Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aventurile lui Putin la summitul SCO din Uzbekistan. Vestea principală este că nu mai întârzie la întâlniri (acum sunt în întârziere alții pentru el)

captura Twitter
putin umilit

În perioada 15-16 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a petrecut la Samarkand, unde a participat la Consiliul șefilor de stat al Organizației de Cooperare din Shanghai ( SCO ). În timpul călătoriei, Putin s-a întâlnit cu liderii Chinei , Turciei , Iranului , Indiei și altor țări asiatice, relații cu care pentru Rusia după începerea războiului și ruptura cu Occidentul au devenit mult mai importante decât înainte. Nu au existat declarații fundamental noi despre cooperare la summit - în schimb, a fost observată o răcire în tonul declarațiilor părții chineze , iar prim-ministrul Indiei i-a spus lui Putin în față că acum „nu este epoca războaielor”. Pentru președintele rus, acesta nu a fost singurul moment incomod de la summit. Iată ce i s-a întâmplat în Samarkand potrivit publicației ruse independente Meduza.

Putin a trebuit să recunoască „preocupările” Chinei cu privire la războiul din Ucraina

În timpul unei întâlniri cu președintele chinez Xi Jinping, președintele rus a spus : „Lumea se schimbă rapid, dar un singur lucru rămâne neschimbat: prietenia dintre China și Rusia…” În același timp, a adăugat Putin, înțelege „problemele și preocupările Chinei”. ” în legătură cu „criza ucraineană.” „. Astfel, el a recunoscut că China este nemulțumită de război, lucru remarcat în Occident. Partea chineză nu a menționat Ucraina în raportul despre întâlnirea dintre Xi Jinping și Putin.

Și pune-i scuze primului ministru indian Narendra Modi

Modi  a afirmat că „era actuală nu este o eră a războaielor”. Președintele Federației Ruse a răspuns: „Cunosc poziția dumneavoastră față de conflictul din Ucraina, preocupările dumneavoastră, pe care le exprimați constant”. Rusia, a continuat el, va face totul pentru a opri războiul cât mai curând posibil, dar Kievul vrea să-l câștige pe câmpul de luptă. În același timp, Putin a spus tocmai „în Ucraina”, și nu „în Ucraina”. Poate pentru prima dată.

Și a trebuit să aștepte (și de mai multe ori)

Președintele Rusiei este cunoscut pentru întârzierea sa - de exemplu, a întârziat odată 45 de minute pentru a-l vedea pe Papa Francisc. Dar la Samarkand, a trebuit să aștepte liderii mai multor țări deodată - Turcia, India, Azerbaidjan și Kârgâzstan.

Erdogan îl ținu de mână. A fost considerat suspect

Pe 17 septembrie, au fost difuzate imagini în care Putin și Erdogan merg unul lângă altul, cu președintele turc susținându-și de mână colegul rus. În rețelele de socializare, acest lucru a fost atribuit presupuselor probleme de sănătate ale lui Putin ( presa scrie în mod regulat despre ele , dar Kremlinul  le neagă ).

Dar există și vești bune. Xi Jinping a vorbit cu Putin fără mască

Actuala vizită în Asia Centrală (înainte de summit-ul SCO din Uzbekistan, Xi Jinping a vizitat Kazahstanul) a fost prima călătorie în străinătate pentru liderul chinez de la începutul pandemiei. Din cauza măsurilor de precauție legate de COVID, Xi Jinping a ratat cina cu alți șefi de stat din Samarkand. Dar când comunica cu Putin, nu și-a pus mască.

Dar Alexander Lukașenko (care a numit măștile botnițe) a fost forțat să poarte o mască la o întâlnire cu Xi Jinping .

Și Rusia nu este izolată

De la invadarea Ucrainei și ruperea relațiilor cu Occidentul, președintele rus a spus în repetate rânduri că este imposibil să izolați Rusia. Bloggerii pro-Kremlin au considerat chiar o fotografie împărtășită a lui Putin cu alți lideri la summitul SCO ca dovadă a acestui lucru.

Bonus: masa lui Putin la summitul SCO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.