Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 8 iunie 2023 - Soldaţii ucraineni, martorii unui moment în care militarii ruşi au fost luaţi de ape

pulaski.pl
razboi ucraina

Un ofițer al forțelor armate ucrainene a relatat că soldații ucraineni au fost martorii unei situații în care militari ruși au fost obligați să se salveze de pe malul estic al fluviului Nipru, după prăbușirea barajului. Sute de mii de oameni din sudul Ucrainei au rămas fără apă de băut, iar evacuările continuă, în timp ce mii de case se află sub ape. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de joi, 8 iunie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 8 iunie, ora 21.56: VIDEO - Ultimă oră: Nu se mai poate asigura răcirea reactoarelor de la centrala nucleară Zaporojie

Nivelul apei din rezervorul Barajului Kahovka, în sudul Ucrainei, nu mai permite asigurarea răcirii reactoarelor centralei Nucleare Zaporojie, anunţă joi operatorul barajului, relatează AFP, informează News.ro

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 8 iunie, ora 21.41: Țările care ajută Rusia să evite sancțiunile: una dintre ele are parteneriat strategic cu România

Rusia se descurcă din ce în ce mai bine în a eluda sancțiunile occidentale privind produsele electronice, afirmă un oficial american, informează Politico. „Până la începutul acestui an, Rusia a putut reimporta anumite categorii cheie de electronice la aproximativ nivelurile de dinainte de război”, afirmă un oficial de top din domeniul sancțiunilor. Interesant e că una din țări e parteneră cu România, ba mai mult: face parte inclusiv din NATO!

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 8 iunie, ora 21.15: Minele plasate în Ucraina şi dispersate de distrugerea barajului Kahovka ar putea reprezenta un pericol timp de mai mulţi ani

Minele de teren plasate în Ucraina şi dispersate de ape, în urma distrugerii barajului Kahovka, în sudul ţării, ar putea reprezenta un pericol grav pentru civili pentru deceniile următoare, a comunicat joi Crucea Roşie, informează Reuters, potrivit Rador. Barajul de mari dimensiuni din epoca sovietică, aflat sub controlul ruşilor, a sărit în aer marţi dimineaţă, inundând o mare parte din zona de război şi punând în pericol vieţile şi mijloacele de trai a zeci de mii de oameni. Ambele părţi implicate în războiul din Ucraina se învinuiesc reciproc pentru distrugerea barajului, în timp ce oficialii susţinuţi de ruşi afirmă că este posibil ca acesta să se fi prăbuşit din interior. Apele au trecut de asemenea peste nenumărate mine plasate în timpul celor 15 luni de război şi nimeni nu ştie unde se află acestea. Ele s-ar putea afla încă pe terenurile minate sau să fi ajuns în mâlul din râu, pe câmpuri, grădini şi drumuri de pe o zonă foarte vastă. "Minele pot, în funcţie de forma pe care o au şi de materialele din care sunt construite, să plutească pe distanţe de kilometri, în aval, (şi) în mod special minele cu corp din plastic pot pluti şi mai mult", a declarat Erik Tollefsen, directorul Unităţii de Contaminare cu Arme din Comitetul Internaţională a Crucii Roşii (CICR). El a afirmat că minele plasate în anii 1940 aflate sub apa mării încă mai sunt uneori funcţionale şi că pericolul nu va dispărea după retragerea apelor din sudul Ucrainei. "Riscul va creşte când apele se vor retrage deoarece resturile vor acoperi eventualele mine. Deci, nu vor putea fi văzute. De aceea această situaţie ne îngrijorează foarte mult".

content-image

UPDATE 8 iunie, ora 20.59: VIDEO - Aproape să fie împușcat: rabinul-șef al Ucrainei, surprins în timpul atacurilor de la Herson

Rabinul șef al Ucrainei, Moshe Azman, a efectuat joi o vizită la Herson, locul în care ruși au lansat în paralel mai multe atacuri.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 8 iunie, ora 20.43: Ucrainenii ar fi încercat să spargă frontul la Zaporojie: Anunțul făcut de Serghei Șoigu

Forţele militare ruse au respins, în cursul nopţii, tentative ale armatei ucrainene de a depăşi linia frontului în regiunea Zaporojie, anunţă ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, citat de agenţiile RIA Novosti şi Reuters, notează Mediafax.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 8 iunie, ora 20.27: Contraofensiva ucraineană induce panică la Moscova: Şoigu cere accelerarea livrării de echipamente militare

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut reducerea timpului de livrare a echipamentelor militare către forţele care luptă în Ucraina, în faţa ofensivei ucrainene pe linia frontului, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 8 iunie, ora 20.11: Tucker Carlson aruncă audiențele și tabuurile în aer: Cel mai probabil ucrainenii au aruncat în aer barajul de la Kakhovka (Video)

Primul episod din noua emisiune a jurnalistului american, fostul prezentator Fox News TV Tucker Carlson, în care spune că ”teroriștii ucraineni” ar fi putut arunca în aer barajul hidrocentralei Kahovka, a înregistrat peste 80 de milioane de vizualizări în 19 ore.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 8 iunie, ora 20.01: Suedia a anunţat joi că a finalizat instruirea soldaţilor ucraineni în vederea utilizării celor 50 de tancuri uşoare CV90

Suedia a anunţat joi că a finalizat instruirea soldaţilor ucraineni în vederea utilizării celor 50 de tancuri uşoare CV90 donate de Stockholm Kievului şi a afirmat că aceştia sunt "pregătiţi pentru front", transmite AFP, informează Agerpres.

