Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 3 iunie 2023 - Un nou val de drone peste Kiev / Forţele cecene, ofensivă în estul Ucrainei

Freepik
razboi ucraina

Zelenski a anunțat că sunt în pregătire noi soluţii de apărare pentru Ucraina – atât pentru apărarea aeriană, pentru aviaţie şi pentru înaintarea pe teren. Mesajul a fost transmis cel mai probabil dintr-o cameră a Castelului Mimi, din Republica Moldova, unde Volodimir Zelenski a participat alături de circa 50 de lideri din Europa la summitul Comunităţii Politice Europene. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de sâmbătă, 3 iunie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 3 iunie, ora 23.29: Teroare în Marea Britanie: Refugiații ucraineni au ajuns să stea pe drumuri, după ce proprietarii de case s-au săturat!

Numărul refugiaților ucraineni care au ajuns să stea pe străzi în Marea Britanie crește. Circa 6.000 de familii nu mai au locuri de cazare, deși și acolo, la fel ca în România, costurile cu cazarea refugiaților sunt finanțate de la stat.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 3 iunie, ora 23.26: Lucrurile se complică în Belgorod: Rusia a trimis forțe speciale de elită (CRNU)

Centrul pentru Rezistenţă Naţională din Ucraina (CRNU - Sprotiv) raportează că autoritățile ruse au trimis comandouri "de elită" în regiunea Belgorod.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 3 iunie, ora 23.24: Explozie în apropierea orașului Dnipro soldată cu cel puțin 13 răniți

O explozie produsă sâmbătă în apropierea orașului Dnipro din centrul Ucrainei a afectat o locuință cu două etaje, rănind cel puțin 13 persoane, alți rezidenți putând fi prinși sub dărâmături, a declarat guvernatorul regional, informează Reuters, scrie Rador. Serhi Lysak a anunțat printr-o postare pe platforma de mesagerie Telegram că printre răniți se numără și trei copii. Serviciile de urgență, aflate la fața locului într-un oraș aflat la nord de Dnipro, au scos un bărbat de sub dărâmături. Potrivit unor informații postate pe rețelele sociale, o rachetă rusă a provocat explozia. Nu a existat nicio confirmare din partea oficialilor militari ucraineni.

content-image

UPDATE 3 iunie, ora 21.46: Rusia iese la atac: 'Era dominației americane incontestabile s-a încheiat!'

Era dominației incontestabile a Statelor Unite ale Americii s-a încheiat și nu mai există cale de întoarcere spre ea, se precizează într-un comentariu al purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, publicat, sâmbătă, în legătură cu declarațiile consilierului președintelui SUA pentru securitate națională, Jake Sullivan, informează TASS, potrivit Rador.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 3 iunie, ora 21.16: Soldații lui Kadîrov atacă puternic în două orașe strategice din Ucraina

Detaşamente ale unităţii speciale cecene Ahmat sunt angajate în lupte grele împotriva armatei ucrainene în împrejurimile oraşului Doneţk, capitala regiunii omonime din estul Ucrainei, a anunţat sâmbătă Ministerul rus al Apărării.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 3 iunie, ora 20.33: Parlamentul Elveției refuză să autorizeze reexportul de arme și muniție către Ucraina

Camera Reprezentanților din Elveția a respins o propunere de autorizare a reexportului de material de război fabricat în Elveția către Ucraina.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 3 iunie, ora 20.05: Patriarhul Kirill al Moscovei l-a decorat pe Viktor Orban: Pentru 'consolidarea valorilor morale tradiționale în viața societății europene'

Patriarhul Moscovei i-a conferit lui Viktor Orbán Ordinul Gloriei și Onoarei în gradul I. Kirill a declarat că, datorită premierului, Ungaria face progrese constante. Patriarhul a subliniat că Viktor Orbán acordă o mare atenție valorilor creștine.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 3 iunie, ora 19.38: Evgheni Prigojin a răbufnit: 'Un turn de la Kremlin a decis să joace jocuri periculoase'

