Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Universal Music Group a reușit să retragă o melodie generată de inteligența artificială: erau imitate vocile artiștilor Drake și The Weeknd

Universal

Universal Music Group a obţinut săptămâna aceasta retragerea unei melodii rap generată de inteligenţa artificială (AI), care imita vocile artiştilor Drake şi The Weeknd, însă aceasta nu a încălcat neapărat drepturile de autor, conform unui profesor de drept din Marea Britanie, relatează vineri AFP.

"Nu poţi avea drepturi de autor pentru vocea cuiva", a declarat pentru AFP Andres Guadamuz, care predă la Universitatea Sussex din Marea Britanie.

Creată de un utilizator pe nume @ghostwriter, piesa "Heart On My Sleeve" a devenit virală pe reţeaua de socializare Tiktok şi a fost ascultată de milioane de ori pe Spotify, Apple Music şi alte platforme, înainte de a fi retrasă.

Potrivit profesorului, la fel ca o melodie, versuri sau alte elemente ale unui cântec, timbrul unei voci ar putea fi protejat, "dar acest lucru ar fi problematic", deoarece "drepturile de autor protejează expresia unei idei, care nu este cu adevărat vocea".

Totuşi, specialistul consideră că Universal Music Group a obţinut probabil retragerea piesei pe baza drepturilor de autor, pe baza unor înţelegeri cu platformele de streaming. "De cele mai multe ori, aceste probleme nu au fost rezolvate datorită legii, ci doar pentru că unele case de discuri se plâng platformelor cărora le este cel mai uşor să se conformeze", a afirmat el. Mai ales că Universal Music Group sau Sony sunt, spre exemplu, acţionari minoritari la Spotify.

- Drepturi de imagine -

Alte legi pot, totuşi, să protejeze deja un muzician împotriva copiilor realizate cu ajutorul AI şi, dacă un artist are o anumită personalitate sau o voce aparte, aceste caracteristici pot fi protejate prin dreptul la imagine ("publicity rights" în Statele Unite).

În 1988, actriţa Bette Midler a câştigat un proces împotriva Ford, care a folosit o imitaţie a ei pentru o reclamă. De asemenea, cântăreţul Tom Waits a avut câştig de cauză într-un caz similar împotriva gigantului producător de chipsuri Frito-Lay, în 1993.

Însă, aplicarea acestui drept este "foarte aleatorie", a precizat Andres Guadamuz, unele ţări interpretându-l mai strict decât altele.

Bătălia juridică s-ar putea concentra în cele din urmă pe modul în care sunt antrenate programele de inteligenţă artificială. În cazul falsului single al cântăreţilor Drake şi The Weeknd, au fost necesare numeroase opere ale acestor doi artişti pentru a-i putea imita. "Trebuie să copiezi muzica pentru a antrena AI, iar această copiere neautorizată ar putea încălca drepturile de autor", a explicat profesorul.

"Apărătorii vor spune, totuşi, că aceasta este o utilizare rezonabilă. Ei folosesc aceste copii pentru a instrui maşina, pentru a o învăţa muzica şi apoi le şterg. Va trebui să aşteptăm să vedem cum vor fi judecate aceste cazuri", a adăugat el.

Între timp, va fi dificil de oprit avalanşa de conţinut generat de AI. Chiar săptămâna aceasta, un album care îl imită pe liderul Oasis, Liam Gallagher, a fost răspândit pe reţelele sociale.

"Grupurile vor trebui să decidă dacă vor să atace asta în instanţă, deoarece cazurile de drepturi de autor sunt costisitoare", a precizat Guadamuz.

"Unii artişti s-ar putea, de asemenea, să se bazeze pe tehnologie şi să înceapă să o folosească ei înşişi, mai ales dacă încep să-şi piardă vocea", a anticipat el.

Falsul single al cântăreţilor canadieni Drake şi The Weeknd, generat de AI, a înregistrat milioane de ascultări online după lansarea sa de vineri, determinând casa de discuri Universal Music să ceară retragerea lui şi să ridice problema drepturilor de proprietate intelectuală.

"Am utilizat o AI pentru a crea un cântec al lui Drake cu The Weeknd", a declarat internautul Ghostwriter977 într-un mesaj video în care poate fi văzută o siluetă acoperită cu un cearşaf alb şi purtând ochelari de soare. "Este abia începutul", a scris el pe pagina lui de TikTok.

Utilizarea AI în muzică face obiectul unei dezbateri în industria muzicală, unii dintre reprezentanţii săi denunţând derapajele juridice pe care le generează inteligenţa artificială, iar alţii lăudându-i realizările.

David Guetta a folosit recent AI pentru a crea o voce asemănătoare cu cea a rapperului Eminem în unul dintre show-urile sale. Celebrul DJ nu a comercializat însă acel single şi a declarat pentru BBC că voia să deschidă "discuţia pentru o conştientizare" a acestei chestiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.