Stockholm-ul nu a precizat câţi soldaţi ucraineni au luat parte la acest program. "Din motive de securitate, nu vom dezvălui în acest stadiu detalii despre amploarea sau durata pregătirii", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a forţelor armate suedeze.

Patru companii de infanterie mecanizată au fost instruite în locaţii nedezvăluite din ţară în cursul ultimelor luni, potrivit agenţiei suedeze de presă TT. Mărimea companiilor variază de la o ţară la alta, de la câteva zeci la sute de soldaţi. Suedia a anunţat în ianuarie că va trimite 50 dintre vehiculele sale blindate de luptă în Ucraina. Modelul trimis în Ucraina este CV9040C, echipat cu un tun automat de 40 mm care poate ţinti un "elicopter în zbor staţionar la patru kilometri distanţă", potrivit forţelor armate.

Unii dintre soldaţii ucraineni "nu aveau nicio experienţă cu vehicule de luptă sau tancuri, dar mulţi dintre ei aveau experienţă cu vehiculul de luptă rusesc BMP-1", a explicat unul dintre instructorii suedezi într-un comunicat. Ţara scandinavă s-a angajat, de asemenea, să trimită Kievului sistemul său de artilerie Archer şi rachetele antitanc NLAW. Luna următoare, a anunţat că va trimite, de asemenea, "aproximativ 10" tancuri Leopard 2, precum şi sisteme de rachete antiaeriene IRIS-T şi HAWK. La scurt timp după începutul invadării Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, Suedia a renunţat la doctrina sa de a nu livra arme ţărilor aflate în război, promiţând mii de arme antitanc AT4.

Stockholm a promis apoi Ucrainei un ajutor militar în valoare totală de 16,9 miliarde de coroane suedeze (1,6 miliarde de dolari).

content-image

UPDATE 8 iunie, ora 20.00: Africa de Sud s-a declarat joi dispusă să găzduiască negocieri de pace pentru rezolvarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina

Africa de Sud s-a declarat joi dispusă să găzduiască negocieri de pace pentru rezolvarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina, Pretoria anunţând luna trecută o viitoare misiune de mediere a şase lideri africani la Kiev şi Moscova, transmite AFP, informează Agerpres.

'Trebuie să fim deschişi faţă de posibilitatea ca Africa de Sud să primească summitul de pace aici', a declarat ministrul delegat pe lângă preşedinţie, Khumbudzo Ntshavheni, într-o conferinţă de presă la Pretoria după o reuniune a cabinetului.

Africa de Sud a anunţat luna trecută o misiune de mediere în Rusia şi Ucraina pentru 'găsirea unei soluţii paşnice' la război. Misiunea urmează să înceapă în săptămânile viitoare. Pe lângă preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, delegaţia îi mai cuprinde pe şefii de stat din Republica Congo (Congo-Brazzaville), Egipt, Senegal, Uganda şi Zambia.

Biroul lui Ramaphosa a precizat joi, într-un comunicat, că preşedintele sud-african a discutat prin telefon cu omologul său rus Vladimir Putin, care a 'salutat iniţiativa şefilor de stat africani'.

Ramaphosa declarase deja luna trecută că atât preşedintele rus, cât şi cel ucrainean Volodimir Zelenski şi-au dat acordul pentru a primi misiunea de pace africană.

Continentul african este puternic afectat de creşterea preţurilor la cereale şi de consecinţele războiului dintre Rusia şi Ucraina asupra comerţului mondial.

content-image

UPDATE 8 iunie, ora 19.55: Un comandant rus i-a spus preşedintelui Putin cum au respins forţele sale un atac ucrainean

Un înalt comandant militar rus l-a informat joi pe președintele Vladimir Putin despre modul în care forțele sale au respins un atac ucrainean pe scară largă în regiunea Zaporijjia, din sudul Ucrainei, a informat agenția de presă TASS, scrie Reuters, potrivit Rador. Ministrul apărării, Serghei Șoigu, a declarat joi mai devreme că forțele ruse au rezistat încercărilor aprige de peste noapte ale trupelor ucrainene de a sparge linia frontului din Zaporijjia și le-au provocat pierderi grele. Ministerul rus al Apărării a lansat joi seară un videoclip al unui interviu în care a fost văzut un comandant, generalulul colonel Alexander Romanciuk, explicând modul în care soldaţii ruşi au rezistat în faţa forțelor ucrainene la Zaporijjia.

content-image

UPDATE 8 iunie, ora 19.45: Ultimă oră: Anunțul armatei ucrainene cu privire la contraofensivă

Armata ucraineană a respins joi o relatare din presa occidentală care cita surse anonime afirmând că a declanşat o contraofensivă planificată împotriva forțelor ruse, informează Reuters.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 8 iunie, ora 19.29: Dezastrul provocat de distrugerea barajului Kahovka: Ucraina ar putea pierde milioane de tone de culturi agricole