Liderul grupării mercenare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat sâmbătă că facțiunile de la Kremlin distrug statul, încercând să semene discordie între el și luptătorii ceceni.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 3 iunie, ora 18.53: Vladimir Putin bate apropouri pentru pace, înainte de contraofensiva ucraineană

Președintele rus Vladimir Putin rămâne deschis oricăror contacte care vor permite mijloace pașnice pentru atingerea obiectivelor „operațiunii militare speciale” - cum numește Rusia invazia în Ucraina, dar Occidentul „nu permite o astfel de oportunitate”, a declarat secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 3 iunie, ora 17.38: General american, fost șef CIA: 'Contraofensiva ucraineană va fi foarte impresionantă'

Generalul american David Petraeus, care a comandat forțele internaționale în Irak și Afganistan și a ocupat pentru scurt timp funcția de director al CIA, a acordat un interviu pentru BBC Radio 4 în care a evaluat capacitățile Ucrainei în contraofensiva așteptată.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 3 iunie, ora 17.11: Mișcări de trupe în Rusia: Forțele armate ucrainene 'sparg' intrarea prin Belgorod / soldații ruși se apără, în timp ce civilii sunt evacuați

Două persoane au fost ucise și alte două rănite, sâmbătă, în urma tirurilor de artilerie ucrainene asupra regiunii ruse Belgorod, a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 3 iunie, ora 17:06 ISW acuză că atacurile de la Belgorod sunt manipulate de la Kremlin pentru a justifica războiul

Răspunsul oficialilor ruşi şi al milbloggerilor la raidurile transfrontaliere din regiunea Belgorod din Rusia dezvăluie o „anxietate sporită şi continuă” cu privire la războiul din Ucraina, au spus analiştii militari.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 3 iunie, ora 17.05: Kievul dă de pământ cu planul de pace propus de Indonezia: Greșeala majoră care îl face imposibil

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev, Oleh Nikolenko, a comentat aşa-numitul plan de pace propus de ministrul indonezial al Apărării, Prabowo Subianto, atrăgând atenţia că între Ucraina și Federația Rusă nu există "teritorii disputate", pentru a organiza referendumuri acolo, aşa cum propune Indonezia.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 3 iunie, ora 17:00: Mișcări de ultimă oră pe front! Miliția anti-Kremlin spune că a bătut palma cu Ucraina pentru evacuarea civililor ruși de la Belgorod

O miliţie rusă anti-Kremlin, care a lansat atacuri în Rusia, spune că a convenit cu armata ucraineană să permită civililor ruşi să fie evacuaţi în Ucraina. Legiunea „Libertatea Rusiei”, care a declarat că a luptat vineri cu trupele Moscovei în regiunea de graniţă Belgorod, a susţinut că acesta a fost rezultatul bombardării zonei de către Vladimir Putin într-o manieră „haotică”.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 3 iunie, ora 15.50: Kuleba șterge pe jos cu Orban, după ce i-a cerut să negocieze cu Putin: Asta e o logică perversă

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, i-a răspuns premierului ungar, Viktor Orbán, care a sugerat Ucrainei să renunţe la contraofensivă și să înceapă negocierile cu Federația Rusă.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 3 iunie, ora 11.53: Contraofensiva Ucrainei e cacealma! După ce Armata a anunțat că a început, Zelenski spune că mai durează

Președintele Ucrainei, într-un interviu pentru The Wall Street Journal, a spus că țara este pregătită să lanseze o contraofensivă, menționând că „ar putea dura ceva timp și ar putea fi costisitoare”.

Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva mult aşteptată pentru recucerirea teritoriilor ocupate de Rusia, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu pentru Wall Street Journal publicat sâmbătă şi preluat de Reuters.

Continuare aici

content-image

UPDATE 3 iunie, ora 10.46: General american: Tancurile joacă un rol decisiv în contraofensiva Ucrainei

Generalul american Mark Milley a subliniat importanța tancurilor pentru viitoarea contraofensivă a Ucrainei, conform CNN.

