Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ - Parlamentul îi cere ministrului Justiţiei să ia măsuri împotriva procurorului general

breaking news stiripesurse.ro

Comisia de anchetă parlamentară privind alegerile din 2009 solicită ministrului Justiției, Tudorel Toader, să "uzeze de autoritatea sa pentru a debloca situația gravă apărută în urma refuzului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de a pune la dispoziția Comisiei speciale de anchetă o copie a dosarului nr. 213/P/2017". Comisia îi cere ministrului să demareze un control la Ministerul Public şi să sesizeze Inspecţia judiciară.

Vezi şi: Ce au descoperit inspectorii ITM la fabrica din Prahova unde angajaţii erau umiliţi. Amenzi de mii de lei

"Reamintim că Procurorul General al României, domnul Augustin Lazăr, a refuzat cererea Comisiei de anchetă prin adresa nr.1792/C/2017 din data 14.07.2017 interpretând în mod eronat prevederi din Codul de procedură penală, Constituție și decizii ale CCR. Comisia parlamentară de anchetă a revenit cu o nouă solicitare demontând juridic toate motivele invocate de acesta. De asemenea, în loc să ”colaboreze în realizarea anchetei parlamentare” așa cum stabilește Decizia Curții Constituționale nr. 430/2017 la pct. 35, domnul Augustin Lazăr a emis 2 postări pe pagina de Facebook a Ministerului Public și un comunicat de presă în care își arogă atribuții ale Curții Constituționale încălcând două decizii ale acestei instituții, respectiv Decizia nr. 428/2017 și 430/2017. În plus, Procurorul General solicită CSM ca la rândul său să exercite atribuții care îi revin Curții Constituționale și să încalce deciziile amintite mai sus. Comisia parlamentară a solicitat CSM să respingă solicitările domnului Augustin Lazăr, lucru care s-a și întâmplat, Consiliul Superior al Magistraturii respingând TOATE solicitările Procurorului General", afirmă preşedintele comisiei, Oana Florea.

Potrivit comisiei, Augustin Lazăr, în exercitarea funcției de procuror general, persistă în a refuza solicitarea Comisiei, încălcând:

- principiul cooperării loiale dintre instituții;

- principiul loialității față de Constituție;

- Art. 1 alin.(5) din Constituţie: ”În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.”

- Art. 61 alin.(1) din Constituţie: ”Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării”

- Art. 54 alin.(2) din Constituţie:”Cetăţenii cărora le sunt încredinţate funcţii publice, precum şi militarii, răspund de îndeplinirea cu credinţă a obligaţiilor ce le revin şi, în acest scop, vor depune jurământul cerut de lege”

- Art. 131 alin.(1) din Constituţie: ”În activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.”

- Deciziile Curții Constiționale nr 411, 428 și 430/2017

"Ținând cont de toate aceste aspecte și în situația în care se consideră că trebuie să se limiteze la rolul ministrului Justiției precis ”trasat prin legile speciale care reglementează statutul magistraţilor şi organizarea judiciară”, rol enunțat chiar de către domnul Tudorel Toader în adresa nr. 4/60514/2017, înregistrată la Comisia specială de anchetă cu nr. 4C-30/51 din 04/08/2017, SOLICITĂM MINISTRULUI JUSTIȚIEI:

1. Să inițieze ”in extremis” exercitarea unui control care să vizeze modul de îndeplinire de către domnul Augustin Lazăr a atribuţiilor sale de serviciu, în calitate de Procuror General.

2. Conform art.44 alin.(4) coroborat cu art.45 alin.(1), în calitate de titular al acțiunii disciplinare să sesizeze Inspecția Judiciară în legătură cu exercitarea de către domnul Augustin Lazăr a funcției de Procuror General", se mai arată în comunicatul comisiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.