Ucraina ar putea pierde mai multe milioane de tone de culturi agricole din cauza inundaţiilor provocate de distrugerea barajului Kahovka din sudul ţării, a estimat joi Ministerul Agriculturii de la Kiev.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 8 iunie, ora 19.12: Fostul secretar general NATO: Unele state membre ar putea fi de acord să trimită trupe în Ucraina

Fostul secretar general al Alianței Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, consideră că unele state membre NATO ar putea fi de acord cu introducerea trupelor lor pe teritoriul ucrainean, relatează The Guardian.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 8 iunie, ora 18.22: Războiul în Ucraina intră într-o etapă crucială: Distrugerea barajului Kahovka nu serveşte niciunei părţi (CNN)

Kievul şi Moscova se acuză reciproc pentru distrugerea barajului de la Nova Kahovka, deşi încă nu este clar dacă barajul a fost atacat în mod deliberat ori s-a prăbuşit în urma unei cedări structurale, scrie joi CNN.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 8 iunie, ora 18.06: Rusia răspunde României după decizia de a reduce numărul de diplomați

Rusia va răspunde deciziei României de a reduce dimensiunea Ambasadei Rusiei la București cu peste 50 de persoane. Acest lucru a fost declarat de TASS joi, la Ministerul rus de Externe.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 8 iunie, ora 17.40: Cuvânt interzis în Rusia: doar Vladimir Putin a avut curajul să îl folosescă (analiză Reuters)

De mai bine de 15 luni, Rusia duce în Ucraina un război pe care Kremlinul a refuzat să îl numească război - dar acest lucru se schimbă: preşedintele Vladimir Putin foloseşte tot mai des cuvântul "război", observă Reuters, informează News.ro

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 8 iunie, ora 17.20: Rușii ar fi încercat să-l ucidă pe Zelenski la Herson - Bombardamente pe străzile vizitate de liderul de la Kiev

Forțele ruse ar fi încercat să-l ucidă pe Volodimir Zelenski în timpul vizitei acestuia în regiunile inundate după spargerea barajului de la Nova Kakhova, anunță Nexta. Potrivit sursei citate artileria rusă s-ar fi dezlănțuit asupra străzii vizitate de Zelelenski la scurt timp după acesta a plecat din zonă.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 8 iunie, ora 17.10: Încă o moarte suspectă în Rusia: Un judecător a căzut de la etajul 12 (FOTO)

Judecătorul federal Artem Bartenev, care a lucrat la Tribunalul districtual Kirovski din Kazan, a murit miercuri seara, potrivit presei ruse.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 8 iunie, ora 16.57: O zonă de 600 km2 inundată după distrugerea Barajului Kahovka

Distrugerea barajului Kahovka a inundat o zonă de 600 de kilometri pătraţi în sudul Ucrainei, atât pe malul drept al fluviului Nipru - aflat sub controlul Ucrainei -, cât şi pe malul stâng - ocupat de Rusia -, anunţă joi guvernatorul ucrainean al regiunii Herson, Oleksandr Produkin, relatează AFP, informează NEWS.RO.

”Şase sute de kilometri pătraţi au fost inundaţi în regiunea Herson”, anunţă guvernatorul pe reţele de socializare.

Aproximativ ”32% (din supragfaţa inundată) se află pe malul drept (controlat de ucraineni), iar 68% pe maulul stâng (controlat de ruşi)”, precizează Oleksandr Produkin.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat joi munca salvatorilor ucraineni, într-o vizită în oraşul Herson, sinistrat de inundaţii după distrugerea Barajului Kahovka, situat în amonte, pe fluviul Nipru. ”Sarcina noatră este să protejăm vieţi şi să ajutăm oameni cât mai mult posibil. Mulţumesc salvatorilor şi voluntarilor”, a salutat şeful statului ucrainean pe reţele de socializare.Zelenski apare într-o înregistrare video, publicată împreună cu acest mesaj, discutând cu oficiali.

 

 

 

UPDATE 8 iunie, ora 16.30: Unul dintre cei mai bogați și mai influenți oameni din lume îl laudă pe Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin şi prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman au exprimat aprecieri miercuri, în timpul unei convorbiri telefonice, în privinţa cooperării bilaterale în cadrul grupului de producători de petrol OPEC+.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 8 iunie, ora 16.20: Bucureștiul dă o nouă lovitură Moscovei: Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost informat cu privire la decizia autorităţilor române

Ministerul Afacerilor Externe informează că, din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost informat cu privire la decizia autorităţilor române de a reduce personalul diplomatic şi tehnico-administrativ al Federaţiei Ruse în România prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice şi tehnico-administrative a României în Federaţia Rusă. Astfel, Federaţia Rusă trebuie să reducă numărul de posturi din România cu 51 de poziţii - adică cu 21 poziţii de diplomat şi cu 30 de poziţii de personal tehnico-administrativ, respectiv să reducă personalul aflat efectiv la post în ţara noastră cu 40 de persoane - adică cu 11 diplomaţi şi cu 29 de persoane aparţinând personalului tehnico-administrativ.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 8 iunie, ora 16.10: Maia Sandu a spus că nu va interzice importul de cereale din Ucraina la cererea fermierilor protestatari

