Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trecerea la energie nepoluantă este încă foarte departe: Consumul mondial de cărbune a atins un maxim istoric în 2023

Energynomics
germania poluare carbune

Consumul mondial de cărbune a atins un nou record în 2023 deoarece în statele emergente şi în curs de dezvoltare cererea rămâne solidă, se arată într-un raport publicat vineri de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters.

Anul acesta, cererea de cărbune a crescut cu 1,4%, depăşind pentru prima dată 8,5 miliarde de tone. Utilizarea cărbunelui în India şi China a crescut cu 8% şi, respectiv, cu 5%, în urma majorării cererii pentru electricitate şi a producţiei mai scăzute de hidroenergie. Totuşi, în UE şi SUA utilizarea cărbunelui a înregistrat un declin de aproximativ 20% în 2023, informează IEA.

Instituţia cu sediul la Paris nu se aşteaptă la scăderea utilizării cărbunelui până în 2026, când extinderea semnificativă a capacităţilor de energie regenerabilă ar urma să ducă la un declin de 2,3% faţă de nivelul din 2023, chiar şi în absenţa unor politici verzi mai solide.

Totuşi, IEA previzionează că în 2026 consumul global de cărbune va rămâne la peste opt miliarde de tone, iar pentru îndeplinirea obiectivelor din Acordul de la Paris, utilizarea cărbunelui ar trebui să scadă mult mai rapid.

Principalele economii care se bazează pe cărbune

China ar urma să fie responsabilă pentru mai mult de jumătate din extinderea globală a capacităţilor de energie regenerabilă în următorii trei ani, astfel încât cererea de cărbune în statul asiatic va scădea.

Jumătate din cărbunele utilizat pe plan mondial vine din China, astfel încât previziunile privind acest combustibil vor fi semnificativ afectate în următorii ani de ritmul extinderii energiei regenerabile, de condiţiile meteo şi de modificările structurale din economia chineză, se arată în raportul IEA.

În 2023, China, India şi sud-estul Asiei sunt responsabile pentru trei sferturi din consumul global de cărbune, de la un sfert în 1990, în timp ce consumul în sud-estul Asiei îl depăşeşte pe cel din UE şi SUA, anul acesta. Până în 2026, India şi sud-estul Asiei sunt singurele regiuni unde va creşte semnificativ consumul de cărbune, previzionează instituţia cu sediul la Paris.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.