Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vaticanul trage un mare semnal de alarmă: Libertatea religioasă este în PERICOL, în Europa

amazonaws.com
cardinal vatican

Un cardinal european a spus că marea problemă cu care continentul se va confrunta în viitor o constituie atacurile împotriva libertății religioase. Într-un interviu din 16 iunie 2021 pentru ACI Stampa, Cardinalul Jean-Claude Hollerich a declarat că consideră că „problema libertății religioase va fi marea problemă a viitorului în Europa”.

„Nu există o persecuție a Bisericii: ar fi prea mult să spunem aceasta. Dar în unele țări există, la diferite niveluri, mici atacuri împotriva libertății religiei, și trebuie să fim în gardă”. Cardinalul Hollerich este Arhiepiscop de Luxembourg și președinte al Comisiei Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE). El și alți membri ai COMECE s-au întâlnit cu Papa Francisc și alte oficialități din Vatican în Roma, în săptămâna anterioară.

COMECE, înființată în 1980, este alcătuită din Episcopii delegați de către Conferințele Episcopale ale celor 27 state membre ale Uniunii Europene. Anul trecut, COMECE a luat poziție împotriva închiderii forțate, pe termen lung, a bisericilor în timpul pandemiei de coronavirus, din perspectiva drepturilor la libertatea religiei și la libertatea cultului. COMECE a reafirmat „că orice erodare a drepturilor fundamentale în actualul context de urgență, inclusiv a libertății religiei, nu trebuie să devină noua normă. Aceste drepturi trebuie să fie deplin restabilite cât mai curând posibil”.

Vorbind pentru ACI Stampa, Cardinalul Hollerich a spus că numărul de catolici care pot participa la Liturghie în Belgia în timpul pandemiei este „ridicol”. El a criticat și restricțiile din Irlanda cu privire la Liturghiile publice. Cardinalul a spus că în aceste două țări Biserica „are o reputație proastă”. „Trebuie să se formeze o imagine corectă despre Biserică, pentru a reconstrui credibilitatea”, a spus el. „După cazurile de abuz sexual, acest lucru este urgent pentru societate, dar și pentru credincioși, pentru că mulți și-au pierdut toată speranța în Biserică. Acest lucru trebuie să se schimbe, trebuie să devenim foarte smeriți și să facem tot ce ne stă în putință, cu mare transparență”.

Cardinalul Hollerich a spus că COMECE monitorizează în prezent un raport înaintat Parlamentului European care urmărește recunoașterea unui „drept la avort” și redefinirea obiecției de conștiință ca „refuzarea îngrijirii medicale”. Raportul este o încercare „de a face Parlamentul European să voteze pentru avort ca drept uman și împotriva libertății de conștiință în instituții. Este clar că nu putem fi de acord”.

Raportul, care a fost prezentat Parlamentului European de politicianul croat Predrag Fred Matić, va fi dezbătut în 23 iunie, iar a doua zi va fi votat. „Cred că trebuie să arătăm clar că aprobarea unui astfel de raport este împotriva subsidiarității, deoarece avortul este un subiect al legislației naționale, nu europene”, a declarat Cardinalul Hollerich. „Ar fi așadar un păcat grav ca Uniunea Europeană să nu respecte subsidiaritatea despre care vorbește întotdeauna”. Cardinalul a spus că crede că acesta este cel mai bun argument pentru a convinge politicienii Uniunii Europene să voteze împotriva propunerii făcute de raport, conform catholica.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.