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că Guvernul nu intenționează să cedeze în fața fermierilor, care protestează cerând interzicerea exporturilor de cereale din Ucraina, așa cum au făcut multe țări din UE, scrie TASS, potrivit Rador. "Fermierii au anumite probleme, înțeleg contextul. Dar, în același timp, nu putem închide țara noastră pentru Ucraina. (...) Vor protesta, vor negocia, sper că vor găsi niște soluții mai târziu" - a spus Sandu, vorbind, joi, la postul de televiziune "Vocea Basarabiei". Fermierii moldoveni, nemulțumiți de acțiunile Guvernului, au ieșit, miercuri, să protesteze în diferite regiuni ale țării, blocând drumuri cu coloane de tractoare, combine și alte utilaje agricole. Anterior, conducerea Asociației "Forţa Fermierilor", care a organizat protestele, a emis o declarație în care își exprimă nemulțumirea față de negocierile cu Guvernul. Fermierii au cerut restricții temporare la importul de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui din Ucraina, despăgubiri pentru producătorii mici și mijlocii de cereale în valoare de aproximativ 170 de dolari pe hectar, plata restanțelor la subvenții pentru anul trecut și o rambursare a taxei pe valoarea adăugată pentru achiziționarea de combustibil. În plus, fermierii consideră că portul moldovenesc Giurgiulești de la Dunăre ar trebui să exporte doar produse moldovenești de la 1 iulie până la 31 iulie.

Amintim că anterior, Comisia Europeană a impus interdicții la importul anumitor cereale din Ucraina, care vizează eliminarea dificultăților logistice asociate acestor produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Acestea au intrat în vigoare pe 2 mai și vor dura până pe 15 septembrie. Fermierii moldoveni au cerut autorităților să impună o interdicție similară, menționând că marea majoritate a fermierilor mici și mijlocii sunt în pragul falimentului, fiind puternic afectați de secetă, inflație ridicată și creșterea ratelor dobânzilor la credite anul trecut. În plus, prețurile la cereale, porumb și floarea soarelui în țară au scăzut aproape la jumătate. Vicepremierul şi ministrul agriculturii al Republicii Moldova, Vladimir Bolea, a anunțat apoi planuri ale guvernului de a limita importurile de cereale din Ucraina, așa cum au făcut o serie de țări din Europa de Est. În replică, viceministrul dezvoltării economice, comerțului și agriculturii din Ucraina, Taras Kacika, a numit planurile Chișinăului "un pas extrem de neprietenos", care "va duce la interzicerea imediată a tuturor importurilor din Republica Moldova". Ulterior, Bolea a spus că importul de cereale ucrainene nu va fi interzis, întrucât volumele importate din țara vecină sunt mici și nu au consecințe negative pentru fermierii locali. În schimb, autoritățile vor oferi asistență suplimentară fermierilor, a promis el.

content-image

UPDATE 8 iunie, ora 16.00: Autorităţile de ocupaţie ruse din Ucraina au acuzat joi Kievul că a ucis două persoane bombardând un punct de evacuare

Autorităţile de ocupaţie ruse din Ucraina au acuzat joi Kievul că a ucis două persoane bombardând un punct de evacuare, unde echipele de salvare instalate de Moscova îi ajută pe civili să părăsească zonele inundate din apropierea barajului Kahovka distrus, informează France Presse şi Reuters, relatează Agerpres.

Forţele ucrainene "au comis o crimă odioasă astăzi. Au bombardat punctul de evacuare a civililor de la Gola Pristan. Două persoane au murit, inclusiv o femeie însărcinată în vârstă de 33 de ani", a declarat Vladimir Saldo, un responsabil al ocupaţiei ruse în regiunea Herson. "Alte două persoane sunt rănite şi au fost transportate la spital", a adăugat el pe canalul Telegram.

La rândul său, guvernatorul regional ucrainean al oraşului Herson a declarat joi, citat de Reuters, că forţele ruse au bombardat oraşul din sudul Ucrainei şi zonele de coastă din apropiere. Guvernatorul Oleksandr Prokudin a făcut remarcile pe aplicaţia de mesagerie Telegram, în timp ce angajaţii serviciilor de urgenţă încercau să evacueze oamenii în urma inundaţiilor cauzate de distrugerea marţi a barajului Kahovka din apropiere.

Un reporter Reuters la Herson a spus că putea auzi ceea ce părea a fi foc de artilerie, dar nu a putut furniza imediat detalii despre circumstanţe. Rusia a acuzat forţele ucrainene că bombardează echipele de salvare în părţile ocupate de ruşi ale regiunii Herson.

content-image

UPDATE 8 iunie, ora 15.45: Ucraina a atacat ”masiv” barajul Kahovka cu artileria, acuză Rusia la Curtea Internaţională de Justiţie

Rusia a acuzat joi Ucraina, la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), de distrugerea Barajului Kahovka în atacuri ”masive” de artilerie şi respinge acuzaţii ale Kievului potrivit cărora Moscova este de vină de distrugerea barajului, relatează AFP, informează News.ro.

