Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader vine cu explicaţia: De ce au votat toţi procurorii împotriva modificării legilor justiţiei

Inquam Photos / Octav Ganea
Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, explică de ce toţi procurorii din CSM au votat pentru un aviz negativ pe propunerile de modificare a legilor justiţiei. Toader susţine că procurorii vor să-şi menţină privilegiile şi să aibă acelaşi statut cu al judecătorilor, în ciuda prevederilor legale şi constituţionale.

Vezi şi: Cei opt membri CSM care au votat pentru aviz pozitiv lansează acuzaţii: Reforma blocată de majoritate

"Observaţi că procurorii au fost în bloc împotrivă. De ce oare? Dincolo de argumentele dânşilor, pe care nu le contest, cred că sunt şi alte argumente. Eu am adus în spaţiul public dezbaterea privind separaţia carierelor. Dar faptul că statutul procurorilor diferă prin prevederile constituţionale, de statutul judecătorilor. Procurorii sunt apropiaţi de latura executivă a puterii şi nu de latura puterii judecătoreşti. De aici cred eu că procurorii în bloc au fost împotriva acestui proiect de lege. Au dat un aviz consultativ pentru faptul că dânşii doresc o contopire a celor două statute, demnităţi, în timp ce Constituţia şi legile delimitează competenţele", a afirmat Tudorel Toader, la Antena 3.

Potrivit ministrului, "votul exprimă şi dorinţa de conservare a actualelor privilegii pe care magistraţii le au", referindu-se în special la posibilitatea ca procurorii să poate fi încadraţi direct ca judecători de acelaşi rang.

"Ţin să precizez şi am convingerea faptului că votul negativ exprimă şi dorinţa de conservare a actualelor privilegii pe care magistraţii le au. Să nu ne ascundem după adevăr. Să nu vorbim numai de dragul frazelor ritoase şi, sigur, la adresa demnităţii, care este respectabilă şi care desfăşoară o activitate utilă, necesară, dar legile justiţiei datând de 13 ani, din 2004, dinainte de a intra în Uniunea Europeană, au consolidat în timp prin multiplele modificări statutul magistratului, procuror sau judecător, dar nu numai statutul profesional, de independenţă, de exercitate a atribuţiilor, ci şi colateral, privilegiile pe care şi le-au adus. Şi vă dau un exemplu care trebuie să-şi găsească o rezolvare. La un moment dat judecătorii au dat o decizie în care au stabilit că o normă juridică nu este abrogată, deşi fusese abrogată în mod explicit de legiuitor, iar pe cale de consecinţă toate salariile magistraţilor au crescut cu 50%", a declarat Tudorel Toader la Antena 3. 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis joi, cu majoritate de voturi, să avizeze negativ proiectul privind modificarea legilor justiţiei. Potrivit unui comunicat al CSM, pentru emiterea unui aviz negativ au fost exprimate 10 voturi, în timp ce pentru un aviz favorabil cu observaţii au fost exprimate opt voturi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.