El le-a spus jurnaliştilor în timpul vizitei sale în Franţa că tancurile vor oferi putere de foc decisivă în contraofensiva Forțelor de Apărare ucrainene.

Continuare aici

content-image

UPDATE 3 iunie, ora 10.01: Nave ruse se retrag din portul Berdiansk, după bombardamente ucrainene

Forțele armate ucrainene au lovit, vineri, pozițiile ocupate de ruși în orașul-port Berdiansk (regiunea Zaporojie) din sud-estul Ucrainei, conform Ukrainskaia Pravda.

Tirurile ucrainene au lovit cu rachete zona de la țărmul Mării Azov în care rușii încărcau pe vapoare prăzile de război, adică obiectele furate. În urma bombardamentelor, vapoarele ruse au început să plece.

Șefa administrației militare a orașului Berdiansk, Victoria Galitsyna, a precizat că navele ruse transportau cereale și metal ucrainean.

Continuare aici

content-image

UPDATE 3 iunie, ora 09.00: Indonezia vine cu planul fierbinte care ar putea aduce pacea în Ucraina: Oamenii Putin și Zelenski ar fi coordonați de ONU!

Indonezia propune o zonă demilitarizată și un referendum organizat de ONU în zonele disputate de ruși și ucraineni în cadrul unui plan de pace pentru Ucraina.

Ministrul indonezian al Apărării, Prabowo Subianto, a propus sâmbătă un plan de pace pentru războiul din Ucraina. Propunerea a fost făcută în fața oficialilor din domeniul apărării din întreaga lume, reuniți la Singapore. Planul indonezianului are mai multe puncte, inclusiv o încetare a focului „pe pozițiile actuale" și stabilirea unei zone demilitarizate prin retragerea la 15 kilometri de la poziția fiecărei părți.

Continuare aici

content-image

UPDATE 3 iunie, ora 08.33: Statul Major General al Ucrainei: Armata a respins 15 atacuri ruse

Statul Major General al Ucrainei a anunțat vineri, pe Fcacebook, că trupele ruse au efectuat 62 de lovituri aeriene asupra pozițiilor militare ucrainene.

Rușii își concentrează eforturile pe încercările de a ocupa complet regiunile Lugansk și Donețk. În timpul zilei de vineri, rușii au lansat 15 atacuri, dar toate au fost respinse de unități ale forțelor de apărare, conform armatei ucrainene.

Continuare aici

content-image

UPDATE 3 iunie, ora 08.17: Situația se înrăutățește pe zi ce trece la centrala nucleară Zaporojie. Rușii au furat și dezactivat echipamente (oficial ucrainean)

Inspectorul-șef al Ucrainei pentru siguranța nucleară și a radiațiilor, Oleg Korikov, a declarat la o întâlnire online cu omologi europeni și americani că situația la centrala nucleară din Zaporojie se înrăutățește în fiecare zi pentru că rușii continuă să provoace daune siguranței și securității centralei, conform Ukrainskaia Pravda.

Continuare aici

content-image

UPDATE 3 iunie, ora 08.00: Kuleba cere partenerilor să ia măsuri urgente și să impună sancțiuni asupra producătorilor ruși de drone și rachete

Ucraina va trebui să ceară explicații țărilor care nu vor să aplice sancțiuni împotriva companiilor ruse producătoare de drone și rachete cu care Federația Rusă trage asupra teritoriului ucrainean - potrivit unei declaraţii făcute de ministrul de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, informează Rador.

Oficialul a remarcat că Ucraina a transmis statelor partenere o listă cu 36 de companii din complexul militar-industrial al Federației Ruse implicate în producția de arme și a cerut impunerea de restricții împotriva acestora.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 3 iunie, ora 07.50: SUA vor ajuta Ucraina să construiască 'armata viitorului'

Secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat în timpul vizitei sale în Finlanda că SUA vor continua să sprijine Ucraina și să o ajute să construiască „armata viitorului”, relatează Reuters.

