Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful Moldovagaz a subliniat necesitatea căutării unor variante pentru soluţionarea datoriei către Gazprom

Moldovagaz
Moldovagaz

Guvernul Republicii Moldova ar trebui să caute variante pentru stingerea datoriilor către "Gazprom", a declarat președintele consiliului de administrație al companiei ruso-moldovene de transport al gazelor "Moldovagaz", Vadim Ceban, relatează stiripesurse.md

"Pentru a putea merge mai departe, pentru a căuta variante de soluţionare a problemei datoriilor, avem nevoie de dialog. Dar, din păcate, acesta nu există încă. Sper ca, în timp, părţile (Gazprom și Guvernul Republicii Moldova - TASS) să înceapă să caută modalități de a rezolva disputa, dar acum acest lucru este încă dificil, chiar nerealist" - a spus Ceban, într-un interviu pentru "Logos-Press".

Acesta a subliniat că "Moldovagaz" menține relații de lucru cu "Gazprom", de la care s-a primit o confirmare. Până în octombrie 2024, livrările zilnice vor rămâne la 5,7 milioane de metri cubi. Anterior, Ceban a calificat drept neîntemeiată poziția Guvernului Republicii Moldova, care nu recunoaște datoria companiei față de "Gazprom" în valoare de 709 milioane de dolari. Astfel a comentat Ceban într-o conferință de presă rezultatele auditului comandat de Cabinetul de Miniștri, care au fost prezentate la începutul lunii septembrie de ministrul moldovean al energiei al , Victor Parlicov.

Potrivit afirmaţiilor ministrului, compania norvegiană "Wikborg Rein Advokatfirma AS" și cea britanică "Forensic Risk Alliance & Co", care au efectuat auditul, au stabilit că nu au fost furnizate documente justificative în valoare de 276 milioane de dolari, iar alte 400 milioane de dolari nu pot fi decontate din cauza expirării termenului de prescripție.

În acest sens, Guvernul Republicii Moldova a fost de acord să plătească către "Gazprom" doar 8,6 milioane de dolari. La rândul său, conducerea concernului rus a declarat că nu este de acord categoric cu declarațiile Republicii Moldova cu privire la datoria istorică la gaze și intenționează să-și apere drepturile.

Potrivit datelor publicate anterior de Camera de Conturi a Republicii Moldova, datoria "Moldovagaz" față de "Gazprom" este estimată la 590,8 milioane de dolari. Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că Guvernul s-a dovedit a fi un "partener de neîncredere" după ce a refuzat să recunoască datoria.

Compania "Moldovagaz" a fost fondată în 1999. Cel mai mare acționar al său este "Gazprom", care controlează 50% din acțiuni, alte 35,3% aparțin Guvernului Republicii Moldova, iar 13,44% aparțin Transnistriei. Republica nerecunoscută transnistreană și-a transferat acțiunile către "Gazprom".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.