Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Ucraina - Kremlinul susține că Occidentul ar vrea să-l elimine pe Zelenski: 'Să-ţi fie frică, paiaţă'

Roman Chop/Global Images Ukraine via Getty Images
razboi ucraina

Dinspre SUA a avenit unul dintre cele mai dure avertismente de până acum: directorul CIA, Bill Burns, a avertizat că, dacă SUA nu trimit mai mult sprijin militar, Ucraina ar putea pierde războiul împotriva Rusiei până la sfârşitul anului. Declarația vine în contextul în care, Congresul dezbate dacă va aproba sau nu un pachet de ajutor pentru Kiev, pe care îl amână de luni de zile.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

 

UPDATE 19 aprilie, ora 23.32: Rachete rusești au distrus depozite de cereale în Ucraina, susțin oficialitățile de la Kiev

Rachete rusești au lovit vineri portul Pivdenni din regiunea sudică ucraineană, distrugând depozite de cereale, au declarat președintele Volodimir Zelenski și alți oficiali ucraineni.

Ministerul ucrainean pentru Restaurare a declarat, într-o postare pe Telegram, că atacuri rusești "au distrus instalații de depozitare și bunuri agricole care erau destinate exportului în Asia și Africa".

O persoană a fost rănită în urma atacurilor, în timp ce comandamentul militar din sudul Ucrainei a declarat că acestea au provocat incendii, scrie Reuters.

Zelenski, într-o postare pe X, a arătat că atacurile au fost "parte a unei strategii rusești deliberate" pentru a afecta Ucraina și țările care se bazează pe exporturile sale de alimente.

 

UPDATE 19 aprilie, ora 23.12: Zelenski cere NATO să dovedescă că este aliatul Ucrainei: Anul acesta nu mai putem aştepta să fie luate decizii

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) trebuie să demonstreze Ucrainei că este "aliatul" ei în războiul împotriva Rusiei, accelerând "cât mai rapid posibil" livrările sale de arme şi muniţii, a îndemnat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski membrii Alianţei, informează AFP, potrivit  Agerpres.

Detalii aici

content-image

UPDATE 19 aprilie, ora 21.21: Kremlinul susține că Occidentul ar vrea să-l elimine pe Zelenski: 'Să-ţi fie frică, paiaţă'

Președintele ucrainean are motive reale pentru care ar trebui să se îngrijoreze pentru viața sa, spune vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, după ce Polonia a arestat un suspect bănuit că pregătea un atentat la adresa lui Volodimir Zelenski, scrie Rosbalt, conform Rador Radio România.

Detalii aici

content-image

UPDATE 19 aprilie, ora 15.15: G7 se angajează să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Kievului

Miniştrii de externe ai statelor din G7 s-au angajat vineri "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.

În comunicatul lor final publicat la încheierea reuniunii care s-a desfăşurat timp de trei zile pe mica insulă italiană Capri, ei afirmă de asemenea că examinează "toate opţiunile posibile" pentru a utiliza activele ruse îngheţate pentru a ajuta Kievul, înainte de summitul şefilor de stat şi de guvern din G7, prevăzut să aibă loc la mijlocul lui iunie în Apulia, sudul Italiei.

Ministrul ucrainean al afacerilor externe Dmitro Kuleba a fost primit la Capri de omologii săi din G7, pentru a prezenta situaţia din ţara sa în faţa invaziei ruse.

Kuleba i-a îndemnat să urmeze exemplul Germaniei, care a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că trimite Kievului un sistem de apărare antiaeriană Patriot.

"Ne exprimăm angajamentul de a întări mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei", afirmă miniştrii de externe ai statelor G7 în comunicatul lor. "Lucrăm de asemenea cu partenerii noştri în acest scop", adaugă ei.

G7 este format din SUA, Japonia, Canada, Franţa, Germania, Regatul Unit şi Italia, iar aceasta din urmă prezidează anul acesta grupul.

Şeful diplomaţiei britanice David Cameron a îndemnat joi, la Capri, la găsirea unor moduri "creative" de utilizare a activelor ruse îngheţate în străinătate pentru a finanţa apărarea Ucrainei.

Aceste declaraţii au intervenit în condiţiile în care în SUA şi Europa se înmulţesc îndemnurile de a înfiinţa un fond pentru Ucraina utilizând miliarde de dolari din activele ruse îngheţate în Occident după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, în 2022.

Dobânzile pentru cele circa 200 de miliarde de euro active ruse îngheţate în UE reprezintă de exemplu între 2,5 şi 3 miliarde de euro pe an, potrivit şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

Majoritatea acestor active sunt deţinute de compania de servicii financiare Euroclear, cu sediul în Belgia.

UPDATE 19 aprilie, ora 15.03: Serghei Șoigu a făcut anunțul uriaș: Rusia accelerează producția de tancuri

Continuarea AICI

UPDATE 19 aprilie, ora 13.00: Zelenski a vizitat trupele din regiunea Doneţk

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat vineri trupele din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, unde armata rusă şi-a intensificat presiunea în ultimele luni, relatează AFP şi Reuters.