”Regimul de la Kiev nu doar că a lansat atacuri masive de artilerie împotriva Barajului (Kahovka) (...), ci a crescut apa în rezervorul Kahovka la un nivel critic”, a acuzat diplomatul rus Aleksandr Şulghin.

content-image

UPDATE 8 iunie, ora 15.42: Armata ucraineană a început contraofensiva (The Washington Post)

Armata ucraineană a intensificat atacurile pe linia frontului din estul Ucrainei, ceea ce marchează începerea unei etape cruciale a contraofensivei pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia, afirmă surse citate de cotidianul The Washington Post, informează Mediafax.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 8 iunie, ora 15.09: Ungaria și Grecia au blocat cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei

Grecia și Ungaria au blocat noul proiect al celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în cadrul reuniunii Comitetului Reprezentanților Permanenți ai UE, cerând excluderea unor companii de pe lista celor care susțin eforturile Rusiei de a depăși sancțiunile occidentale, a anunțat, joi, postul de televiziune belgian RTBF, scrie TASS, relatează Rador. Totuși, potrivit informaţiilor acestuia, nu există obiecții sistemice din partea țărilor UE la noul proiect de sancțiuni al Comisiei Europene. Anterior, ediția europeană a ziarului Politico, citând surse, a anunţat că discuția pe marginea sancțiunilor a fost amânată cu o săptămână - până pe 14 iunie. "Comisia Europeană a prezentat, miercuri, la o întâlnire a ambasadorilor UE, o nouă versiune a propunerilor (după ce proiectul inițial al celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni a fost blocat în mai - nota TASS) privind sancțiunile împotriva Rusiei, dar aceştia nu au ajuns la un acord. Ambasadorii UE vor relua discutarea acestor propuneri pe 14 iunie" - a informat ziarul, subliniind că diplomații europeni speră să ajungă la un acord final până la summitul UE de la sfârșitul lunii iunie.

content-image

UPDATE 8 iunie, ora 15.08: Guvernatorul regiunii Herson a spus că forțele ruse bombardează orașul

Forțele ruse au bombardat joi orașul Herson, din sudul Ucrainei, și zonele de coastă din apropiere, a declarat joi guvernatorul regional, scrie Reuters, relatează Rador. Guvernatorul Oleksandr Prokudin a afirmat acest lucru pe aplicația de mesagerie Telegram, în condiţiile în care echipele de intervenţie încearcă să evacueze oamenii din zonă, în urma inundațiilor provocate de distrugerea barajului Kakovka din apropiere. Un reporter Reuters din Herson a spus că a putut auzi ceea ce păreau a fi tiruri de artilerie, dar nu a putut oferi imediat detalii. Autorităţile ruse au acuzat forțele ucrainene că îi bombardează pe membrii echipelor de salvare din zonele ocupate de ruși în regiunea Herson.

content-image

UPDATE 8 iunie, ora 15.07: Președintele Ungariei consideră că sancțiunile anti-ruse provoacă mai multe daune Uniunii Europene decât Federației Ruse

Sancțiunile Uniunii Europene impuse Rusiei după începerea operațiunii sale militare speciale în Ucraina, provoacă mai multe daune Europei decât Federației Ruse, scrie TASS, relatează Rador. Această opinie a fost exprimată, joi, de președintele Ungariei, Katalin Novák, într-un interviu acordat ziarul elvețian "Neue Zürcher Zeitung". "Deși sancțiunile au totuşi un impact (asupra situaţiei Rusiei), ele ne fac mai mult rău nouă (UE) decât Federației Ruse. Ar trebui să acordăm o mai mare atenție acestui fapt decât să ne concentrăm pe pedepsirea Rusiei" - a argumentat șeful statului ungar. Aceasta a subliniat, de asemenea, că atunci când se impun sancțiuni, comunitatea trebuie să "caute un echilibru între rațiune și sentimente". Percepția emoțională a ceea ce se întâmplă în Ucraina "nu ar trebui să împiedice o evaluare rațională a efectului" restricțiilor anti-ruse. Nováka subliniat că UE nu ar trebui să "introducă în mod constant noi măsuri împotriva Federației Ruse, fără să ia o pauză" pentru a evalua "ce sancțiuni funcționează, care ar trebui întărite și care nu".

content-image

UPDATE 8 iunie, ora 15.02: Ucraina ar putea pierde mai multe milioane de tone de culturi agricole din cauza inundaţiilor provocate de distrugerea barajului Kahovka

Ucraina ar putea pierde mai multe milioane de tone de culturi agricole din cauza inundaţiilor provocate de distrugerea barajului Kahovka din sudul ţării, a estimat joi Ministerul Agriculturii de la Kiev, informează Reuters, informează Agerpres.

"Fără o sursă de aprovizionare cu apă, este imposibil să cultivi legume. Cerealele şi oleaginoasele vor fi cultivate pe baza unui model cu randament scăzut", a precizat Ministerul Agriculturii de la Kiev într-un comunicat de presă. Potrivit instituţiei, distrugerea barajului hidroelectric Kahovka, situat pe linia frontului dintre forţele ruse şi cele ucrainene, va duce la inundarea a zeci de mii de hectare de tren agricol în sudul Ucrainei şi ar putea transforma cel puţin 500.000 de hectare de teren rămase fără irigaţii într-o zonă de "deşert".

