Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

URSS ar putea renaște: 50% dintre ruși ar dori revenirea. Putin joacă all-in pe cartea sovietică

URSS

La 25 decembrie 1991, Mihail Gorbaciov s-a adresat cetățenilor sovietici și și-a anunțat demisia din funcția de președinte. Puțin după ora 19:30 în aceeași zi, steagul sovietic, fluturând în vânt, a fost coborât de pe catargul de deasupra reședinței prezidențiale de la Kremlin, scrie CNN..

Timp de cinci minute, catargul a rămas gol, ca și cum ar fi simbolizat tranziția puterii. La ora 19:45, tricolorul rusesc a fost înălțat pe el.

Uniunea Sovietică a devenit un lucru de domeniul trecutului după tentativa de lovitură de stat din august 1991, scrie jurnalistul Andrei Kolesnikov. Gorbaciov a tras sforile, crezând că el conduce țara, dar sforile au fost tăiate. Miniștrii și liderii regionali își scriau scrisori alarmiste unii altora - rezervele de alimente se subțiau și țara se confrunta cu foametea. Rusia crea un guvern de reformă.

Dar, pe fondul dificultăților tranziției, inspirația oamenilor a început să se stingă în anii următori, iar cea mai mare parte a populației a descoperit că capitalismul nu aduce fericire imediată.

În ciuda acestui fapt, în primăvara anului 1993, oamenii au votat în cadrul unui referendum pentru continuarea reformelor, iar în toamna aceluiași an, partidul reformist Vybor Rossii a reușit să formeze una dintre cele mai mari fracțiuni din noul parlament. A fost ultima dată când liberalii au avut succes.

În 1994, la mai puțin de trei ani de la prăbușirea Uniunii Sovietice, sociologii conduși de Iuri Levada au înregistrat o schimbare de atitudine. Oamenii au început să spună că preferau munca liniștită la negru în locul propriilor afaceri și a riscurilor asociate cu acestea.

Pe măsură ce timpul trecea, un număr substanțial de ruși au început să simtă o nostalgie - cântece sovietice erau cântate în programele de Anul Nou la televiziune, meniurile postmoderne de tip sovietic au devenit populare în restaurante.

Dar nimeni nu s-a gândit serios să se întoarcă înapoi până în anul 2000, când noul președinte - Vladimir Putin - le-a schimbat literalmente tonul. Putin a restaurat o versiune reînviată a imnului sovietic, folosită și astăzi.

Învierea președintelui din fantomele sovietice nu s-a oprit aici. Putin a numit în mod faimos destrămarea Uniunii "cea mai mare catastrofă politică" a secolului XX, în timpul unui discurs din 2005. Doi ani mai târziu, el a ținut un alt discurs la Munchen despre umilirea Rusiei de către Occident.

Și a sunat ca un plan: "Să facem Rusia măreață din nou".

Publicul intern de atunci nu l-a luat prea în serios - cetățeanul mediu nu se gândea atunci la politică, bucurându-se de redresarea creșterii economice și de economia ridicată a petrolului din anii 2000.

Popularitatea lui Putin a scăzut treptat, iar modernizarea Rusiei părea inevitabilă. Cu toate că scurtul război cu Georgia din 2008 i-a dat o creștere temporară a ratingului de aprobare.

În 2012, Putin s-a confruntat cu proteste fără precedent din partea claselor urbane și a început o întoarcere foarte bruscă spre politici ultraconservatoare. Iar una dintre principalele componente ale propagandei sale a fost glorificarea așa-numitei istorii sovietice victorioase a Rusiei.

Anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 a fost prezentată ca un act de "restaurare a imperiului". Sentimentele imperiale dormeau în inimile majorității rușilor, iar Putin a jucat pe acest lucru, reînviind mândria lor de a face parte dintr-o mare putere.

Pe măsură ce efectul Crimeii s-a estompat, Putin a apăsat pedala pentru nostalgia sovietică, prezentând epoca Stalin - în special Marele Război Patriotic - ca fiind una a victoriei și a ordinii.

În 2021, aproape jumătate (49%) dintre respondenții ruși spuneau că ar prefera sistemul politic sovietic, potrivit unui studiu publicat în septembrie de Centrul independent Levada. Sondajul, la care au participat 1.603 respondenți adulți din 50 de regiuni ale Rusiei, a afirmat că este o cifră record de susținere a sovieticilor pentru acest secol.

În mod surprinzător, nu există atitudini contrastante față de epoca sovietică între generații, a constatat cercetarea efectuată de Carnegie Moscow Center și Levada. Cohortele mai în vârstă sunt nostalgice față de URSS; cele mai tinere au dezvoltat o imagine a Uniunii Sovietice ca o țară de basm, o retro-utopie în care toată lumea este egală, toată lumea este liberă, iar o figură paternă severă, dar dreaptă, conduce.

Oamenii visează la o societate mai echitabilă, iar rușii nu au alte modele decât Uniunea Sovietică. URSS-ul imaginar încă îl ajută pe Putin în multe feluri - chiar și atunci când regimul său pierde popularitate în fața sistemului sovietic. La ultimul turneu tradițional de hochei din decembrie de la Moscova, echipa rusă a ieșit pe gheață purtând uniforma echipei sovietice, iar publicul a fluturat adesea steagul sovietic. La trei decenii după ce steagul sovietic a fost coborât în mod oficial în bernă, acesta încă se mai află în viața Rusiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.