Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

David Rockefeller a murit chiar în ziua în care Forbes i-a anunțat averea

Miliardarul David Rockefeller, bancher, filantrop şi nepot al lui John Rockefeller, întemeietorul unuia din cele mai puternice dinastii americane, a încetat din viaţă luni, la vârsta de 101 ani, a anunţat purtătorul său de cuvânt Fraser Seitel, transmit AFP şi Reuters.

David Rockefeller a decedat luni dimineaţă, 'în linişte, în timpul somnului', în urma unui stop cardiac, la reşedinţa sa din Pocantico Hills, din nordul New York-ului, scrie agerpres.ro.

Citește și: A arătat TOT: A prezentat emisiunea FĂRĂ LENJERIE INTIMĂ, într-o rochie TRANSPARENTĂ / VIDEO

Reşedinţa, învecinată cu fosta casă a fratelui său Nelson, vicepreşedinte al SUA sub Gerlad Ford, era una din cele patru ale miliardarului.

Averea lui David Rockefeller a fost estimată, în cel mai recent clasament Forbes, publicat luni, la 3,3 miliarde de dolari.

Citește și: S-a DEZBRĂCAT pentru a-și arăta tatuajul din ZONA INTIMĂ în timpul unei emisiuni: Cum arată prezentatoarea / VIDEO

Născut la 12 iunie 1915, cel mai mic din cei şase copii ai familiei, David Rockefeller a condus până în 1980, timp aproape 35 de ani, Chase Manhattan Bank, devenită ulterior JP Morgan Chase.

De-a lungul vieţii, David Rockefeller s-a întâlnit cu mai mult de 200 de şefi de stat din aproape 100 de ţări, iar Chase Manhattan a fost prima instituţie bancară care a deschis birouri în Rusia, apoi în China continentală. În timpul în care a condus Chase Manhattan, a construit o asemenea reţea de relaţii apropiate cu guverne şi corporaţii multinaţionale, încât observatorii afirmau că banca sa avea propria politică externă.

Citește și: Declarațiile adolescentei din Turda care a fost RĂPITĂ, SECHESTRATĂ și VIOLATĂ de un străin: Ce i-a spus acesta

Numele său a ajuns să simbolizeze politici bancare nepopulare ale SUA în ţări debitoare, iar Rockefeller a fost criticat pentru colaborarea cu dictatorul chilian Augusto Pinochet şi cu şahul Iranului.

Comisia Trilaterală, grup fondat de Rockefeller în 1973 pentru întărirea relaţiilor între America de Nord, Europa Occidentală şi Japonia, a fost în mod regulat ţinta extremiştilor de dreapta şi a adepţilor teoriilor conspiraţiei, care au acuzat-o de tentativă de crearea a unui guvern mondial.

Citește și: Cea mai nouă DESCOPERIRE pentru bolnavii de cancer: Cum se oprește dezvoltarea tumorilor

David Rockefeller a fost şi una din figurile cele mai vizibile ale lumii de afaceri americane. A fost printre cei care au promovat responsabilitatea socială a companiilor, Chase Manhattan jucând un rol important în ieşirea metropolei New York din criza fiscală care a ruinat-o în anii 1970.

Doi preşedinţi, democratul Jimmy Carter şi republicanul Richard Nixon, i-au propus funcţia de secretar al Trezoreriei, dar a refuzat de fiecare dată. A fost membru al aripii moderate 'Rockefeller Republicans' a acestui partid.

Citește și: Ce visăm sâmbătă noaptea, se împlinește: Ce se întâmplă cu celelalte vise

Mergând pe urmele bunicului său John, fondatorul companiei petroliere Standard Oil, dar şi ale tatălui său, tot John, David Rockefeller a fost şi un mare filantrop. Fost absolvent de Harvard, a donat aproximativ 25 milioane de dolari celebrei universităţi în 1994. În 2005, când a împlinit 90 de ani, a promis 5 milioane de dolari pe an pentru Museum of Modern Art din New York (MoMa). De-a lungul vieţii, a donat aproape 2 miliarde unor instituţii precum MoMa şi Universitatea Rockefeller.

În 2002 şi-a publicat autobiografia, intitulată 'Memoirs', şi a continuat să lucreze zilnic în al zecelea deceniu de viaţă.

Citește și: Efigia Papei Francisc dispare de pe monedele euro bătute pentru Vatican

David Rockefeller şi soţia sa Margaret (Peggy), decedată în 1996, au avut împreună şase copii, zece nepoţi şi zece strănepoţi. Însă niciunul dintre descendenţii săi 'nu a atins şi poate nici n-a aspirat să aibă statura sa', a scris New York Times.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.