Ministerul Agriculturii de la Kiev a adăugat că terenul inundat va necesita o analiză agro-ecologică completă a condiţiilor din sol şi, în majoritatea cazurilor, vor trebui aplicate proceduri speciale de refacere a solului. Legumele, pepenii, cerealele şi oleaginoasele erau principalele produse cultivate în zona afectată de inundaţii, a adăugat Ministerul ucrainean al Agriculturii.

Ucraina este un mare cultivator şi exportator mondial de cereale şi oleaginoase. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat joi la Herson, de două zile oraş sinistrat în urma unor inundaţii importante generate de distrugerea barajului Kahovka. Potrivit guvernatorului Oleksandr Prokudin, "şase sute de kilometri pătraţi sunt inundaţi în regiunea Herson", iar "32% se află pe malul drept" al fluviului Nipru controlat de ucraineni, în timp ce "68% sunt pe malul stâng", ocupat de ruşi.

content-image

UPDATE 8 iunie, ora 15.00: Aruncarea în aer a conductei de amoniac în Harkov afectează prelungirea acordului privind cerealele, potrivit Rusiei

Aruncarea în aer a conductei de amoniac Togliatti-Odesa în regiunea Harkov, pe care Rusia o atribuie sabotorilor ucraineni, va afecta negativ posibilitatea unei viitoare prelungiri a Acordului ce permite exportul cerealelor prin Marea Neagră, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmite EFE, informează Agerpres.

"Nu poate avea decât un impact negativ", a declarat acesta în cadrul conferinţei sale de presă zilnice prin telefon.

Peskov a precizat că Kremlinul nu cunoaşte amploarea daunelor provocate conductei şi nici ce planuri au autorităţile ucrainene în această privinţă. "Dar ştiţi că această problemă figura în cadrul părţii din acordul (cu privire la cereale) care ne implica. De aceea, spunem, este vorba de un alt moment care complică extrem de mult situaţia privind prelungirea acestuia", a explicat el.

Ministerul rus al Apărării a denunţat miercuri aruncarea în aer a conductei de amoniac rusesc care trebuie livrat în portul Odesa şi de a cărei funcţionare depinde îndeplinirea părţii ruseşti a Acordului privind cerealele, în care Rusia cere deblocarea exportului de alimente şi îngrăşăminte ruseşti. Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a avertizat că atacul ucrainean "nu numai că a eliminat posibilitatea fizică de a transporta amoniac, dar a afectat şi eforturile comune de combatere a ameninţării foametei şi de ajutorare a ţărilor în nevoie".

content-image

UPDATE 8 iunie, ora 14.36: Pericol nou în Ucraina! Inundațiile după distrugerea barajului Kahovka smulg și dispersează mine

Continuarea aici.

UPDATE 8 iunie, ora 13.51: Ucrainenii prezintă dovada că rușii au aruncat în aer barajul Nova Kahovka

Continuarea AICI

UPDATE 8 iunie, ora 13.04: Cel puţin trei persoane au murit înecate în zona inundată după distrugerea barajului Kakovka, în Ucraina

Cel puțin trei persoane au murit înecate în orașul Oleşki, ocupat de Rusia, după ce apele dezlănțuite de prăbușirea barajului Nova Kakovka au inundat "aproximativ 90%" din zonă, a declarat pentru CNN primarul ucrainean în exil al orașului, Evhen Risciciuk. "Trei persoane s-au înecat acolo. Nu știm câți morți vor mai fi, cred că s-ar putea să fie mult mai mulți", a declarat Evhen Risciciuk, care a adăugat că în Oleşki locuiau între 3.500 și 4.000 de persoane, inclusiv "mulți pensionari și persoane imobilizate la pat". "Nu toată lumea a avut posibilitatea de a urca pe acoperiș din interiorul casei", atunci când au năvălit apele, în timp ce alții "stau pe acoperișuri de două zile", a spus Evhen Risciciuk. Anterior, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că forțele ruse au tras asupra salvatorilor care au încercat să ajungă în zonele inundate din părțile ocupate ale regiunii Herson. Între timp, în satele din jurul Oleşki situația este mai complicată, deoarece "sate precum Pravi Solonţi, de exemplu, sunt 100% inundate. Nimănui nu i s-a permis să meargă acolo. Cum ar putea fi salvați oamenii?", a declarat Evhen Risciciuk pentru CNN.

UPDATE 8 iunie, ora 12.35: Volodimir Zelenski a vizitat zonele inundate din Herson

Un teritoriu de circa 600 de kilometri pătraţi din regiunea ucraineană Herson a fost inundat în urma distrugerii barajului de la Nova Kahovka, a afirmat astăzi guvernatorul regiunii. Acesta a precizat că 68% din zona inundată se află în stânga Niprului, în zona controlată de forțele ruse. Nivelul apelor a atins dimineață 5,6 metri în Hertson și continuă să crească, dar autoritățile ucrainene se așteaptă ca până la sfârșitul acestei zile să fie atinsă cota maximă. Zona calamitată a fost vizitată astăzi și de președintele Volodimir Zelenski, care a discutat cu oficiali locali despre operațiunile de salvare, dar și despre posibilitatea refacerii ecosistemului distrus de inundații. Kievul și Moscova se acuză reciproc că ar fi cauzat această catastrofă, dar până acum niciuna dintre tabere nu a prezentat dovezi clare în sprijinul acuzațiilor.

