Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UNPR îi face în ciudă lui Dragnea. Cu cine negociază astăzi progresiștii pentru toamnă

evz.ro
dragnea

Liderii UNPR continuă discuțiile pe  două fronturi politice. Deși, recent,  social-democratul   Liviu Dragnea l-a muștruluit pe liderul UNPR, Valeriu Steriu pentru  vizita la cartierul general al liberalilor din Modrogan,  acesta  din urmă  atrecut peste perdaf  cu zâmbetul pe buze și a  trecut de la    discuțiile exploratorii și   tatonări la adevărate   negocieri cu liderii PNL.

Săptămâna trecută, iemdiat  după ce a  aflat de descinderea lui  Steriu  la PNL, Liviu Dragnea făcea  cunoscută propria sa  variantă asupra lucrurilor după o discuție de câteva ore cu liderul UNPR.  "Eu am înţeles, aşa am tradus eu, că a primit o ofertă de la PNL pe care a declinat-o. Am înţeles, de asemenea, că a acceptat din bun-simţ să se întâlnească cu cei de la PNL, cu cei doi semipreşedinţi. Am discutat şi despre un proiect pentru la toamnă pe care o să-l operaţionalizăm în perioada următoare, după ce se termină aceste constituiri de consilii locale şi judeţene", spunea atunci Liviu Dragnea.

UNPR poate a declinat oferta  liberală , dar cu siguranță nu a închis și negocierile cu acest partud, Steriu va   avea  astăzi, în jurul  prânzului, o  nouă rundă de  negocieri  cu PNL privind unele majorități locale și, mai ales,  forma în care UNPR   ar putea  colabora  cu PNL în perspectiva  toamnei,  susțin  surse liberale. Întâlnirea   cu Alina  Gorghiu și Vasile Blaga ar putea avea loc la Parlament, într-unul  din birourile  parlamentare, dar locul nu este  încă  bătut în cuie.

Așa  cum  știripesurse.ro  anunța recent, UNPR face  tot posibilul  pentru a-și juca  cât mai bine cărțile care  să-i asigure  supraviețuirea în Parlament.  Scorul obținut la  locale i-a transformat  în vioara a a doua în relația  cu PSD, dar numărul actual de parlamentari îi  face  să creadă pe liderii progresiști să sa creadă  că mai  încă un atuu în mânecă pentru a forța mâna  partenerilor  social-democrați.

Progresiștii sunt  departe de scorul pe care  și l-au  fixat la alegerile locale. 2,49% pentru primării 2,93% pentru consilii locale și 2,47% pentru consilii județene. Această situație îi dezavantajează pe oamenii  lui Gabriel Oprea în negocierile preconizate cu PSD pentru liste  comune la  viitoarele alegeri parlamentare. Dacă înainte de loacle se ajunsese la un acord de principiu penttu liste comune prin  care  conducerea din Kiselleff 10  era  dispusă  să acorde  UNPR 20 de locuri  eligibile pe lista sa de candidați - 12 pentru Camera  Deputaților și 8 pentru Senat, după data de 5 iunie,  aceste promisiuni s-au diluat. Liderul PSD,  Liviu Dragnea dă semne că nu are  niciun gând să  facă liste comune cu  vreun alt partid pentru alegerile din toamnă. Cel mult să-și sprijine, eventual, partenerii  din ALDE și UNPR să intre pe picioarele lor  în Parlament prin oferirea de posturi  de vicepreședinți de CJ-uri sau de viceprimari  în schimbul aportului celor două  partide pentru alcătuirea de majorități locale.
Pentru Steriu și ai lui,  este  vorba de  supraviețuire politică. Un eventual  eșec la parlamentare care ar echivala cu  neintrarea în Parlament, ar provoca   disoluția  acestui partid, creat artificial. Puținii săi aleși locali ar prefera  să facă jocurile partidelor mari, iar lipsa de reprezentare legislativă ar lipsi progresiștii de instrumentul favorit,  negocierea majorității parlamentare cu  partidul care oferă  cel  mai mult la  masa negocierilor.
Progresiștii sunt  îngrijorați  și de  zvonul potrivit  căruia Dragnea și-ar dori  numai intrarea  celor de la ALDE în Parlamentul viitor. Conform unor  surse din PSD, oamenii lui Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin sunt  considerați mai de încredere decât  cei ai lui Gabriel Oprea și mai capabili să  strângă voturi. La alegerile din 5 iunie, ALDE  a avut un scor de puțin peste 6%,  și este perceput de cei din Kiselleff că au  potențial de creștere.
De altfel, cei de la ALDE sunt mai folositori pentru planurile lui Dragnea din toamnă: pot  fi opuși în continuare  liberalilor pe culoarul electoral de dreapta și pot  rupe  voturi de la noul PNL, în timp ce  progresiștii,  dacă  vor  fi siliți să candideze singuri la alegerile generale, ar afecta ținta  de peste 40% pe care  conducerea social-democrată caută să o atingă pentru a-și negocia  ulterior o alianță confortabilă numai cu ALDE și minoritățile naționale.

Progresiștii nu au de ce  să susțină un astfel de plan.  Drept urmare,  lui Steriu nu  i-a mai rămas decât  să joace  cartea jocului dublu  pentru a  forța  mâna PSD. În cel puțin 5 consiliii județene,  PSD nu poate face majoritatea fără UNPR, iar în Parlament, la toamnă,  Dragnea nu se mai poate baza pe o majoritate   confortabilă fără UNPR, mai ales  după ce  peste  40 de deputați și senatori social-democrați au câștigat diferite mandate dea leși locali, de la primării până la  funcții de consilieri  locali și  județeni.

Potrivit unor surse din UNPR, ținta  negocierilor duble purtate cu PSD și PNL în paralel constă în  maximizarea numărului de  locuri eligibile pe care le poate  oferi fiecare din aceste partide pe liste comune altfel încât să se poată asigurare supraviețuirea  propriilor grupuri  parlamentare în viitorul legislativ. Deocamdată, oferta liberală este  sensibilă mai mică decât cea negociată anterior cu  PSD, de doar 15-17 locuri, dar progresiștii speră ca  prin menținerea acestei  uși deschise să forțeze mai degrabă mîna social-democraților și să-i determine să  vină cu o  contraofertă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.