Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bundestagul german a adăugat Republica Moldova pe lista țărilor sigure pentru a reduce numărul cererilor de azil, care sunt aproape întotdeauna respinse

Bundestag
Bundestag

Bundestagul german a adoptat un proiect de lege prin care a adăugat Republica Moldova și Georgia pe lista statelor sigure, în încercarea de a reduce numărul cererilor de azil, care sunt aproape întotdeauna respinse, scrie DW. Proiectul de lege a fost adoptat joi, 16 noiembrie, cu o largă majoritate, doar Partidul Stângii votând împotrivă.

Potrivit DW, documentul urmează să fie adoptat de Bundesrat (organul constituțional al Republicii Federale Germania). Ministrul German de Interne, Nancy Faeser, a salutat clasificarea R. Moldova și Georgia ca state sigure, numind-o „un pas important în limitarea migrației ilegale”.

Amintim că guvernul de coaliţie din Germania, la 30 august curent, a inclus R. Moldova şi Georgia pe lista statelor de origine sigură, informează Agerpres.

Cabinetul a adoptat un proiect de lege al ministrului de Interne, Nancy Faeser, ca parte a unei serii de măsuri convenite la o reuniune de două zile a cabinetului la Schloss Meseberg, un castel din afara Berlinului.

Măsura presupune că cererile de azil din aceste state ar putea fi procesate mai rapid şi ar putea duce la expulzări mai rapide pentru solicitanţii respinşi.

Conform datelor ministerului, 99,9% dintre cererile din ambele state au fost respinse în 2022 şi în prima jumătate a anului 2023.

Împreună, acestea reprezintă mai mult de o zecime din totalul cererilor respinse. Aproximativ 8.865 de persoane din Georgia şi 5.218 de persoane din R. Moldova au solicitat azil în Germania anul trecut.

Guvernul lui Olaf Scholz a încercat în acest an să le faciliteze migranţilor calificaţi obţinerea cetăţeniei germane, în încercarea de a uşura deficitul cronic de forţă de muncă.

Dar migraţia rămâne o problemă cu încărcătură politică şi a alimentat ascensiunea partidului de dreapta Alternativa pentru Germania (AFD), care se află în sondaje deasupra majorităţii partidelor tradiţionale şi este pe cale să avanseze la viitoarele alegeri.

Grupul pentru drepturile refugiaţilor Pro Asyl a criticat decizia guvernului cu privire la R. Moldova şi Georgia, spunând că ignoră faptul că Rusia ocupă regiuni separatiste în ambele ţări, ameninţând securitatea.

Pro Asyl a subliniat, de asemenea, ceea ce a prezentat ca regrese ale statului de drept în Georgia şi ale drepturilor LGBTIQ+, precum şi problema libertăţii presei în Republica Moldova.

Georgia a adoptat legi împotriva discriminării şi a infracţiunilor motivate de ură, dar grupurile pentru drepturile LGBT+ spun că există o lipsă de protecţie adecvată din partea celor responsabili cu aplicarea legii, iar homofobia rămâne larg răspândită în această naţiune conservatoare din punct de vedere social din Caucazul de Sud.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.