UPDATE 8 iunie, ora 12.01: Ipoteza care aruncă în aer tot ce se știa despre detonarea barajului Nova Kahovka

Continuarea AICI

UPDATE 8 iunie, ora 11.15: Rusia a trimis nave purtătoare de rachete în Marea Neagră

Purtătoarea de cuvânt a centrului de presă al Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, a declarat, joi, că Rusia a trimis în Marea Neagră 13 nave de război, majoritatea fiind purtătoare de rachete.

"Situația meteo rămâne constantă, este încă furtunoasă, dar, în timpul nopţii, rușii au plasat în serviciu de luptă purtătoare de rachete, opt rachete Kalibr fiind gata de utilizare în Marea Neagră. Gruparea totală de nave este formată din 13 unități în Marea Neagră şi două unităţi în Marea Azov" - a explicat Humeniuk.

Potrivit acesteia, sarcina acestui grup de nave inamice este de a efectua misiuni de recunoaștere, folosind drone, pentru a examina situația inclusiv în regiunea sudică Mikolaiv. "Ei (ruşii, n.r.) continuă să folosească drone de tip Orlan, iar noi continuăm să lucrăm asupra lor - două dintre acestea au fost distruse în ultimele 24 de ore" - a adăugat Natalia Humeniuk.

UPDATE 8 iunie, ora 10.38: Șeful Wagner, anunț care provoacă cutremur: Rusia poate lansa un atac nuclear, chiar pe propriul teritoriu

Continuarea AICI

UPDATE 8 iunie, ora 09.57: Preşedintele Bulgariei a condamnat atacul asupra barajului din Kahovka

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a condamnat atacul asupra barajului din Kahovka, regiunea Herson, care pune în pericol mulţi civili şi securitatea centralei nucleare de la Zaporijjia şi reprezintă un risc pentru mediu. Într-o postare pe Twitter, şeful statului bulgar a subliniat că cei care se fac vinovaţi de acest act revoltător trebuie să-şi asume responsabilitatea. Barajul hidrocentralei din Nova Kahovka a fost distrus. Ucraina acuză Rusia că a aruncat în aer barajul, ceea ce a provocat inundaţii de proporţii. Moscova susţine că trupele ucrainene au tras asupra instalaţiei.

UPDATE 8 iunie, ora 09.38: Vladimir Putin a salutat iniţiativa privind o misiune de pace a liderilor africani în Ucraina şi Rusia

Preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a avut o convorbire telefonică cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în cadrul căreia l-a informat cu privire la o viitoare misiune de pace a liderilor africani în Ucraina şi în Rusia, a anunţat preşedinţia sud-africană. Preşedintele Vladimir Putin a salutat iniţiativa şefilor de stat din Africa şi şi-a exprimat dorinţa de a primi misiunea de pace, a adăugat comunicatul preşedinţiei sud-africane.

UPDATE 8 iunie, ora 09.01: Autorităţile din Ucraina raportează primele trei decese în urma inundațiilor provocate de distrugerea barajului din Kahovka

Autorităţile ucrainene anunţă că trei persoane au murit la Oleşki (regiunea Herson), după ce oraşul a fost inundat, în urma distrugerii, de către armata rusă, a hidrocentralei din localitatea Nova Kahovka. "Avem deja o persoană decedată. Alte două persoane au fost aduse acum la spital. Cred că vor mai fi multe. Mulți oameni erau ținți la pat, nu aveau picioare. Cum poate un om fără picioare să urce pe acoperiș?" - a declarat primarul oraşului Oleşki, Evhen Rişciuk. Potrivit acestuia, în seara de 7 iunie, armata rusă a început, în sfârșit, să evacueze oamenii de pe acoperișuri. Oamenii sunt transportaţi la un spital local. "Există o casă de cultură și un adăpost antiaerian în apropiere, dar nimeni nu are voie să intre acolo" - a mai menţionat primarul. Ministrul de interne al Ucrainei, Ihor Klimenko, a declarat, miercuri, că autoritățile ucrainene analizează posibile opțiuni de evacuare a populației din zona ocupată a regiunii sudice Herson. 1.854 de persoane au fost deja evacuate din zona controlată de Ucraina.

UPDATE 8 iunie, ora 08.34: Generalul român cu cea mai înaltă funcție militară din NATO, explicații neașteptate pentru eșecul Rusiei: Putin a fost surprins

Continuarea AICI

UPDATE 8 iunie, ora 07.55: Serviciile secrete acuză Ucraina de sabotajul gazoductului Nord Stream: Zelenski a ieșit să dea explicații

Conducta Nord Stream, care transporta gaze naturale din Rusia către Germania, a fost sabotata de explozii subacvatice pe 26 septembrie şi a devenit inoperabilă, privând Moscova de venituri de miliarde de dolari şi întrerupând ruta gazelor ruseşti către Europa. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat, miercuri, că nu a fost implicat în explozia gazoductului Nord Stream şi nu crede că alţi oficiali ucraineni au jucat un rol, aşa cum susţin mai multe ziare, scrie AFP, informează News.ro.