Potrivit acestuia, o astfel de armată va include „forțe aeriene moderne, apărare antiaeriană și antirachetă integrată, tancuri și vehicule blindate moderne, potențial național pentru producția de muniție, precum și menținerea pregătirii pentru luptă a forțelor”.

Blinken a subliniat că Statele Unite vor încuraja inițiativele de pace, dar în același timp Washingtonul va continua să sprijine militar Ucraina, deoarece condiția prealabilă pentru o diplomație eficientă este capacitatea Kievului de a se descuraja și de a se apăra împotriva agresiunii, a adăugat secretarul de stat.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 3 iunie, ora 07.35: Ungaria susţine anexarea Crimeei de către Rusia

Guvernul ungar a lansat un videoclip în care face apel la pace în Ucraina, însă, într-una dintre imagini, Crimeea apare ca făcând parte din Federaţia Rusă - transmite RBC, menţionând că videoclipul a fost postat pe canalul de YouTube al executivului de la Budapesta, scrie Rador.

"Zeci de mii de copii au rămas orfani, sute de mii de case au fost distruse, peste 10 milioane de oameni au fost forțați să-și părăsească locuinţele, iar războiul continuă și ar putea deveni cu ușurință unul global" - potrivit mesajului care însoţeşte videoclipul. "Doar o încetare a focului poate pune capăt devastării, doar negocierile pașnice pot salva vieți" - se mai arată în apel.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 3 iunie, ora 05.10: Zelenski, nemulțumit de starea adăposturilor antiaeriene din Kiev. Vitali Kliciko recunoaște că poartă o responsabilitate a situației actuale

Volodimir Zelenski şi-a anunţat compatrioţii, în discursul său de vineri seara, că a ordonat o verificare a tuturor adăposturilor antiaeriene din Ucraina, după moartea a trei persoane la Kiev care nu au găsit deschis un astfel de adăpost în timpul unui atac rusesc care a avut loc joi, anunță news.ro.

„Am avut o întâlnire cu Consiliul Naţional de Securitate. Sunt probleme urgente de securitate. Există, evident, o reacţie puternică la decesele din Kiev din cauza adăpostului închis. Am dat ordine de a fi inspectate structurile de protecţie din Kiev şi din întreaga ţară. Miniştrii Kamîşin şi Klîmenko sunt responsabili”, a declarat Volodimir Zelenski, referindu-se la ministrul industriilor strategice şi, respectiv, ministrul de interne.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 3 iunie, ora 03.20: Rusia afirmă că patru persoane au fost ucise de artileria ucraineană în regiunile de frontieră

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a declarat că patru persoane au fost ucise vineri în două atacuri ucrainene separate asupra a două oraşe din apropierea graniţei, în timp ce oficialii din regiunile din apropiere au declarat că au avut loc atacuri cu drone peste noapte, scrie Rador.

Guvernatorul Viaceslav Gladkov a scris pe Telegram că atacurile au lovit oraşul Maslova Pristan, la aproximativ 15 kiometri de regiunea ucraineană nordică Harkiv, şi că fragmente de proiectile au lovit maşini care erau în trecere. "Într-una dintre ele se aflau două femei. Au murit pe loc din cauza rănilor", a afirmat el.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 3 iunie, ora 01.00: Evgheni Prigojin acuză Moscova că a minat căile de ieșire a trupelor Wagner din Bahmut

Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat vineri că reprezentanții Ministerului rus al Apărării au dat comanda de a fi blocate rutele pe care armata privată a lui Prigojin dorea să plece din Bahmut, conform Ukrainskaia Pravda.

„Am descoperit activitate suspectă în direcția retragerii noastre și am descoperit că au fost amplasate dispozitive explozive, sute de mine antitanc. Aceste obuze au fost puse de reprezentanți ai Ministerului Apărării (Federației Ruse).

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.