Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şefii diplomaţiilor UE impun sancţiuni economice foarte dure Venezuelei

Venezuela

Miniştrii de Externe UE au adoptat luni sancţiuni economice vizând Venezuela - un embargo asipra vânzării de armament şi au apreciat că alegerile regionale de luna trecută nu au făcut decât să agraveze criza politică în această ţară, relatează Reuters. Atente să nu complice şi mai mult situaţia în Venezulea, guvernele UE s-au abţinut însă, în acest stadiu, să sancţioneze persoane sau entităţi, sperând ca preşedintele Nicolas Maduro să ia măsuri în vederea soluţionării crizei.

”Tot ceea ce facem vizează să instaureze dialogul între Guvern şi opoziţie cu scopul de a găsi o soluţie democratică şi paşnică”, a declarat pentru presă şeful diplomaţiei spaniole Alfonso Dastis. Spania se pronunţă de mult timp în favoarea impunerii unor sancţiuni ţintite unor apropiaţi ai lui Maduro, însă Uniunea are opinii împărţite pe tema acestei măsuri.

Principiul sancţiunilor a fost aprobat pe 8 noiembrie de ambasadorii Celor 28. Într-un comunicat, miniştrii precizează că au decis ”un embargo asupra armelor şi materialelor conexe susceptibile să fie folosite în scopul represiunii interne”, dar şi un ”cadru juridic cu privire la interdicţia de a pătrunde pe teritoriul UE şi la blocarea activelor”. ”Aceste măsuri vor fi aplicate în mod progresiv şi suplu şi sunt susceptibile să fie extinse pentru a viza persoane implicate în nerespectarea principiilor democratice sau ale statului de drept şi încălcăriii drepturilor omului”, adaugă Cei 28.

Aceste sancţiuni, se arată în comunicat, ”pot fi anulate în funcţie de evoluţia situaţiei în ţară, în special în cazul unor negocieri credibile şi constructive, respectării instituţiilor democratice, adoptării unui calendar electoral complet şi eliberării tuturor deţinuţilor politici”. Miniştrii de Externe subliniază că alegerile regionale de la 15 octombrie, în Venezuela, au fost marcate ”de numeroase nereguli”, ceea ce a contribuit la înăsprirea poziţiei UE. Guvernul socialist al lui Nicolas Maduro a obţinut majoritatea celor 23 de mandate puse în joc în alegerea guvernatorilor regionali, însă opoziţia, care conta pe o ”imensă victorie”, a pus la îndoială rezultatele, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.