Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ecuadorul MUŞCĂ din pădurea amazoniană prin deschiderea unei exploatări petrolifere

Ecuadorul a început miercuri exploatarea petrolului dintr-un bloc situat parţial în parcul amazonian Yasuni, rezervaţie mondială a biosferei, ceea ce a dus critici din partea ecologiştilor şi a apărătorilor drepturilor populaţiei indigene, informează agenţia France Presse.

După ani de dezbateri cu privire la exploatarea petrolului în această regiune, întreprinderea de stat Petroamazonas a început să pompeze petrol din blocul ITT, care are 1,7 miliarde de barili din cele 4 miliarde de barili cât sunt rezervele estimate ale Ecuadorului, cel mai mic membru al organizaţiei ţărilor exportatoare de petrol (Organization of the Petroleum Exporting Countries, OPEC).

"Astăzi începe o nouă eră, un nou orizont de petrolier pentru toţi ecuadorienii", a declarat presei vicepreşedintele Jorge Glas.

"În prezent, am ajuns la 23.000 de barili pe zi, cu mult peste ce a fost planificat iniţial", a menţionat oficialul.

Citeşte şi: Doi suspecţi de TERORISM, arestaţi la LONDRA. Un atac este EXTREM de posibil în capitala britanică

Preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a încercat în urmă cu câţiva ani o campanie mondială vizând compensarea prin ajutoare externe de 3,6 miliarde de dolari a non-exploatării depozitului în numele protecţiei mediului şi al limitării emisiilor de gaze cu efect de seră, aminteşte AFP.

Dar această campanie s-a soldat cu un eşec şi cum ţara suferea din cauza scăderii preţurilor, lucrările de forare în blocul ITT au început în luna martie a acestui an.

Citeşte şi:SCANDAL în Moldova după apariția materialelor antiromânești răspândite de Igor Dodon/ DOCUMENT

Anunţul privind începerea operaţiunii nu a fost bine primit de ecologişti: "Populaţiile izolate şi natura vor fi cele mai vulnerabile", a comentat pentru AFP preşedintele organizaţiei 'Accion Ecologica', Esperanza Martinez.

"Prejudiciul este enorm", a subliniat ea.

Citeeşte şi: Un important şef de stat este deconspirat: A fost SPION KGB

Cu toate acestea, unele comunităţi indigene susţin această nouă activitate: "Vrem ca ea să continue aici, pentru că ne dă mai multe locuri de muncă", a declarat pentru AFP Miguel Grefa, un indigen quechua prezent la ceremonia de inaugurare.

Educadorul intenţionează să ajungă la o producţie de petrol de 300.000 de barili pe zi în blocul ITT, până în anul 2022, mai notează AFP, potrivit agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.