Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scene demne de război civil la Bruxelles: kurzii și turcii se luptă pe stradă în capitala Belgiei / Poliția intervine cu gaze lacrimogene

lesoir.be
bruxelles proteste

Lupte violente pe străzile din Bruxelles, luni seara, în timpul unei demonstrații pro-kurde în fața Parlamentului European.

Peste 200 de oameni s-au adunat în Place du Luxembourg la prânz, ca răspuns la revoltele care au izbucnit duminică în Heusden-Zolder și Houthalen-Helchteren, în estul Belgiei. Revoltele, care au urmat ciocnirilor violente dintre grupurile turce și kurde, au făcut cel puțin șase persoane rănite, a informat presa locală, relatează Politico.

La manifestația de luni de la Bruxelles, tensiunile dintre protestatari și poliție au escaladat după ora 13.00, a informat presa locală. Poliția ar fi folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea, înainte de a evacua piața; cinci persoane au fost arestate.

Duminică seara, în timp ce reprezentanții comunității kurde siriene sărbătoreau festivalul Nowruz, care marchează Anul Nou iranian și persan, au izbucnit certuri cu cei din comunitatea turcă.

De atunci, poliția a spus că va spori supravegherea în școli și moschei din regiune.

Congresul Societăților Democratice Kurde Europene acuză Turcia

Congresul Societăților Democratice Kurde Europene a condamnat ceea ce au descris drept un „atac fascist” organizat de „însuși statul turc” și a criticat poliția și Guvernul belgian pentru că sunt „spectatori”.

Între timp, mișcarea kurdă pentru libertate a descris ciocnirile de duminică drept „violență organizată” de către organizația ultra-naționalistă turcă Grey Wolves împotriva comunității kurde, scrie agenția de știri Belga.

Ce acuză turcii

Pe de altă parte, reprezentanții comunității turce au spus că kurzii arborează steaguri ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Ankara îl consideră o organizație teroristă și care a fost văzută ca o provocare.

Gruparea separatistă kurdă PKK a avut numeroase conflicte stradale cu forțele guvernamentale din Turcia din anii 1980, pe fondul solicitărilor pentru un stat kurd independent. Ankara a lansat dese atacuri împotriva militanților kurzi din Siria și Irak.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.