikov a fost întrebat despre avioanele F-16, pe care Ucraina încearcă de mult timp să le obțină, însă ministrul a subliniat că acestea nu vor schimba situația în cursul acestei veri.

Unele țări occidentale lucrează deja la pregătirea măsurilor prin care piloţii ucraineni să fie antrenaţi pe avioane F-16, dar ministrul Reznikov a menționat că acest proces va dura ceva timp. În plus, a subliniat oficialul, Ucraina mai trebuie să convină cu partenerii asupra unor măsuri care să presupună implicarea inginerilor și a personalului tehnic care să poată întreține și repara aceste aeronave. Potrivit lui Oleksi Reznikov, Ucraina va fi pregătită să desfășoare avioane F-16 în această toamnă sau la iarnă.

UPDATE 5 iunie, ora 11.47: Cardianul Matteo Zuppi, trimis de papa Francisc pentru a media pacea în Ucraina

Cardinalul italian Matteo Zuppi, căruia Papa Francisc i-a încredințat o misiune de menținere a păcii în Ucraina, va vizita Kievul în perioada 5-6 iunie - potrivit unui comunicat publicat de serviciul de presă al Sfântului Scaun. Vaticanul transmite că scopul principal al vizitei cardinalului la Kiev este acela de a "asculta cu atenție autoritățile ucrainene cu privire la posibilele modalități de a obţine o pace justă și de a sprijini gesturile de umanitate, care vor ajuta la atenuarea tensiunilor".

UPDATE 5 iunie, ora 11.26: Întârzierea contraofensivei ucrainene îi obosește pe ruși

Şefa centrului de presă al Comandamentului Operațional "Sud" din Ucraina, Natalia Humeniuk, susţine că invadatorii ruși dau semne de epuizare morală, din cauza așteptării prea îndeluntate a contraofensivei pregătite de forţele ucrainene.

Potrivit acesteia, rușii nu știu în ce direcție se va desfășura contraofensiva și mențin 450 de kilometri de front într-o continuă tensiune. "În plus, ocupanții sunt foarte îngrijorați că acțiunile și propaganda noastră ajung adânc în Crimeea. Le observăm în mod constant manevrele - rușii sunt nervoși și nu stau într-un anumit loc și îşi întăresc constant fortificaţiile, iar, în unele cazuri, recurg la dezertare. Toate acestea vorbesc despre instabilitatea lor morală și psihologică" - a subliniat Humeniuk.

UPDATE 5 iunie, ora 11.18:  După ce s-au lăudat că ucrainenii se fac de rușine, rușii anunță dezastru în Crimeea: rețelele de televiziune au picat!

Continuarea AICI

UPDATE 5 iunie, ora 10.55: După ce s-au lăudat că ucrainenii se fac de rușine, rușii anunță dezastru în Crimeea: rețelele de televiziune au picat!

Continuarea AICI

UPDATE 5 iunie, ora 10.03: Conducerea militară rusă se confruntă cu reproșuri interne după raidurile partizanilor ruși în Belgorod (ISW)

Continuarea AICI

UPDATE 5 iunie, ora 09.16: Toți soldații mobilizați de Vladimir Putin pentru 'Operațiunea specială' au murit în Ucraina

Continuarea AICI

UPDATE 5 iunie, ora 08.14: Dictatura devine feroce în Rusia: peste 100 de susținători ai lui Navalnîi au fost arestați la foc automat

Continuarea AICI

UPDATE 5 iunie, ora 07.04: Contraofensiva ucrainenilor a început cu un eșec: rușii au respins un mare atac

Continuarea AICI

UPDATE 5 iunie, ora 05.40: Americanii dezvăluie strategia forțelor armte ucrainene în contraofensivă: lovituri fulger și recuperarea teritoriilor strategice

Statele Unite consideră că foarte așteptata contraofensivă ucraineană va duce la recucerirea de către Kiev a unui "teritoriu semnificativ din punct de vedere strategic", a declarat Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui american Joe Biden, informează CNN, scrie Rador.

"Exact cât de mult, în ce locuri, asta va depinde de evoluțiile de pe teren, pe măsură ce ucrainenii vor demara această contraofensivă - dar noi credem că ucrainenii vor avea succes în această contraofensivă", a spus Jake Sullivan pentru Fareed Zakaria de la CNN.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 5 iunie, ora 04.40: VIDEO - Zelenski promite lovituri la temelia Rusiei: 'Se vor face paşii necesari!'

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică, într-un discurs, că va veni vremea când copiii din lume vor fi protejaţi de “un asemenea rău precum răul rusesc” şi de agresiuni.

“Operaţiunea de salvare din oraşul Pidhorodne, regiunea Dnipro, unde o rachetă rusă a distrus case, a fost deja finalizată. 25 de persoane au fost rănite, dintre care cinci copii. DavId, care are 6 ani, este în stare gravă şi internat. Denis, de 11 ani, este şi el în stare gravă şi internat la spital. Oleksandr, de 15 ani, este şi el în stare gravă. Liza, în vârstă de 17 ani, urmează tratament în ambulatoriu. Kira, în vârstă de 10 ani, are o rană provocată de mină, urmează un tratament în ambulatoriu. Este dureros să vezi asemenea ştiri. Liza, o fetiţă de 2 ani, a fost ucisă de această rachetă rusească. Probabil o rachetă Iskander. Condoleanţe familiei şi prietenilor... Teroarea rusă a luat viaţa a sute dintre copiii noştri şi din 24 februarie, pe durata războiului, ştim sigur că 485 de copii au fost ucişi. Acesta este un număr pe care îl putem confirma oficial, cunoscând datele fiecărui copil.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 5 iunie, ora 01.00: Ucraina anunță semnul contraofensivei: 'Psss... Taci! Planurile iubesc tăcerea'

Ministerul Apărării al Ucrainei nu va anunța începerea acțiunilor contraofensive ale Forțelor Armate ale Ucrainei pe front. Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei Hanna Malyar a anunțat acest lucru pe canalul de Telegram, relatează presa de la Kiev

„Planurile iubesc tăcerea. Nu va fi niciun anunț de începere", a scris Malyar și a publicat videoclipul de mai jos.

Pe film, soldații ucraineni arată un gest de „taci”, cu degetul lângă gură. La sfârșitul videoclipului, apar imagini cu avioane de luptă F-16 în aer.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.