Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Satul unic din România unde bărbații nu au voie să intre: Femeile din acest loc nu lucrează și nu duc lipsă de nimic

BZI
schitul babicilor

În România se află un colț unic al țării, conceput ca un refugiu și un adăpost pentru o categorie de persoane vulnerabile.

Schitul Babicilor reprezintă o comunitate unică situată în Jurilovca, județul Tulcea, adăpostind o biserică dedicată Acoperământului Maicii Domnului, construită în 1838.

În acest mic colț al României, nu există locuitori de sex masculin, aceștia având permisiunea de a intra doar temporar pentru a munci.

În Schitul Babicilor, femeile aflate în nevoie sunt întâmpinate cu inimile deschise, oferindu-le un refugiu și sprijin - mai ales celor fără adăpost și familie, oferindu-le posibilitatea de a trăi fără griji. Femeile care locuiesc în acest schit nu sunt obligate să muncească, ci sunt încurajate să-și dedice timpul rugăciunii și vieții spirituale, adoptând un stil de viață asemănător călugărițelor.

Comunitatea din zonă reprezintă o altă sursă importantă de sprijin - furnizând haine și hrană, asigurând astfel că femeile din această comunitate nu au nicio preocupare materială.

"Aici, în incinta bisericii, se găsesc câteva clădiri mici unde se adăpostesc femeile bătrâne. Este un loc fără prezența bărbaților. Aici vin femeile care nu au mijloace materiale suficiente de subzistență, unele chiar având, dar alegând să se retragă aici pentru a putea participa mai ușor la toate slujbele bisericii. Locul este cunoscut sub numele de schit, așa cum este denumit în comunitatea noastră", a declarat Maxim Busla, un localnic din Jurilovca, fost inginer piscicol, conform relatărilor din Libertatea.

Femeile sunt găzduite la Schitul Babicilor până la finalul vieții și sunt apoi înmormântate în cimitirul de acolo.

“Femeile acestea mor și sunt înmormântate aici. Se întrețin prin pomenile date de oameni, la slujbe de pomenire, alții cu dare de mână le aduc și în afara pomenilor mâncare, alimente. Unii mai aduc și lemne.

Ele, practic, stau aici și sunt ajutate, pentru că nu există slujbă la biserică, indiferent de oră și de zi, la care să nu participe ele. Mulți vin și le donează bani: roagă-te pentru persoana cutare… că e mort, că este pentru însănătoșire, iar ele, săracele, bat mătănii aici”, a adăugat Maxim Busla.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.