"Astăzi, în regiunea Doneţk. Am vorbit cu soldaţii şi le-am oferit recompense. Ţara noastră este mândră că are astfel de luptători", a scris el mesaj postat pe canalul Telegram.

Zelenski a afirmat că a inspectat "construcţia de fortificaţii", una dintre priorităţile actuale ale Ucrainei pentru a opri înaintarea trupelor ruse. "Trebuie depus orice efort în acest sens", a mai scris el pe X.

O înregistrare video publicată de Zelenski arată un semn de intrare în oraşul Sloviansk, situat la circa 30 km de localitatea strategică Ceasiv Iar, ţintă a trupelor ruse în regiune.

Situată la peste 12 km vest de Bahmutul ocupat în regiunea Doneţk (est), Ceasiv Iar avea o populaţie de aproximativ 12.000 de locuitori înainte de război şi este aşezarea situată la cea mai mare altitudine din zonă, ceea ce conferă trupelor care o controlează un avantaj faţă de inamic.

UPDATE 19 aprilie, ora 11.50: Sursă ucraineană: zeci de victime în urma unui atac rusesc asupra regiunii Dnipropetrovsk

Zeci de persoane au murit sau au fost rănite în urma unui atac rusesc asupra regiunii Dnipropetrovsk. Printre victime sunt mai mulți muncitori de la calea ferată. De asemenea, dronele și rachetele au lovit mai multe clădiri în care se aflau apartamente și magazine, susțin ucrainenii

Atacul a avut loc vineri. Cel puțin opt persoane au murit și 25 au fost rănite, au anunțat oficialii locali, potrivit Reuters.

Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că atacul a afectat mai multe magazine ale unei clădiri rezidențiale și o gară din capitala regională, Dnipro. El a solicitat din nou apărare antiaeriană suplimentară de la aliații occidentali.

„Rusia trebuie trasă la răspundere pentru teroarea sa și fiecare rachetă, fiecare Shahed (dronă) trebuie doborâte. Lumea poate face acest lucru, iar partenerii noștri au capacitățile necesare”, a spus Zelenski.

Guvernatorul regiunii, Serhiy Lysak, a declarat că apărarea antiaeriană a doborât 11 din 16 rachete și nouă din 10 drone.

Gara vizată de atac a fost închisă, iar trenurile au fost redirecționate.

UPDATE 19 aprilie, ora 11.00: VIDEO FOTO - Un bombardier Tupolev-22 al forțelor ruse s-a prăbușit la 300 de km de granița cu Ucraina, GUR revendică atacul

Continuarea AICI

UPDATE 19 aprilie, ora 09.00: Observatorii AIEA nu au putut investiga o explozie la centrala nucleară de la Zaporojie

Conducerea centralei nucleare de la Zaporojie, care este controlată de ruşi, a raportat un alt incident care a implicat o dronă de luptă, iar observatorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), staţionaţi la faţa locului, au auzit şi ei o explozie, însă nu li s-a permis să viziteze locul presupusului incident, relatează vineri dpa.

Observatorii AIEA au fost informaţi joi în legătură cu o tentativă de atac cu dronă asupra centralei nucleare, însă acestora nu li s-a permis ulterior accesul la locul incidentului, conform unui raport al agenţiei.

Săptămâna trecută au avut loc mai multe atacuri cu drone asupra centralei situate lângă linia frontului, însă centrala nu a fost grav avariată.

Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc pentru incidente.

Directorul AIEA, Rafael Grossi, a declarat recent într-un interviu acordat CNN că este dificil să se stabilească cărei ţări îi aparţineau dronele după ce acestea au fost distruse.

"Ar fi iresponsabil din partea mea (să atribui vina). De aceea, ceea ce spunem noi e, că oricine se află în spatele atacului, trebuie să se oprească", a mai spus Grossi pentru CNN.

Şeful AIEA a mai spus că un accident nuclear ar avea consecinţe grave ecologice şi asupra sănătăţii oamenilor şi nimeni nu ar avea de câştigat.

Centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie este cea mai mare din Europa şi se află sub ocupaţie rusească din martie 2022.

UPDATE 19 aprilie, ora 07.48: Explozii la Mariupol

Mai multe explozii s-au auzit la Mariupol, vineri dimineaţă, ca urmare a activării sistemelor ruseşti de apărare antiaeriană, dar şi în urma unei lovituri asupra unui centru de control al ocupanţilor ruşi, informează Rador Radio România.

Consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriuşcenko, a precizat că trei explozii s-au auzit dinspre uzina Ilici. Deocamdată, nu există informaţii suplimentare.

content-image

UPDATE 19 aprilie, ora 07.45: Atacuri soldate cu victime şi distrugeri, în regiunea Dnipropetrovsk

Şeful Administraţiei Militare Regionale Dnipropetrovsk, Serhi Lisak, a raportat că o clădire cu cinci etaje din oraşul Dnipro a fost parțial distrusă într-un atac rusesc lansat în noaptea de joi spre vineri. Un incendiu a izbucnit în clădirea bombardată de ruşi. În raionul Krivi Rih, de asemenea, a fost avariată o instalație de infrastructură. "O clădire cu cinci etaje arde la Dnipro. Aceasta este parțial distrusă" - a scris pe Telegram Serhi Lisak, într-un mesaj postat vineri dimineaţă. Oficialul a precizat că ar putea fi oameni sub dărâmăturile unei clădiri de locuințe din Dnipro vizate de atacul lansat de ruşi, scrie Rador Radio România.

"Până în acest moment, avem șase persoane rănite" - a remarcat Lisak. Acesta a mai raportat că un obiectiv de infrastructură a fost avariat în raionul Krivi Rih, ca urmare a unui atac aerian lansat noaptea trecută. În raionul Sinelniki, de asemenea, au fost raportate distrugeri şi un deces. Oficialul a adăugat că mai multe informații despre consecințele atacului din regiune vor fi făcute publice ulterior. Între timp, primarul orașului Dnipro, Boris Filatov, a transmis că numărul persoanelor rănite în atac a crescut la nouă.

UPDATE 19 aprilie, ora 07.40: Complot de asasinare a președintelui Zelenski. Gruparea avea legătură cu serviciile secrete

Ofiţerii ucraineni de aplicare a legii, în cooperare cu organele de aplicare a legii din Republica Polonă, au reţinut un cetăţean polonez, suspectat că ar fi fost dispus să acţioneze în favoarea serviciilor speciale ale Federaţiei Ruse şi s-ar fi oferit să îl asasineze pe preşedintele Ucrainei, relatează Ukrainskaia Pravda, informează News.ro.

Potrivit anchetei, suspectul, din proprie iniţiativă, a stabilit contacte cu reprezentanţi ai Comandamentului Forţelor Armate Ruse şi i-a informat cu privire la disponibilitatea sa de a lucra pentru serviciile secrete militare ruseşti.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 19 aprilie, ora 07.35: Explozii la Odesa, în timpul unui atac cu rachete ruseşti

Mai multe explozii s-au auzit în oraşul ucrainean Odesa, la primele ore zilei de vineri, în timpul unei alerte de raid aerian.

Armata a avertizat că rachete ruseşti se îndreaptă dinspre Marea Neagră spre oraş şi spre regiunea Odesa. Primele explozii s-au auzit în jurul orei 05:17. Deocamdată, nu există informaţii suplimentare.

UPDATE 19 aprilie, ora 05.18: Olaf Scholz încerca să facă rost de şase sisteme Patriot pentru Ucraina / Zelenski, discurs de recunoștință la adresa Germaniei

Germania se numără acum printre liderii mondiali în susţinerea apărării ucrainene, a declarat joi preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său video către concetăţeni, după ce cu două zile înainte îi mulţumise personal cancelarului Olaf Scholz pentru ceea ce a făcut pentru Ucraina în China. Joi, Zelenski l-a primit la Kiev pe vicecancelarul german Robert Habeck, în timp ce la Bruxelles cancelarul Scholz încerca să facă rost de încă şase sisteme Patriot pentru Ucraina, informează news.ro.

„Astăzi, am avut ocazia să mulţumesc Germaniei: Robert Habeck, vicecancelarul guvernului german, se află în prezent într-o vizită în Ucraina. Apreciem în mod deosebit leadership-ul Germaniei, care ne ajută nu numai pe noi, în Ucraina, să protejăm vieţi, ci şi întreaga Europă, pentru a păstra genul de Europă care ştie cum să fie paşnică, ştie cum să fie legală, ştie cum să aibă grijă de oameni”, a declarat Zelenski. „Germania se numără acum printre liderii mondiali în susţinerea apărării noastre”, a continuat el.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 19 aprilie, ora 02.20: Donald Trump, schimbare de tonalitate: ce a declarat în legătura cu pachetul de ajutor pentru Ucraina

Donald Trump a declarat joi că supravieţuirea Ucrainei este importantă pentru Statele Unite - o schimbare de tonalitate, cu câteva zile înainte de votul din Camera Reprezentanţilor, controlată de republicani, pe marginea unui pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, scrie news.ro.

Fostul preşedinte nu a susţinut acest pachet, iar o mare parte din mesajele publicate pe platforma sa de socializare online Truth Social au reclamat faptul că aliaţii europeni ai Americii nu alocă fonduri suficiente sprijinirii Ucrainei. Unii republicani radicali de dreapta au interpretat mesajul drept un semnal că Trump se opune actualului pachet de asistenţă pentru Ucraina, deşi Trump nu a afirmat asta în mod explicit. Totuşi, afirmaţiile de joi constituie prima recunoaştere de către Trump a faptului că supravieţuirea Ucrainei este importantă pentru interesul de securitate al SUA.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.