„Nu am făcut aşa ceva, n-aş face niciodată asta”, a spus preşedintele ucrainean într-un interviu difuzat de mass-media germană Welt-TV şi Bild, care l-a întrebat despre misterul din jurul exploziei gazoductului.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 8 iunie, ora 07.40: 'Monstrul' construit de Ucraina din componente rusești: ce este 'Terminatorul', arma planificată să spulbere blindatele și pe soldații lui Vladimir Putin

Ucraina are răspuns pentru BMPT al Rusiei, mașina care însoțește tancurile: prototipul ucrainean „Terminator” a fost asamblat în Ucraina, iar forțele armate de la Kiev vor să distrugă cu el armata rusă, informează Forbes. De menționat este faptul că Ucraina a capturat un număr semnificativ de tancuri T-62 rusești și vehicule BMP-2 de la forțele rusești, ceea ce oferă potențialul pentru transformarea lor în „Terminator”, arată sursa citată.

Terminatorul ucrainean are o turelă, un tun și un blindaj reactiv. Inginerii sunt pe punctul să-l scoată la testare, însă dacă nevoia o va cere, el o să fie testat direct în bătălie. Mașinăria e un vehicul cu un blindaj gros și o configurație de echipaj formată din comandant, artilerist și mecanic conductor. Cu toate acestea, este important de menționat că acest vehicul nu are un compartiment destinat transportului de trupe, transmite Forbes.

Continuarea aici

 

 

 

UPDATE 8 iunie, ora 07.30: Veste care naște întrebări: NATO anunță că va organiza manevre aeriene de amploare, pe fondul tensiunilor cu Rusia

Peste 10.000 de militari din 25 de state vor participa la manevre aeriene de amploare organizate de Alianţa Nord-Atlantică în Germania, în contextul tensiunilor cu Rusia din cauza războiul din Ucraina, informează site-ul Tagesschau.de, scrie Mediafax.

Exerciţiul militar "Apărător Aerian" ("Air Defender") va începe pe 12 iunie în Baza aeriană Jagel din landul german Schleswig-Holstein şi va dura 12 zile. Vor participa peste 10.000 de militari din 25 de state membre NATO, utilizând 250 de avioane şi elicoptere, inclusiv 100 de aparate aparţinând Gărzii Naţionale din Statele Unite.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 8 iunie, ora 04.50: Zelenski descrie situaţia catastrofală din regiunea Herson: 'Fără salvare, fără apă, pe acoperişuri în aşezările inundate'

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că evacuarea oamenilor din zonele inundate în urma distrugerii barajului de la Kakhovka continuă, chiar sub tirul artileriei ruseşti, informează news.ro.

”Situaţia din partea ocupată a regiunii Herson este cu adevărat catastrofală. Ocupanţii i-au abandonat pur şi simplu pe oameni în aceste condiţii groaznice. Fără salvare, fără apă, pe acoperişuri în aşezările inundate”, arată el. Zelenski cere implicarea organizaţiilor internaţionale, precum Crucea Roşie, pentru a fi salvaţi oamenii din zona ocupată de ruşi a regiunii Herson.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 8 iunie, ora 03.05: Zelenski cere ajutorul Crucii Roșii după distrugerea barajului

Președintele Volodimir Zelenski a declarat, miercuri, că organizaţiile umanitare internaționale trebuie "să ia măsuri imediate" pentru a aborda consecințele distrugerii unui baraj hidroenergetic din Ucraina, informează Rador.

„Este necesar ca organizațiile internaționale, cum ar fi Comitetul Internațional al Crucii Roșii, să se implice imediat în operațiunea de salvare și să ajute oamenii din zona ocupată a regiunii Herson”, a spus Zelenski. „Dacă o organizație internațională nu este prezentă în zona dezastrului, înseamnă că nu există deloc sau că este incapabilă”, a adăugat preşedintele.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 8 iunie, ora 01.00: Rusia recunoaște: Care sunt avantajele exploziei barajului de la Kahovka

Vladimir Saldo, guvernatorul interimar numit de Rusia în regiunea Herson (sudul Ucrainei), a recunoscut miercuri că distrugerea barajului de la Kahovka de pe fluviul Nipru, linia de demarcaţie dintre armata rusă şi cea ucraineană în sudul Ucrainei, avantajează trupele Kremlinului, aşa cum afirmă şi o serie de experţi occidentali, potrivit EFE.

"Din punct de vedere militar, situaţia operativă şi tactică este în favoarea forţelor ruse", a declarat el în cadrul emisiunii Soloviov Live, când a fost întrebat cum va afecta distrugerea centralei hidroelectrice şi inundarea zonei apărarea forţelor ruse în regiunea Herson.

Comentând acuzaţia Moscovei că Ucraina este cea care a distrus barajul, Saldo a spus că Kievul ar fi dorit să distragă atenţia de la "pierderile grele" suferite de forţele sale armate în zona de luptă.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.