Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un medic cardiolog atrage atenția asupra bolilor cardiovasculare: 'Uneori vin brusc şi neaşteptat'

inima

Medicul cardiolog Carmen Gherghinescu a declarat vineri că în perioada pandemiei au avut de pierdut nu numai pacienţii cu boli cronice, "ci şi toţi cei care ar fi fost firesc să intre în programe de prevenţie", arată Agerpres.

Ea a spus că fumatul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea, lipsa activităţii fizice reprezintă principalii factori de risc care duc la apariţia afecţiunilor cardiovasculare, dar şi a altor boli. "Din păcate, în această perioadă de pandemie de pierdut au avut nu numai pacienţii cu boli cronice, ci şi toţi cei care ar fi fost firesc să intre în programe de prevenţie. (...)

Importantă este ereditatea la acei pacienţi sau acei potenţiali pacienţi care au un istoric familiar de diabet, hipertensiune, obezitate, de deces la vârstă tânără, merită atenţie poate mai devreme de vârsta pe care v-am spus-o mai devreme. (...)

Apoi stilul de viaţă. (...) Ne referim la modul de alimentaţie care poate să modifice valorile lipidelor şi valorile glicemiei. (...) Vorbim de factori de risc la cei care nu au deja o boală. (...) Activitatea de 25-30 de minute are roluri benefice. (...) Un alt factor de risc important întâlnit din păcate la populaţie tânără este fumatul", a declarat vineri medicul cardiolog Carmen Gherghinescu în cadrul dezbaterii online: "Stilul de viaţă, un doctor bun pentru sănătatea ta", organizată de DC Media Group.

Potrivit acesteia, semnalele unei afecţiuni cardiovasculare "uneori vin brusc şi neaşteptat". "Acestea sunt durerea de piept sau angina pectorală. Acesta este un semnal care poate să fie începutul unui eveniment dramatic şi poate să apară chiar în momentul instalării unui infarct miocardic. Este acea durere descrisă ca apăsare de intensitate mare, durată prelungită care provoacă o stare de anxietate foarte mare, care se transmite la umeri, în pumni, chiar în mandibulă la nivelul arcadelor dentare, este unul din semnalele de alarmă (...) şi este rapid semnalat. Există şi alte semne de alarmă înşelătoare. O uşoară jenă în piept atunci când mergem puţin mai repede pe un teren înclinat, când urcăm mai repede etajele pe care până de curând le puteam urca fără să simţim nimic neplăcut", a arătat medicul.

Alte semne pot fi scăderea capacităţii de efort şi oboseala care apare neaşteptat de repede, trezirea în timpul nopţii din cauza durerii în piept.

Vicepreşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, Florin Buicu, a susţinut că factorii de risc au un rol important în etiologia şi evoluţia bolilor. "Pentru că vorbeam despre factorii comportamentali de risc care au rol important în etiologia şi evoluţia bolilor. De exemplu peste 25% din bolile cardiovasculare ar putea evitate prin modificarea unui singur comportament de risc - fumatul. (...) Este necesar ca printr-o colaborare între mediul academic, profesioniştii din fiecare domeniu al sănătăţii şi profesioniştii IT să putem dezvolta în componenta aceasta de prevenţie diferiţi algoritmi astfel încât să nu mai ajungem să avem nevoie ca pacientul să fie tratat prin stabilirea conform acestui algoritm a nevoii de screening", a spus Florin Buicu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.